We schrijven soms artikelen over de beste gratis apps die een bepaald ding heel goed kunnen doen of over de beste games. Een ding dat we tijdens het schrijven van dergelijke inhoud hebben geleerd, is dat je niet te voorzichtig kunt zijn wanneer je nieuwe software onderzoekt en installeert, en vooral gratis apps en games. In dit artikel gaan we deze ervaring gebruiken om te zien welke risico's nieuwe onbekende software kan opleveren voor uw systeem en welke methoden u kunt gebruiken om deze te minimaliseren. We vonden het navigeren door deze risico's een eye-opening en hopelijk zullen onze ervaringen nuttig zijn voor je avonturen bij het vinden van de beste apps en games voor jou:
Om u te helpen de risico's te begrijpen die gepaard gaan met gratis software die u van internet downloadt, hebben we een virtuele machine met Windows 10 gemaakt en zijn we begonnen met het downloaden en installeren van allerlei gratis apps van legitieme bronnen die iedereen online kan vinden. Hier is wat gratis software kan bundelen als je niet oplet en veilig blijft:
1. Wees op uw hoede over het installeren van browserwerkbalken en -extensies; zelfs de goede kunnen slecht voor je zijn
Schaduwrijke werkbalken en extensies kunnen uw informatie stelen, en zelfs de goede kunnen snel opstapelen en uw webbrowser in de war maken als u niet voorzichtig bent. Het hebben van een of twee werkbalken en een aantal browserextensies kan nuttig zijn als het voor een zoekmachine is die u al veel gebruikt, zoals Google of Bing, of als deze door een beveiligingspakket aan u is verstrekt. Er zijn echter meer dan een paar en uw scherm, processor en geheugen zullen niet langer zijn wat ze gewend waren. Vaak proberen gratis apps werkbalken te installeren van websites die je zelden hebt gebruikt of browserextensies die dingen doen die je niet nodig hebt. Uiteindelijk zou u geconfronteerd kunnen worden met een situatie waarin uw webbrowser minuten in plaats van seconden nodig heeft om uw favoriete websites te laden, of situaties waarin u meer werkbalken ziet dan echte websites. In de onderstaande schermafbeelding kunt u zien hoe onze Google Chrome eruit zag nadat we een aantal werkbalken en extensies hadden geïnstalleerd. En raad eens: we hebben ze allemaal rechtstreeks vanuit de Chrome Web Store gedownload en geïnstalleerd.
Het zou grappig zijn als dit geen algemeen probleem was dat velen van ons moeten oplossen wanneer we familie en vrienden bezoeken.
Andere gratis software, zoals screensavers, kan u dwingen of ertoe brengen om te accepteren dat u werkbalken en extensies installeert die u niet nodig hebt. Software is vaak gratis omdat gebruikers inkomsten genereren door een werkbalk of een winkeluitbreiding in het installatieproces te laten verdwijnen. Lees waar u aan begint en zorg ervoor dat u aanbiedingen voor werkbalken of browser-invoegtoepassingen uitschakelt of weigert. Meestal is het accepteren van een werkbalk of extensie de standaardkeuze tijdens het installatieproces, dus je moet voorzichtig zijn en alles wat je niet nodig hebt uitschakelen.
Sommige gratis apps zullen ronduit dwingen u om een werkbalk te accepteren. Zorg ervoor dat u het hele pakket wilt voordat u het accepteert, want soms zijn deze werkbalken en uitbreidingen moeilijk te verwijderen als ze eenmaal zijn geïnstalleerd.
2. Zeg nee tegen software die u niet nodig hebt, aan apps waar u nog nooit van hebt gehoord en aan speciale aanbiedingen die bij elkaar zijn gebundeld
Naast werkbalken zijn er ook andere soorten software die alternatief worden aangeboden of geforceerd bij het installeren van gratis apps en games. Een veel voorkomende vorm is een 'buddy' van software, zoals onze onderstaande vriend, die bedoeld was om u te helpen uw computer te gebruiken ... maar die meer opdringerig en afleidend was dan al het andere. Hoewel de beruchte BonziBUDDY zelf verdwenen is, blijven imitaties ongeveer even afleidend. Vaak zullen deze de vorm aannemen van een aantrekkelijk en schaars gekleed meisje of iemand. Net als de BonziBUDDY bevatten deze programma's waarschijnlijk malware.
Een ander type ongewenste software zijn browsers (soms valse), die gemakkelijk kunnen worden aangepast en een ongewenst stuk functionaliteit bevatten dat iets doet wat u niet wilt, zoals uw activiteit controleren of uw persoonlijke gegevens stelen. Als je een nieuwe browser wilt, is het veel veiliger om rechtstreeks naar de bron (de website van de maker) te gaan en een bekende browser te gebruiken. Blijf bij browsers die algemeen bekend zijn als Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera of Vivaldi.
