Anders

Windows 8.1 en Xbox One zullen de realiteit "Three Screens & a Cloud" creëren

Microsoft heeft al geruime tijd hun strategie van "drie schermen en een wolk" genoemd. Zoals altijd waren er veel nee-zeggers die kritiek hadden op het feit dat het nooit volledig was uitgevoerd. Dat is tot het einde van 2013, wanneer Windows 8.1 en Xbox One op de markt worden gebracht. Wat betekende deze strategie toen deze voor het eerst werd bedacht en hoe deze eruit zal zien als deze volledig is geïmplementeerd, met Windows 8.1 en Xbox One?

"Drie schermen en een wolk" - Wat bedoelden ze in 2009?

In 2009 zei Ray Ozzie van Microsoft het volgende:

"Dus, vooruit, nogmaals, ik geloof dat de wereld een aantal jaren vanaf nu in termen van hoe we IT consumeren echt verschuift van een machinegericht oogpunt naar wat we drie schermen en een cloud noemen: de telefoon, de Pc en de tv uiteindelijk, en hoe we waarde aan hen leveren. "

Kortom, Microsoft voorzag een toekomst waarin de consument van technologie zijn pc, smartphone en tv gebruikte om te werken, content te bekijken en productief te zijn. Al deze apparaten waren gezamenlijk bezig met het delen van applicaties, instellingen en gegevens. Het stond de gebruiker vrij om een ​​van deze apparaten overal te gebruiken, met als enige voorwaarde de toegang tot internet en een cloudservice die al deze apparaten synchroniseerde.

Op dat moment was Microsoft bezig met de lancering van zijn Windows Azure cloud computing-platform. Cloudopslag- en synchronisatieservices stonden aan het begin: SkyDrive bestond bijvoorbeeld niet als een merk en Microsoft gebruikte Windows Live Mesh. Ook is recent Dropbox gelanceerd en zijn eerste versies ontwikkeld.

Zoals altijd haastten veel technische experts zich om deze strategie een mislukking te noemen, terwijl de realiteit is dat deze strategie niet volledig is geïmplementeerd. Tot nu toe - 4 jaar later. Alleen met Windows 8.1 en Xbox One wordt deze strategie een realiteit. Maar hoe ziet deze visie er na 4 jaar uit?

"Drie schermen en een wolk" = "Vier schermen en een wolk" in 2013

De eerste visie was goed, maar het moest heel snel evolueren van drie schermen en een wolk naar vier schermen en een wolk. Vanaf 2010, toen de iPad werd gelanceerd, gebruikten gebruikers vier schermen in plaats van drie: de pc, de tablet, de smartphone en de tv. De tablet is een belangrijk element dat, helaas voor Microsoft, lange tijd werd genegeerd. Alleen nu hebben ze echte concurrentie voor de iPad. Maar dat is een andere discussie.

De visie was ook geweldig omdat het de cloud claimde als de sleutel om al deze apparaten, hun gegevens, instellingen en de apps die op hen werden gebruikt, aan te sluiten. Zonder de cloud zou de visie niet mogelijk zijn. Eind 2013 leveren slechts twee bedrijven deze visie: Apple en Microsoft. Niemand anders heeft al deze vijf elementen. Zelfs Google niet. En nee, Chromebook is geen echte pc in productiviteit, alleen een hulpmiddel voor het gebruik van de cloudservices van Google. Als gevolg hiervan is het marktaandeel onbeduidend en dat zal het de komende jaren blijven.

Apple gebruikt zijn iCloud om al zijn apparaten te verbinden: Mac-pc's, iPads, iPhones en Apple TV's. Eind 2013 heeft Microsoft eindelijk alle onderdelen bij elkaar: pc's met Windows 8.1, tablets met Windows 8.1, Windows Phones en de Xbox One. Apple domineert Microsoft op de tablet- en smartphonemarkt, terwijl Microsoft op het gebied van pc's en tv's domineert. Velen vergeten dat Xbox One een multimedia-apparaat zal zijn dat in staat is om te bieden wat Apple TV biedt, plus de spelervaring die specifiek is voor consoles. Voor zijn ecosysteem heeft Microsoft een zeer belangrijk product toegevoegd - Office 2013 en Office 365 - een productiviteitstool die perfect is geïntegreerd met SkyDrive en alle Microsoft-apparaten.

Maar zijn deze elementen voldoende om de balans in het voordeel van Microsoft om te zetten en het marktleider te maken bij het tellen van het marktaandeel van alle reguliere computerapparatuur?

Dit valt nog te bezien, maar laten we, tot de toekomst het heden wordt, eens kijken hoe SkyDrive zal worden geïntegreerd met de aankomende producten van Microsoft.

In Windows 8.1 - SkyDrive maakt deel uit van het besturingssysteem en kan niet worden verwijderd

In een vorig artikel - SkyDrive bij de kern van de Windows 8.1-ervaring - Wat betekent dit? - Ik zei dat SkyDrive onderdeel is geworden van het Windows 8.1-besturingssysteem. Dit is een heel belangrijke verandering, want of je het nu gebruikt of niet, SkyDrive is er. Het is ook de enige Windows 8.1-functie die niet kan worden verwijderd met behulp van de hulpprogramma's die beschikbaar zijn in Windows. U kunt er alleen voor kiezen om het te negeren, net zoals veel gebruikers Internet Explorer negeren en Google Chrome of Firefox gebruiken.

Ik vind het ironisch dat je Internet Explorer nu gemakkelijk kunt verwijderen en dat je Windows 8.1 moet hacken om SkyDrive te verwijderen, wat een negatieve invloed kan hebben op de manier waarop het besturingssysteem werkt.

Over Xbox One en de integratie ervan met SkyDrive - op dit moment is nog maar heel weinig bekend. Xbox One zal drie besturingssystemen hebben (het besturingssysteem van de console, een gemodificeerde Windows-kernel en een ander besturingssysteem dat de communicatie tussen de andere twee beheert), wat betekent dat het porten van SkyDrive technisch gezien geen groot probleem is. Met in het achterhoofd hoe SkyDrive wordt gepromoot in Windows 8.1 en Office 2013, verwacht ik dat Xbox One een even agressieve integratie met SkyDrive zal hebben.

Wat denken consumenten en de markt over de vier schermen en een cloud?

Nu we eindelijk over alle elementen beschikken, is het erg belangrijk hoe consumenten en de markt in het algemeen Windows 8.1 en Xbox One zullen ontvangen. Zullen ze succesvol genoeg zijn om het evenwicht in het voordeel van Microsoft op te heffen? Zullen deze producten Microsoft terugbrengen naar haar vroegere marktaandeel?

Hoe zit het met de agressieve integratie van SkyDrive in Windows 8.1? Zal het de controverse aanwakkeren en onder de aandacht van de Europese Unie brengen, waardoor Microsoft gedwongen werd om gebruikers de mogelijkheid te geven Internet Explorer te deïnstalleren? Dat zullen we later zien.

Het is duidelijk dat de echte oorlog van ecosystemen pas vanaf 2014 begint. De strijd is net begonnen, het is nog lang niet voorbij en ik ben erg benieuwd naar de winnaars en verliezers. Wat het resultaat ook mag zijn, één ding is zeker: de wereld van technologie zal de komende jaren drastisch veranderen en die vier schermen kunnen snel veranderen in 5 of meer. Microsoft en andere grote bedrijven zullen meer aandacht moeten besteden aan de belangrijke trends in technologie en een steeds groter wordende, sterkere ecosystemen bieden, bestaande uit zowel apparaten als diensten.