Beoordeling

Beveiliging voor iedereen - Beoordeling van Comodo Internet Security voltooid 10

Comodo is een in de VS gevestigd bedrijf dat zichzelf een vrij populair merk heeft gebouwd, voornamelijk gebaseerd op hun gratis beveiligingsproducten zoals Comodo Free Internet Security of de Comodo Free Firewall . Ze ontwikkelen ook commerciële beveiligingsproducten die meer functies bieden dan hun gratis producten. Hun meest complete beveiligingsproduct op dit moment is Comodo Internet Security Complete 10, en naast de antivirusengine en firewallmodule bevat het ook functies zoals een beveiligde sandbox waarin onbekende toepassingen kunnen worden uitgevoerd, Wi-Fi-gegevenscodering en meer. We waren benieuwd hoe nuttig dit product is bij het beveiligen van uw Windows-apparaten, dus we hebben het een paar dagen getest. Lees deze recensie om te zien wat we hebben gevonden:

Wat is Comodo Internet Security Compleet goed in?

Comodo Internet Security Complete 10 is een antivirusproduct dat goed voor u is als:

  • U bent een technisch onderlegde computergebruiker en wilt veel geavanceerde instellingen beschikbaar hebben
  • U wilt een goede antivirus-engine die u tegen malware kan beschermen, maar die handmatig moet knutselen om zijn beste werk te doen

Comodo Internet Security voltooid 10 vs. Comodo Internet Security Pro 10

Comodo Internet Security Complete 10 bevat alle functies en tools die worden aangeboden door Comodo Internet Security Pro 10 . Bovendien krijgt u met Comodo Internet Security Complete 10 ook 50 GB aan online opslag- en back- upruimte en een abonnement van 10 GB aan dataverkeer op de Trustconnect WiFi Security VPN-tool van Comodo. Als u deze twee functies nodig hebt, is het kopen van Comodo Internet Security Complete 10 een betere deal. De meeste gebruikers maken het prima met Comodo Internet Security Pro 10 .

Voors en tegens

Er zijn enkele goede dingen over Comodo Internet Security Complete 10 :

  • De antivirus-engine doet goed werk, en het kan alle malware die het identificeert neutraliseren
  • De antivirus-engine is ook behoorlijk snel voor het scannen van uw computer
  • De gebruikersinterface biedt veel geavanceerde instellingen, waarvan ervaren gebruikers zullen houden

Er zijn ook verschillende minpunten om op te noemen:

  • De online bescherming die u van Comodo krijgt, is zwak en, zelfs als u deze gebruikt, kunt u vrij gemakkelijk prooien op phishingwebsites
  • De beveiligingsprocessen worden niet beschermd tegen ongewenste beëindiging, wat betekent dat elke malware uw antivirus kan uitschakelen
  • Het verhoogde de opstarttijd van onze Windows-computer aanzienlijk en verminderde onze downloadsnelheid, op het internet
  • Sommige hulpmiddelen en functies kosten extra geld. Als u bijvoorbeeld directe klantenondersteuning wilt, moet u een afzonderlijke vergoeding betalen, die niet klein is
  • Beginners zullen moeite hebben om zich aan te passen aan de gebruikersinterface en alle beschikbare configuratieopties
Product gewaardeerd 2/5

Vonnis

Comodo Internet Security Complete 10 is een beveiligingsproduct dat een zeer gemengde tas is. Het heeft een paar sterke punten en veel zwakke punten. We waardeerden de effectiviteit van de antivirus-engine en we waarderen het feit dat je apps en uitvoerbare bestanden kunt sandboxen om te testen of ze betrouwbaar zijn of niet. We waarderen ook de rijkdom aan geavanceerde instellingen die beschikbaar zijn. Comodo Internet Security Complete 10 beschermt u echter niet goed tegen online bedreigingen, de Comodo Dragon -webbrowser is door Google onthuld als onveilig en sommige hulpprogramma's die bij de beveiligingssuite zijn geleverd vragen om extra geld. De firewallmodule heeft een gemiddelde effectiviteit en de processen van de beveiligingssuite zijn niet beschermd tegen ongewenste beëindiging. Dit zijn allemaal redenen waarom we u aanraden om bij Comodo weg te blijven en naar betere beveiligingsproducten te zoeken.

De download- en installatie-ervaring

De eerste stap bij het beschermen van uw computer door Comodo Internet Security Complete 10 is om deze te downloaden en te installeren. Van de officiële website moet je het installatieprogramma van Comodo downloaden, wat een uitvoerbaar bestand is met een klein formaat van slechts 5, 24 MB. Wanneer u het bestand ciscomplete_installer.exe uitvoert, wordt de installatiewizard van Comodo gestart en moet u een aantal keuzes maken met betrekking tot de installatie. Om te beginnen vraagt Comodo Internet Security Complete 10 u om te kiezen in welke taal u de beveiligingssuite wilt gebruiken. Het tweede dat u wordt gevraagd, is of u "Uw [] ervaring op het web wilt verbeteren door Yahoo in te stellen als [uw] startpagina, nieuw tabblad en standaardzoekmachine (alle ondersteunde browsers)" . Het is jouw keuze of je dat wilt of niet. We houden echter niet van dit soort tactieken om de instellingen van de gebruiker te veranderen. Ook Yahoo! biedt geen betere surfervaring dan Google of Bing.

