Tutorial

Hoe u draadloze netwerkverbindingen en profielen beheert in Windows 8

Wanneer u verbinding maakt met een draadloos netwerk, worden de beveiligingsinformatie, instellingen en het wachtwoord van het netwerk automatisch opgeslagen op uw computer in de vorm van een netwerkprofiel. Met dit profiel kan Windows automatisch verbinding maken de volgende keer dat dit netwerk binnen bereik is. In eerdere versies van Windows kon u een lijst met beschikbare profielen openen voor beheer. In deze lijst kunt u eenvoudig prioriteiten stellen voor verbindingen, profielinformatie wijzigen en profielen verwijderen voor netwerken waarvoor u geen toegang meer nodig hebt. Windows 8 verandert dingen.

Hoe de prioriteit van netwerken te wijzigen

Als u meerdere netwerken op één locatie hebt, bepaalt Windows met welk netwerk verbinding wordt gemaakt op basis van de prioriteit. In plaats van u te dwingen handmatig te selecteren welk netwerk belangrijker is dan de andere, berekent Windows 8 dit door uw gedrag. Verbinding maken met een draadloos netwerk, bijvoorbeeld Network1, plaatst het automatisch boven aan de lijst. Als het eerste netwerk waarmee u verbinding maakt in een bepaald gebied, hoort het daar natuurlijk thuis.

Als u van Network1 overschakelt naar een ander beschikbaar netwerk, dat we Network2 zullen noemen, wordt Network2 bovenaan de lijst geplaatst. Windows ziet dat je handmatig 2 over 1 hebt gekozen, dus het gaat ervan uit dat je dat elke keer opnieuw wilt doen. Schakel terug om de bestelling opnieuw om te draaien als dat nodig is.

Handmatig loskoppelen van een netwerk zorgt ervoor dat Windows 8 de tag "Automatisch verbinden" uit het profiel verwijdert, waardoor deze effectief onder aan de lijst met prioriteitsnetwerken wordt geplaatst. U moet handmatig opnieuw verbinden als u het opnieuw wilt gebruiken.

Hoe de profielinstellingen van een netwerk te bewerken

Een ander veelgebruikt gebruik voor het late venster voor netwerkbeheer was om de instellingen voor een bepaald profiel te wijzigen. Windows 8 vereenvoudigt deze taak ook. U hoeft niet langer naar het Netwerkcentrum te navigeren, u hoeft alleen maar naar de netwerklijst te gaan. Voor toegang tot de lijst kunt u klikken of tikken op het pictogram Draadloos Netwerken in het systeemvak van uw bureaublad.

U kunt uw cursor ook verplaatsen naar de rechterbenedenhoek van het scherm om Charms te activeren. Klik of tik op "Instellingen" en vervolgens op het netwerkpictogram .

Zoek de naam van het netwerk (Security Set Identifier - SSID) in de lijst met beschikbare netwerken en klik met de rechtermuisknop of houd ingedrukt. Klik of tik op 'Verbindingsinstellingen bekijken'.

Dit zal een venster openen met uw netwerkprofielinformatie. Wijzig de nodige informatie en klik op "OK" als u klaar bent.

Netwerkprofielen verwijderen in Windows 8

Als u zich in een netwerk bevindt dat u niet opnieuw wilt gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat Windows 8 er niet automatisch verbinding mee maakt. Het verwijderen van het profiel voor dit netwerk is de beste manier om dit doel te bereiken. Mogelijk wilt u ook een profiel verwijderen als een probleemoplossingsstap als u geen verbinding kunt maken met een netwerk dat u in het verleden hebt gebruikt. Als u het profiel verwijdert en handmatig opnieuw verbinding maakt, kunt u een aantal problemen oplossen, waaronder beschadigde profielen of onjuiste beveiligingsinstellingen.

Als u een profiel wilt verwijderen, moet u de lijst met beschikbare netwerken openen, zoals hierboven besproken. Zoek de netwerknaam in de lijst en klik met de rechtermuisknop of houd ingedrukt. Klik of tik op "Vergeet dit netwerk" om het profiel van uw computer te verwijderen.

Conclusie

Hoewel het venster Draadloze netwerken beheren een belangrijke en nuttige functie was van eerdere versies van Windows, is het verlies ervan geen probleem. Windows 8 biedt dezelfde functionaliteit. Zoals zoveel functies van Windows 8 vind je dit in eerste instantie misschien niet leuk omdat het niet is wat je gewend bent, maar als je eenmaal gewend bent aan de nieuwe manier om dingen te doen, vind je het misschien leuker.

Wat vindt u van deze wijzigingen in netwerkprofielbeheer in Windows 8? Vind je de nieuwe methoden leuk of zou je willen dat ze de dingen zouden houden zoals ze waren? Zoals altijd, kunt u hieronder uw vragen en opmerkingen achterlaten.