Tutorial

Browser Wars: Is Internet Explorer 10 een relevante browser?

Een van de dingen die ik wilde leren over Windows 8 is of Internet Explorer 10 een goede browser is of niet. Is het waard om te gebruiken als je hoofdbrowser? Biedt het goed genoeg prestaties om in de toekomst als een relevante browser te worden beschouwd? Ik heb een aantal tests uitgevoerd en deze vergeleken met Google Chrome, Firefox en Opera. Ook heb ik de gegevens van mijn vorige tests vergeleken met Windows 8 Consumer Preview, de Release Preview en ik heb een aantal zeer interessante veranderingen opgemerkt. Laten we kijken wat ik heb geleerd.

De benchmarks gebruikt voor testen

Ik besloot om voor de volgende benchmarks te gaan: HTML5-test, SunSpider JavaScript Benchmark en Peacekeeper.

Om hun website te citeren: "De HTML5-testscore is een indicatie van hoe goed uw browser de aankomende HTML5-standaard en gerelateerde specificaties ondersteunt. Hoewel de specificatie nog niet is afgerond, zorgen alle belangrijke browserfabrikanten ervoor dat hun browser klaar is voor de Ontdek welke delen van HTML5 vandaag al door uw browser worden ondersteund ... "

De SunSpider JavaScript-benchmark meet de prestaties van JavaScript op taken die relevant zijn voor het huidige en bijna-nabije gebruik van JavaScript in de echte wereld, zoals codering en tekstmanipulatie. Dit is een van de weinige benchmarks waar het belangrijk is om een ​​lager cijfer te ontvangen. De laagste resultaten betekenen een snellere snelheid en betere prestaties.

De Peacekeeper-benchmark meet de prestaties van de browser door de JavaScript-functionaliteit en de mogelijkheid om veelgebruikte JavaScript-functies te gebruiken te testen. Als je meer wilt weten over wat het test, kijk dan op hun FAQ-pagina.

V8-benchmark - versie 7 - is een JavaScript-testsuite van Google, die wordt gebruikt om de Google Chrome-webbrowser te optimaliseren. Het bevat een reeks pure JavaScript-benchmarks die worden gebruikt om de prestaties van Google Chrome af te stemmen. Vanzelfsprekend scoort Google Chrome de hoogste score in deze benchmark. Het dient echter om de prestaties te vergelijken met andere browsers op basis van wat Google relevant vindt in termen van JavaScript-prestaties.

SunSpider, Peacekeeper en V8 werden driemaal op elke browser uitgevoerd. De resultaten die u hieronder ziet, vertegenwoordigen het gemiddelde van de scores die elke browser in elke test heeft behaald.

Het testsysteem

Ik heb mijn persoonlijke desktop gebruikt om deze tests uit te voeren, die de volgende hardwarecomponenten heeft: een AMD Phenom II X4 905 (2, 5 GHz) processor, een Gigabyte GA-MA785GT-UD3H moederbord, het geheugen is Corsair XMS3 DHX 6GB DDR3 1600 MHz, een Gigabyte Radeon HD6870 OC 1GB DDR5-videokaart, een RunCore Pro V 2.5 "SATA III SSD-drive van 120 GB.

De tests voor Internet Explorer 9 zijn uitgevoerd op Windows 7 Ultimate 64-bit met Service Pack 1 geïnstalleerd en de nieuwste updates.

Eerder testte ik Internet Explorer 10 in de Consumer Preview en de Release Preview van Windows 8 op dezelfde computer. Ten slotte heb ik ook de definitieve versie van Windows 8 getest.

Om ervoor te zorgen dat de tests zo onbevooroordeeld mogelijk zijn, heb ik alle invoegtoepassingen en modules uitgeschakeld in Internet Explorer. In de andere browsers waren ook geen modules geïnstalleerd. Er is ook geen speciale configuratie gemaakt. Alle browsers hebben hun standaardinstellingen gebruikt.

Ik testte de volgende browsers: Internet Explorer 9.0, Internet Explorer 10 Consumer Preview, Internet Explorer 10 Release Preview, Internet Explorer 10 final, Firefox 16, Chrome 22 en Opera 12.

Alle browsers behalve Internet Explorer 9 zijn getest in de definitieve versie van Windows 8.

Internet Explorer 10 versus Internet Explorer 9 - Indrukwekkende verbeteringen!

Ten eerste was ik geïnteresseerd om de verschillende versies van Internet Explorer te vergelijken en te zien of er belangrijke verbeteringen waren in versie 10. Ik wilde ook meer leren over de verbeteringen die zijn aangebracht tussen het consumentenvoorbeeld en het voorbeeld van de release.

Zoals we aan deze eerste test kunnen zien, biedt Internet Explorer 10 veel meer ondersteuning voor de HTML5-standaard en -specificaties. Het consumentenvoorbeeld leverde een indrukwekkende verbetering van 122% op ten opzichte van Internet Explorer 9, het releasevoorbeeld verbeterde tot 126% terwijl de laatste versie van Internet Explorer het naar 127% verhoogde. Een fantastisch werk van Microsoft om moderne functies te ondersteunen die in de HTML5-standaard aanwezig zijn.

