Beoordeling

Leer meer over je emoties en stemmingen, met Daylio

In de afgelopen paar maanden maakte een van mijn vrienden een zware periode van depressie door en had hij de hulp nodig van zijn vrienden en familie en die van zijn psycholoog. Tijdens zijn behandeling werd hem gevraagd een stemmingslogboek bij te houden, zodat hij zijn emoties beter kon begrijpen en een baseline kon maken van hoe hij zich voelt en hoe hij met depressie omgaat. Voor deze oefening heeft de arts geadviseerd een gratis smartphone-app met de naam Daylio te gebruiken en sindsdien hebben we beide deze app gebruikt. Niet alleen hielp het bij het begrijpen en behandelen van depressies, maar het hielp me ook meer te begrijpen over mijn emotionele wereld, mijn triggers en patronen. Na een paar maanden gebruik, begrepen we allebei hoe en waarom we ons op een betere manier voelen, maar we hebben ook verbeterd hoe we reageren op onze emoties. In deze review zou ik u willen vertellen hoe de Daylio-app werkt, wat geweldig en niet zo geweldig is en waarom u het op uw smartphone zou moeten gebruiken:

Wat is Daylio?

Daylio is een gratis app voor Android die kan worden gebruikt als een mood-tracker. Elke dag logt u uw algehele beoordeling van de dag, uw belangrijkste activiteiten en snelle notities over wat er gedurende de dag is gebeurd. U kunt een zeer snelle presentatie van de Daylio-app bekijken in de onderstaande video:

Op dit moment is de app alleen beschikbaar op Google Play, hier. Er is echter een versie voor de iPhone in ontwikkeling en iedereen die geïnteresseerd is, kan zich aanmelden op een wachtlijst en op de hoogte worden gesteld wanneer deze beschikbaar is.

De app kan gratis worden gebruikt. Er is echter ook een premiumversie beschikbaar, die de advertenties uit de app verwijdert en u toegang geeft tot geavanceerdere exportfuncties. De premium-functies veranderen niets aan wat u met de app kunt doen als u een sfeervol dagboek bijhoudt, wat geweldig is.

Waarom zou ik een gemoedstoestand bijhouden?

Als u iemand bent die te maken heeft met een depressie of andere psychische aandoening, is het houden van een stemmingsdagboek een van de taken die uw psycholoog of psychiater u zal vragen. Maar zelfs gezonde mensen kunnen baat hebben bij het bijhouden van een dagboek. Hier zijn enkele van de voordelen die ik heb waargenomen:

  • Het helpt je emoties te verwerken. Wanneer u uw dagelijkse gemoedstoestand moet registreren, moet u opnieuw verwerken hoe uw dag verlopen is en de zaken in het juiste perspectief plaatsen. Het evalueren van je dag, elke avond, terwijl je je log snel bijwerkt, geeft je de mogelijkheid om alles opnieuw te verwerken en hopelijk meer te leren over je emoties en hoe je waarneemt wat er met je gebeurt.
  • Het helpt je emotionele patronen en triggers te onthullen. Nu heb je eindelijk echte gegevens over hoe je je voelt en hoe je elke dag verwerkt. Daylio vraagt ​​u om notities te geven over uw gemoedstoestand, die u op hun beurt helpen om uzelf beter te begrijpen en te zien wat zowel positieve als negatieve emoties teweegbrengt.
  • Het helpt je te kiezen hoe je beter op je emoties kunt reageren. Ik had een week met verschillende slechte dagen en het bijhouden van dit logboek dwong me om dingen grondiger te verwerken. Als gevolg daarvan begreep ik mijn emoties beter en verbeterde ik mijn reactie op die emoties. Daarom slaagde ik erin om soortgelijke emoties en problemen een paar weken later te vermijden, toen ik mezelf in een vergelijkbare situatie bevond, waardoor mijn kwaliteit van leven werd verbeterd.
  • Het geeft je een gevoel van vooruitgang. Door een log bij te houden en je persoonlijke statistieken te zien, krijg je een gevoel van vooruitgang, vooral wanneer je merkt dat je na verloop van tijd jezelf beter kent en je de manier waarop je met je emoties omgaat hebt verbeterd. Al na twee maanden merk ik dat ik de manier waarop ik met bepaalde emoties omga, heb verbeterd en als gevolg daarvan werd mijn leven beter met veel minder "slechte" dagen dan toen ik aan deze oefening begon.

Hopelijk geven deze redenen je de motivatie om je eigen mood journal te starten.

Daylio gebruiken om een ​​mood journal op uw smartphone te bewaren

Allereerst kunt u vastleggen hoe uw dag was en uw eigen beoordelingsschaal samenstellen. Hieronder ziet u de cijfers die ik gebruik voor het evalueren van elke dag.

