Beoordeling

Review van TP-Link Deco M5: een prachtig WiFi-systeem voor thuis!

TP-Link is toegetreden tot de WiFi-markt voor netwerkapparatuur voor consumenten, en deed het met stijl. TP-Link Deco M5 is een goed uitziend mesh-WiFi-systeem met veelbelovende functies en zeer concurrerende prijzen. We waren erg benieuwd om het te testen en te zien hoe goed het presteert. Ben je ook nieuwsgierig, dan moet je deze gedetailleerde beoordeling lezen en zien wat TP-Link Deco M5 te bieden heeft:

Waar is het TP-Link Deco M5 whole-home mesh WiFi-systeem goed in?

TP-Link Deco M5 is een geweldige oplossing voor de volgende gevallen:

 • Constante draadloze dekking op gebieden die groter zijn dan die worden bestreken door een router
 • Flexibele thuisnetwerken waar u apparaten en / of dekkingsgebieden toevoegt of verwijdert
 • Woningen waar design belangrijk is en mensen hebben discrete netwerkapparatuur nodig die niet in de weg zit, die mooi in het meubilair kan worden geïntegreerd
 • Beveiligde slimme huizen met ingebouwde anti-malwarebescherming en inbraakpreventiesystemen

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Koop nu

TP-Link Deco M5 heeft de volgende sterke punten:

 • Eenvoudig in te stellen via de mobiele app TP-Link Deco
 • Zeer goede antivirusbescherming
 • Handig ouderlijk toezicht dat veel beter is dan op eerdere TP-Link-producten
 • Uitstekende dekking en snelheid op de 2, 4 GHz-band
 • Zeer snelle downloads op de 5 GHz-band en uitstekende signaalsterkte
 • Goed doordacht ontwerp dat eenvoud en elegantie combineert
 • Concurrerende prijzen in vergelijking met andere hele thuisnetwerksystemen
 • Een premium unbox-ervaring

Er zijn ook enkele zwakke plekken om te overwegen:

 • Na drie jaar gebruik moet je betalen voor de antivirus die is ingebouwd in TP-Link Deco M5
 • Het biedt geen web-gebaseerde interface voor administratie. Je krijgt alleen een mobiele app
 • Het is niet in staat om te profiteren van zeer snelle internetverbindingen zoals die we hebben (1 Gbps voor download en 500 Mbps voor upload). TP-Link Deco M5 kan volledig gebruik maken van verbindingen tot 600 Mbps.
 • Ongebruikelijk trage uploads op de 5 GHz-band
Product Nominaal 4/5

Vonnis

TP-Link Deco M5 is het eerste apparaat in zijn soort gelanceerd door TP-Link en een geweldig apparaat in het ecosysteem van mesh-netwerken. Het biedt stabiele draadloze dekking op grotere gebieden en zeer snelle downloads, zowel op de 2, 4 als op de 5GHz-banden. De uploadsnelheid zou echter enige verbetering kunnen gebruiken, maar alleen op de 5 GHz-band. Het ontwerp van de drie apparaten waaruit de kit bestaat, is elegant en minimalistisch, en de prijsstelling is zeer concurrerend in vergelijking met andere vergelijkbare systemen. Hoewel het niet perfect is, is TP-Link Deco M5 absoluut een van de meest concurrerende hele mesh-systemen voor thuis die je kunt kopen.

Unboxing van het TP-Link Deco M5 whole-home mesh WiFi-systeem

TP-Link Deco M5 wordt geleverd in een mooie kartonnen doos met wit en groen als hoofdkleuren. Aan de bovenzijde ziet u een afbeelding van de drie apparaten die zijn meegeleverd en enkele van de belangrijkste functies.

Als je de hoes afdoet, zie je een andere witte doos, deze keer met alleen de " deco" -tekst erop.

Open hem en je ziet de drie apparaten waaruit de TP-Link Deco M5-set bestaat.

Onder hen zijn er verschillende kleine, mooi verpakte dozen met accessoires.

