Beoordeling

Herziening van de Nokia Lumia 630 - Een betaalbaar Windows Phone 8.1-apparaat

Nokia Lumia 630 is de eerste smartphone die wordt verkocht met Windows Phone 8.1 geïnstalleerd. Het is een betaalbare smartphone die de Lumia 620 en ook de Lumia 625 zal vervangen. We hebben deze nieuwe smartphone een week getest en we zijn klaar om onze conclusies te delen in deze review.

Hardwarespecificaties & verpakking

Nokia Lumia 630 is de opvolger van de Lumia 620. Het nieuwe model is een upgrade in bijna elke zin: het pakt een nieuwere en betere processor - 1.2 GHz quad-core Qualcomm Snapdragon, het heeft een groter scherm - een 4, 5 '' ClearBlack, LCD IPS-scherm met een iets hogere resolutie (854 x 480 pixels) en Gorilla Glass 3. Ook heeft de batterij een grotere capaciteit, bij 1830 mAh. Er zijn echter enkele overeenkomsten - zoals de bescheiden hoeveelheid geheugen - slechts 512 MB RAM en dezelfde hoeveelheid opslagruimte - 8 GB. Net als zijn voorganger heeft de Lumia 630 een radio-chip die kan worden gebruikt om naar FM-radio te luisteren. De achteruitrijcamera is ook vergelijkbaar - hij heeft 5 megapixels en geen flits. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft de Lumia 630 geen frontale camera en zijn de hardwareknoppen vervangen door software. U vindt de gedetailleerde specificaties voor deze smartphone hier: Lumia 630-specificaties. De verpakking is anders dan die van eerdere Lumia smartphones. De doos is kleiner en compacter en de kleur is anders. Persoonlijk vind ik de nieuwe versie beter.

In de doos vindt u de smartphone, de batterij, de oplader, de garantie en de gebruikershandleiding. Helaas zijn er geen hoofdtelefoons en geen USB-kabel.

Voor de volledige unbox-ervaring, aarzel niet om de korte video hieronder te bekijken:

Ontwerp- en bouwkwaliteit

De Nokia Lumia 630 heeft een plastic behuizing die er goed uitziet en goed in voelt. Het heeft een hoogte van 129, 5 mm, een breedte van 66, 7 mm, een dikte van 9, 2 mm en weegt slechts 134 gram (4, 7 gram), waardoor u het gemakkelijk in uw hand kunt houden. Het heeft een afneembare hoes die verkrijgbaar is in groen, oranje, geel, wit en zwart. We hebben de witte versie getest. Alle knoppen bevinden zich aan de rechterkant van de smartphone en ze kunnen gemakkelijk worden ingedrukt en gevonden. U zult geen problemen ondervinden bij het gebruik van deze smartphone met slechts één hand. We hebben de hardwarecameraknop gemist die we van eerdere Windows Phone-apparaten gewend zijn geraakt. Helaas maakt het ontbreken van deze knop het langzamer om de camera te starten wanneer je hem moet gebruiken.

Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, is de hoes afneembaar en kan deze gemakkelijk worden vervangen door een andere. In de body van de smartphone heb je de batterijsleuf, de gleuf voor de simkaart en een microSD-gleuf.

De kwaliteit van het scherm is beter dan dat van de Lumia 620 en dus is buitenshuis zichtbaarheid. Het enige nadeel is dat het geen sensor heeft voor het automatisch instellen van het helderheidsniveau, afhankelijk van de hoeveelheid licht die beschikbaar is. Je moet de helderheid handmatig aanpassen als je van binnen naar buiten en weer teruggaat. Dit is nogal vervelend. De zichtbaarheid buitenshuis is echter goed, zolang u de helderheid van het scherm handmatig wijzigt.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit verbeterd in de nieuwe Lumia 630 in vergelijking met zijn voorgangers.

De telefoonervaring op de Nokia Lumia 630

De kwaliteit van de telefoongesprekken op de Lumia 630 is goed. We waarderen het feit dat de nieuwe hoes en het ontwerp je gesprekken niet langer eenvoudig door anderen kunnen laten horen, zoals het geval was met de Lumia 620. Bij het luisteren naar muziek of het bekijken van video's was de geluidskwaliteit OK maar niet geweldig. Hetzelfde geldt voor de geluidskwaliteit van onze opnames. Er zijn geen software-uitbreidingen en instellingen beschikbaar die deze kunnen verbeteren.

De camera aan de achterzijde van deze smartphone kan 720p vastleggen. De kleuren zijn een beetje zacht en de foto's die in minder dan ideale omstandigheden worden gemaakt, zijn niet erg duidelijk - ze missen details en scherpte. De kwaliteit van onze video-opnames was ook gemiddeld - iets wat te verwachten is van een smartphone in zijn prijsklasse. Levensduur van de batterij was ook gemiddeld. Het is gelukt om ongeveer een dag mee te gaan in onze testen. Als u de telefoon intensiever gebruikt, verlaagt de levensduur van de batterij naar een waarde tussen 10 en 13 uur.

Windows Phone 8.1 & de Nokia Apps

De Lumia 630 is de eerste smartphone die wordt verkocht met Windows Phone 8.1 en de Lumia Cyan-update. Houd er echter rekening mee dat Windows Phone 8.1 nog niet is voltooid, dus er zijn nog steeds een paar bugs en problemen die moeten worden opgelost.

