Beoordeling

Boekrecensie - Aan de slag met Windows Live Movie Maker

Windows Movie Maker werd voor het eerst geïntroduceerd als onderdeel van een servicepack voor Windows XP en bleek al snel erg populair. Het maakte het maken van video's heel gemakkelijk, zo erg zelfs dat veel mensen de aanwijzingen niet eens hoefden te lezen. (Net als ik - ik heb een paar domme parodievideo's gemaakt met de Windows XP-versie.) Windows Movie Maker was ook opgenomen in Windows Vista, maar met de komst van Windows 7 heeft Microsoft het verwijderd en maakte het deel uit van het Windows Live Essentials- pakket . Voor mij leek de nieuwste versie net zo gemakkelijk te gebruiken, terwijl ik mijn derde idiote video aan het maken was zonder de aanwijzingen te lezen. Heb ik iets gemist door het op die manier te doen? Ik was erg geïnteresseerd om te zien wat Aan de slag met Windows Live Movie Maker me kon vertellen. (Ja, ze maken ED kapitaliseren in de titel, omdat het een "vrienden van ED" -boek is.)

Eerste indruk

Ik moet zeggen dat ik werd afgeschrikt door de cover van het boek, dat er erg amateuristisch uitziet en haastig samen wordt gegooid.

Toch herinnerde ik me het oude gezegde over het niet beoordelen van het boek door zijn omslag. Ik passeerde het en verdiepte me in de inhoud, om op elke pagina meer lelijke potloodtekening-afbeeldingen te zien. Hoewel een grillige benadering spectaculair goed kan werken (zie mijn recensie van Cooking for Geeks), is het ontwerp van dit boek gewoon niet in dezelfde competitie.

Oké, dus, het boek niet beoordelen op pagina's, hoe zit het met de inhoud? De auteur, James Floyd Kelly, gebruikt veel illustraties, die ik altijd als een pluspunt beschouw in een technisch boek. Er zijn zijbalken met het opschrift "NotED" en "ExplainED" die onderweg aanvullende nuttige informatie bieden, en zijbalken met de kop "LinkED" die URL's bieden voor nuttige hardware en software. De auteur gebruikt een ontspannen, first-person-stijl alsof hij met de lezer praat, wat ook helpt om het materiaal aantrekkelijk te maken.

Lichten, camera, video

Het eerste hoofdstuk geeft een kort overzicht van het programma, waarin wordt uitgelegd waar een uitgebreidere uitleg te vinden is in latere hoofdstukken en waarin schermafbeeldingen van de verschillende functies worden getoond. Hierna richt het boek zich vooral op het produceren van uw eigen video's, met behulp van materiaal geïmporteerd uit uw camera. Er zijn duidelijke instructies voor het op verschillende manieren verkrijgen van de gegevens van uw camera in Windows Live Movie Maker, die vrijwel alle apparatuur en software van iedereen zou moeten omvatten. Ik vond de toevoeging van een suggestie dat de eigen software van de camera de beste zou zijn voor het maken van de overdracht van het ene apparaat naar het andere. Hoewel de software die bij uw camera wordt geleverd, mogelijk niet geavanceerd is (en ik heb nogal wat voorbeelden gezien waar dit waar is), is deze nog steeds ontworpen om specifiek met uw hardware te werken. Ik waardeerde ook de zijbalk die verklaarde dat geïmporteerde video's niet automatisch in de map Mijn video's terechtkomen, maar in plaats daarvan naar Mijn afbeeldingen gaan. De auteur laat ook zien hoe je je eigen mappenstructuur maakt die je digitale media organiseert en beschermt. Dit is een uitstekend advies. Windows Live Movie Maker bevat een functie genaamd AutoMovie, wat mogelijk de beginnende filmmaker moet zijn om een ​​redelijk professioneel uitziende video samen te stellen. Het boek bevat duidelijke instructies om dit te doen, waardoor de nieuwkomer goed van start zou moeten gaan.

