Anders

Top 5 vervelende praktijken van antivirus-leveranciers

Herinner je je de goede oude tijd toen beveiligingsbedrijven vroeger verkochten wat je vroeg? Wanneer u antivirus of een beveiligingspakket wilde kopen, zou de verkoper u precies dat verkopen: een antivirus- of beveiligingssuite. De tijden zijn echter veranderd en veel bedrijven doen dat niet meer. In plaats daarvan vragen ze om het product dat je koopt, maar ze verdienen ook geld door allerlei bloatware te bundelen die je niet nodig hebt of wilt. Helaas is dit een gangbare praktijk geworden in de beveiligingsmarkt en weinig bedrijven doen de dingen nog steeds op de oude manier. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende irritante praktijken onder beveiligingsleveranciers laten zien:

1. De startpagina van uw webbrowser wijzigen

Veel beveiligingsbedrijven kiezen ervoor dit te doen, zelfs als u hun commerciële producten koopt. Als u tijdens het installatieproces niet oplet, kunt u een geheel nieuwe startpagina instellen voor sommige of alle webbrowsers. Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom ze dat zouden doen. Het antwoord is simpel: door uw startpagina te wijzigen in een die het bedrijf wil, kan deze worden gevuld met advertenties. Als u op deze advertenties klikt, krijgt u meer geld overhandigd aan het beveiligingsbedrijf dat u hun product heeft verkocht.

Hier zijn slechts enkele voorbeelden van commerciële beveiligingsoplossingen die proberen uw startpagina te wijzigen:

 • Panda Global Protection - probeert uw startpagina te wijzigen in een webpagina met de naam Panda Safe Web, een webpagina die wordt beheerd door Visicom Media. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het genereren van inkomsten met online-inhoud. Panda Safe Web is een rebranded MyStart- pagina, en volgens Visicom Media: " MyStart biedt de startpagina-inkomsten van de volgende generatie." Door betaald zoeken te integreren met een frisse, slimme en mooie startpagina genereert MyStart blijvende opbrengstmogelijkheden bij elke browserlancering. "
 • Norton Security Premium - wordt geleverd met de introductiepagina van Norton, een hulpprogramma dat de startpagina van uw browser wijzigt naar een Norton-website met de naam Norton Safe Search. Deze webpagina wordt mogelijk gemaakt door Ask, een webservice met een slechte reputatie. Dit zijn de woorden van het bedrijf: "Norton Safe Search is de beveiligde zoekmachine van Norton die gebruikers helpt phishing- en andere risicovolle sites te bezoeken die mogelijk in de zoekresultaten verschijnen. Het maakt gebruik van de Safe Web-technologie van Norton, samen met de Ask.com-zoekmachine, om Beoordeel websites volgens hun veiligheid. "
 • Comodo Internet Security voltooid 10 - wanneer u het installeert, is het eerste dat u probeert te overtuigen, het verbeteren van [uw] internetervaring door Yahoo in te stellen als [uw] startpagina, nieuw tabblad en standaardzoekmachine (alle ondersteunde browsers )". Als het eerste wat een beveiligingssuite doet, is om te proberen uw browservoorkeuren te wijzigen, dan zegt dat veel over het beleid en de intenties van het bedrijf.

2. De standaardzoekmachine van uw webbrowser wijzigen

Net als bij het veranderen van de startpagina van uw webbrowser, proberen sommige bedrijven ook uw standaardzoekmachine te wijzigen. De reden? Door zoekresultaten voor u te verwerken, kunnen deze bedrijven hun partners of hun advertenties opnemen in de lijst met zoekresultaten. Zien wat ze willen zien, betekent natuurlijk meer geld voor hen. Dit is een van de ergste praktijken die een beveiligingsbedrijf kan kiezen: niet alleen krijg je ongewenste resultaten, maar krijg je ook slechtere resultaten dan je zou krijgen van een goede zoekmachine. Lang verhaal kort, de zoekresultaten die u krijgt op bekende zoekmachines zoals Google, Bing, of DuckDuckGo, zijn ongetwijfeld beter dan die u krijgt van de slecht bekende Ask, bijvoorbeeld.

Om u een paar voorbeelden te geven, kijk eens naar:

 • Panda Global Protection - probeert uw zoekmachine te veranderen in Panda Safe Web, dezelfde webpagina die door Visicom Media wordt onderhouden.
 • Comodo Internet Security Complete 10 - probeert u uw zoekmachine naar Yahoo te laten veranderen.
 • Norton Security Premium - hiermee krijgt u ook Norton Safe Search, waarmee de zoekmachine van uw browser wordt gewijzigd in de Norton-website Norton Safe Search, die wordt aangedreven door Ask.

3. Ongewenste, nutteloze werkbalken of browser-extensies installeren

Een andere slechte gewoonte van sommige antivirus-leveranciers is om ongewenste of onnodige werkbalken of browser-extensies te bundelen. Ze installeren meestal iets dat lijkt op de sleazy Ask-werkbalk, maar onder een andere naam.