Laten we de prestaties van de nieuwe browser bekijken. Gelukkig zien we hier ook een vrij grote verbetering. Zowel de moderne gebruikersinterface als de desktopversie van Internet Explorer 10 leveren betere prestaties.

In SunSpider levert de desktopversie van Internet Explorer 10 een verbetering van 41% ten opzichte van Internet Explorer 9 terwijl de moderne gebruikersinterface een verbetering van 38% oplevert.

Het is ook indrukwekkend om te zien dat de prestaties van de browser, in deze benchmark, bij elke testrelease aanzienlijk zijn verbeterd. Een pluim voor Microsoft voor het leveren van dergelijke belangrijke verbeteringen in JavaScript-verwerking.

De PeaceKeeper-benchmark bracht enkele onverwachte resultaten aan het licht. Hoewel de prestaties van Internet Explorer 10 een stuk beter zijn in vergelijking met Internet Explorer 9, zijn de scores afgenomen tussen het consumentenvoorbeeld en het voorbeeld van de release van Internet Explorer 10. Ik weet niet zeker of dit het resultaat is van de wijzigingen die door Microsoft zijn aangebracht in het ontwikkelingsproces van Internet Explorer 10 of dat van veranderingen die door PeaceKeeper in haar evaluatiealgoritmen zijn aangebracht.

In PeaceKeeper, vergeleken met Internet Explorer 9, levert de desktopversie van Internet Explorer 10 29% betere prestaties, terwijl de moderne gebruikersinterface 25% betere prestaties levert.

OPMERKING: Ik heb gemerkt dat oudere versies van Chrome hogere beoordelingen hebben ontvangen in PeaceKeeper dan nieuwere versies. Hoogstwaarschijnlijk heeft deze "afname" iets te maken met PeaceKeeper die hun testmethodologie en beoordelingsalgoritme bijwerkt.

Vervolgens heb ik de V8-benchmark van Google gebruikt. Helaas heb ik de Consumer Preview-versie van Internet Explorer 10 in V8 niet getest.

Zoals u in de bovenstaande grafiek kunt zien, levert de desktopversie van Internet Explorer 10 in de V8-benchmark 108% betere prestaties ten opzichte van Internet Explorer 9, terwijl de moderne gebruikersinterface 67% betere prestaties levert.

Een grote verbetering die nogmaals de geweldige klus van Microsoft bevestigt.

De moderne gebruikersinterface-versie van Internet Explorer 10 blijft dezelfde prestaties leveren als zijn desktop-tegenhanger. Met uitzondering van de V8-benchmark zijn de verschillen in prestaties klein genoeg om niet te worden opgemerkt door de meeste mensen: 6% lagere prestaties in SunSpider en 4% in PeaceKeeper. V8 onthult echter een verschil van 20% in prestaties tussen de twee.

Internet Explorer 10 versus Chrome, Firefox & Opera

Om de zaken in perspectief te plaatsen en te begrijpen hoe relevant Internet Explorer 10 zal zijn in de browseroorlogen, heb ik dezelfde vergelijkingen gemaakt als hierboven met de belangrijkste concurrenten.

In de HTML5-test staat Internet Explorer 10 op de vierde plaats, op grote afstand van Google Chrome 22, die de beste naleving van de HTML5-standaard biedt.

Ik was aangenaam verrast toen ik zag dat Internet Explorer 10 de eerste plaats inneemt in de SunSpider-benchmark.

In SunSpider is de Desktop-versie van Internet Explorer 10 19% sneller dan Google Chrome 22 en 22% sneller dan Firefox 16.

De PeaceKeeper-benchmark bracht echter verschillende resultaten aan het licht. Deze keer nam Chrome de leiding met een grote marge. Opera staat op de tweede plaats terwijl Internet Explorer 10 de vierde plaats inneemt.

In PeaceKeeper levert Chrome 22 84% betere prestaties in vergelijking met de desktopversie van Internet Explorer 10.

Zoals verwacht onthulde de V8-benchmark Google Chrome als de winnaar, met een sterke marge. Firefox is een verre tweede en Internet Explorer 10 derde, maar voor Opera.

In de V8-benchmark is Google Chrome 22 120% sneller dan Internet Explorer 10.

Internet Explorer 10: het beste in Sunspider, het derde in V8 en het vierde in PeaceKeeper

Het is duidelijk dat Microsoft veel energie heeft gestoken in het verbeteren van de browser. Internet Explorer 10 zou uiteindelijk de meest consistente upgrade kunnen zijn die Microsoft ooit heeft gemaakt. Dit is geweldig voor alle Windows-gebruikers, voor webontwikkelaars en voor het web in het algemeen. Persoonlijk kan ik niet wachten om het de komende maanden ook onder Windows 7-gebruikers te laten distribueren.

Met deze nieuwe versie heeft Microsoft opnieuw bewezen dat grappen over Internet Explorer en hoe erg het ook moet zijn verleden tijd worden, niet langer representatief voor de echte prestaties van de browser.