Tutorial

Hoe veilig bankieren en financiële transacties te doen wanneer online

Zeer weinig mensen denken na over de veilige manier om financiële transacties online te maken. Sommige maken verbinding met openbare WiFi en kopen items op Amazon of doen online bankieren. Dergelijk gedrag stelt u bloot aan veel risico's en maakt het gemakkelijk voor anderen om uw financiële gegevens zoals uw creditcardgegevens te stelen en deze te gebruiken om u schade toe te brengen. Daarom hebben we besloten om deze gids te schrijven waarin we u de beste werkwijzen laten zien voor het veilig maken van online financiële transacties, zowel op desktopcomputers als mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Laten we beginnen:

Hoe financiële transacties uit te voeren vanaf een computer die is verbonden met een vertrouwd netwerk

Als u verbonden bent met een vertrouwd netwerk, zoals dat van uw huis of van uw werkplek, dan heeft u niets anders nodig dan dat u altijd een degelijke beveiligingsoplossing geïnstalleerd en actief hebt, die ook uw surfgedrag op het web controleert. Aarzel niet om onze Security for everyone-serie te lezen, waar we de nieuwste antivirusproducten voor Windows- en Android-apparaten bekijken. Eersteklas antivirusproducten zoals Bitdefender, Kaspersky of ESET hebben veilige browsers of bank- en betalingsbeschermingsmodules die u zou moeten gebruiken voor dit soort transacties.

Ze lijken in het begin misschien een gedoe, maar je zult er geen spijt van hebben ze te gebruiken. Met behulp van dergelijke beveiligingsfuncties weet u zeker dat uw transacties niet worden onderschept door keyloggers of derden die uw netwerkverkeer ruiken.

Hoe transacties uit te voeren vanaf een computer die is verbonden met een openbaar netwerk

Persoonlijk vermijd ik het maken van enige vorm van financiële transacties bij aansluiting op een openbaar netwerk. Gratis wifi kan betekenen dat iemand in de buurt is, snuffelt het verkeer door dat netwerk en je kunt ook het slachtoffer worden van man-in-the-middle-aanvallen. Als u financiële transacties moet uitvoeren wanneer u bent verbonden met openbare draadloze netwerken, moet u speciale aandacht besteden aan de waarschuwingen van de browser of uw beveiligingspakket. Moderne desktopbrowsers kunnen detecteren wanneer iemand probeert beveiligingscertificaten te vervangen door valse en proberen de tussenpersoon te zijn tussen uw computer en de websites die u bezoekt. Als uw browser zegt dat bepaalde certificaten ongeldig zijn of als uw beveiligingssuite iets verdachts meldt, stop dan onmiddellijk en koppel het netwerk los van dat netwerk. Het is ook goed om de wachtwoorden voor de services die u via dat netwerk hebt gebruikt te wijzigen zodra u verbinding maakt met een betrouwbaarder netwerk.

Een geweldig idee is om verbinding te maken met een vertrouwde VPN-service die uw netwerkverkeer versleutelt, zodat deze niet gemakkelijk door derden kan worden onderschept. En zelfs als het wordt onderschept, is uw verkeer gecodeerd en moeilijk te ontcijferen en te begrijpen. Sommige beveiligingsproducten zoals Kaspersky en F-Secure bevatten VPN-services in hun Total Security-suites.

Een andere aanbeveling is om de functies te gebruiken die zijn opgenomen in moderne beveiligingssuites die uw browser kunnen uitvoeren in een veilige box die is geïsoleerd van de rest van het besturingssysteem en die het moeilijker maakt om te onderscheppen wat u aan het doen bent. Sommige beveiligingsproducten versleutelen ook het verkeer dat door die safebox gaat, met behulp van hun eigen VPN-services.

Veel mensen gebruiken ook een USB-modem voor mobiel internet om verbinding te maken wanneer ze onderweg zijn. Het gebruik van dergelijke verbindingen is veel veiliger dan het gebruik van willekeurige gratis Wi-Fi waar je niets vanaf weet. Als u kunt kiezen tussen deze twee, maak dan altijd financiële transacties met uw eigen USB-modem.

