Anders

Hoe lang zijn miljoenen toetsaanslagen en klikken, in jaren?

Als je naar de technische specificaties van moderne gametoetsenborden en muizen kijkt, merk je dat fabrikanten schattingen voor de levensduur geven, zoals "dit toetsenbord gaat voor 80 miljoen keer indrukken" of "deze muis gaat 30 miljoen keer mee". Wat betekenen deze statistieken? Kun je ze gebruiken om in te schatten hoeveel jaar deze producten duren? Ik wilde deze vragen beantwoorden en ik heb wat experimenten uitgevoerd met software die mijn dagelijkse computergebruikspatronen volgt. Dit is wat ik heb geleerd:

Wat voor soort computergebruiker ben jij? Leren met WhatPulse!

Ik ben een computergebruiker die veel schrijft en regelmatig op zijn computer speelt. Ik werk veel in Microsoft Office, net als elke andere zakelijke gebruiker, veel op internet en ik speel ook games als League of Legends, Fortnite, Diablo 3, The Witcher, Pillars of Eternity of Transistor.

Tijdens werkuren heb ik de neiging om het toetsenbord veel meer te gebruiken dan de muis, en ik druk op veel toetsen op het toetsenbord. De meest gebruikte toetsen zijn echter Space en Backspace, wat logisch is, als je erover nadenkt. Wanneer ik games speel, druk ik op slechts een paar toetsen op het toetsenbord waarmee ik mijn in-game karakter kan besturen. In League of Legends bijvoorbeeld, druk ik vaak op de volgende toetsen: Q, W, E, R, D en F. Als ik shooters of role-playing games speel, druk ik veel op de volgende toetsen: W, A, S, D.

Om te weten hoeveel u typt en gemiddeld per dag klikt en welke toetsen u vaker gebruikt en welke muisknoppen, moet u een gespecialiseerde app installeren en uzelf gedurende ten minste een week, zo niet meerdere weken, monitoren. We raden u aan WhatPulse te proberen en het te gebruiken om meer te weten te komen over uw type- en klikgedrag. Vervolgens kunt u op basis van deze gegevens proberen in te schatten hoeveel uw volgende toetsenbord of muis het laatst zal doen. Als u hulp nodig heeft bij het leren hoe het werkt en hoe u het moet gebruiken, lees dan deze handleiding: Hoeveel toetsen en muisklikken voert u op een dag uit ?.

Hoe lang zijn 50 miljoen toetsaanslagen in jaren?

Na het gebruik van WhatPulse voor een maand, heeft het onthuld dat ik gemiddeld 11698 sleutels per dag of 4, 2 miljoen toetsaanslagen per jaar indruk. Ik druk niet 11.000 keer per dag op dezelfde toets en u moet de toets die u het vaakst gebruikt, bekijken. In mijn geval is het Space, en het vertegenwoordigt 12% van de toetsaanslagen die ik gemiddeld per dag maak. Dit betekent 1404 toetsaanslagen per dag.

Hoeveel kost dit in jaren, als ik een van de beste gaming-toetsenborden op de markt zou kopen? Laten we het uitzoeken:

  • Razer Hunstman Elite belooft een levensduur van 100 miljoen toetsaanslagen. Dit zou 195 jaar betekenen. Dat is veel tijd en het toetsenbord stopt veel eerder dan dat.
  • Veel mechanische gaming-toetsenborden, zoals de SteelSeries APEX M750 of HyperX Alloy Elite, beloven een levensduur van 50 miljoen toetsaanslagen. Dit betekent 97 jaar. Nogmaals, dat is veel tijd.

Hoe lang zijn 20 miljoen klikken in jaren?

Als het gaat om muizen, en met name gamingmuizen, communiceren sommige fabrikanten de verwachte levensduur van de muis in hoeveel klikken het is gemaakt om te weerstaan. Na een maand gebruik heeft WhatPulse onthuld dat ik 7985 muisklikken per dag of 2, 9 miljoen klikken per jaar maak. 95% van die klikken zijn linkerklikken, en dit betekent dat ik 7586 keer per dag op de linkerklikknop druk.

