Anders

Simpele vragen: Wat is Miracast en hoe gebruik je het?

In eerste instantie was er de HDMI! Nou, niet echt, maar HDMI is al meer dan een decennium de belangrijkste manier om video en geluid van een apparaat naar een externe tv of monitor te verzenden. Sinds een paar jaar geleden is er echter een nieuwe mededinger verschenen en zijn naam is Miracast - een technologie die belooft u uw computers en apparaten te laten verbinden met allerlei soorten schermen, draadloos en zonder speciale apparatuur. Miracast verspreidt zich vrij snel en zelfs als u er misschien nog nooit van hebt gehoord, is de kans groot dat u ten minste één apparaat in uw huis hebt dat deze technologie ondersteunt. Als u meer wilt weten over Miracast en hoe het u kan helpen, lees dan verder:

Wat is Miracast en wat doet het?

Miracast is een technologie waarmee u draadloos kunt projecteren vanaf uw computer, laptop, tablet of smartphone naar een externe tv of monitor. Dit wordt screencast genoemd en het betekent dat Miracast het display en geluid van uw apparaat streamt van uw apparaat naar de externe tv of monitor waarmee u draadloos verbinding hebt gemaakt.

Omdat u hiermee in principe hetzelfde kunt doen als een HDMI-kabel, die video en geluid van een apparaat naar een beeldscherm moet verzenden, wordt Miracast vaak vergeleken met HDMI. Sommige mensen noemen Miracast zelfs "HDMI via Wi-Fi" of "draadloze HDMI".

Hier is een video gemaakt door Wi-Fi Alliance die Miracast op een geweldige manier beschrijft:

Wi-Fi Alliance, het wereldwijde netwerk van bedrijven dat zorgt voor de normen die worden gebruikt door onze draadloze apparaten, heeft in 2012 een certificeringsprogramma met de naam Wi-Fi CERTIFIED Miracast ™ gelanceerd en sindsdien hebben veel producenten van consumentenelektronica deze norm overgenomen. Miracast heeft in het begin veel ondersteuning van Intel gekregen, waarschijnlijk omdat Intel zijn Intel WiDi-oplossing al had gehad voordat Miracast werd gelanceerd. Miracast heeft ook het voordeel dat het geen gepatenteerde oplossing is, wat betekent dat elk apparaat van elke leverancier Miracast-gecertificeerd kan zijn.

Hoe werkt Miracast?

Miracast is een standaard die afhankelijk is van WiFi Direct draadloze netwerkverbindingen en waarmee uw apparaat video naar het externe beeldscherm kan streamen met een maximale 1080p Full HD-resolutie en 5.1 surround-geluid.

Dit betekent dat Miracast werkt door een directe draadloze verbinding tot stand te brengen tussen uw apparaat en uw externe beeldscherm. Miracast vertrouwt niet op uw draadloze thuisnetwerk. In zekere zin werkt Miracast op dezelfde manier als een ad-hocnetwerk.

Om verbinding te maken met het externe beeldscherm, maakt uw apparaat een draadloos netwerk dat de WPS-standaard voor draadloos netwerken gebruikt (WiFi Protected Setup) en beveiligd is met WPA2, waardoor de Miracast-verbindingen vrij veilig zijn.

Miracast heeft nog een andere geweldige functie: het maakt niet uit wat voor soort video of audio je van je apparaat naar het externe scherm streamt. U kunt het gebruiken voor het weergeven van met DRM beveiligde bestanden, dvd-films, muziek-cd's en andere soorten mediabestanden, ongeacht de codecs of indelingen die zij gebruiken. Als je denkt dat je meer wilt weten over Miracast en alle dingen die ermee te maken hebben, kijk dan op deze webpagina: Wi-Fi gecertificeerde Miracast.

Op welke apparaten kan ik Miracast gebruiken?

Miracast is een relatief jonge standaard, zoals deze eind 2012 werd gelanceerd. Er is echter veel aandacht van veel mensen en van een groot aantal grote technologiebedrijven voor gezorgd. Als zodanig kun je Miracast op een heleboel apparaten gebruiken en elke dag wordt Miracast meer gecertificeerd.