Hoe financiële transacties uit te voeren vanaf een openbare computer

Het doen van transacties van een openbare computer is absoluut NIET aan te bevelen. Openbare computers worden door veel mensen gebruikt die keyloggers en andere vormen van malware kunnen installeren waarvan u niets weet. Bovendien zijn ze mogelijk niet beveiligd met een modern antivirusproduct zoals de producten die we regelmatig beoordelen op Digital Citizen . Als u echt een openbare computer moet gebruiken om financiële transacties te verrichten, raden we het volgende aan:

  • Gebruik een gratis online antivirusscanner, zoals de scanner die we hier hebben besproken, om deze op malware te scannen. Als er dreigingen worden gedetecteerd, gebruik die computer dan niet voor financiële transacties van welke aard dan ook.
  • Als er een beveiligingsproduct is geïnstalleerd, controleer dan of het actief is of start het zelf als dat nodig is.
  • Als er meer moderne webbrowsers zijn geïnstalleerd, navigeer dan op internet met behulp van hun privé-browsefuncties. Lees deze handleiding om erachter te komen hoe het werkt: Hoe de webincognito door alle grote internetbrowsers kan bladeren. Dergelijke browsemodi garanderen dat er geen geschiedenis wordt opgeslagen en dat zodra u de browser sluit, alle cookies en actieve sessies verdwenen zijn. Andere mensen zullen niet verder kunnen gaan waar u was gebleven.
  • Let op alle waarschuwingen die u krijgt van uw webbrowser of het beveiligingsproduct dat op die openbare computer is geïnstalleerd. Als uw browser zegt dat bepaalde certificaten ongeldig zijn of als uw beveiligingssuite iets verdachts meldt, stop dan met het gebruik van die computer.
  • Sta niet toe dat de webbrowsers die u gebruikt, de wachtwoorden onthouden die u typt.
  • Meld u altijd af bij alle websites die u hebt aangemeld voordat u ze sluit.

Hoe financiële transacties uitvoeren vanaf een smartphone of tablet

Als u online moet bankieren via een smartphone of tablet, probeer dan niet de mobiele browser te gebruiken die beschikbaar is. Mobiele browsers zijn niet zo ontwikkeld vanuit een beveiligingsperspectief als desktopbrowsers. Installeer in plaats daarvan de banktoepassing van uw bank of de mobiele applicatie die wordt aangeboden door de winkel die u gebruikt. Dergelijke applicaties hebben over het algemeen een goede codering en zijn veiliger om te gebruiken op mobiele terminals.

Voor de mobiele platforms die beveiligingssuites beschikbaar hebben, gebruik deze altijd. Overweeg om ten minste een vertrouwde gratis beveiligingsoplossing te installeren, als u zich geen commerciële kunt veroorloven met meer beveiligingsfuncties. Aarzel niet om onze Security for everyone-serie te lezen, waar we de nieuwste antivirusproducten voor Windows- en Android-apparaten bekijken.

Als u bent verbonden met een openbaar draadloos netwerk, bent u kwetsbaar voor man-in-the-middle-aanvallen en netwerksnuiven. Een geweldig idee is om verbinding te maken met een vertrouwde VPN-service die uw netwerkverkeer versleutelt, zodat deze niet gemakkelijk door derden kan worden onderschept. En zelfs als het wordt onderschept, is uw verkeer gecodeerd en moeilijk te ontcijferen en te begrijpen.

Houd er rekening mee dat het veel veiliger is om Wi-Fi op uw smartphone of tablet uit te schakelen en uw mobiele verbinding met uw mobiele provider te gebruiken. Dergelijke verbindingen zijn over het algemeen veiliger en moeilijker te snuiven.

Besteed aandacht aan uw gebruik van wachtwoorden

Het maakt niet uit waar u financiële transacties van maakt, stop met het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor uw e-mailaccount (s) en de rekeningen op websites waar u financiële transacties van welke aard dan ook uitvoert. Het hebben van hetzelfde wachtwoord voor uw e-mailaccount en voor uw Amazon- of PayPal-account is een enorme kwetsbaarheid.

Denk aan alle plaatsen waar u financiële transacties verricht en zorg ervoor dat u voor elk account een uniek sterk wachtwoord hebt. Je zult verbaasd zijn als je ziet dat zoveel plaatsen je creditcardgegevens opslaan. Hier zijn er een paar, om u op weg te helpen met uw ideeën: Amazon, PayPal, Steam, Google Play Store, de App Store, de Windows Store, het PlayStation Network, GOG, eBay, de luchtvaartmaatschappijen die u vliegt, Booking.com, de reisbureaus met wie u uw vakanties boekt, enzovoort. We raden je ten zeerste aan dit artikel over wachtwoordgebruik te lezen: Wachtwoordbeveiliging - Verander je stompgewoonten in Geek-gewoonten.

Conclusie

We hopen dat u dit artikel nuttig hebt gevonden. Als je andere tips en aanbevelingen hebt die je wilt delen, aarzel dan niet om ze te delen via het onderstaande opmerkingenformulier.