Anders

Wat betekent AC1200, AC1900, AC3200 of meer, gemiddelde en wat is het verschil?

Alle draadloze routers hebben AC in hun naam, gevolgd door een nummer. U hebt bijvoorbeeld routers die ASUS RT-AC88U AC3100, TP-LINK Archer C5400 AC5400 of Tenda AC9 AC1200 worden genoemd. Wat betekent deze AC3100, AC5400 of AC1200? Geeft het nummer dat na AC wordt weergegeven aan hoe snel de router is? In theorie zeggen fabrikanten dat dat zo is. In werkelijkheid is de waarheid anders. Dit is de reden waarom deze AC naamgevingsconventie marketing is met nulwaarde voor consumenten, wat het echt communiceert en hoe je jezelf niet moet voor de gek houden bij het kopen van een "snelle" router:

Wat betekent AC1200, AC1900, AC2300, AC3200, AC5300 en andere soortgelijke namen, als het gaat om routers?

Wanneer u een moderne draadloze router aanschaft, ziet u de term AC gevolgd door een nummer, ergens in de naam ervan. AC betekent dat de router ondersteuning biedt voor de nieuwste 802.11ac netwerkstandaard, die snelle WiFi-netwerkverbindingen op de 5 GHz-frequentie biedt.

Het nummer dat na AC komt, vertegenwoordigt de maximale theoretische bandbreedte van de router. 1200 betekent 1200 Mbps, 1900 betekent 1900 Mbps, 3200 betekent 3200 Mbps enzovoort.

Als u AC2300 op naam van een router leest, betekent dit dat u te maken hebt met een WiFi-router die snelle draadloze netwerken biedt met behulp van de 802.11ac-standaard, met een totale maximale theoretische bandbreedte van 2300 Mbps. U kunt in de verleiding komen om te geloven dat een AC3200-router een draadloos netwerk biedt dat werkt op 3200 Mbps. Dat zou geweldig zijn, maar helaas is het onjuist. De realiteit is dat deze naamgevingsconventie niet zo handig is voor het maken van een aankoopbeslissing.

AC1200, AC1900 enzovoort is een optelsom van alle banden waarop de router een WiFi-signaal uitzendt, niet de echte maximale snelheid van de router

Een belangrijk aspect van de berekening die resulteert in een AC-naamgeving, is het aantal banden of frequenties waarop de router het draadloze signaal uitzendt. Laten we een moderne en populaire router als voorbeeld nemen: NETGEAR Nighthawk X6 AC3200. Deze router heeft drie banden, elk met zijn maximale theoretische bandbreedte: 600 Mbps voor Band 1 en 1300 Mbps voor Bands 2 en 3.

Daarom is de AC3200 niet de maximale bandbreedte die u krijgt op één draadloze band of frequentie, maar de som van alle beschikbare banden of frequenties. De maximale snelheid die je kunt krijgen is 1300 Mbps op de banden 2 en 3, en alleen in laboratoriumomstandigheden, die we later zullen uitleggen.

Om u een nog beter begrip te geven, hier is hoe moderne routers worden gecategoriseerd als het gaat om banden of frequenties:

 • Single-band en zend WiFi alleen uit op één draadloze frequentie, wat betekent dat ze slechts één draadloos netwerk uitzenden. In de meeste gevallen zenden ze uit op de 2, 4 GHz-frequentie en ze hebben tot AC1000 op hun naam staan. De meeste fabrikanten zijn gestopt met het produceren van dergelijke routers. Een uitzondering is een ASUS RT-N18U, die relatief nieuw en verrassend goed is voor een single-band router. Dergelijke routers zijn zeer betaalbaar, maar geen geweldige optie voor moderne slimme huizen, omdat ze de neiging hebben om te onderbezetting te zijn en met weinig of geen ondersteuning voor de nieuwste netwerk- en beveiligingsvereisten.
 • Dual-band en zend WiFi uit op twee frequenties: 2, 4 GHz (wat langzamer is, maar met een groter dekkingsgebied) en 5 GHz (wat sneller is, maar met een kleiner dekkingsgebied). Je ziet dat twee draadloze netwerken worden uitgezonden. De meerderheid van de moderne routers zijn dual-band ze hebben tot AC2900 op hun naam staan. Hun prijsstelling varieert veel, maar is meestal voor de meeste mensen toegankelijk.
 • Tri-band en emitteren op drie frequenties: één 2, 4 GHz-frequentie en twee 5 GHz-frequenties. Je ziet dat drie draadloze netwerken worden uitgezonden. De duurste draadloze routers zijn tri-band en hun namen hebben AC3000 of meer op hun naam staan. Sommige van de nieuwste routers hebben zelfs AC5300 op hun naam staan, waardoor je gelooft dat ze draadloze netwerken uitsturen met 5300 Mbps, wat verre van waar is.

Hoe wordt de maximale draadloze bandbreedte gemeten in de laboratoria van de fabrikant?