Bijvoorbeeld, met willekeurige tussenpozen werd de gebruikersinterface "ingezoomd" en konden we slechts een klein deel ervan zien. We konden dit gedrag niet resetten, want alles wat we konden zien was een grote steen of slechts een klein deel van het vergrendelingsscherm. We moesten afsluiten en de telefoon herstarten telkens als dit gebeurde. Toen was het probleem verdwenen en het kwam een ​​paar dagen later op een ander willekeurig moment aan het licht. We zijn ervan overtuigd dat zodra Microsoft de ontwikkeling van het Windows Phone 8.1-besturingssysteem heeft voltooid, dit kleine problemen zoals dit met een toekomstige update zal oplossen. Lumia 630 heeft veel Nokia-apps erin: App Social, HERE Drive +, HERE Maps, Line, Nokia Camera, Nokia Care, Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio, PhotoBeamer en Transfer my data .

U krijgt ook toegang tot een verzameling Nokia-apps en exclusieve programma's die zeer goed worden bijgehouden en bijgewerkt. De meeste van deze apps zijn echt nuttig en u zult ze willen gebruiken. Windows Phone 8.1 brengt veel veranderingen, verbeteringen en nieuwe functies, waaronder een verbeterd startscherm dat meer tegels kan weergeven, een nieuw en handig meldingssysteem, Cortana en meer.

We hebben erg genoten van het feit dat de Nokia Camera de standaardapp is geworden voor het maken van foto's. Deze app bevat veel meer bedieningselementen dan de standaard Camera- app van Windows Phone 8 en stelt gebruikers in staat betere foto's te maken als ze weten hoe ze moeten omgaan met de handmatige instellingen.

Windows Phone 8.1 bevat ondersteuning voor meer sensoren en de Lumia 630 heeft een versnellingsmeter die kan worden gebruikt om meer gegevens over uw beweging en locatie te verzamelen. Deze informatie is handig voor apps die hiervan kunnen profiteren.

De Lumia 630 werkte goed met het nieuwe besturingssysteem en alle apps die we hebben gebruikt. Het zal geen enkele snelheidsprijs winnen, maar alle apps laadden redelijk snel en de telefoon reageerde nooit, zelfs niet als we meerdere apps gelijktijdig openden. Het enige nadeel is dat de 512 MB geheugen niet zal toestaan ​​dat gebruikers meer veeleisende games spelen die minstens 1 GB geheugen nodig hebben. Over het algemeen is de gebruikerservaring aanzienlijk verbeterd door Windows Phone 8.1, ondanks de kleine problemen en bugs. Het besturingssysteem alleen maakt de Lumia 630 een betere smartphone dan zijn voorgangers.

Prestaties in benchmarks

Om de prestaties van de Lumia 630 te vergelijken met die van andere smartphones, hebben we verschillende benchmarks uitgevoerd. Zoals gewoonlijk startten we met MultiBench 2. In de CPU-test was Lumia 630 43% sneller dan de Lumia 620 en 17% sneller dan de Lumia 625. De grafische test onthulde dat Lumia 630 een geweldige prestatie levert: 47% sneller dan de Lumia 620 en 30% sneller dan de Lumia 625.

MultiBench 2 heeft ook belangrijke verbeteringen aan het licht gebracht in de geheugentest en bij het meten van de snelheid van gegevensoverdracht. In vergelijking met zijn naaste concurrent - de Lumia 625 - was Lumia 630 twee keer zo snel in zijn geheugenoverdrachten en 30% sneller bij het maken van gegevensoverdrachten naar en van zijn opslagruimte.

De benchmark WP Bench bevestigde hetzelfde verhaal. In de CPU-test was de processor van de Lumia 630 de snelste.

De grafische, opslag- en geheugentests hebben de Lumia 630 onthuld als de prestatieleider in het segment van betaalbare Windows Phones.

Vervolgens vergeleken we de webbrowser-prestaties met behulp van de Sunspider-benchmark. Helaas heeft deze benchmark geen verbeteringen in termen van snelheid aan het licht gebracht. Blijkbaar heeft Internet Explorer geen gebruik gemaakt van de nieuwere processor om sneller op het web te kunnen surfen.

We hebben ook gemeten hoe snel het duurt voordat de Lumia 630 opstart en het startscherm toont. Het begon in slechts 23 seconden. Dit is een grote verbetering ten opzichte van zijn voorgangers.

Last but not least gebruikten we de WP Bench batterijtest, die de smartphone maximaal benadrukt en meet hoe snel de batterij leegloopt. De Lumia 630 duurde 3 uur en 12 minuten - ongeveer hetzelfde als zijn voorgangers.

Het is jammer dat de technologieën die voor de batterij worden gebruikt niet zo snel evolueren als andere hardware. Zoals je kunt zien aan onze tests, verslaat de Lumia 630 in bijna elke test al zijn voorgangers, behalve de batterijtest en de snelheid van surfen op het web.

Product Nominaal 4/5

Vonnis

Nokia Lumia 630 is een goede aanvulling op de reeks betaalbare Windows Phone-apparaten. Het is een belangrijke upgrade ten opzichte van zijn voorgangers die betere prestaties en een iets betere bouwkwaliteit biedt. Het is ook de eerste smartphone die wordt geleverd met Windows Phone 8.1 vooraf geïnstalleerd. Deze nieuwe versie van het besturingssysteem verbetert de gebruikerservaring op zinvolle manieren, waardoor de Lumia 630 een veel betere keuze is dan andere betaalbare Windows Phone-apparaten. Als je geen groot budget hebt en je wilt een fatsoenlijke smartphone-ervaring, dan is Lumia 630 een goede keuze.