Anders

8 dingen om rekening mee te houden bij het kopen van een draadloze router (voor beginners)

Het kopen van een draadloze router die op een betrouwbare manier goede WiFi levert en die gemakkelijk te configureren en gebruiken is, is geen gemakkelijke taak. Vooral niet als je een beginner bent. Om het moeilijker te maken, beschrijven fabrikanten hun draadloze routers met veel afkortingen en marketingvoorwaarden die weinig verband houden met de echte ervaring die u krijgt. Ze scheppen op over AC, bandbreedte, rare dingen als MU-MIMO, QoS, Beamforming, Smart Connect en meer. Dit is wat belangrijk is bij het kiezen van je volgende draadloze router:

1. AC-naamgevingsconventies doen er niet toe. Ga echter niet onder AC1200!

Draadloze routers opscheppen over hun totale maximale bandbreedte in hun naam. U hebt routers AC1200, AC1900 of zelfs AC5400. Deze naamgevingsconventie is in het echte leven zinloos en vertelt u niet de echte snelheid die u van een draadloze router krijgt. We hebben uitgelegd waarom, in dit artikel: wat betekent AC1200, AC1900, AC3200 of meer, gemiddelde en wat is het verschil?

KOOP GEEN ROUTER ONDER DE AC1200 . Als je een router ziet met AC750, AC900 of iets anders dan AC1200, betekent dit dat je te maken hebt met een oude router, met gedateerde technologie en je moet hem niet kopen . Die router is geen goede keuze voor een moderne slimme woning waar je snelheid, stabiliteit en veiligheid nodig hebt voor een toenemend aantal aangesloten apparaten.

2. Uw draadloze router moet dual-band of meer zijn

U moet een draadloze router kopen die op zijn minst dual-band is. Wat betekent dit? Dit betekent dat de router het draadloze signaal uitzendt op twee frequenties (als het dual-band is) of meer (als het tri-band of meer is). Als gevolg hiervan ziet u twee of meer draadloze netwerken in uw thuis- of kantoorruimte, met verschillende namen en, als u dat wilt, verschillende wachtwoorden.

Een van deze frequenties is altijd de 2, 4 GHz-frequentie die alleen werkt met oude draadloze standaarden zoals 802.11n. Het voordeel van deze band is dat deze compatibel is met oude netwerkapparaten en dat deze een groot dekkingsgebied heeft. Het is echter ook traag en congestie is altijd een probleem, vooral in flatgebouwen en kantoorgebouwen, waar iedereen WiFi heeft op de 2, 4 GHz-band.

Dual-band of tri-band routers zenden ook hun draadloze signaal uit op de 5 GHz-frequentie, wat een stuk sneller is en profiteert van het gebruik van moderne standaarden zoals 802.11ac of 802.11ac Wave 2 (een verbeterde versie van de oorspronkelijke 802.11ac-standaard) . Congestie is meestal minder een probleem, omdat deze frequentie minder wordt gebruikt dan de 2, 4 GHz-frequentie en het dekkingsgebied iets korter is. Als u een moderne slimme woning met een snel draadloos netwerk voor Full HD of 4K-streaming wilt, moet u een dual-band of tri-band draadloze router aanschaffen. Single-band routers zitten vast in het verleden en bieden geen snelle en stabiele WiFi voor veel draadloze clients.

3. Ondersteuning voor MU-MIMO of 802.11ac Wave 2 is een must

MU-MIMO, MIMO voor meerdere gebruikers of meerdere gebruikers Meerdere invoer Meerdere uitvoer is de mogelijkheid om tegelijkertijd naar meerdere draadloze clients te verzenden of om gegevens over te zetten naar een netwerkclient die meerdere gegevensstromen tegelijk gebruikt. Met deze overdrachtsmethode kan een draadloze router met meer dan één client tegelijk op een enkel draadloos radiokanaal "praten" of met één client die meerdere datastreams op hetzelfde kanaal gebruikt. We hebben deze draadloze technologie in detail toegelicht: Wat is MU-MIMO WiFi? Heeft u het nodig op uw router?

MU-MIMO maakt deel uit van de 802.11ac Wave 2-standaard die werd uitgegeven door de Wi-Fi Alliance in de zomer van 2015. Wanneer u uw volgende draadloze router koopt, moet u ervoor zorgen dat deze MU-MIMO of ondersteuning voor 802.11ac biedt Golf 2, afhankelijk van wat de fabrikant kiest om over op te scheppen.

