Tutorial

Ontdek wat uw Android-apps van u weten, met behulp van Bitdefender Clueful

Of je het nu beseft of niet, de toestemmingen die je geeft aan je geïnstalleerde Android-apps zijn een groot probleem. Ze kunnen allerlei toestemmingen vereisen, afhankelijk van wat hun doel is en wat hun ontwikkelaars van u willen weten. De meeste rechten die Android-apps vereisen, zijn noodzakelijk, omdat ze nodig zijn voor apps om te doen wat ze moeten doen. Zo heeft een app voor bellen met oproepen toegang nodig tot uw contacten. Er zijn echter dodgy apps in de Google Play Store die om meer rechten vragen dan ze echt nodig hebben. Hoe identificeer je die apps die om meer vragen dan ze nodig hebben? Hoe leer je gemakkelijk welke apps welke rechten hebben? Gelukkig heeft Bitdefender een beveiligingsapp met de naam Bitdefender Clueful ontwikkeld die u helpt om eenvoudig alle details te zien met betrekking tot de rechten die worden gebruikt door de apps die op uw Android-apparaat zijn geïnstalleerd. Laten we eens kijken hoe het werkt en hoe het u kan helpen betere beslissingen te nemen over welke apps u moet behouden en welke u moet verwijderen van uw Android-smartphone of -tablet.

Waarom zou je geven om welke Android-apps welke rechten gebruiken?

Voor elke app die je hebt of wilt installeren op je Android-apparaat moet je deze een aantal machtigingen verlenen. Afhankelijk van wat de app is ontworpen om te doen, kunnen de benodigde machtigingen noodzakelijk zijn of niet. Als een app toestemming nodig heeft voor toegang tot en gebruik van dingen vanaf uw Android-apparaat die niets gemeen hebben met het doel van de app, is het zeer waarschijnlijk dat die app minder transparante acties uitvoert, zoals het proberen stelen van persoonlijke gegevens of het is gewoon een andere vorm van malware die zijn op je Android-apparaat.

Een Camera- app kan u bijvoorbeeld om toestemming vragen voor toegang tot uw camera, internet en zelfs uw locatie (om de plaats te markeren waar u foto's maakt). Het is echter onwaarschijnlijk dat een Camera- app uw contacten of sms-berichten moet gebruiken. Je moet het niet de toestemming geven om dit te doen.

Hoewel elke app die u vanuit de Play Store installeert , aangeeft welke rechten het nodig heeft, is het begrijpen en lezen van al deze apps, elke keer dat u een app installeert, iets dat de meeste mensen vergeten of niet doen.

Een goed alternatief is om een ​​goede mobiele beveiligingsoplossing te gebruiken die van Bitdefender Mobile Security & Antivirus houdt, inclusief een Privacy Advisor- module, of een gespecialiseerde app te gebruiken die u helpt te begrijpen welke apps welke toestemmingen gebruiken en waarom. Als Bitdefender Mobile Security & Antivirus nog niet op uw Android-apparaat is geïnstalleerd, is een zeer goed alternatief om de gratis app van Bitdefender Clueful te gebruiken en in het volgende gedeelte van dit artikel laten we u zien hoe het werkt.

Hoe Bitdefender te gebruiken? Clueful om betekenis te geven aan de rechten die door uw apps worden gevraagd

Wanneer u Bitdefender Clueful of de module Privacy Advisor in Bitdefender Mobile Security & Antivirus opent, wordt u begroet door een grote privacyscore en drie hoofdgedeelten die laten zien welke de "risicovollere" apps van uw Android-apparaat zijn.

Rekening houdend met de hoeveelheid details die uw apps vereisen, maakt Bitdefender een Privacy Score . Hoe hoger de score, des te minder machtigingen zijn vereist voor uw apps. Als de score laag is, overschrijden uw apps uw privacy veel en moet u overwegen elke geïnstalleerde app in detail te evalueren.

Afhankelijk van de rechten die uw apps vereisen, ordent Bitdefender Clueful ze in drie verschillende categorieën: High Risk-apps, Moderate Risk-apps en apps voor laag risico . Deze categorieën worden ook visueel weergegeven door overeenkomstige kleuren: risicovolle apps zijn rood gekleurd, gematigd risicovolle apps zijn oranje en de apps die geen privacyrisico's opleveren, worden weergegeven met een kalme groene kleur.

Door op een app-sectie te tikken, opent Bitdefender Clueful de volledige lijst met alle apps die onder die categorie vallen.

Voor elke app in de lijst ziet u één hoofdmachtiging en het aantal aanvullende machtigingen dat door de app wordt gebruikt.

Wanneer u het scherm van een app opent, geeft Bitdefender Clueful alle door hem gebruikte machtigingen weer, evenals een korte beschrijving van zijn privacybehoeften, als de versie van de app door Bitdefender is geanalyseerd.