U kunt een paar dingen over de installatie wijzigen: u kunt de installatiemap kiezen, hoewel we dat niet aanbevelen. U kunt uw DNS-provider ook wijzigen in Comodo Secure DNS, wat u zou moeten doen omdat het Comodo toestaat om u efficiënter te beschermen wanneer u op internet surft. Vervolgens kunt u ook kiezen of u Comodo's "Cloud Based Behavior Analysis" van niet-vertrouwde bestanden wilt inschakelen en anonieme programmagebruikstatistieken naar Comodo wilt verzenden.

Met de installatiewizard kunt u ook selecteren welke extra componenten naast het belangrijkste antivirusproduct worden geïnstalleerd. Standaard worden Comodo Internet Security, Comodo Dragon Web Browser, Comodo Secure Shopping en Comodo Cloud Backup geïnstalleerd. In totaal betekent dit 697 MB aan bestanden. Als je wilt, kun je ook Comodo GeekBuddy installeren, een tool die je toegang geeft tot de supporttechnici van Comodo. Als u er de voorkeur aan geeft niet al deze extra hulpmiddelen te installeren, schakelt u ze tijdens deze stap uit.

Tijdens de volgende installatiestap probeert Comodo u te overtuigen uw standaardbrowser te wijzigen in Comodo Dragon - een webbrowser op basis van Chromium (net als Google Chrome en Opera) die is ontwikkeld door Comodo. Wij vinden dit niet leuk, en onze aanbeveling is dat u bij uw bestaande webbrowser blijft. We mogen niet vergeten dat de ingenieurs van Google bewezen hebben dat de webbrowser van Comodo, door het bedrijf aangekondigd als veiliger dan andere, een onveilige webbrowser is die zijn gebruikers in gevaar brengt.

Als u klaar bent met de installatie-aanpassing, gaat de installatie verder. Als u klaar bent, wordt u uitgenodigd om uw e-mailadres te delen, als u wilt dat Comodo u nieuws, aanbiedingen en kortingen toestuurt. Dit is optioneel, dus als u het niet wilt doen, klikt u op Voltooien .

Vervolgens start Comodo Internet Security Complete 10 onmiddellijk met een automatische update van de databases met virusdefinities en scant het systeem vervolgens ook op malware. Deze eerste update betekent dat je nog eens 339 MB aan gegevens kunt downloaden. In totaal is de installatie plus de eerste update gelijk aan bijna 1 GB aan gedownloade gegevens. Dit is veel als u het ons vraagt, en gebruikers met een gemeten verbinding zullen niet blij zijn.

Terwijl Comodo Internet Security Complete 10 nog steeds de updates installeerde (wat een nogal trage taak is), werd het bureaublad van onze computer "binnengevallen" door verschillende vensters en prompts. Comodo Internet Security Complete 10 heeft de hoofdgebruikersinterface geladen, het venster met virusdefinitie-updates bovenaan gehouden en ons gevraagd met welk type netwerk we verbonden zijn. Het heeft ook een welkomstvenster geopend en een gadget in de rechterbovenhoek van ons bureaublad geladen. Deze aanpak is agressief en sommige gebruikers zullen zich binnengevallen voelen door Comodo .

Ten slotte moet u ook uw Windows-computer opnieuw opstarten om ervoor te zorgen dat de beveiligingssuite werkt zoals het hoort. Dus hier ben je: je krijgt nog een pop-up omdat je bureaublad te schoon was en de gebruikersinterface, het updatevenster, het scanvenster, het gadget en het welkomstvenster niet genoeg waren. :)

Onze eerste interacties met Comodo Internet Security Complete 10 zijn een beetje negatief. Deze suite installeren betekent veel downloaden, Comodo probeert dingen te installeren die je misschien niet nodig hebt op je computer en wanneer de installatie klaar is, opent het veel te veel aanwijzingen en vensters op je scherm. De aanpak van Comodo is allesbehalve vriendelijk.

Integratie met Windows, webbrowsers en universele Windows-platform-apps

Het eerste waar we naar keken, met betrekking tot de integratie met Windows, was of Comodo Internet Security Complete 10 Windows Firewall en Windows Defender uitschakelt. De beveiligingssuite heeft Windows Defender uitgeschakeld , maar Windows Firewall werd niet uitgeschakeld. Dit is niet goed omdat het hebben van twee firewalls die tegelijkertijd worden uitgevoerd, kan leiden tot problemen en prestatieproblemen.

