Tutorial

Mappen delen in Ubuntu & toegang krijgen tot Windows 7

In een vorige tutorial heb ik laten zien hoe je de deelservice in Ubuntu kunt inschakelen en de werkgroep kunt wijzigen zodat deze gelijk is met alle andere computers in je netwerk, waardoor netwerken tussen Ubuntu en Windows 7 eenvoudiger wordt. In deze zelfstudie laat ik zien hoe je mappen in Ubuntu deelt en hoe je ze kunt openen vanaf Windows 7-computers.

OPMERKING: Artikel bijgewerkt om te werken aan Ubuntu v10.10 en 11.04.

Schakel Bestanden delen in en configureer de werkgroep

Om Ubuntu en Windows 7 bestanden te laten delen, moeten ze worden geconfigureerd om deel uit te maken van dezelfde werkgroep. Ook moet het delen van bestanden zijn ingeschakeld in Ubuntu.

Zie voor het wijzigen van uw Windows 7-werkgroep: De werkgroep wijzigen in Windows 7 en Windows 8.
Zie voor informatie over het configureren van Ubuntu: Bestandsdeling inschakelen en de werkgroep in Ubuntu Linux wijzigen.

Zodra deze items correct zijn ingesteld, gaat u verder met deze zelfstudie.

Mappen delen in Ubuntu

Open eerst de Home-map in Ubuntu, gevonden in het menu Plaatsen .

Blader naar de map die u wilt delen. Klik er met de rechtermuisknop op om het contextuele menu te openen en klik op Delen Opties .

Het venster Map delen wordt geopend. Vink het vakje aan naast 'Deze map delen' . Typ vervolgens in het veld Sharenaam de sharenaam die u wilt gebruiken. Typ in het veld Opmerkingen alles wat u wilt of laat het gewoon leeg - u hoeft het niet in te vullen. Als u anderen toestemming wilt geven om bestanden te maken en verwijderen in de map die u deelt, vinkt u het vakje aan naast 'Anderen toestaan ​​om bestanden in deze map te maken en verwijderen' . Als u gasttoegang wilt toestaan, vinkt u ook het vakje naast 'Gasttoegang (voor mensen zonder gebruikersaccount)' aan . Wanneer u klaar bent, klikt u op Create Share om de map daadwerkelijk te delen.

Als u de optie 'Anderen toestaan ​​om bestanden in deze map maken en verwijderen' te selecteren, verschijnt er een pop-up met de vraag of u enkele machtigingen wilt toevoegen aan de map die u deelt. Klik op de knop 'De machtigingen automatisch toevoegen' . Nu wordt de map gedeeld met de rest van het netwerk.

Opmerking: we raden u aan alleen mappen te delen die zijn gevonden of gemaakt in de basismap, omdat dit mappen zijn waarvan uw gebruikersnaam eigendom is. Als u een map buiten de basismap probeert te delen, wordt het volgende foutbericht weergegeven: "net usershare retour fout 255: net usershare add: kan geen pad delen omdat we alleen mappen kunnen delen die wij bezitten." Deze foutmelding verschijnt omdat u geen eigenaar bent van die mappen. Om ze te delen, moet je een ingewikkelde procedure doorlopen die de mogelijkheid biedt om beveiligingsrisico's toe te voegen aan je Ubuntu-computer.

Toegang tot gedeelde Ubuntu-mappen vanuit Windows 7

Nadat je een map in Ubuntu hebt gedeeld, laten we zien hoe je die map kunt openen vanaf een Windows 7-computer.

Open Windows Verkenner . Klik op Netwerk om een ​​lijst weer te geven met alle beschikbare computers (die op dat moment zijn ingeschakeld) in het netwerk.

Dubbelklik op de Ubuntu-computer waartoe u toegang wilt. Een lijst met alle gedeelde mappen en apparaten van die computer wordt geopend.

Dubbelklik op de map die u wilt openen. Als u de gedeelde map niet hebt ingesteld om gasttoegang toe te staan, wordt u gevraagd om een ​​gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren.

Typ in het eerste invoerveld de naam van de Ubuntu-computer gevolgd door een backslash ("\") en de naam van het gebruikersaccount met toegang tot de gedeelde map. Typ het wachtwoord in het tweede invoerveld. Als u wilt dat Windows uw gebruikersnaam en wachtwoord onthoudt, vinkt u het vakje aan naast 'Mijn referenties onthouden' . Als u klaar bent, klikt u op OK.

Nu wordt de inhoud van de gedeelde map getoond.

Conclusie

Op een netwerk met Windows 7- en Ubuntu-computers kunt u Ubuntu configureren om bestanden en mappen te delen die gemakkelijk toegankelijk zijn vanaf een Windows-pc. Als je meer wilt weten over het instellen van andere pc's op een lokaal netwerk of over het verder gebruiken van de netwerkfuncties tussen Ubuntu Linux en Windows 7, bekijk dan de onderstaande artikelen.