Tutorial

Hoe Windows 8 te herstellen naar de oorspronkelijke opschoningstoestand met behulp van Reset

In eerdere versies van Windows waren Systeemherstel en Windows Back-up de enige beschikbare hulpmiddelen voor het herstellen van Windows naar een eerdere staat. Hoewel het handige hulpmiddelen zijn, kunt u ze niet gebruiken om Windows terug te zetten naar de oorspronkelijke, schone staat. U moet een handmatige herinstallatie van het besturingssysteem uitvoeren. En dat is een beetje vervelend. Windows 8 introduceert een geweldige nieuwe functie genaamd Restore . Met de wizard Herstellen kunt u Windows 8 gemakkelijk terugzetten naar de standaard opschoningsstatus, alsof u een schone herinstallatie van het besturingssysteem uitvoert. Laten we kijken hoe het werkt.

De herstelprocedure starten in Windows 8

Om aan de slag te gaan, moet je naar PC-instellingen gaan. Open de charms, selecteer "Instellingen" en klik of tik op "PC-instellingen wijzigen". Selecteer "Algemeen" in het venster PC-instellingen .

Blader door de opties in het gedeelte Algemeen om "Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren" te vinden .

Neem even de tijd om deze stap te overwegen voordat je doorgaat. Als je nog geen Refresh hebt geprobeerd, wil je misschien een kijkje nemen in ons artikel over het proces. Hiermee kunt u een groot aantal systeemproblemen oplossen zonder dat dit uw gegevens kost.

Als u zeker weet dat u met een reset verder wilt gaan, moet u weten dat uw gegevens, apps en instellingen zullen worden opgeofferd in de procedure. Maak een back-up van alles wat u wilt bewaren en klik of tik op "Aan de slag" om ... u krijgt het idee.

U bent op de hoogte van wat er vervolgens zal gebeuren. Klik of tik op "Volgende" om door te gaan.

Zorg dat je Windows 8-installatiemedium zich in je optische station bevindt voordat je begint of je ziet het onderstaande bericht. Als u het vergeet, steekt u gewoon de disc in wanneer u het bericht ziet en gaat de procedure automatisch verder wanneer de schijf wordt geladen.

Op dit punt krijgt u een optie om verder te gaan. Begrijp dat, ongeacht uw keuze, uw gegevens en programma's verloren zullen gaan. De keuzes die je hebt zijn:

  • Verwijder gewoon mijn bestanden - deze optie verwijdert uw gebruikersprofielen en programma's en herstelt vervolgens het besturingssysteem. Er wordt een back-up van uw systeembestanden gemaakt in een map Windows.old en deze kan worden hersteld. Deze optie kost minder tijd, maar is ook minder veilig omdat uw schijf niet wordt geformatteerd.
  • Reinig de drive volledig - deze optie formatteert uw harde schijf en installeert vervolgens het besturingssysteem volledig. Dit duurt langer, maar garandeert dat alles op de schijf wordt verwijderd voordat u opnieuw start.

Als u zich in de positie bevindt om Windows 8 opnieuw in te stellen, wilt u waarschijnlijk kiezen voor een veiligere schijfreiniging. De beslissing is echter aan u.

Hoe u uw bestanden en programma's kunt verwijderen Uw systeembestanden kunnen worden hersteld

Als u uw gegevens en programma's wilt wissen en de bestaande installatie van Windows 8 wilt herstellen, klikt of tikt u op 'Alleen mijn bestanden verwijderen'. Lees de snelle waarschuwing door en klik of tik op "Reset" om de klus te starten.

Wanneer uw computer opnieuw opstart, ziet u het volgende bericht: "Druk op een willekeurige toets om vanaf CD of DVD op te starten" . Druk niet op toetsen. Als u op een toets drukt, start u gewoon op naar de installatiemedia en onderbreekt u het herstelproces.

Laat Windows 8 zelfstandig opstarten en ga door met het proces dat al is gestart.