Verschillende varianten van proefsoftware worden ook vaak aangeboden. Deze omvatten volwassen apps en / of games waarvoor mogelijk een extra aankoop nodig is om door te gaan met spelen.
Sommige andere apps kunnen speciale aanbiedingen voor 'beveiligingsoplossingen' bevatten. Deze laatste optie kan bijzonder riskant zijn om te installeren, vooral als u al een andere beveiliging hebt. Als twee beveiligingsoplossingen aanwezig zijn, met dezelfde soort functies die worden aangeboden, kan dit leiden tot conflicten en computercrashes. Net als bij browsers is het beter om een geïnformeerde keuze te maken en beveiligingsoplossingen te downloaden en te installeren vanaf hun officiële webpagina, in plaats van te gebruiken wat met andere software wordt meegeleverd.
Ten slotte kan sommige software u vragen of vereisen dat u uw e-mail ondertekent voor spam (zij zullen u echter niet vertellen dat het spam is), de startpagina van uw browser wijzigen naar hun website of zelfs andere promoties kopen om gratis van het product te genieten. Waarschuwingsteken.
3. Controleer op virussen, trojaanse paarden en adware
Dit is weer zo'n probleem dat een risico kan vormen bij elke nieuwe app-download. Het gebruik van robuuste antivirussoftware op uw computer is hiervoor een must, en we raden u aan door onze Security for Everyone-serie te bladeren om te onderzoeken wat het beste voor u is.
Voor een extra beschermingslaag kunt u echter ook elk bestand scannen dat u downloadt voordat u het installeert om te zien hoeveel van het risico het is. De manier waarop we dit doen is met behulp van een handige kleine webservice genaamd Virus Total. Je gaat naar hun website en uploadt een bestand en laat het analyseren voordat je het installeert.
De service vertelt u vervolgens of verschillende antivirusprogramma's iets verkeerds vinden.
Het geeft je ook de mogelijkheid om opmerkingen en details achter te laten voor andere gebruikers over het bestand. Als u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, moet u eerst een account met Virus Total instellen.
Als waarschuwing, als slechts een paar minder bekende antivirussen iets verdachts in een bestand vinden, kan het nog steeds OK zijn om te gebruiken. Zorg ervoor dat u de reputatie van een antivirus die een bestand markeert als verdacht controleert. Als het een meer gerenommeerde is, zoals Bitdefender, ESET, Kaspersky of F-Secure, moet u het natuurlijk vertrouwen. Als echter alleen antivirussen met een lage reputatie waarschuwingen geven, kan dit gemakkelijk een vals alarm zijn.
4. Zelfs als u een gratis software downloadt die u kent, controleer deze dan voordat u hem installeert
Hoewel je misschien wegblijft van onbekende gratis software, is het nog steeds niet genoeg om veilig te zijn. Zelfs enkele gratis applicaties die populair zijn, kunnen een risico worden. Een uitstekend voorbeeld van dergelijke software is CCleaner, een tool die door veel mensen over de hele wereld wordt gebruikt om hun Windows-computers schoon te maken en te optimaliseren. CCleaner is nooit een van die programma's geweest die ongewenste dingen op uw computer installeerde. Echter, niet zo lang geleden, op 13 september 2017, werd ontdekt dat C Cleaner versie 5.33, die op dat moment de laatste was, ook kwaadaardige code op de Windows-systemen waarop het was geïnstalleerd, heeft toegevoegd.
Om het nog ironischer te maken, is CCleaner ontwikkeld door Pi riform, een bedrijf dat is gekocht door Avast, de maker van het populaire gratis antivirusprogramma met dezelfde naam. Er is meer informatie over Tom's Hardware- website als je het wilt: Avast onbewust gebundelde malware met CCleaner voor bijna een maand.
De moraal van het verhaal is dat zelfs software die afkomstig is van ontwikkelaars die vroeger betrouwbaar waren, niet volledig kan worden vertrouwd. U moet het scannen met een goede antivirus of met VirusTotal zodra u het op uw computer hebt gedownload.
Conclusie
Deze tips zouden nuttig moeten zijn als ze worden toegepast op onbekende apps of games en met name op gratis versies. Niets is 100% veilig, maar met wat geduld en voorzorgsmaatregelen kunt u de risico's beperken. Laat het ons weten als je zelf trucjes hebt, voor het beveiligen van je computers terwijl je nieuwe programma's test, vooral gratis.