Anders

Windows Phone 7.8 - Levert het prestatieverbeteringen op?

Windows Phone 7.8 was een mooi voorbeeld van hoe je GEEN grote update aan je trouwe fans en gebruikers kunt bezorgen. Ten eerste heeft Microsoft bijna niets gezegd over wat ze gaan bieden in termen van nieuwe functies. Vervolgens was het releaseschema niet duidelijk gecommuniceerd. Om de zaken nog beter te maken, bracht de eerste versie prestatieproblemen met zich mee voor veel gebruikers en werd de update gestopt. Pas anderhalve maand later werden problemen verholpen en gebruikers over de hele wereld konden genieten van het gebruik van deze update. Maar genoeg klagen. Nu Windows Phone 7.8 bijna overal ter wereld live is, laten we eens kijken wat het biedt op het gebied van prestaties en nieuwe functies.

OPMERKING: Alle tests zijn uitgevoerd op mijn Nokia Lumia 800. Ik heb de nieuwste Windows Phone 7.8-update gebruikt - versie 7.10.8862.144, die de meeste problemen met de eerste prestaties van Windows Phone 7.8 oplost. Alle tests werden driemaal uitgevoerd en ik nam de gemiddelde resultaten op.

Windows Phone 7.8 - The Promise from Microsoft's Part

Helaas deed Microsoft het zeer slecht om met gebruikers te communiceren over wat ze konden verwachten van Windows Phone 7.8. Totdat het werd uitgebracht, wisten we dat de enige belangrijke nieuwe functie het verbeterde startscherm is, met nieuwe formaten voor live-tegels, vergelijkbaar met Windows Phone 8. Nadat het veranderlogboek werd vrijgegeven, vermeldde het een aantal andere dingen:

  • Een nieuw opstartscherm bij het opstarten. Op de telefoon wordt het nieuwe logo van Windows Phone 8 weergegeven. Niet indrukwekkend als je het mij vraagt.
  • Een nieuw logo voor basistoepassingen zoals Games, Office, Windows Phone Store. Nogmaals, een niet indrukwekkende functie.
  • 20 nieuwe accentkleuren. Dit emuleert wat wordt aangeboden in Windows Phone 8 in termen van kleuraanpassing. Een leuke afwisseling maar niets bijzonders.
  • Een verbeterd vergrendelscherm vergelijkbaar met Windows Phone 8, met dynamische achtergronden (Bing), meldingen en toepassingen van derden. Dit is een geweldige functie. Het nieuwe vergrendelingsscherm doet het beter bij het leveren van meldingen.
  • Uitbreiding van Windows Phone Marketplace en Xbox-ondersteuning naar nieuwe landen en regio's. Dit is een langverwachte functie. Microsoft had dit lang geleden moeten verstrekken. Tenslotte! Meer gebruikers over de hele wereld hebben volledige toegang tot de Windows Phone Store, Xbox-services, aankoop-apps, enz.
  • Verbetert het Chinese lettertype en verbetert het uiterlijk van Arabische en andere talen. Gebruikers in deze regio's zullen deze verbeteringen nuttig vinden.
  • Andere niet-gespecificeerde verbeteringen.

Ook al is het geen erg lange lijst met updates, sommige van deze wijzigingen zijn welkom en nuttig voor gebruikers. Helaas heeft deze update veel problemen gehad. Na de eerste release in februari 2013 van een beperkt aantal landen en terminals, klaagden veel gebruikers over prestatieproblemen, het snel leegraken van de batterij van hun telefoon en het niet functioneren van live tegels. Daarom werd de implementatie stopgezet en bracht Microsoft twee nieuwe updates uit die deze problemen hebben opgelost. Ik heb deze update pas half maart ontvangen op mijn Nokia Lumia 800 en deze lijkt het deze keer goed te doen. Maar, behalve deze nieuwe functies, wat krijg je qua prestaties? Laten we het uitzoeken.