Wanneer u alles uit de doos haalt, krijgt u de volgende items: de drie deco's, drie voedingsadapters, een Ethernet-kabel, de garantie en de beknopte installatiegids.

De unbox-ervaring die TP-Link Deco M5 biedt, is een premium-apparaat waardig. Alles ziet er geweldig uit en de hele ervaring is zeer aangenaam.

Hardwarespecificaties en ontwerp

Elk TP-Link Deco M5-apparaat heeft een Qualcomm IPQ4019 quad-coreprocessor, draaiend op 638 MHz, met 32 ​​MB flash-opslagruimte voor de firmware en 256 MB RAM. Het apparaat is niet erg groot, met een diameter van 4, 7 inch of 120 mm en een hoogte van 1, 49 inch of 38 mm. Er zijn vier interne antennes per eenheid, twee Ethernet-poorten op 1 Gbps en een USB Type-C-poort die wordt gebruikt voor het opladen van elke eenheid.

TP-Link Deco M5 biedt ondersteuning voor alle moderne netwerkstandaarden, waaronder de nieuwste 802.11ac Wave 2. TP-Link Deco M5 heeft een 2x2 MU-MIMO-implementatie en biedt een maximale theoretische bandbreedte van 400 Mbps voor de 2, 4 GHz-band en 867 Mbps voor de 5 GHz-band. Om verbinding te maken met uw smartphone en andere mobiele apparaten, gebruikt TP-Link Deco M5 een Bluetooth 4.2-chip. TP-Link Deco M5 is compatibel met IPv6-internetverbindingen en kan werken als een "router" en als een toegangspunt.

Als u meer wilt weten over draadloze netwerken met mesh en hoe ze werken, lees dan deze zelfstudie: Wat is een draadloos mesh-netwerk of WiFi-systeem voor hele huizen?

Als je meer wilt weten over de officiële specificaties van dit WiFi-systeem voor het hele huis, ga dan naar deze pagina: TP-Link Deco Specs.

Instellen en gebruiken van het TP-Link Deco M5 whole-home mesh WiFi-systeem

De installatie en het beheer van de TP-Link Deco M5-set gebeurt alleen met de TP-Link Deco mobiele app voor Android en iOS. U hebt ook een TP-Link Cloud-account nodig, dat u hier of vanuit de app kunt maken. Een ding dat we niet leuk vinden aan de TP-Link Cloud-account is het feit dat het geen tweefactor-verificatie heeft om uw veiligheid te vergroten.

Nadat u zich hebt geregistreerd of zich hebt aangemeld met uw TP-Link Cloud-account, kunt u het installatieproces starten. Volg de wizard en de bijbehorende instructies. Een van de eerste stappen is om te vermelden waar je eerste Deco-apparaat is geplaatst, zodat je later weet waar het is.

Vervolgens wordt u gevraagd naar de details van uw internetverbinding. Kies het type verbinding dat u heeft en voer de juiste gegevens in. TP-Link Deco M5 werkt met de volgende typen internetverbindingen: Dynamic IP, Static IP en PPPoE.

Nadat TP-Link Deco M5 verbinding heeft gemaakt met internet, wordt u gevraagd de naam en het wachtwoord in te stellen voor het WiFi-signaal dat wordt uitgezonden. Dan bent u klaar met het opzetten van het eerste TP-Link Deco M5-apparaat dat fungeert als gateway naar internet. Nu kunt u de resterende apparaten uit de set toevoegen, en het enige wat u hoeft te doen, is kiezen waar ze worden geplaatst. De app helpt ze de instellingen die u voor het eerste apparaat hebt gemaakt te kopiëren.

Om de installatie te laten werken, hebt u ook Bluetooth op uw smartphone of tablet nodig, omdat de verbinding met TP-Link Deco M5 via Bluetooth verloopt. Sommige websites die deze kit in het verleden hebben getest, hebben problemen met Bluetooth-connectiviteit gemeld. We hebben twee smartphones geprobeerd met deze kit en beide keren werkte alles soepel, zonder problemen.

