Tutorial

Identificatie van RAM-problemen met Windows Memory Diagnostic

Soms is wat een probleem lijkt met één ding, feitelijk veroorzaakt door een ander. Een bron van vreemde problemen op allerlei soorten computers is het verkeerd doen van geheugenmodules. Gelukkig biedt Windows een zeer nuttige tool voor het diagnosticeren van deze dingen, en het kan u heel wat frustratie besparen die rondsluipt aan de binnenkant van uw computer. Het Windows Memory Diagnostic- gereedschap werkt op dezelfde manier in Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1. Laten we beginnen en zien hoe het werkt.

De Windows Memory Diagnostic starten in Windows 7

Als Windows 7 correct werkt, kunt u Windows Memory Diagnostic starten door memo of geheugen in het zoekvak van het menu Start te typen. Klik vervolgens op het juiste zoekresultaat.


Of u kunt naar Configuratiescherm -> Systeem en beveiliging -> Systeembeheer -> Windows Memory Diagnostic .

De Windows Memory Diagnostic starten in Windows 8 & 8.1

Typ in Windows 8 geheugen in het startscherm, kies Instellingen en klik of tik op het zoekresultaat met de tekst "Stel de geheugenproblemen van uw computer vast" .

U kunt ook het Configuratiescherm gebruiken en naar Systeem en Beveiliging gaan en vervolgens Systeembeheer, net als in Windows 7. Daar vindt u de Windows Memory Diagnostic- snelkoppeling.

In Windows 8.1 is hetzelfde pad van het Configuratiescherm van toepassing. Het enige verschil is dat u in het startscherm geheugen moet typen en vervolgens op "Diagnose van het geheugen van uw computer" moet klikken, zonder de zoekresultaten te filteren, zoals u in Windows 8 doet.

Wat als Windows niet werkt - Hoe start Windows Memory Diagnostic?

Als Windows niet meer werkt en u het Windows Memory Diagnostic- gereedschap niet kunt starten, kunt u de Windows-installatieschijf gebruiken, een systeemherstelschijf (Een systeemherstelschijf maken voor Windows 7 en Windows 8) of een USB-geheugenstick met herstelhulpmiddelen (Een herstelschijf maken op een USB-stick in Windows 8 & 8.1).

Als u Windows 7 gebruikt, lees dan deze handleiding voor informatie over het openen van de beschikbare hulpprogramma's voor systeemherstel: Een overzicht van systeemherstelopties voor Windows 7. Het Windows- hulpprogramma Geheugentests bevindt zich in het venster Opties voor systeemherstel .

In Windows 8 en Windows 8.1 is er geen snelkoppeling beschikbaar voor deze tool. Deze kan niet worden gevonden op de installatieschijf van Windows en ook niet op de schijf voor systeemherstel die u hebt gemaakt. Maar je kunt het nog steeds starten.

Wanneer u wordt gevraagd om een ​​optie te kiezen, klikt u op Problemen oplossen en vervolgens op Geavanceerde opties en start u de opdrachtprompt .

Typ mdsched.exe en druk op Enter .

Windows Memory Diagnostic is nu gelanceerd.

Gebruik van het Windows Memory Diagnostic Tool

U wordt gevraagd of u de tool wilt gebruiken om geheugenproblemen te diagnosticeren. Als u klaar bent om het nu uit te voeren, selecteert u "Nu opnieuw opstarten en controleren op problemen (aanbevolen)" . Voordat u dit doet, controleert u of alles waar u aan werkte, is gesloten.

En presto, je scherm ziet eruit alsof het terug is getransporteerd naar het DOS-tijdperk! Terwijl u dit scherm ziet, doet het hulpprogramma zijn werk en probeert het problemen met het RAM-geheugen van uw computer op te sporen.

Zodra de test is voltooid, start de computer opnieuw op. Log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. U ziet een klein pop-upbericht op de taakbalk met de resultaten van de test.

De gedetailleerde resultaten van de tests die door Windows Memory Diagnostic zijn uitgevoerd, worden opgeslagen in de Logboeken. Je vindt ze onder Windows Logs -> Systeem .

De bron voor deze gebeurtenissen wordt MemoryDiagnostics-Results genoemd .

De geavanceerde diagnostische opties gebruiken

Zoals je ziet, is er een gemakkelijk te missen indicator in de linkerbenedenhoek die aangeeft dat je op F1 kunt drukken voor meer opties.

De meeste mensen hoeven daar niet mee te spelen, en inderdaad beveelt Microsoft aan alleen de standaardinstellingen te gebruiken. Als u echter een meer geavanceerde gebruiker bent en een aantal parameters wilt wijzigen, moet u op F1 drukken wanneer het hulpprogramma start.

Je keuzes zijn:

  • Testmix - u kunt kiezen tussen Basic, Standaard of Uitgebreide diagnostiek. Hoewel hun beschrijving nogal basaal is, is het duidelijk dat de complexiteit en lengte van de tests die zullen worden uitgevoerd, van Basic naar Standard naar Extended gaat . Als u absoluut zeker wilt zijn dat er geen probleem is met uw RAM, zal de Extended- test het werk doen, maar de duur van het testproces zal aanzienlijk toenemen.
  • Cache - u kunt kiezen uit Standaard, Aan of Uit . Persoonlijk denk ik dat het het beste is om de standaard cache-instelling te gebruiken.
  • Pass Count - typ het aantal keren dat u de test wilt herhalen. Het standaard aantal is twee en het zou goed genoeg moeten zijn voor de meeste tests.

Druk op F10 om uw instellingen toe te passen en de test te starten.

OPMERKING: Windows Memory Diagnostic voert de standaardtest standaard uit.

Conclusie

Windows Memory Diagnostic is een zeer nuttige tool die u kan helpen bij het opsporen van problemen met het RAM van uw computer. Een schilferige of defecte RAM kan andere problemen veroorzaken die mogelijk niet lijken op geheugengerelateerd. Met één eenvoudig te gebruiken diagnosetool bij de hand kan u veel tijd en moeite besparen (en mogelijk uw computer openen om het geheugen te herplaatsen als het niet echt nodig is - daar geweest, klaar!) Heeft u gebruikt deze tool om problemen te ontdekken? Wat was je ervaring? Laat het ons weten in de comments.