De belangrijkste spelers van de technische wereld, allen ondersteunen Miracast op hun apparaten en / of software:

 • Microsoft biedt Miracast-ondersteuning in Windows 8.1 en Windows Phone 8.1, Windows 10 en Windows 10 Mobile.
 • Google biedt Miracast-ondersteuning in Android 4.2 Jelly Bean en nieuwer.
 • Amazon biedt Miracast-ondersteuning in zijn Fire OS.
 • Veel tv-fabrikanten verkopen Smart TV's met Miracast-ondersteuning inbegrepen.
 • Als uw TV of externe monitor Miracast niet ondersteunt, kunt u een Miracast-adapter kopen die verbinding maakt via de HDMI- of USB-poort van het scherm en Miracast-capabiliteit biedt. Er zijn veel opties om uit te kiezen - hier zijn een paar voorbeelden van enkele van de meest populaire zijn Miracast adapters die er zijn: Microsoft Wireless Display Adapter, Belkin Miracast Video Adapter en ASUS Miracast Wireless Display Dongle.

Hoe gebruik je Miracast?

Uw apparaten verbinden met uw externe beeldschermen met Miracast is eenvoudig en snel, maar het is ook een ander proces op elk platform en besturingssysteem.

Als je hierbij hulp nodig hebt, staan ​​er een paar tutorials voor je klaar. Daar zijn ze:

 • Lees voor Windows 10-apparaten: Hoe u naar een tv of scherm projecteert vanuit Windows 10, met Miracast.
 • Voor Windows 8.1-apparaten leest u: Project naar een ander beeldscherm vanuit Windows 8.1 De Microsoft draadloze beeldschermadapter gebruiken.
 • Lees voor Windows 10 Mobile-apparaten: Hoe u naar een tv of monitor projecteert vanuit Windows 10 Mobile, met Miracast.

De voor- en nadelen van de Miracast-technologie

De Miracast-technologie biedt tal van voordelen, dus er is een grote kans dat deze in de nabije toekomst door meer mensen en bedrijven wordt overgenomen. Hier zijn er een aantal:

 • Miracast helpt u kabels kwijt te raken en draadloos verbinding te maken.
 • Miracast-verbindingen tussen apparaten zijn zeer eenvoudig in te stellen.
 • U hoeft geen HDMI-poorten op uw smartphone of tablet te hebben om met een extern beeldscherm te kunnen werken.
 • U hoeft geen werkend draadloos netwerk in uw huis te hebben. Je hoeft niet eens een router te hebben.
 • U kunt uw Miracast dongle meenemen wanneer u op reis bent en u kunt deze gebruiken om video van uw smartphone, tablet of laptop naar elke tv of scherm te sturen met een HDMI-poort of een USB-poort, afhankelijk van de dongle die u gebruikt.

Zoals alles in het leven, heeft Miracast ook de nadelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Stabiliteitsproblemen - hoewel Miracast gecertificeerde apparaten zijn ontworpen en gemaakt om op een snelle en eenvoudige manier verbinding te maken, zijn sommige Miracast-verbindingen onbetrouwbaar. Het hangt sterk af van de kwaliteit van de apparaten die u gebruikt voor Miracast-verbindingen.
 • Latentie is niet gestandaardiseerd voor Miracast . Dat betekent dat u mogelijk een achterstand ziet tussen de inhoud van uw Miracast-verzendapparaat en uw externe Miracast-ontvangstscherm. Als u bijvoorbeeld uw favoriete actiespel op uw smartphone wilt spelen terwijl u bent verbonden met een tv met een groot scherm, is de video of de audio mogelijk niet synchroon met uw acties. Nogmaals, het hangt erg van de kwaliteit af van de apparaten die je gebruikt voor Miracast-verbindingen.
 • Alleen mirroring weergeven - Google's Chromecast en Apple's AirPlay-technologieën zijn iets beter omdat ze multitasking mogelijk maken, niet alleen schermspiegeling.

Ondersteunen mijn apparaten Miracast?

Op 15 juni 2016 waren er 5238 Miracast gecertificeerde apparaten ter wereld. Als u wilt controleren of een bepaald apparaat dat u bezit of wilt kopen Miracast-gecertificeerd is, kunt u dat doen met een eenvoudige zoekopdracht op de officiële Wi-Fi Alliance-website, hier: Productzoeker.

Conclusie

Miracast is een geweldige technologie en het kan de manier waarop we omgaan met schermen om ons heen aanzienlijk veranderen. Stel je voor dat elke weergave in je huis draadloos is verbonden met welk apparaat dan ook video en / of geluid verzendt. En stel je voor dat je je smartphone of tablet kunt aansluiten op elke tv die dicht bij je in de buurt is. Als Miracast steeds beter wordt en op grotere schaal wordt geadopteerd, kan het onze behoefte aan kabels volledig vervangen door verbinding te maken met allerlei soorten beeldschermen. Wat denk je van deze technologie? Gebruik je het? Wat is je voorspelling van de toekomst als het gaat om Miracast?