Eerder gaven we een voorbeeld van een tri-band router en legden uit dat de AC3200-naamgeving niet betekende dat het een draadloos netwerk bood op 3200 Mbps maar drie draadloze netwerken, waarvan er twee werken met een theoretisch maximum van 1300 Mbps. Je zou kunnen aannemen dat de topsnelheid die je krijgt 1300 Mbps is, maar dat zou ook weer fout zijn. Dit komt omdat ALLE fabrikanten van netwerkapparatuur zoals WiFi-routers geen echte meetomgevingen gebruiken, zoals thuis en appartementen. Ze doen hun metingen in gespecialiseerde laboratoria zodat ze de maximaal mogelijke snelheid kunnen claimen. Dit is wat ze meestal doen, om de totale maximale bandbreedte te berekenen:

 • Vaak gebruiken netwerkbedrijven twee of drie identieke routers die met elkaar zijn verbonden om de maximale bandbreedte te meten bij het overbrengen van gegevens tussen hen. Ze gebruiken geen gewone computers en apparaten zoals gebruikers, omdat hun routers betere ondersteuning bieden voor draadloze technologieën dan de netwerkkaarten op pc's, laptops, tablets of smartphones. Als gevolg hiervan zijn hun overdrachten sneller dan bij het gebruik van een laptop, bijvoorbeeld.
 • Wanneer zij computers gebruiken voor het meten van de maximale bandbreedte, gebruiken netwerkbedrijven high-end pc's, met de best mogelijke processor, RAM en de snelste beschikbare netwerkkaart. De meeste gebruikers hebben niet hetzelfde budget om te investeren in vergelijkbare high-end computers. Zou je een high-end draadloze netwerkkaart kopen zoals ASUS PCE-AC88? De meeste mensen zouden dat niet doen.
 • Netwerken bedrijven meten de draadloze bandbreedte met behulp van gespecialiseerde netwerksoftware en stuurprogramma's die zijn geoptimaliseerd om te werken met de nieuwste normen en technologieën. Daarom worden draadloze overdrachten op de maximale snelheid mogelijk gemaakt. Veel computers en gadgets gebruiken vaak oudere software en besturingssystemen die niet zo goed werken met moderne WiFi-netwerktechnologieën. Uw stuurprogramma's kunnen ook verouderd zijn.
 • De metingen worden uitgevoerd in laboratoria zonder dikke wanden die het draadloze signaal absorberen.
 • Fabrikanten verbinden het kleinst mogelijke aantal apparaten met de WiFi-uitzending van hun routers, zodat ze de maximale bandbreedte meten. Thuis sluit u meer apparaten aan dan dat ze doen, terwijl u tegelijkertijd de bandbreedte beperkt die u voor elk apparaat krijgt.
 • Ze plaatsen de apparaten die ze gebruiken voor het meten van de bandbreedte op een optimale afstand van 2 tot 3 meter (6 tot 10 voet). Ze hebben geen interesse in het meten van de bandbreedte in de verste hoek van een huis of appartement.
 • Ze plaatsen de antennes van de router in een positie die de maximale draadloze doorvoer garandeert. In uw huis plaatst u de router en de antennes waarschijnlijk op een minder optimale manier, om er zeker van te zijn dat de router niet in de weg zit of gemakkelijk te bereiken is voor uw kinderen.
 • Bedrijven optimaliseren hun firmware-instellingen voor maximale snelheid. Op sommige WiFi-routers kan de USB-poort bijvoorbeeld, afhankelijk van de positionering en standaardinstellingen, de maximale draadloze doorvoer verlagen. Daarom, netwerkbedrijven, wijzig de firmware-instellingen zodat ze de USB-doorvoer verlagen en interferentie minimaliseren, terwijl de draadloze bandbreedte wordt gemeten. Ze kunnen ook beveiligingsfuncties uitschakelen die de WiFi-snelheid verminderen, zoals real-time antivirus scannen of ouderlijk toezicht.

Hoe moet ik deze AC-naamgevingsconventie interpreteren als het gaat om draadloze routers?

Het belangrijkste idee om te onthouden is dat de AC-naamgevingsconventie u niet de werkelijke snelheid van het draadloze netwerk vertelt dat u krijgt bij het kopen van een of andere WiFi-router. Als je ons artikel hebt gelezen, vertelt deze naamconventie je andere dingen, zoals of het een dure router is of niet, en hoeveel banden het heeft.

Om onze conclusies samen te vatten, hebben we ook de onderstaande illustratie gemaakt, zodat u beter onthoudt wat de AC-naamgevingsconventie echt zegt.

Hoe vind ik de echte snelheid van een router voordat ik deze koop?

Inmiddels weet u dat een router die AC1200 op zijn naam heeft, geen draadloos netwerk biedt op 1200 Mbps en een router die AC5300 op zijn naam heeft geen draadloos netwerk biedt op 5300 Mbps. Als u de werkelijke snelheid wilt weten die u van een draadloze router krijgt, moet u voordat u deze aanschaft, eerst gedetailleerde beoordelingen online lezen. Veel websites, zoals Digital Citizen, besteden veel tijd aan het testen van draadloze routers en laten zien wat u krijgt in normale, dagelijkse scenario's, zonder dure laboratoriumapparatuur.