Beoordeling

Herziening van de Belkin AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC + Gigabit Router

Is het u opgevallen dat er de afgelopen maanden veel AC-routers op de markt zijn gekomen? Waar staat AC voor? Het blijkt de nieuwste standaard voor draadloos netwerken te zijn. Het is de opvolger van de 802.11n-standaard en biedt theoretische overdrachtsnelheden tot 500 Mbit / s. Dat is vrij snel voor draadloos, maar zijn deze AC-routers goed? Om de vraag te beantwoorden, hebben we de eerste AC-router getest die we konden bemachtigen: de Belkin AC 1000 DB. Laten we kijken wat het biedt, hoe het werkt en of het uw geld waard is.

Hardwarespecificaties

Wat deze Belkin-router onderscheidt, is de ondersteuning voor de IEEE 802.11ac, een draadloze standaard voor computernetwerken, die nog in ontwikkeling is. Momenteel is de nieuwste versie van de standaard Draft 4.0. De goedkeuring ervan wordt verwacht eind 2013. Afgezien daarvan is het een standaardrouter met vier LAN-poorten en twee USB-poorten. Het ondersteunt de Dynamic, Static, PPOE-protocollen voor verbinding met internet, het werkt zowel op 2, 4 als op 5 GHz-frequenties en biedt WEP, WPA en WPA2 draadloze beveiliging.

In theorie biedt de router ten minste simultane dual-band snelheden tot 965 Mbps (300 Mbps op de 2, 4 GHz frequentie + 665 Mbps op 5 GHz). U vindt de volledige specificaties op de officiële productpagina: AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC + Gigabit Router.

Unboxing van de Belkin AC 1000 DB

De verpakking is vrij standaard: het ziet er goed uit, het is eenvoudig om uit te pakken en het bevat wat je van binnen zou verwachten.

Je zult de router zelf vinden, een korte netwerkkabel, de voeding, een snelle installatiegids die niet in detail gaat, een instellingsschijf en een snelle kaart met een aantal vooraf ingestelde instellingen.

Hoewel mijn vaardigheden om foto's te maken een afknapper zijn, denk ik dat je zelf kunt uitvinden dat dit een behoorlijk grote router is. Het is zwaarder dan andere die ik heb getest en het ziet er goed uit. Ook is de afwerking van betere kwaliteit dan bij de vorige familie van Belkin-routers.

Ook lichten er niet veel LED's op. Sommigen van jullie zullen dat zeker waarderen. Ik weet dat ik het doe. Apparaten hebben tegenwoordig gewoon te veel lichten die constant oplichten. :)

Router instellen

De initiële installatie van de router vergt een korte tijd om uit te voeren en er zijn enkele stappen aan de hand. U wordt gevraagd om het land waarin u zich bevindt te selecteren, uw ISP (Internet Service Provider) -accountgegevens door te geven en meer niet.

Het betekent echter niet dat uw werk daar eindigt. Er zijn nogal wat extra stappen die u handmatig moet doen. Eerst moet u het wachtwoord wijzigen dat is gebruikt om in te loggen op uw router. Standaard is het wachtwoord leeg en dit geeft een beveiligingsprobleem. Vervolgens zijn de instellingen van uw draadloze netwerk vooraf geconfigureerd met een set standaardwaarden, die zijn afgedrukt op de snelkaart die u in de verpakking aantreft. Zoals door enkele beveiligingsonderzoekers wordt gedeeld, kan dit een ander beveiligingsprobleem vormen. Meer details zijn hier te vinden: standaard WPA2-wachtwoord op Belkin-routers is eenvoudig uit te werken. U moet de netwerknaam (SSID) wijzigen in iets dat u eenvoudig als uw netwerk herkent en een ander wachtwoord gebruikt (beveiligingssleutel).

De beheerinterface ziet er hetzelfde uit als eerdere generaties Belkin-routers. Het bevat niet al te veel geavanceerde functies, maar het is eenvoudig te gebruiken, zelfs als u een beginneling bent.

Op dit moment merkte ik een belangrijk verschil ten opzichte van eerdere Belkin-modellen. Het duurt niet zo lang om al uw wijzigingen toe te passen, hoe klein ook. Sommige instellingen vereisen een volledige herstart van de router, die ongeveer 80-90 seconden duurt. Dat is veel en in lijn met eerdere modellen. Nu zijn er echter nogal wat veranderingen die minimaal zijn en slechts 8 tot 10 seconden nodig hebben om te worden toegepast. Een welkome verbetering. Ik had niet langer het gevoel dat het altijd nodig is om alles aan te passen wat ik nodig heb. Ik hoop dat Belkin verbeteringen op dit gebied zal blijven leveren.