Vervolgens geeft u details over de activiteiten die u elke dag hebt uitgevoerd. De app is gevuld met een standaardlijst, maar u kunt deze ook verder aanpassen door uw eigen lijst toe te voegen. Het gaat erom snel de hoofdactiviteiten te selecteren waar je die dag bij betrokken was en ook die welke de manier waarop je je voelt veranderd hebben, zowel op een positieve als een negatieve manier.

U kunt ook een notitie toevoegen die meer details biedt. Hier is minder meer. Schrijf alleen een zin of twee en schrijf alleen meer als je je daartoe gedwongen voelt omdat er iets bijzonders is gebeurd. Het is een must dat je sterke emoties vastlegt. We ervaren elke dag een verscheidenheid aan emoties en je kunt ze niet allemaal vastleggen. Noteer dus de emoties waar u zich sterk over voelt.

Als je dag in dag uit je dagboek hebt opgebouwd, begin je een logboek bij te houden van al je gemoedstoestanden. Je kunt ze als afzonderlijke items bekijken, zoals in het onderstaande scherm of als statistieken.

Het is best leuk om je tijdschriften te bekijken. Je moet dit een keer per week of minstens één keer per maand doen. Je zult zien hoe je emotionele leven op veel verschillende manieren is geëvolueerd: als een maandelijks stemmingsoverzicht, als een stemmingstelling, een activiteit telt, een gemiddelde dagelijkse stemming waarin de beste en de slechtste dagen van de week staan ​​en welke activiteiten samengaan met welke stemmingen. Op deze manier kunt u eenvoudig patronen herkennen en welke activiteiten samengaan met uw slechte humeur en uw positieve stemmingen. Daarom kun je veranderen wat je doet, zodat je verbetert hoe je je voelt.

Last but not least, je kunt statistieken bekijken over je langste 'beste dag'-reeks waarin je niets anders hebt vastgelegd dan opeenvolgende goede of geweldige dagen. Je hebt ook een agenda waarin je je gegevens kunt filteren op basis van de gemiddelde stemming of de activiteiten die je hebt uitgevoerd. Ook deze gegevens kunnen zeer inzichtelijk zijn.

De Daylio- app is heel gemakkelijk aan te passen en geeft je toegang tot allerlei instellingen. U kunt de schaal die u gebruikt voor het evalueren van elke dag, al uw activiteiten en herinneringen personaliseren. U kunt de app ook beveiligen met een pincode zodat alleen u toegang heeft tot uw gegevens. Een andere handige functie is het feit dat u regelmatig back-ups kunt maken naar Google Drive voor uw stemmingsgegevens, zodat u deze niet kwijtraakt. Helaas kunnen deze back-ups alleen handmatig worden aangemaakt en slechts een keer per week aan hen worden herinnerd. Het zou geweldig zijn geweest als de app ze dagelijks automatisch zou uitvoeren.

De gebruikerservaring die Daylio biedt, is zeer aangenaam. De app is zeer stabiel, vriendelijk en gemakkelijk te gebruiken. U kunt aan de slag met het gebruik van de standaardinstellingen die voor de meeste mensen voldoende zijn. Als u dat wilt, kunt u alles naar wens personaliseren. De enige belangrijke beperking van de gratis versie is dat u geen gegevens in het CSV-formaat kunt exporteren.

Voors en tegens

Er zijn veel positieven over Daylio :

  • Daylio maakt het gemakkelijk om patronen te herkennen en meer te leren over uw emoties en hoe u erop reageert
  • De statistieken en rapporten die beschikbaar zijn, zijn zeer visueel en effectief
  • Daylio is erg vriendelijk en gemakkelijk te gebruiken
  • U kunt zowat alles aanpassen over de manier waarop de app werkt
  • De app is beschikbaar in 9 talen
  • Het is gratis en het is niet verplicht om de premium-versie te kopen om de app op een effectieve manier te gebruiken

Het enige nadeel dat ik heb gevonden, is het feit dat je alleen handmatig een back-up van je gegevens kunt maken. Het zou geweldig zijn geweest om geautomatiseerde dagelijkse back-ups te krijgen.

Product Nominaal 5/5

Vonnis

Daylio is een geweldige kleine app die je helpt meer te begrijpen over hoe je je elke dag voelt, je emotionele triggers en hoe je ervoor kiest om te reageren op je emoties. Na het slechts een paar weken te hebben gebruikt, bouw je een basislijn van je emotionele gedrag en begrijp je jezelf beter. Het is een geweldig idee om het te gebruiken, zelfs als u niet depressief bent of geen psychische aandoening hebt. Zelfs gezonde mensen kunnen baat hebben bij dagelijks gebruik dus aarzel niet om het eens te proberen. Het is gratis en je zult verbaasd zijn over wat je over jezelf zult leren, na slechts een maand gebruik.