Hoeveel kost dit in jaren, als ik een van de beste gamingmuizen op de markt zou kopen? Laten we het uitzoeken:

  • SteelSeries belooft een levensduur van 30 miljoen klikken voor hun Rival 700 gamingmuis. Dit betekent een verwachte levensduur van 10, 5 jaar.
  • De meeste bedrijven beloven een levensduur van 20 miljoen klikken voor hun muizen. Voorbeelden van dergelijke muizen zijn ASUS ROG Spatha of Logitech G303 Daedalus Apex. Dit betekent 2636 dagen of 7, 2 jaar.

Het probleem: hoe fabrikanten de levensduur inschatten!

Fabrikanten praten niet openlijk over hoe ze hun levensduurschattingen maken. U vindt weinig informatie over dit onderwerp en meestal alleen na het graven door technische fora waar mensen stukjes nuttige informatie delen.

Eerst en vooral worden schattingen van de levensduur gemaakt in gespecialiseerde laboratoria en deze worden alleen uitgevoerd voor de schakelaars onder de toetsen op uw toetsenbord en de knoppen op uw muis. In die laboratoria vind je geen elementen die overvloedig aanwezig zijn in onze huizen en kantoren: stof, vocht en vuil. Je kunt zien hoe dergelijke labs eruitzien in de onderstaande video, gemaakt door Omron, een bedrijf dat schakelaars levert voor veel van de gamingmuizen die tegenwoordig op de markt zijn.

Hoe schoon u ook bent, stof hoopt zich altijd op uw toetsenbord en muis op en verlaagt hun levensduur. Als u uw toetsenbord en muis nooit schoonmaakt en er ook vuil op zit, kunnen ze relatief snel storen. Bovendien beschadigt vocht de elektronische circuits waaruit uw toetsenbord en muis bestaan. Bij blootstelling aan hoge luchtvochtigheid kunnen waterdruppeltjes de schakelaars binnendringen die worden gebruikt in uw muis of toetsenbord, die verkoold worden op de schakelaar, waardoor de levensduur ervan wordt verkort.

In testlaboratoria gebruiken ze een gestandaardiseerde omgevingstemperatuur, ideaal voor het functioneren van de schakelaars, met een optimale luchtvochtigheid en atmosferische druk. Het is op geen enkele manier vergelijkbaar met de omgeving in uw huis en kantoor.

Een ander verschil is dat ze dezelfde kracht en overbezetting toepassen bij het maken van levensduurschattingen. Ze hebben robots die miljoenen keren op die schakelaars drukken, altijd op dezelfde manier. Laten we de concepten van dwang en overbezetting uitleggen:

De kracht is hoe hard de schakelaar wordt ingedrukt. Mensen drukken de toetsen op hun toetsenborden met verschillende krachten in, op basis van hoe ze stijl typen, hoe oud ze zijn, hun kracht, humeur enzovoort. Je drukt gedurende een dag toetsen met verschillende krachten in, op basis van hoe moe of boos je bent, hoe ver een toets op het toetsenbord zit, enzovoort. Hetzelfde met de knoppen op je muis. Wanneer u een toets of een schakelaar hard indrukt, met veel kracht, verlaagt u de levensduur ervan meer dan wanneer u erop drukt met de ideale kracht gekozen door de fabrikant.

Een ander belangrijk concept is over-reizen. Raadpleeg het onderstaande schema om het gemakkelijker te begrijpen te maken. Het vertegenwoordigt een standaard elektromechanische schakelaar, gedeeld door Honeywell. Hoewel de schakelaars in toetsenborden en muizen er anders uitzien, zijn de bedieningsprincipes vergelijkbaar.

Indien niet gebruikt, heeft de schakelaar een "vrije positie" waar niets gebeurt (positie A). De schakelaar is ontworpen om in zijn "werkstand" (positie B) te worden gezet wanneer u hem inschakelt. Wanneer het die positie bereikt, doet het wat het zou moeten doen (stuur een toetsaanslag of een muisklik). Wanneer u het echter met een andere kracht dan het ideale drukt, komt het in de "overwerkpositie" (positie C). Deze positie is lager dan de ideale "bedieningspositie" en geeft aan hoeveel u veilig de schakelaar voorbij de bedieningspositie kunt drukken voordat deze begint te storen. Wanneer u de schakelaar loslaat, wordt deze niet onmiddellijk teruggezet naar de "vrije positie". het komt eerst in een "vrijgavepositie" die lager is dan de "vrije positie". Na enige tijd (milliseconden of seconden) keert het terug naar zijn oorspronkelijke "vrije positie".