Prestatie

Ik wilde graag weten hoe goed dit nieuwe routermodel presteert. Ik test routers in mijn eigen appartement, dat ongeveer 90 vierkante meter (980 vierkante voet) groot is. Ten eerste merkte ik dat het signaal op de 5GHz-frequentie minder fluctueert dan bij andere routers, waaronder de ASUS RT-N56U die we hier bij 7 zelfstudies hebben besproken. Het verschil is niet groot maar het is merkbaar. Als de ASUS RT-N56U in de zeer afgelegen hoeken van het appartement geen signaal kon afgeven, kon de Belkin AC 1000 DB een signaal afgeven. Het signaal op de 2, 4 GHz-frequentie is niet zo sterk. Het fluctueert daarentegen meer dan met andere routers die ik heb getest, inclusief de ASUS RT-N56U. Omdat de 802.11ac-standaard alleen werkt op 5 GHz, is het duidelijk waarom de Belkin-technici zich richtten op het verbeteren van de signaalsterkte en stabiliteit voor deze frequentie. Vervolgens heb ik een aantal bestanden via het netwerk gekopieerd, met behulp van computers die via een kabel waren verbonden. Ik merkte dat de overdrachtssnelheid erg stabiel was, met ongeveer 88 MB / s (dankzij een SSD-drive). Hoewel dit goed was, was de bereikte maximumsnelheid lager dan bij andere routers, waardoor overdrachten bij 100 MB / s mogelijk waren. Ik heb andere tests uitgevoerd en heb gemerkt dat de bekabelde verbinding altijd langzamer was dan bij het gebruik van andere routers. Het overzetten van bestanden via BitTorrent was bijvoorbeeld alleen mogelijk met een maximum van 3, 8 MB / s in plaats van de 10 MB / s die ik gemakkelijk met andere routers behaalde. Speedtest.net onthulde ook dat mijn upload- en downloadsnelheden de helft waren van wat ik had met andere routers: 38 Mbps downloadsnelheid in plaats van 70 Mbps en 21, 51 Mpbs uploadsnelheid in plaats van 62 Mbps. Ik was niet blij met alle middelen. Vervolgens heb ik een aantal grote bestanden overgedragen wanneer deze zijn verbonden met het draadloze netwerk dat werkt op 2, 4 GHz. De maximale bereikte snelheid was 11, 8MB / s wanneer deze zich dicht bij de router bevond. In de afgelegen hoeken van het appartement daalde de snelheid naar 2, 5 MB / s. Een goed resultaat! Ten slotte heb ik dezelfde bestanden overgedragen wanneer deze zijn verbonden met het draadloze netwerk dat werkt op 5 GHz. De bereikte maximumsnelheid was 16 MB / s in de buurt van de router. In de meest afgelegen hoeken van het appartement daalde de snelheid tot 1, 8 MB / s. Dit is een zeer goed resultaat! Tijdens het surfen op internet heeft Speedtest.net geen significant verschil tussen de twee frequenties aan het licht gebracht, op zijn minst niet in de buurt van de router. Kijkend naar de manier waarop Belkin AC 1000 DB presteerde, zijn de resultaten gemengd. De focus op het bieden van snelle draadloze connectiviteit in de 5 GHz-band is overduidelijk en heeft veel verbeteringen opgeleverd. De prestaties bij het gebruik van netwerkkabels laten echter veel te wensen over en het is minstens een firmware-update waard om de ervaring te verbeteren.

Coole functies

De Belkin AC 1000 DB heeft een groot aantal functies die u kunt gebruiken:

  • Ouderlijk toezicht mogelijk gemaakt door Norton - Ik hield van deze functie. Het werkt geweldig en het is zeer effectief in het blokkeren van websites. Het is jammer dat je het niet kunt instellen om verschillende dingen voor verschillende apparaten te blokkeren. U kunt alleen een algemene set regels instellen die op alle apparaten in het netwerk wordt toegepast.
  • Intellistream - wordt op de markt gebracht als een nieuwe functie. Het lijkt echter alleen een andere manier om de standaard Quality of Service (Qos) -functie te noemen. Wat jammer is, is dat de automatische installatie helemaal niet werkt. U moet het handmatig instellen om te kunnen werken. Dit zou in een toekomstige firmware-update moeten worden opgelost.
  • IPv6-ondersteuning - wordt op de markt gebracht als iets nieuws, maar veel routers hebben al geruime tijd ondersteuning.
  • Self Healing - is een functie waarmee u een regelmatige initialisatie van de router kunt instellen, waardoor problemen met uw netwerk kunnen worden opgelost.
  • ECO STAND - hiermee kunt u de draadloze radio op specifieke intervallen uitschakelen als u weet dat het draadloze netwerk niet nodig is om stroom te besparen.
Productbeoordeling 3/5

Vonnis

De Belkin AC 1000 DB Wi-Fi Dual-Band AC + Gigabit-router levert goede draadloze prestaties, vooral bij gebruik op de 5GHz-frequentie. De focus op moderne draadloze standaarden zoals IEEE 802.11ac en IEEE 802.11n is zeer duidelijk. Als je een soort nerd bent die alleen nieuwe apparaten heeft die goed werken met de nieuwe draadloze standaarden, dan zijn Belkin AC 1000 DB en zijn duurdere broers die deel uitmaken van de Belkin AC-familie, waardige alternatieven. Houd echter rekening met de nadelen van bedrade netwerkverbindingen. Als u van plan bent heel wat apparaten met netwerkkabels te verbinden, bent u misschien niet tevreden over de prestaties.