Tutorial

Wat is de prestatie-impact van systeemcodering met TrueCrypt

Een van mijn recente dilemma's was: als ik mijn computer versleuteld, hoeveel zullen de computerprestaties dan moeten lijden? Zal er een groot verschil zijn? Zo ja, op welke gebieden? Daarom heb ik besloten om wat tests uit te voeren op mijn beide computers en meer te weten te komen over de impact van de TrueCrypt- codering op de computerprestaties.

Systemen die worden getest

De tests zijn uitgevoerd op twee computers: een desktop en een laptop. De desktop heeft de volgende configuratie: AMD Phenom II X4 905 (2, 5 GHz) processor, een Gigabyte GA-MA785GT-UD3H moederbord, het geheugen is Corsair XMS3 DHX 6GB DDR3 1600 MHz, een Gigabyte Radeon HD6870 OC 1GB DDR5 videokaart en een 120GB RunCore Pro V 2.5 "SATA III SSD-station.

In tegenstelling tot de desktop heeft de laptop geen SSD. Het is uitgerust met de volgende componenten: Intel Core2 Quad CPU Q9000 @ 2, 00 GHz, 6 GB RAM DDR2, ATI Mobility Radeon HD 4650 en een hybride HDD - Seagate Momentus XT 500GB.

Geen van de systemen heeft een schone Windows-installatie. Ze werden vele maanden gebruikt en bevatten alle software die ik normaal gesproken op ze uitvoer. Dit komt omdat ik de prestatie-impact van encryptie op systemen wilde leren kennen die dagelijks voor een lange periode worden gebruikt.

De tests die zijn gemaakt

Eerst heb ik de prestaties op elk systeem gemeten, voorafgaand aan het uitvoeren van de codering met TrueCrypt .

Ik heb de opstarttijden gemeten met de nieuwste versie van Soluto . Vervolgens heb ik algemene computerprestaties gemeten met behulp van de 64-bits versie van PCMark Vantage en afbeeldingen en spelprestaties met behulp van 3DMark Vantage Advanced .

Een PCMark Vantage- score is een maatstaf voor de prestaties van de computer over een groot aantal veel voorkomende computertaken, zoals het bekijken en bewerken van foto's, video, muziek en andere media, gaming, communicatie, productiviteit en beveiliging. U kunt meer informatie krijgen over de tests die worden uitgevoerd vanaf deze pagina: PCMark Vantage-functies.

3DMark Vantage evalueert de grafische prestaties en voert twee grafische tests, twee CPU-tests en zes functietests uit. Als u meer wilt weten over de tests die worden uitgevoerd door de geavanceerde editie, bekijkt u deze pagina: Videokaartbenchmark voor DirectX 10 op Windows.

Elke test werd drie keer uitgevoerd en ik nam het gemiddelde van alle drie de runs op.

Vervolgens werd de systeemdrive volledig gecodeerd met TrueCrypt en werden dezelfde tests drie keer opnieuw uitgevoerd. De gemiddelde scores werden genoteerd voor elke test.

Hoe beïnvloedt codering opstarttijden?

Mijn eerste vraag ging over de impact op opstarttijden. Ik was aangenaam verrast toen ik merkte dat de impact minimaal was. Op de laptop met de hybride harde schijf was de opstart slechts 5% (5 seconden) langzamer. Een verrassend goed resultaat als je het mij vraagt.

Op de desktop, die is uitgerust met een SSD, was er geen impact op de opstarttiming. De SSD heeft zijn werk goed gedaan en het systeem is net zo snel opgestart als voorheen.

Dit is een ander bewijs dat investeren in een SSD echt goede prestaties levert.

Het effect van de versleuteling op algemene computerprestaties

PCMark Vantage voert verschillende tests uit en de gemiddelde score is gemiddeld 7 testgebieden: herinneringen (werken met foto's), tv en films, gaming, muziek, communicatie, productiviteit en HDD. De scores werden sterk beïnvloed door codering.

Op de laptop werd een algemene daling van 4% opgemerkt, terwijl op de desktop een enorme daling van de prestaties met 15% werd opgemerkt.

Ik heb gekeken naar de individuele resultaten en het lijkt erop dat de grootste impact wordt gevoeld door beide systemen in de HDD-tests. Daar wordt vooral de SSD veel geraakt, waardoor hij 20% minder prestaties levert.

In alle tests waarbij veel gegevens op de harde schijf werden geschreven, was het verschil in prestaties enorm. Bij sommige tests is de schrijfsnelheid van de SSD met 30% verlaagd. De hybride harde schijf van de laptop werd echter veel minder geraakt. Het had een daling van de schrijfsnelheid maar nooit lager dan 10%.

Een ander merkwaardig resultaat dat ik heb opgemerkt, is dat de gamingprestaties zoals gerapporteerd door PCMark Vantage erg weinig werden geraakt door encryptie - ongeveer 5% minder.

Het effect van de versleuteling op gamingprestaties

De 3DMark Vantage Advanced- benchmark bevestigde de conclusies over gamingprestaties, die werden gedeeld door PCMark Vantage .

Er was geen impact in alle tests, zowel op de laptop als op de desktop. De prestatieafname was minder dan 0, 1%. Het was zo klein dat het niet opviel.

Ik verwachtte heel weinig impact vanwege het feit dat gamen de harde schijf niet veel belast met het schrijven van gegevens. Gaming gaat meestal over het lezen van gegevens, met nadruk op de processor, de videokaart en uw RAM-geheugen. Daarom maakt het niet uit of uw systeem is gecodeerd of niet. Het werkt hetzelfde.

Conclusie

Mijn tests hebben interessante resultaten opgeleverd. Het lijkt erop dat het coderen van uw computer met TrueCrypt een redelijke invloed heeft op de prestaties van uw systeem. De opstarttijden zullen een kleine stijging zien bij het gebruik van traditionele harde schijven en geen impact bij het gebruik van SSD's. De spelprestaties worden helemaal niet beïnvloed, terwijl algemene computertaken zullen lijden, vooral wanneer u gegevens naar de harde schijf moet schrijven. Wat wel vreemd is, is dat traditionele harddisks minder worden beïnvloed dan SSD's bij het gebruik van codering. Het hebben van een SSD levert echter nog betere prestaties op dan een traditionele harde schijf, zelfs als uw systeem is gecodeerd.