Beoordeling

Boekrecensie - Computing met Windows 7 voor de oudere en Wiser

Veel van de mensen met wie ik naar school ging, hebben kleinkinderen (daar ben ik zelf natuurlijk veel te jeugdig voor). En terwijl ik door technologiegeoriënteerde blogs en websites blader, heb ik gemerkt dat veel van hen 'oma' gebruiken als afkorting voor 'technologisch hopeloos en geen idee'. Wat heeft dat met iets te maken? Het boek van deze week is Computing met Windows 7 voor Ouder en Wiser . Gezien de perceptie van ouderen als hopeloos en geen idee, is dit boek zinvol? Het maakt niet uit hoe oud je bent, lees verder.

Sprekend vanuit Experience

De auteur van het boek, Adrian Arnold, laat ons meteen weten dat hij een van de 'oudere en wijzere' groep is waarvoor dit boek is geschreven. Hij geeft al jaren les aan ouderen om computers te gebruiken en heeft een opgewekte, nuchtere schrijfstijl die niemand spreekt. Hij is Brits en gebruikt de Britse spelling en uitdrukkingen, dus mensen die gewend zijn aan de Amerikaanse taal moeten misschien een beetje wennen, maar naar mijn mening maakt dat het allemaal des te interessanter. Soms denken mensen dat ze een nieuw concept niet kunnen begrijpen omdat het iets compleet onbekends is. Maar meestal is alles wat echt nodig is voor iemand om het uit te leggen in termen die logisch zijn. Mensen die nu 40 jaar of ouder zijn, zijn niet opgegroeid met computers thuis zoals jongere mensen deden, dus de vaardigheden die nodig zijn om een ​​computer te gebruiken kwamen niet als kinderen. Mensen die misschien niet eens een televisie in huis hebben gehad als kinderen, zullen een computer niet noodzakelijk als een nuttig hulpmiddel zien, maar eerder als iets complexs en engs. Dit boek is geschreven om die angsten te overwinnen.

Elk hoofdstuk is kort en to the point. De auteur gaat ervan uit dat de lezer niets weet over het onderwerp en begint meteen met een uitleg over hoe alles werkt. Ik vond vooral het feit dat hij weet dat oudere mensen bang zijn om iets te breken of iets te verknoeien dat verder gaat dan alle hoop op herstel, en begint door mensen te vragen opzettelijk een paar dingen te doen (zoals met beide handen hard op het toetsenbord drukken) om hen gerust te stellen dat er daardoor niets ergs zal gebeuren. Hij spreekt ook de angst uit om dom te lijken (wat natuurlijk geen leeftijdsgrenzen kent) en andere dingen die een oudere persoon betreft die voor het eerst een computer gebruikt. Vervolgens legt hij uit wat te zoeken in een thuiscomputer, en waarom sommige dingen goed zijn om te hebben, en wijst op de echte voordelen van het leren van elementaire computervaardigheden. Dit alles gebeurt met een goed humeur en met een persoonlijk begrip van de zorgen van mensen. Hij gaat vervolgens in op de basisprincipes van Windows 7 en vertelt hoe het besturingssysteem werkt, in een taal die hem doet klinken alsof hij precies in de kamer zit. Hij beveelt ook aan om een ​​"beschermengel" te vinden, iemand met meer vaardigheden die bereid is om een ​​beetje uitleg te geven of hand vast te houden wanneer dat nodig is, wat een uitstekend advies is voor elke beginnende computergebruiker.

Praktische vaardigheden zijn primair

Het boek begint met de basis: hoe de computer aan te zetten en wat er gebeurt terwijl het begint. Dan is er een eenvoudige uitleg van de desktop (en waarom het dat heet) en wat mensen zullen zien wanneer Windows 7 klaar is met laden. Omdat pc's tegenwoordig worden geleverd met Windows 7, is dit wat een nieuwe computergebruiker zal vinden, en dat is het uitgangspunt van de auteur om uit te leggen hoe de dingen werken. Ik zou hier graag een opheldering willen maken: dit boek gaat niet per se over hoe mensen Windows 7 volledig kunnen gebruiken. Dit boek gaat over het onderwijzen van computergebruik door mensen, met Windows 7 als het belangrijkste besturingssysteem. Daarom krijg je geen volledige kennis van alles wat Windows 7 te bieden heeft, maar alleen van de belangrijke dingen die je moet weten. De auteur legt het toetsenbord uit door het te vergelijken met een schrijfmachinetoetsenbord, dat oudere mensen vertrouwd zullen vinden, en geeft aan welke toetsen verschillen van wat ze gewend zijn. Omdat het gebruik van een muis een volledig nieuwe vaardigheid is, is er een eenvoudige uitleg van wat het is en hoe het werkt, en enkele suggesties voor het oefenen ervan door Solitaire te spelen (wat ik dacht dat een uitstekend idee was). Windows 7 zelf wordt uitgelegd in duidelijke en eenvoudige bewoordingen. Elk deel van een venster wordt beschreven, met illustraties. De auteur legt uit wat programma's zijn, en de basisbegrippen van bibliotheken, mappen en bestanden (deze vergelijken met hun echte tegenhangers om het concept gemakkelijk te begrijpen). Dan is er een gedeelte dat praat over het personaliseren van de desktop en het gebruik van gadgets, met voorbeelden die aantrekkelijk zijn voor de meeste mensen van elke leeftijd. Er is een goede uitleg over zaken als het startmenu, de taakbalk en de speciale visuele functies van Windows 7 zoals Aero Peek, Aero Snap en Aero Shake. De auteur legt uit hoe elk werkt, en geeft wat nuttig advies over wat te doen om alles terug te zetten zoals het was als de veranderingen niet in de smaak vallen.

