Tutorial

Hoe de lijst met actieve processen in Windows te printen

Een van onze lezers vroeg ons: "Hoe print je de lijst met lopende processen vanuit de Taakmanager?". Het antwoord is ... u kunt dit niet vanuit de Taakbeheer doen, zelfs niet in Windows 10. Om een ​​dergelijke lijst af te drukken, moet u de opdrachtprompt of PowerShell gebruiken en een aantal opdrachten uitvoeren om de lijst met actieve programma's te genereren. verwerken en dan kunt u het afdrukken net zoals u een document zou afdrukken. Laten we eens kijken hoe het allemaal werkt:

OPMERKING: deze handleiding werkt in Windows 10, Windows 8.1 en Windows 7.

Hoe u de lijst met actieve processen afdrukt via de opdrachtprompt

Start de opdrachtprompt en gebruik de volgende opdracht: takenlijst> "pad naar bestand" . De takenlijst- opdracht geeft een lijst met toepassingen en services weer voor alle taken die op uw Windows-computer worden uitgevoerd. De gebruikte parameter geeft het tekstbestand aan waar deze lijst wordt opgeslagen. Ik wilde de lijst opslaan in een bestand met de naam processes.txt, op mijn D-schijf, dus typte ik: takenlijst> "D: \ processes.txt" . Wanneer u het pad kiest waar u het bestand wilt opslaan, zorgt u ervoor dat dit een plaats is waar uw gebruikersaccount toegang heeft.

Als u hulp nodig heeft bij het openen van de opdrachtprompt, lees dan deze handleiding: 7 manieren om de opdrachtprompt in Windows te starten.

Wanneer u het uitvoerbestand opent in Kladblok, ziet u het opgemaakt zoals in de onderstaande schermafbeelding. De gegevens worden in een tabel geplaatst met de volgende kolommen: Afbeeldingsnaam, PID (proces-ID), sessienaam, sessienummer (# staat voor nummer) en memgebruik (geheugengebruik).

Vanzelfsprekend heeft dit commando parameters die je kunt gebruiken om zijn output te formatteren. Volledige documentatie is te vinden op de TechNet-website van Microsoft hier: Takenlijst. Aarzel niet om het te lezen en zelf te experimenteren.

De lijst met actieve processen afdrukken vanuit PowerShell

PowerShell is een complexere opdrachtregelhulpprogramma waarmee de uitvoer beter kan worden aangepast. Het basiscommando om te gebruiken is: get-process of gps (de korte versie).

Als u de uitvoer naar een tekstbestand wilt verzenden, moet u get-process | schrijven out-bestand "pad naar bestand" of gps | out-bestand "pad naar bestand" . Ik wilde de lijst opslaan in een bestand met de naam process.txt op mijn D-schijf, dus typte ik: get-process | out-file "D: \ process.txt" . U kunt zowel deze opdracht als het alternatief voor de korte versie zien, typ hieronder het PowerShell- venster. Wanneer u het pad kiest naar de plaats waar u het bestand wilt opslaan, zorgt u ervoor dat dit een plaats is waar uw gebruikersaccount toegang heeft.

Als u hulp nodig hebt bij het opstarten van PowerShell, aarzel dan niet om dit artikel te lezen: Wat is PowerShell en wat kunt u ermee doen?

Het uitvoertekstbestand is opgemaakt zoals hieronder weergegeven en bevat de volgende kolommen:

  • Handles - Het aantal handles dat het proces heeft geopend.
  • NPM (K) - De hoeveelheid niet-opgeroepen geheugen dat door het proces wordt gebruikt, in kilobytes.
  • PM (K) - De hoeveelheid paginageheugen dat door het proces wordt gebruikt, in kilobytes.
  • WS (K) - De grootte van de werkset van het proces, in kilobytes. De werkset bestaat uit de pagina's van het geheugen waarnaar recentelijk werd verwezen door het proces.
  • CPU ('s) - De hoeveelheid processortijd die het proces op alle processors heeft gebruikt, in seconden.
  • Id - De proces-ID (PID) van het proces dat wordt uitgevoerd.
  • SI - we konden helaas geen documentatie vinden voor deze kolom en de gegevens die hij deelt.
  • ProcessName - De naam van het proces dat wordt uitgevoerd.

Zoals u kunt zien, is de uitvoer complexer dan wanneer u de opdrachtprompt gebruikt . Er zijn ook veel meer opties om de uitvoer aan te passen. Ik raad u aan de volgende documentatie te lezen: Get-Process (een lijst met processen ophalen die op een computer worden uitgevoerd), Out-File (uitvoer naar een bestand verzenden) en Out-Printer (uitvoer naar een printer verzenden).

Conclusie

We hopen dat je deze tutorial nuttig hebt gevonden. Als u andere methoden kent voor het afdrukken van een lijst met processen die in Windows worden uitgevoerd, aarzel dan niet om ze te delen met behulp van het onderstaande opmerkingenformulier.