Deze keuze zorgt ervoor dat uw router snellere wifi biedt voor uw bestaande apparaten en dat deze tegelijkertijd meer draadloze clients kan verwerken. Het kiezen van een draadloze router met MU-MIMO is een van de beste keuzes die u kunt maken.

4. Snelle processor en veel RAM

Fabrikanten van draadloze routers vertellen dit niet, maar de hardware in je router is erg belangrijk, vooral de processor en de hoeveelheid RAM. Slimme huizen hebben veel apparaten waarvoor een draadloze verbinding vereist is. Nu doen we veel video-streaming, online gaming en andere activiteiten waarbij veel gegevens via het netwerk worden overgedragen. Om alles aan te kunnen, hebben draadloze routers veel meer verwerkingskracht nodig dan vroeger.

Wanneer u een draadloze router kiest, moet u weten of deze een single-core, dual-core of quad-coreprocessor en de werkfrequentie heeft. Uiteraard kan een dual-core processor meer data en meer clients verwerken dan een single-core processor. Ook is een processor met 900 MHz minder krachtig dan een op 1, 2 GHz. Dezelfde regels zijn van toepassing als het geval is met computers, smartphones en andere computerapparaten.

Bij het kopen van een draadloze router mag de processor niet lager zijn dan een single-core met 800 MHz. Voor moderne normen is dit het minimum dat nodig is om de lading te verwerken die u in een klein smart-home krijgt. Als je het zou kunnen veroorloven om een ​​router te kopen met een dual-core of quad-core (meestal gereserveerd voor dure routers) processor, hoe beter.

Bovendien moet uw router niet minder dan 128 MB RAM hebben . Dit is om ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk kan worden verwerkt. Als geld geen groot probleem is, moet u een draadloze router zoeken met 256 MB RAM of meer.

5. USB (bij voorkeur USB 3.0)

Het hebben van minimaal één USB-poort is een must in moderne huizen. We hebben allerlei USB-apparaten die we nodig hebben om verbinding te maken met onze draadloze router: externe harde schijven, printers, USB-modems, enz. De zojuist gekochte router moet ten minste één USB-poort hebben, bij voorkeur een USB-poort.

6. Uw router moet een smartphone-app hebben (bij voorkeur een die u kunt gebruiken wanneer u niet in de buurt van de router bent)

Gemak is belangrijker dan ooit. Een paar jaar geleden konden mensen hun draadloze routers alleen beheren door hun firmware te openen via een webbrowser op een computer die op de router was aangesloten. Veel mensen worden geïntimideerd door dergelijke gebruikersinterfaces en willen iets dat gemakkelijker te gebruiken is. Als gevolg hiervan hebben veel fabrikanten onlangs smartphone-apps ontwikkeld die mensen kunnen gebruiken om hun draadloze routers in te stellen.

Als u gemak zoekt, moet u controleren of de router die u koopt een smartphone-app heeft. U zou het moeten kunnen gebruiken om de werkende status van de router te bekijken en de belangrijkste functies te beheren, wanneer dat nodig is.

Jammer genoeg hebben routerfabrikanten verschillende benaderingen als het gaat om mobiele apps: sommige bieden standaard-apps waar je alleen eenvoudige dingen kunt instellen, zoals het WiFi-wachtwoord, terwijl anderen geavanceerde apps bieden waar je de meeste functies kunt configureren. U moet de benadering verifiëren die wordt gebruikt door de fabrikant van het model dat u interesseert.

Een ander belangrijk aspect is dat de meeste mobiele apps voor draadloze routers alleen werken wanneer de smartphone is verbonden met de WiFi die door de router wordt uitgezonden. Dit betekent dat u de mobiele app alleen kunt gebruiken wanneer u niet in de buurt van de router bent. Als extern beheer van overal op het internet belangrijk voor u is, moet u controleren of het bestaat voor de router die u overweegt te kopen. Als vuistregel wordt beheer op afstand vanaf internet aangeboden op midrange- en premium-routers. Low-end routers krijgen deze functie meestal niet.