Alles laten werken

De rest van het boek is gewijd aan het maken en bewerken van je eigen video's. De auteur geeft uitstekend, gezond verstand dat nieuwkomers moet helpen voorkomen dat ze veelvoorkomende fouten maken, zoals scènes in de verkeerde volgorde plaatsen, de speciale effecten of soundtrack overdrijven, je video te lang of te kort maken en je kijkers in slaapstand brengen. Hij wijst ook op de zeer belangrijke kwestie van het zonder toestemming gebruiken van auteursrechtelijk beschermd materiaal, iets wat iedereen die van plan is video's op YouTube te plaatsen, aandachtig moet besteden. Auteursrechteigenaren worden in de loop van de tijd steeds steiler en het opnemen van de afbeeldingen of muziek van iemand anders zou de makers van de video in veel warm water kunnen brengen. Er is ook een link naar de video's die de auteur heeft gemaakt, op de website ADRress (in de sectie Broncode / Downloads ), zodat de lezer het kan volgen en het creatieve proces in actie kan zien. Klik op het tabblad "downloads" om ze te vinden. Zien wat er wordt gedaan op stilstaande foto's is goed, maar in een boek over het maken van video's is het bekijken van de daadwerkelijke videovoorbeelden veel beter. De technische termen waar velen van ons van hebben gehoord in beschrijvingen van het maken van films ("fade in", "fade out", "continuïteit" enzovoort) die ook van toepassing zijn op Windows Live Movie Maker zijn goed uitgelegd. Het belang van de beeldverhouding (de fysieke grootte van het beeld op het scherm) wordt ook uitgebreid uitgelegd. Windows Live Movie Maker bevat ook wat Microsoft "animaties" heeft genoemd. De meesten van ons zullen denken aan geanimeerde cartoons wanneer we deze term horen, maar hier wordt het toegepast op de verschillende soorten overgangen tussen scènes, zoals fades, dissolves en wipes. Het hebben van de term uitgelegd met instructies voor het toepassen van de verschillende effecten was zeer nuttig (toen ik aan het spelen was met Windows Live Movie Maker kostte het me een tijdje om uit te vinden waar de overgangen waren verdwenen).

Op op en weg

Het boek eindigt met hoofdstukken waarin je kunt zien hoe je je video kunt opslaan (inclusief de formaten die je kunt gebruiken voor het eindproduct, zoals video in hoge definitie en mobiele telefoon) en hoe je het op een dvd kunt branden en naar YouTube kunt uploaden. Ik had deze instructies zeker kunnen gebruiken toen ik mijn eigen video's aan het afwerken was en probeerde uit te zoeken welk formaat ik moest gebruiken en hoe ik ze kon krijgen op YouTube. Het is een eenvoudig proces, maar noch Windows Live Movie Maker, noch YouTube biedt veel instructies. Ik dacht er niet aan om mijn video's (eigenlijk diavoorstellingen met soundtracks) te branden op een dvd, maar als mijn techno-gelimiteerde moeder er nog steeds was, had ik dat zeker gedaan en zouden de instructies erg nuttig zijn geweest. Het proces van het toevoegen van titels, menu's en credits aan een dvd, waardoor een video er professioneler uit kan zien, is ook goed uitgelegd. Het boek eindigt met een hoofdstuk met een goede lijst nuttige websites voor videomakers. Omdat Windows Live Movie Maker, net als alle Windows Live Essentials- programma's, is vereenvoudigd om het creatieve proces gemakkelijk te maken voor beginners, is het niet bedoeld voor zeer geavanceerd werk. De links bieden informatie voor mensen die verder willen gaan dan de basis.

Wat ik leuk vond en niet leuk vond

Ik vond de persoonlijke stijl van de auteur en de opname van zijn eigen video's als voorbeelden. Kelly is duidelijk een ervaren gebruiker van Windows Live Movie Maker, maar hij begrijpt hoe het is om een ​​beginner te zijn. Het boek vult zeker een gat in dat is achtergelaten door de ontoereikende officiële "hulp" voor het programma. Zoals ik al zei, het grafische ontwerp van het boek is amateuristisch. Voor een boek over artistieke ontwerpsoftware zou een veel professionelere lay-out meer geschikt zijn. Toch, zoals ze zeggen, moet men het boek niet beoordelen aan de hand van zijn omslag (of zijn potloodvierkanten op de binnenpagina's, ofwel.)

Product Nominaal 4/5

Vonnis

Aan de slag met Windows Live Movie Maker biedt wat de titel belooft, een goede duidelijke kennismaking met het programma. Het moet nieuwe beginnende video- of diavoorstellingsmakers helpen snel vertrouwen te krijgen en de online voorbeelden die aan het boek zijn gekoppeld, helpen echt. De Windows Live Essentials- suite van programma's is niet erg geavanceerd, maar ze zullen waarschijnlijk meer dan voldoende zijn voor de gemiddelde persoon en het hebben van een "gebruikershandleiding" als deze kan het leren ervan veel gemakkelijker maken.