Anders

6 Redenen waarom u openbare DNS-servers van derden zou moeten gebruiken

Heb je ooit op het internet gebladerd en plotseling brak de hel los en raakte je vast aan het vreselijke bericht 'DNS-adres kon niet gevonden worden' ? Waren er tijden dat u iets had gedaan om uw favoriete websites sneller te laten laden, al was het maar een klein beetje? Of bent u op zoek geweest naar een manier om ouderlijk toezicht overal in uw lokale netwerk af te dwingen, zonder elke computer en elk apparaat in uw huis handmatig te hoeven configureren? Al deze vragen en problemen kunnen worden beantwoord en opgelost met behulp van openbare DNS-servers van derden. Lees verder om erachter te komen waarom u de DNS-servers die door uw netwerk worden gebruikt, nu moet wijzigen:

OPMERKING: Lees deze handleiding voor meer informatie over wat een DNS-server is en wat deze doet: Wat is DNS? Hoe zie ik mijn DNS-instellingen in Windows?

1. Sneller surfen op het web

De DNS-servers die worden aangeboden door externe bedrijven zoals Google, OpenDNS of Norton kunnen sneller zijn dan die worden onderhouden door uw lokale internetprovider. Als dat het geval is, kan het gebruik van DNS-servers van derden een snellere surfervaring op het web betekenen. Als deze openbare DNS-servers echter geografisch te ver van u verwijderd zijn, kan de snelheid van uw verbinding enorm worden belemmerd door de enorme afstand. Hoe dan ook, het is de moeite waard om te onderzoeken of uw surfen op het web sneller gaat of juist het tegenovergestelde wanneer u DNS-servers van derden gebruikt.

2. Verbeterde betrouwbaarheid

Sommige internetserviceproviders investeren niet genoeg geld en middelen om hun DNS-servers te onderhouden en om ervoor te zorgen dat ze een uptime hebben die zo dicht mogelijk bij 100% ligt. Wanneer DNS-servers niet correct werken, kunt u problemen ondervinden bij het gebruik van internetwebsites of andere bronnen. Als uw internetprovider niet bekend staat om zijn betrouwbaarheid en professionele services, kan het wijzigen van uw DNS-servers naar externe servers u een stabielere internetverbinding bieden.

3. Verbeterde beveiliging

Hoewel dit niet het geval is met alle openbare DNS-servers die er zijn, houden sommigen van hen ook bijgewerkte lijsten bij van kwaadwillende websites die automatisch worden geblokkeerd. Als u dergelijke DNS-servers gebruikt, voegt u een extra beveiligingslaag toe tussen u en de malware die overal op internet op de loer ligt. Houd er echter rekening mee dat u dit meer als een graag geziene aanvulling op uw internetbeveiligingssuite moet zien, in plaats van als een vervanging ervan.

4. Ouderlijk toezicht

Sommige DNS-servers bieden ook opties voor ouderlijk toezicht. Als u zich zorgen maakt over de veiligheid van uw kinderen en de soorten inhoud die zij online gebruiken, kunnen bepaalde DNS-servers u helpen hun toegang tot pornografische inhoud, gewelddadige of anderszins ongepaste websites te blokkeren. Omdat DNS-servers ook kunnen worden ingesteld op uw draadloze router en niet alleen op afzonderlijke computers en apparaten, zijn dit een van de beste manieren waarop u ouderlijk toezicht in uw thuisnetwerk kunt afdwingen.

5. Omzeil censuur

Net als virtuele privénetwerken en sommige proxyservers, kunnen DNS-servers ook worden gebruikt om censuur en andere soorten geografische beperkingen te omzeilen die in uw land of regio worden afgedwongen. DNS-servers hebben nergens de efficiëntie van een goede VPN-service, maar ze kunnen u helpen in bepaalde gevallen waarin overheden of internetserviceproviders uw toegang blokkeren via hun DNS-servers. U gebruikt gewoon een andere DNS-server en u bent klaar met de censuur.

6. Snellere updates voor de DNS-database

Grote openbare DNS-services zoals Google of OpenDNS hebben de goede gewoonte om hun database met IP-adressen sneller te vernieuwen dan de DNS-servers van de meeste internetproviders. Als u dus te maken hebt met websites waartoe u geen toegang meer hebt omdat zij hun IP-adres hebben gewijzigd en uw DNS heeft de database nog niet vernieuwd, dan zal het gebruik van een grote openbare DNS-service helpen.

Conclusie

Er zijn veel gevallen waarin publieke DNS-servers van derden een betere keuze kunnen blijken te zijn dan die van uw internetprovider. Heb je ooit overwogen om de overstap te maken? Of heb je het al gedaan? Deel uw ervaringen met ons, in de reacties hieronder.