Als je klaar bent met het instellen van de TP-Link Deco M5-set, controleert de app automatisch of er firmware-updates zijn en vraagt ​​deze je om de nieuwste versie te downloaden en te installeren. U moet de update uitvoeren, omdat nieuwere versies van firmware stabiliteitsproblemen en beveiligingsproblemen oplossen.

Het firmware-updateproces duurt even en het betekent een herstart van alle drie de apparaten waaruit het systeem bestaat. Nu kunt u eindelijk de mobiele app TP-Link Deco gebruiken om alle instellingen te bekijken en configureren. Op het hoofdscherm ziet u de lijst met apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. Je hebt ook een paar snelkoppelingen en menu's.

In de linkerbenedenhoek van het scherm bevindt zich ook een gele knop met vier witte vierkanten in het midden. Wanneer je erop tikt, krijg je toegang tot alle hoofdsecties met configuratie-opties. Er zijn niet veel geavanceerde instellingen beschikbaar en alles kan gemakkelijk worden ingesteld. U krijgt toegang tot functies zoals: port forwarding, DDNS, LED-besturing, meldingen, QoS en de bedieningsmodus.

Alle instellingen zijn mooi uitgelegd, dus u moet geen problemen ondervinden bij het installeren van het TP-Link Deco M5 mesh WiFi-systeem. We hebben meer dan twintig apparaten op het netwerk aangesloten en we genoten van een stabiel signaal en goede snelheden in alle kamers van ons test apartament. We hebben desktopcomputers, laptops, tablets, smartphones, smart plugs, slimme lampen, consoles en een draadloze printer aangesloten. Allemaal zonder problemen verbonden met het netwerk. We konden een thuisgroep maken, bestanden en mappen delen, netwerkoverdrachten maken, draadloos printen en meer. We hielden ook van het ontwerp van elk apparaat. De looks zijn discreet en elegant. Je kunt ze in een moderne woonkamer plaatsen zonder het lelijker te maken. Integendeel.

Een ander klein positief punt is het feit dat je de LED bovenop elk apparaat, als het je stoort, rechtstreeks vanuit de mobiele app kunt uitschakelen. Als nadeel heb je geen toegang tot de gebruikersinterface van een webbeheer, zoals het geval is met andere mesh-systemen. Gevorderde gebruikers zullen dat willen, omdat ze gewend zijn om alles te regelen wat ze willen over de manier waarop hun draadloze netwerk werkt.

De mobiele app heeft een handige SpeedTest-functie. We hebben het gebruikt om te zien hoeveel van onze internetverbinding deze kit kan gebruiken. Onze internetverbinding biedt een maximum van 1 Gbps voor de downloadsnelheid en een maximum van 500 Mbps voor de uploadsnelheid. Zoals je hieronder kunt zien bereikte TP-Link Deco M5 slechts 599, 1 Mbps voor de download en 365, 2 Mbps voor de upload. Voor 95% van de gebruikers is dit meer dan genoeg, omdat veel internetverbindingen veel langzamer zijn dan dit. Als u echter een internetverbinding van 1 Gbps hebt thuis of op kantoor waar u TP-Link Deco M5 wilt gebruiken, moet u er rekening mee houden dat deze er geen gebruik van kan maken.

Over het algemeen zijn we tevreden met TP-Link Deco M5. We hebben genoten van hoe gemakkelijk het was om in te stellen, hoe goed het werkte, hoe het eruit zag en de functies die het biedt via zijn mobiele app. Er zijn een paar minpunten, maar de meeste gebruikers worden er niet door beïnvloed. Het enige belangrijke probleem dat enige wenkbrauwen kan opwerpen, is het feit dat u na drie jaar gebruik voor de antivirus-service moet betalen. Het is ook niet duidelijk hoeveel deze service zal kosten nadat deze is verlopen.

Als u meer wilt weten over de snelheid van dit apparaat, hoe het in benchmarks is verlopen en welke extra functies het bundelt, gaat u naar de tweede pagina van deze recensie.