Je krijgt een voortgangsmeter om je geestelijk gezond te houden tijdens de restauratie. We ontdekten dat het herstel gedurende enkele minuten bij 3% bleef gedurende onze proefritten. Als dit gebeurt, raak dan niet in paniek. Wacht gewoon af en de installatie zou na een tijdje moeten vorderen.

Nadat het opnieuw instellen is voltooid, moet u de volledige installatieprocedure van Windows 8 opnieuw doorlopen. Raadpleeg dit artikel voor een gids om u te helpen bij dit proces: Windows 8 RTM installeren op uw computer.

Volg de instructies in het bovenstaande artikel totdat u zover bent dat u een installatielocatie op uw harde schijf selecteert. Zorg ervoor dat u de partitie selecteert waar Windows 8 opnieuw moet worden geïnstalleerd (dezelfde partitie waar het eerder was geïnstalleerd) en klik of tik op "Volgende".

Als u ervoor kiest om deze partitie te verwijderen en opnieuw te formatteren, doet u in feite precies wat Windows voor u zou hebben gedaan als u de andere optie had gekozen tijdens het instellen van uw reset.

Werk de rest van de installatieprocedure door en meld u aan bij Windows. U zult zien dat alles nieuw en vers is, met uitzondering van een map Windows.old die is toegevoegd aan de hoofdmap van uw systeemstation.

Om te voorkomen dat u denkt dat we ongelijk hebben over het verliezen van uw gegevens, kijk eens naar de map Users onder Windows.old . U zult zien dat geen back-up van gebruikersprofielen of gegevens wordt gemaakt.

U ziet ook geen programmabestanden behalve die oorspronkelijk zijn toegevoegd door Windows.

Hoe u uw bestanden en programma's kunt verwijderen en uw schijf volledig kunt wissen

Als u niet echt van plan bent om een ​​herstelbare kopie van uw systeembestanden te bewaren en u bent er zeker van dat uw computer schoon is na dit proces, selecteert u "Reinig de schijf volledig" wanneer deze bij de resetprocedure wordt aangeboden.

De procedure zal bijna identiek zijn aan de hierboven beschreven procedure. Een kleine verandering die je zult opmerken is de wijziging van de laatste zin in de waarschuwing op het scherm "Gereed om je pc opnieuw in te stellen" . De regel "Dit duurt een paar minuten" is verwijderd. De reden hiervoor is dat een volledig wissen aanzienlijk langer duurt dan de vorige optie. Ondanks dit feit, is de toegevoegde gemoedsrust die je krijgt als je ervoor zorgt dat je problemen worden schoongeveegd, het wachten waard.

Wanneer het wissen en opnieuw instellen is voltooid, moet u akkoord gaan met de licentievoorwaarden van Windows 8 voordat u kunt beginnen met het instellen van Windows 8. Ga door en klik of tik op "Ik accepteer ..." en vervolgens op "Accepteren". De installatie wordt direct opgehaald vanaf het maken van de gebruikersaccount, u krijgt geen opties voor het selecteren van een installatielocatie, omdat uw schijf wordt gewist en opnieuw wordt gepartitioneerd met behulp van de standaardinstellingen van Windows 8.

Wanneer u klaar bent en u zich aanmeldt, ziet u dat uw computer precies hetzelfde is als op dag 1.

Geen Windows.old, geen gegevens, geen programma's - alleen een schone installatie van Windows 8.

Conclusie

Zoals u kunt zien, is het eenvoudig om uw systeem volledig te wissen en het terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Hoewel het eenvoudig is, moet het niet lichtvaardig worden uitgevoerd. Als u ervoor kiest om uw gegevens te wissen en het besturingssysteem te herstellen, krijgt u geen kans om op Ongedaan maken te klikken en alles terug te krijgen. Zelfs als je dat weet, zijn er soms momenten dat het beter is om net opnieuw te beginnen en Windows 8 helpt je dat gemakkelijker te doen dan eerdere versies van Windows.

Heb je ooit de kogel moeten bijten en je rit moeten wissen? Deel uw verhaal in de reacties hieronder.