Sommige bedrijven vertellen je niet van tevoren dat je een aantal nutteloze werkbalken gaat krijgen. Bovendien verbeteren dit soort werkbalken niet uw veiligheid; ze vertragen uw surfervaring alleen maar. Hier zijn enkele beveiligingsoplossingen die werkbalken bundelen die u misschien niet nodig hebt op uw systeem:

 • Panda Global Protection - bundelt een werkbalk met de naam Panda Safe Toolbar die is gemaakt door hetzelfde bedrijf genaamd Visicom Media . In dit specifieke geval wordt de werkbalk alleen geïnstalleerd in Internet Explorer . Als u deze webbrowser gebruikt, vertraagt ​​het installeren en bijhouden van deze werkbalk uw browse-ervaring.
 • Avast! Premier en AVG Internet Security: beide installeren een browserextensie met de naam SafePrice. Deze uitbreiding heeft niets met uw veiligheid te maken. SafePrice is een browserextensie die we zouden classificeren als adware, want het houdt alleen maar toezicht op uw winkelgewoonten en geeft advertenties weer met betrekking tot de producten die u in verschillende webwinkels probeert te kopen.

4. Uw webbrowser volledig wijzigen

Ja, er zijn beveiligingsbedrijven die dat ook proberen. Bij het installeren van ongewenste en onnodige werkbalken en het wijzigen van uw startpagina of uw zoekmachines is gewoon niet genoeg, sommige leveranciers gaan nog verder en besluiten om u uw standaardwebbrowser volledig te laten veranderen in een die ze hebben ontworpen. Dit zou geen probleem zijn als die webbrowser een browser is die uw veiligheid verbetert.

Dat is het voorbeeld van Comodo, dat in Comodo Internet Security Complete alles in het werk stelt om u Chromodo te laten gebruiken, een webbrowser die dit beveiligingsbedrijf heeft ontworpen.

Comodo belooft u dat zijn webbrowser veiliger is dan andere. Wist u echter dat Google Chromodo publiekelijk heeft beschaamd omdat ze niet eens op een veilige manier kunnen worden gebruikt?

5. Bundeling van crapware-software

Sommige beveiligingsleveranciers bundelen met hun beveiligingsoplossingen zogenaamde 'extra functies / hulpmiddelen'. Software die in theorie extra waarde moet toevoegen aan hun klanten. Ze omvatten dingen als gratis cloudopslagruimte die niet helemaal gratis is, apps die functies en tools clonen die al in Windows beschikbaar zijn, enzovoort. Het bezoeken van een beveiligingsoplossing die geen nutteloze 'extra functies' bundelt, is zeldzaam. Veel beveiligingsbedrijven richten zich meer op het bundelen van dergelijke "functies" dan op het verbeteren van hun primaire producten, zoals de antivirus-engine of de firewallmodule.

Hier zijn enkele voorbeelden van wat we liever niet zien in een beveiligingspakket waarvoor we hebben betaald:

 • Cloudopslag - dit is alleen gratis als u tevreden bent met weinig opslagruimte. De meeste beveiligingssuites bieden ongeveer 2 tot 5 GB aan ruimte. Als je meer wilt, moet je betalen. Bovendien hebben deze services mogelijk geen apps voor alle mobiele platforms en zijn ze niet zo flexibel als andere gespecialiseerde cloudopslagproducten. Waarom zou je dit aanbieden? Er zijn cloudservices die gratis 10 of meer GB leveren, zonder dat er vragen worden gesteld. Kijk maar eens naar OneDrive, Google Drive of Dropbox. Bovendien werken die services goed en bieden ze apps voor alle platforms.
 • Hulpmiddelen voor het opschonen van uw register, controleren op kapotte snelkoppelingen, verwijderen van tijdelijke bestanden, defragmenteren van schijven, enz. - bijna elke beveiligingssuite biedt om te zorgen voor het schoonmaken en onderhouden van uw computer. Dat hebben we echter niet nodig. Moderne versies van Windows doen dat automatisch of bevatten uitstekende tools voor deze taken. We hebben geen andere copycat nodig die hetzelfde doet.
 • Windows-patchgereedschappen - sommige beveiligingssuites kunnen controleren of er ontbrekende updates voor uw Windows-besturingssysteem en apps van derden op uw computer zijn geïnstalleerd. We gaan akkoord met het controleren op updates voor apps van derden, maar we hebben de beveiligingssuite niet nodig om te controleren op Windows-updates. Windows zelf doet dat automatisch.
 • Zeer oude of verouderde software - sommige bedrijven bundelen aanvullende softwaretools die zijn ontwikkeld in "300 voor Christus". Ze hebben geen zinvol gebruik. Ze bundelen ze echter nog steeds, waarschijnlijk alleen voor marketingdoeleinden of om te doen alsof ze 'complete' beveiligingsproducten aanbieden. We beschouwen dit niet als een goede benadering: we zouden liever zien dat er twee of drie goed ontwikkelde tools zijn gebundeld, in plaats van tien nutteloze.

Conclusie

Zoals je in dit artikel kunt zien, zijn veel antivirusverkopers niet langer tevreden met het verdienen van geld door je hun producten te verkopen, en keren ze zich tot allerlei duistere praktijken die niets te maken hebben met het verbeteren van de beveiliging. Voordat je dit artikel afsluit, deel je ervaringen met antivirusproducten. Gebruik het opmerkingenformulier hieronder en laten we bespreken.