Bitdefender Clueful laat je ook Dislike! een app als u vindt dat deze te indringend is voor uw privacy. Een app niet leuk vinden betekent dat Bitdefender je de mogelijkheid geeft om je negatieve indruk over die app met andere mensen te delen, hetzij rechtstreeks (via e-mail, sms, etc.) of op sociale netwerken zoals Facebook.

Als u vindt dat een app te riskant is om te bewaren, kunt u met Bitdefender Clueful de installatie rechtstreeks ongedaan maken via het machtigingsscherm. Het enige dat nodig is, is één keer tikken op de knop Verwijderen en de app is verdwenen.

Een andere manier om te kijken naar hoe apps uw privacy schenden

Bitdefender Clueful en de module Privacy Advisor in Bitdefender Mobile Security & Antivirus bevatten een andere handige manier om de apps op uw Android-apparaat te bekijken, afhankelijk van de machtigingen die zij gebruiken en hoe ze uw privacy schenden.

In de rechterbovenhoek vindt u een filterknop die eruitziet als een hoorntje. Tik erop.

Zodra u op de knop Filter tikt, geeft Bitdefender een menu weer waarin u "Apps weergeven dat:"

  • Stuur je identiteit naar vreemden
  • Gebruik zeer opdringerige advertenties
  • Stuur uw privégegevens naar vreemden
  • Kan u geld kosten
  • Gegevens ongecodeerd verzenden
  • Volg uw locatie
  • Toegang hebben tot gevoelige gegevens
  • Toon alle applicaties.

Als u een van deze opties selecteert, geeft Bitdefender Clueful alleen de apps weer die onder de geselecteerde categorie apps vallen. Het is een zeer handige manier om precies te zien welke apps risico's opleveren vanuit een privacy-oogpunt.

Als je klaar bent met het bekijken van de rechten die door je apps worden gebruikt, of als je klaar bent met het verwijderen van degene die je naar mijn smaak te opdringerig vindt, kun je teruggaan naar de lijst met al je apps door op de knop Terug te tikken.

Hoe u uw privacyscore kunt verbeteren

U kunt de Privacyscore verbeteren die u krijgt van Bitdefender Clueful en de module Privacy Advisor in Bitdefender Mobile Security & Antivirus. Als je je afvraagt ​​hoe, is het antwoord eenvoudig: verwijder zo veel mogelijk intrusieve privacy-apps. Apps die u nodig hebben om hen machtigingen te verlenen voor toegang tot essentiële functies of om gevoelige informatie van uw Android-apparaat te lezen, zijn apps met een lage privacyscore. Zelfs een enkele dergelijke app kan ervoor zorgen dat je een lage Privacy Score krijgt .

Als een rechtstreeks gevolg hiervan is het enige middel om een ​​betere score te krijgen, het verwijderen van dergelijke apps. Wat we aanbevelen, is Bitdefender gebruiken om te zien welke van uw apps de meeste privacy opdringerig zijn en er een lijst van maken.

Verwijder vervolgens de apps die u niet echt nodig heeft. In het geval van de apps die u nodig hebt, voert u enkele zoekopdrachten uit in de Play Store om te zien of er alternatieven voor die apps zijn. U moet op zoek zijn naar alternatieve apps die minder rechten vereisen. Als je dergelijke apps vindt en als je ze leuk genoeg vindt om ze te beschouwen als vervanging van de originele apps, ga dan verder en doe het. Maak de installatie van de originele app ongedaan - degene die te veel rechten vraagt ​​- en installeer het alternatief dat u het beste bevalt, en natuurlijk dat minder toestemmingen gebruikt.

Hoewel het waarschijnlijk een tijdje zal duren, zal het gebruik van Bitdefender Clueful om te begrijpen welke apps welke toestemmingen gebruiken en deze verwijderen of verwijderen die geneigd zijn om toestemming te vragen voor dingen die ze niet echt nodig hebben, je zeker helpen om een ​​meer private te hebben Android-ervaring. Een die niet wordt gevolgd en gecontroleerd door te veel apps.

Conclusie

Gezien het feit hoeveel Android-apps uw privacy schenden zonder dat u het weet, raden we u aan Bitdefender Clueful of Bitdefender Mobile Security & Antivirus te installeren en elke app op uw Android-smartphone of -tablet te controleren. Met behulp van deze privacygerelateerde functie kun je leren welke apps je telefoonnummer lekken, welke apps de neiging hebben om je meldingsbalk te vullen of welke apps verantwoordelijk zijn voor die erg irritante advertenties die je op je smartphone krijgt. Probeer het, kijk hoe het werkt en deel uw mening over Bitdefender Clueful of Bitdefender Mobile Security & Antivirus met behulp van het onderstaande opmerkingenformulier.