Dingen simpel en relevant houden

In plaats van diep in technologische onderwerpen te duiken, vertelt dit boek over de praktische dingen die oudere mensen met een computer willen doen - e-mails schrijven, lezen, verzenden en ontvangen, dingen op internet zoeken, winkelen, reisarrangementen maken en organiseren foto's. Er is ook een goede duidelijke uitleg over het installeren van software, zowel vanaf een schijf als vanaf een download. Het is een uitstekende benadering. Ik weet dat mijn moeder computers haatte tot ze in de 70 was - en toen gaf iemand haar een computer en liet haar zien hoe ze e-mails kon verzenden en ontvangen en de website van haar favoriete krant kon lezen. Vanaf dat moment was ze een computerliefhebber. Dus, erachter te komen dat al deze praktische dingen vrij eenvoudig kunnen zijn als je eenmaal de aanvankelijke angsten hebt overwonnen, is de sleutel tot succes, en dit boek levert echt.

Het boek leidt de lezer door het maken van een document met WordPad, een eenvoudige les in de basisprincipes van tekstverwerking. Beginnend met het gebruik van het zoekvak in het Startmenu, suggereert de auteur dat de lezer om te beginnen gewoon met het toetsenbord en de muis speelt, zich meer op zijn gemak voelt met wat er gebeurt en de cursor en de muisaanwijzer uitlegt en hoe ze werken. Met deze oefening kan de nieuwkomer gemakkelijk Windows 7 gebruiken. Er is ook een goed hoofdstuk over hoe u hulp kunt krijgen, wat voor iedereen nuttig zou zijn. Ik was verrast een gedeelte over het gebruik van de Task Manager in dit hoofdstuk te zien, waarvan ik dacht dat het als een meer geavanceerd onderwerp zou worden beschouwd, maar de lezer kan niet fout gaan volgens de duidelijke instructies hier.

Dus wat is dit "internet" ding?

Het gedeelte op internet bevat instructies voor het kiezen van een serviceprovider en het instellen van een e-mailaccount en een uitleg van dial-up en breedband. Dit is volledig gericht op de Britse lezer, maar mensen in andere landen kunnen de instructies gebruiken om geschikte diensten in hun eigen huis te vinden. Het gedeelte over internetvaardigheden bevat instructies voor het gebruik van online kaarten, zoekmachines, encyclopedieën en YouTube. Nogmaals, de nadruk ligt op websites die praktische informatie bieden en die gemakkelijk te gebruiken en te navigeren zijn. En het gedeelte over online winkelen is uitstekend, waardoor mensen niet alleen winkelsites vinden, maar ook de natuurlijke angst om iemands creditcardgegevens aan een website te geven te boven komen. Er is een goed geïllustreerd gedeelte waarin eBay en PayPal worden uitgelegd.

Foto's, maar geen muziek?

Het gedeelte over digitale fotografie bevat instructies voor het gebruik van Picasa als een organizer en enkele eenvoudige instructies voor het verbeteren van de foto's (door bijsnijden, van kleur veranderen enzovoort). Het vermeldt ook sites waar mensen digitale foto's kunnen uploaden en afdrukken kunnen krijgen. Foto's op papier zouden de oudere computergebruiker meer bekend voorkomen en wetende dat digitale foto's vrij gemakkelijk kunnen worden afgedrukt, is een grote hulp. Ik was verrast dat er geen echte vermelding van digitale muziek was, vooral omdat Windows Media Player zo eenvoudig te gebruiken is. Het zou handig zijn geweest om de lezer te laten zien hoe een muziek-CD te plaatsen en wat er gebeurt als een CD wordt gedetecteerd, met een opmerking dat je muziek op de achtergrond kunt afspelen met Windows Media Player terwijl je andere dingen doet.

Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting en een korte quiz, zodat mensen kunnen bekijken wat ze hebben geleerd. Omdat alles zo duidelijk wordt uitgelegd, betwijfel ik dat iemand moeite zal hebben om een ​​perfecte score te halen op die einde-hoofdstuk tests. Hoewel de nadruk ligt op Windows 7 en de bijbehorende onderdelen, heeft de auteur het wel over het verkrijgen van software uit andere bronnen en richt hij zich op programma's die goedkoop of gratis zijn. Dit is erg handig voor de beginnende computergebruiker die misschien net heeft uitgelegd wat lijkt op veel geld voor dit nieuwerwetse computer-ding en die begrijpelijkerwijs niet graag meer geld wil uitgeven aan iets anders meteen.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Wat ik anders zou doen?

Eerlijk gezegd zou ik niet veel veranderen. Hoewel ik al decennia lang computers gebruik, vond ik dit boek en de no-nonsense, vriendelijke benadering ervan goed. Maar ik denk dat er een apart hoofdstuk of twee over beveiliging had moeten zijn. Beveiliging wordt genoemd in het hoofdstuk over winkelen (in termen van het online veilig houden van uw gegevens) en in het gedeelte "geavanceerde e-mail" (in termen van malware en spam). Omdat zelfs de "jongere en wijzer" computergebruikers voor de gek gehouden werden door pop-ups, valse e-mails, virussen en andere online nasties, denk ik dat naast de in-hoofdstuk vermeldingen, deze dingen een geheel eigen hoofdstuk hadden moeten hebben.

Product Nominaal 5/5

Vonnis

Dit boek is iets dat je echt moet kopen voor oma, of opa, of iemand anders die van volwassen jaren is en bereid is om te leren. De aanpak is praktisch en spreekt de lezer niet aan en veronderstelt dat 'iedereen al' elementaire computervaardigheden kent. De auteur is "een van ons" en weet precies waar mensen bang voor kunnen zijn, en de beste aanpak om iets nieuws te leren. Ik zou het zeker voor mijn moeder hebben gekocht.