Vervolgens hebben we gecontroleerd of de Comodo-firewallmodule zijn instellingen aanpast aan het netwerkprofiel dat u in Windows gebruikt. De eerste keer dat u verbinding maakt met een netwerk, vraagt Comodo Internet Security Complete 10 u welk type netwerk is: Openbaar, Werk of Thuis . Deze keuzes zijn geïnspireerd op Windows 7. Windows 10 en Windows 8.1 gebruiken echter slechts twee netwerkprofielen: privé en openbaar . Dit kan sommige gebruikers verwarren.

Een vreemd aspect van Comodo Internet Security Complete 10 is dat je dit netwerkprofiel ( Public, Work of Home ) maar één keer kunt instellen - wanneer je voor het eerst verbinding maakt met dat netwerk. Als u nadien het beveiligingsniveau van een bekend netwerk wilt wijzigen, kunt u dit alleen instellen als vertrouwd of geblokkeerd. Dit vergroot alleen de verwarring.

Het mooie van alles is dat Comodo Internet Security Complete 10 goed is geïntegreerd met alle netwerkfuncties in Windows 10. We hadden geen problemen bij het maken of lid worden van Homegroups en we hadden geen problemen toen we bestanden, mappen of media verspreidden via het lokale netwerk. Universele Windows-apps werkten ook goed, zonder problemen.

Met betrekking tot online beveiliging filtert Comodo Internet Security Complete 10 uw internetverkeer en kan u voorkomen dat kwaadwillende websites worden geladen in zijn databases. Deze filterengine werkt in alle webbrowsers, ongeacht wat u het liefst gebruikt. Of het efficiënt is of niet, is een andere vraag, die we later in deze review zullen beantwoorden.

Vervolgens hebben we de Task Manager van Windows gebruikt om te zien hoeveel RAM Comodo Internet Security Complete 10 nodig heeft om zijn processen uit te voeren. We ontdekten dat het in normale omstandigheden slechts 33 MB RAM nodig heeft. We hebben ook BootRacer gebruikt om de opstarttijden van onze testcomputer te meten voor en nadat we Comodo Internet Security Complete 10 hebben geïnstalleerd. Helaas zijn na het installeren van Comodo de opstarttijden van onze testcomputer met gemiddeld 5 seconden toegenomen. Als gevolg hiervan begon Windows 10 22 procent langzamer dan voorheen.

Een ander negatief punt van Comodo Internet Security Complete 10 is dat het zijn processen niet beschermt tegen beëindiging: we kunnen bijna alle eenvoudig doden, dus malware zal hetzelfde kunnen doen. Het enige proces dat we niet konden beëindigen, was Comodo Secure Shopping, een functie die uw online financiële transacties beschermt. Het beschermt u echter niet tegen malware.

Om te controleren of de snelheid van het internet of het lokale netwerk wordt beïnvloed door Comodo Internet Security Complete, hebben we ook een paar tests uitgevoerd met Speedtest.net en LAN-snelheidstest . De gegevensoverdrachten binnen het lokale netwerk leken net zo snel als voorheen, maar de internetsnelheid is met ongeveer 27 procent gedaald voor het downloaden, hoewel de uploadsnelheid niet lijkt te zijn beïnvloed. Sommige beveiligingsproducten verlagen de downloadsnelheid van uw internetverbinding, en Comodo is daar een van.

We hebben ook gemerkt dat, als u Comodo Internet Security Complete 10 verwijdert, u voorzichtig moet zijn omdat het niet alles verwijdert wat het in de eerste plaats heeft geïnstalleerd. Alle extra functies die u naast de hoofdbeveiligingssuite hebt geïnstalleerd, inclusief de Comodo Dragon -webbrowser, blijven op uw computer geïnstalleerd. Je moet ze handmatig verwijderen om alle Comodo-software op je computer kwijt te raken. Nogmaals, veel gebruikers zullen dit niet waarderen.

Comodo Internet Security Complete 10 heeft enkele problemen met betrekking tot de integratie met Windows 10. De netwerkfuncties werken goed, maar de beveiligingssuite schakelt de Windows Firewall niet uit. Hoewel de Comodo-firewallmodule lijkt te detecteren of u een particulier netwerk gebruikt, wordt ook gevraagd naar uw netwerkprofiel en kunt u selecteren of dit een thuis-, openbaar of werknetwerk is. Deze benadering is vreemd en ingewikkeld. Comodo Internet Security Complete 10 heeft weinig RAM nodig om zijn services up te houden, maar verhoogt de opstarttijd, het vertraagt ​​uw downloads en de processen kunnen gemakkelijk worden gedood door malware, waardoor u volledig onbeschermd bent.

Op de volgende pagina van deze recensie kunt u zien hoe eenvoudig Comodo Internet Security Complete 10 is te gebruiken en hoe effectief uw computer beschermt tegen netwerkaanvallen en malware. U kunt ook zien welke extra functies zijn opgenomen in deze beveiligingssuite en bekijk onze aanbevelingen voor welke instellingen u moet aanpassen.