7. Snelheid in real-time

Wanneer u de specificaties van een draadloze router leest, wordt u niet verteld hoe snel u hem gebruikt tijdens het gebruik. Je krijgt theoretische aantallen te zien die worden gemeten in gespecialiseerde laboratoria die heel anders zijn dan thuis of op kantoor. Daarom moet u reviews lezen : gebruikersrecensies en beoordelingen gemaakt door specialisten, zoals ons team bij Digital Citizen. Kijk voor beoordelingen waar mensen echte computers en apparaten gebruiken om metingen uit te voeren, niet 'labachtige' apparatuur. Sommige publicaties gebruiken bijvoorbeeld andere routers om de snelheid te meten die de routers bieden die ze testen. Ze doen dit omdat fabrikanten dit willen, om er goed uit te zien in productrecensies. U wilt publicaties lezen die gebruikmaken van alledaagse computers en gadgets, zoals die u in uw netwerk zult hebben. Dit is de enige manier om te weten wat u krijgt bij het kopen van een draadloze router of een andere, met betrekking tot de snelheid in real-time.

8. Demystifying "geavanceerde" functies zoals QoS, Smart Connect en Beamforming

Bij het beschrijven van hun draadloze routers gebruiken fabrikanten veel acroniemen voor 'geavanceerde' functies. Soms gebruiken ze niet eens dezelfde termen als de rest van de markt en bedenken ze hun eigen versie van een term. Sommigen van hen doen er echter niet toe, omdat ze zinloos zijn. Alle moderne routers hebben bijvoorbeeld QoS of Quality of Service. Op de meeste routers is deze functie echter zinloos, omdat het een handmatig hulpmiddel is om regels in te stellen met betrekking tot de hoeveelheid bandbreedte die u aan elk apparaat in uw netwerk geeft. Gemiddelde gebruikers zullen deze functie nooit configureren. Het is te veel werk; ze begrijpen de betrokken principes niet en de resultaten die ze behalen zijn slecht. Het is gewoon een manier om jezelf te frustreren.

Sommige draadloze routers hebben echter Adaptive QoS of Intelligente QoS of Dynamische QoS. De manier waarop fabrikanten het noemen maakt niet veel uit. Wat belangrijk is, is dat het geen QoS is. Deze meer geavanceerde vormen van QoS zijn handig omdat ze beheren hoe de bandbreedte automatisch wordt gesplitst, op basis van slimme algoritmen, met weinig of geen betrokkenheid van de gebruiker. Ook zijn de resultaten die u van hen krijgt geweldig, vooral als het gaat om veel grote netwerkoverdrachten tegelijkertijd. Geavanceerde QoS-services zijn een positieve functie die u op uw router wilt hebben .

Smart Connect is een andere functie die in theorie nuttig voor u kan zijn. Hiermee kunt u dezelfde netwerknaam op alle banden gebruiken. In plaats van een andere netwerknaam voor de 2, 4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie, hebt u dezelfde netwerknaam voor beide. Wat Smart Connect doet, is om elk apparaat automatisch toe te wijzen aan "de beste band" waarmee het kan werken . Gewoonlijk vertrouwt Smart Connect op een algoritme dat automatisch bepaalt welke frequentie het beste is voor elk apparaat en wordt ook continu de algehele status van elk apparaat gecontroleerd om te bepalen of en wanneer een bepaald apparaat baat zou hebben bij automatische toewijzing aan een andere frequentie. De theorie klinkt perfect voor deze functie. Veel gebruikers klagen echter dat Smart Connect een slechte taak heeft bij het detecteren van de mogelijkheden van elk apparaat en heeft de neiging om snelle apparaten te verbinden met de langzamere 2, 4 GHz-frequentie, in plaats van de snelle 5 GHz-frequentie . Daarom beëindigen de meeste gebruikers het uitschakelen van Smart Connect en kiezen handmatig de beste draadloze frequentie voor elk van hun apparaten.

Beamforming is opgenomen in alle moderne dual-band (of meer) draadloze routers. Het maakt deel uit van de 802.11ac-standaard en stelt de router in staat om het draadloze signaal te richten op het gebied (en) waar apparaten zich bevinden, in plaats van het in alle richtingen uit te zenden. Het focussen van het draadloze signaal op de plaats waar uw apparaten zijn geplaatst, heeft de neiging om de stabiliteit en de snelheid van uw draadloze apparaten te verbeteren. Beamforming is iets dat u op uw draadloze router wilt.

Wat is belangrijk voor u bij het kopen van een draadloze router?

Nu u weet welke criteria volgens ons het belangrijkst zijn bij het kopen van een draadloze router, deelt u uw mening met ons. Hoe kies je een draadloze router? Wat is belangrijk voor u wanneer u er een aanschaft? Gebruik het opmerkingenformulier hieronder en laten we een gesprek beginnen.