De afstand van de vrije positie tot de eindpositie van de overloop vertegenwoordigt de totale verplaatsing. De positie voor te lang reizen hangt af van de kracht die u gebruikt om op de schakelaar te drukken. Voor een langere levensduur wilt u dat de totale reis zo laag mogelijk is. Daarom, hoe harder u op de schakelaar drukt, hoe vaker hij de limiet voor overwerkpositie bereikt, hoe hoger de totale verplaatsing en hoe lager de levensduur. Bij het maken van hun levensduurschattingen gebruiken fabrikanten een lage of geen overbezetting omdat ze willen dat hun switches langer meegaan en meer indrukwekkende aantallen bieden aan hun klanten. Ook hebben verschillende schakelaars verschillende veilige uitloopposities en kunnen ze kleinere of hogere krachten ondersteunen wanneer ze worden ingedrukt.

Wat moeten we hieruit leren?

Nadat ik dit experiment zelfstandig had gedaan, heb begrepen hoeveel ik typ en gemiddeld klik, en kijkend naar de technische specificaties van veel toetsenborden en muizen, zou ik graag een aantal conclusies trekken:

  • De levensduur van de schakelaars die worden gebruikt in moderne toetsenborden en muizen, wordt gemeten met toetsaanslagen en klikken, omdat een tijdgebaseerde meting niet voor alle gebruikers geldt. Verschillende gebruikers hebben verschillende gebruikspatronen.
  • Afhankelijk van hoeveel u typt en klikt, duurt dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord een andere tijd dan voor andere mensen. Soms kunnen deze verschillen aanzienlijk zijn, gebaseerd op gebruikspatronen.
  • Als u de levensduur van uw toetsenbord en muis wilt verlengen, moet u ze regelmatig reinigen, vloeistofspatten vermijden en ze niet gebruiken in vochtige omgevingen. Ook moet u niet met veel kracht typen of klikken, omdat dit hun levensduur direct verlaagt.
  • De schakelaars die in gamingaccessoires worden gebruikt, zijn doorgaans duurzamer dan andere onderdelen en hoogstwaarschijnlijk zullen ze niet de oorzaak zijn van het falen van uw toetsenbord of muis. Chauffeurs zullen veel vaker uitvallen dan de hardware, terwijl de elektronica die wordt gebruikt in een toetsenbord en een muis minder lang meegaan dan de schakelaars, vooral in omgevingen met veel stof of vocht.
  • Schattingen van de levensduur in toetsaanslagen en klikken zijn gewoon marketingbuzz zonder echte waarde bij het schatten van de werkelijke levensduur van wat u gaat kopen. Deze schattingen proberen alleen gebruikers te imponeren en de verschillende accessoires daartussen te onderscheiden, op een kunstmatige manier. De levensduur van het toetsenbord (of die van de muis) is net zo lang als die van het zwakste onderdeel. U kunt bijvoorbeeld een toetsenbord kopen met hoogwaardige schakelaars, met een slecht ontwerp en plastic van lage kwaliteit om ze te beschermen, en een toetsenbord met een korte levensduur te krijgen.
  • Fabrikanten moeten andere meetwaarden leveren voor het schatten van de duurzaamheid van hun apparaten, rekening houdend met gebruiksomstandigheden en -omgevingen in de praktijk, evenals de andere componenten in een toetsenbord of muis, die waarschijnlijk sneller zullen uitvallen dan de schakelaars die worden gebruikt.

Wat denk je?

Nu je mijn kijk op dit onderwerp kent en wat ik heb geleerd terwijl je probeert in te schatten hoeveel mijn toetsenbord en muis het gaan doen, wil ik graag dat je je mening over het onderwerp deelt. Wat vindt u van de levensduurgegevens die fabrikanten gebruiken voor hun toetsenborden en muizen? Zijn ze nuttig voor u? Overweeg je ze bij het kopen van dergelijke producten? Laat het ons weten in de comments hieronder.