Prestaties van Windows Phone 7.8 - ongeveer hetzelfde, maar met tragere gegevensoverdrachten

Eerst gebruikte ik de MultiBench 2-benchmark en vergeleek de prestatieniveaus bij het werken met de processor van de telefoon (CPU-test), bij het overbrengen van gegevens naar het opslaggeheugen (gegevensoverdrachtstest), bij gebruik van de RAM (geheugentest) en de video-chip ( Grafische test). De benchmark MultiBench 2 onthulde een interessante foto:

Windows Phone 7.8 kan niet zoveel prestaties als Windows Phone 7.5 gebruiken bij het gebruik van de CPU (3% minder efficiënt) en het opslaggeheugen van de telefoon (37% langzamere gegevensoverdrachten). Het is echter in staat om efficiënter met het RAM-geheugen te werken (2% meer) en meer prestaties uit de grafische chip van de telefoon te halen (5% meer). Deze verschillen zijn echter gering. Ze vertellen geen heel duidelijk verhaal en je zou kunnen zeggen dat de prestatieniveaus ongeveer hetzelfde zijn. Het enige zorgwekkende feit is dat de gegevensoverdrachten die door deze benchmark worden gemaakt, een stuk langzamer zijn dan bij het gebruik van Windows Phone 7.5. Daarom heb ik ook WP Bench gerund om te zien of deze benchmark vergelijkbare trends onthult. De CPU-test onthulde een vergelijkbaar beeld - Windows Phone 7.8 gebruikte de processor van de telefoon op een minder efficiënte manier - 6% minder.

De geheugentest bracht geen betekenisvolle verschillen aan het licht (minder dan 1%) en de grafische test evenmin. De opslagtests hebben bevestigd dat Windows Phone 7.8 inderdaad langzamer is bij het overzetten van gegevens naar het geheugen van mijn telefoon. De gemiddelde snelheid is 10% langzamer dan wanneer u Windows Phone 7.5 op dezelfde telefoon gebruikt.

De totaalscore van WP Bench is 2% kleiner bij gebruik van Windows Phone 7.8 op de Nokia Lumia 800. Welke conclusie moeten we trekken uit deze tests? Het lijkt erop dat de gemiddelde prestatieniveaus ongeveer hetzelfde zijn tussen Windows Phone 7.5 en Windows Phone 7.8, met één uitzondering: Windows Phone 7.8 is trager in het schrijven en lezen van gegevens uit het opslaggeheugen van je telefoon.

Windows Phone 7.8 Browsing Speed ​​- About The Same

Ik was benieuwd of er snelheidsverbeteringen zijn tijdens het surfen op internet in Windows Phone 7.8. Ik heb de SunSpider-benchmark gebruikt om te zien of er betekenisvolle verschillen zijn.

Het blijkt dat Internet Explorer, in Windows Phone 7.8, 1.39% langzamer is. Het verschil is echter erg klein, dus je zult niet echt een betekenisvol verschil voelen tijdens het surfen op het web. Ik heb een flink aantal websites bekeken en, subjectief gezien, voelde het nooit langzamer.

Windows Phone 7.8 Batterijduur - Iets beter

Bij dagelijks gebruik heb ik geen belangrijke verschillen opgemerkt met betrekking tot hoe lang de batterij meegaat op mijn Nokia Lumia 800 waarop Windows Phone 7.8 is geïnstalleerd. Op sommige dagen duurde het minder en in andere meer. Het was allemaal afhankelijk van hoeveel ik de telefoon gebruikte en hoe. Daarom heb ik de WP Bench-batterijtest gebruikt om enkele synthetische metingen uit te voeren.

De benchmark onthulde een verbetering van maximaal 13%. Ik weet niet zeker of andere gebruikers soortgelijke verbeteringen hebben opgemerkt na de nieuwste update naar Windows Phone 7.8. Daarom, als u OK bent om dezelfde benchmark uit te voeren, deel de resultaten dan met ons.

Windows Phone 7.8 Boot Time - Iets trager

De laatste test die ik heb gemaakt was om de tijd te meten die nodig is om de telefoon op te starten totdat het startscherm verschijnt.

Mijn metingen onthulden dat op mijn Nokia Lumia 800, Windows Phone 7.8 slechts 1 seconde aan de opstarttijden was toegevoegd. Een goed resultaat.

Dus wat krijg je van Windows Phone 7.8?

Nadat ik zoveel tests heb uitgevoerd en dit besturingssysteem een ​​aantal dagen heb gebruikt, zou ik willen opsommen wat aan gebruikers wordt aangeboden: een beter startscherm dat alle beschikbare schermruimte gebruikt, een beter vergrendelingsscherm met betere uiterlijk en meldingen, ondersteuning voor meer landen, kleine batterijverbeteringen en langzamere gegevensoverdracht bij gebruik van het opslaggeheugen van je telefoon. Anders zijn de prestatieniveaus ongeveer hetzelfde, hoewel sommige dingen soms iets langzamer werken dan wanneer u Windows Phone 7.5 gebruikt. Als u andere telefoons heeft, voert u dezelfde benchmarks uit en deelt u de resultaten met ons. Veel andere gebruikers zullen dit handig vinden.