Tutorial

Verzameling van software-uninstallers - Herziening van IObit versus Ashampoo versus Revo

Vandaag kun je veel software vinden die helpt bij het verwijderen van programma's en het opschonen van overgebleven bestanden, mappen en registerinstellingen. In theorie is dit een goede zaak, omdat het helpt om een ​​deel van de zwelling op je Windows-computer te elimineren. Maar zijn deze oplossingen echt effectief in het verwijderen van alle sporen? Om daar achter te komen, heb ik enkele van de meest populaire applicaties in deze niche getest, zowel gratis als commercieel. Laten we kijken wat ik heb ontdekt.

De aanpak van het deïnstalleren van software

Er zijn twee belangrijke benaderingen die kunnen worden genomen door een softwareproduct dat zich bezighoudt met het verwijderen van andere software:

  1. Voer eerst het originele verwijderprogramma van een programma uit, scan de locaties die gewoonlijk door applicaties worden gebruikt om bestanden en registerinstellingen op te slaan voor items die niet zijn verwijderd en verwijder ze;
  2. Controleer de installatie van een programma, maak een logboek van de bestanden, mappen en registersleutels die het heeft gemaakt en verwijder alles op basis van deze eerste momentopname wanneer u het programma verwijdert.

Ik koos ervoor om IObit Uninstaller (versie 2.0), Ashampoo Uninstaller (versie 4.2) en Revo Uninstaller Pro (versie 2.5.5) te testen om drie redenen:

  • Ze zijn enkele van de meest populaire oplossingen in deze niche;
  • Ze zijn representatief voor de twee benaderingen die kunnen worden gevolgd om software van een systeem te verwijderen;
  • We hebben verzoeken ontvangen van onze lezers die meer willen weten over deze oplossingen en hoe goed ze zijn (of niet).

IObit Uninstaller gebruikt alleen de eerste methode om software te verwijderen, terwijl Ashampoo Uninstaller alleen de tweede methode gebruikt. Revo Uninstaller Pro is een goed derde alternatief omdat het beide benaderingen kan gebruiken.

De testprocedure

Ik heb onderzocht hoe goed uninstallers werken door hen te vragen de volgende applicaties te verwijderen: Firefox, Skype, Google Chrome, Panda Internet Security 2012, Adobe Reader X en LibreOffice . Ik heb ook een handmatige snelkoppeling op het bureaublad gemaakt voor Panda Internet Security 2012, om te zien of deze zou worden verwijderd.

Bij het testen van IObit Uninstaller installeerde ik al deze applicaties, behalve Panda Internet Security 2012, met Ninite (een oplossing die de installatie van enkele van de meest gebruikte applicaties automatiseert) om het installatieproces te versnellen. Bij het testen van de oplossingen van Ashampoo en Revo leerde ik dat het gebruik van Ninite niet zo goed werkt, dus heb ik zowel het Ninite- installatieprogramma (als het zinvol was) en de individuele installatieprogramma's voor elk van deze programma's gebruikt. De installaties zijn gemaakt met behulp van de standaardinstellingen.

Al deze programma's zijn eenmaal gestart en gebruikt, zodat ze hun gebruikelijke gebruikersbestanden en instellingen genereren. Panda Internet Security 2012 is ook bijgewerkt naar de nieuwste malwarehandtekeningen.

Bij het deïnstalleren van Firefox en Google Chrome, heb ik met opzet de de-installatiefunctionaliteit van deze programma's ingesteld om gebruikersgegevens en aanpassingen achter te laten, om te zien of de uninstallers het verwijderen of niet.

Om de prestaties van de installatie te evalueren, heb ik de computer gescand met CCleaner, om de ongeldige registersleutels te identificeren die overblijven nadat elk uninstaller zijn taak heeft voltooid. Vervolgens heb ik handmatig gezocht naar overgebleven bestanden en mappen op locaties zoals: programmabestanden, programmagegevens en de gebruikersmappen (bureaublad, startmenu, alle gebruikers en app-gegevens). Om te evalueren of Panda Internet Security 2012 correct is verwijderd, heb ik ook de lijst met Windows-services bekeken en gecontroleerd of de Panda-services nog steeds worden weergegeven.

IObit Uninstaller 2.0

Ik heb nog nooit IOBit-applicaties gebruikt en ik moet zeggen dat de ervaring van het werken met IObit Uninstaller een leuke verrassing was. Allereerst hoeft u dit programma niet te installeren, u voert eenvoudigweg het uitvoerbare bestand uit. Het is ook het dunste product van alle drie, met een grootte van slechts 1, 2 MB. Dit maakt het erg draagbaar en gemakkelijk om altijd bij je te hebben.

De aanpak van IObit Uninstaller is zeer veilig: bij het verwijderen van een toepassing wordt eerst een herstelpunt gemaakt, zodat u kunt terugkeren in geval van een fout. Vervolgens wordt de oorspronkelijke de-installatie van die toepassing uitgevoerd, wacht totdat deze wordt beëindigd en scant vervolgens een reeks gemeenschappelijke locaties die worden gebruikt door toepassingen om gegevens op te slaan. Als het resterende mappen, bestanden en registersleutels vindt, informeert het u en geeft het de keuze om te verwijderen wat u uit die lijst wilt.

De aanpak is eenvoudig te volgen door elke gebruiker, met of zonder kennis van systeembestanden en registersleutels. Bovendien stelt IObit Uninstaller niet voor om bestanden te verwijderen die behoren tot andere applicaties of tot Windows zelf. Als u ervoor kiest om alles te verwijderen dat wordt aanbevolen om te verwijderen, verbreekt u niet uw besturingssysteem.

Dit betekent ook dat absoluut alles wat een applicatie heeft achtergelaten niet wordt verwijderd. CCleaner heeft enkele registersleutels geïdentificeerd die zijn overgebleven. Niets groots, slechts een paar sleutels, zoals: referenties van installateurs voor LibreOffice, een verouderde softwaresleutel voor Panda Internet Security 2012 en enkele ontbrekende MUI-referenties (voor meervoudige gebruikersinterface) voor Adobe Reader, Skype en LibreOffice . Al deze sleutels kunnen ertoe bijdragen dat het Windows-register een beetje groter wordt dan nodig, maar ze hebben geen negatieve gevolgen voor het systeem.

Wat bestanden en mappen betreft, vond ik het een goed idee dat IObit Uninstaller mijn bureaublad heeft gescand, de snelkoppeling heeft geïdentificeerd die ik voor Panda Internet Security 2012 heb gemaakt en deze heb verwijderd. Het was het enige stukje software dat dit deed. De zwakke plek van IObit Uninstaller is dat het geen bestanden scant en verwijdert die gemaakt zijn door applicaties in algemene gebruikerslocaties zoals: "C: \ Users \ Gebruikersnaam \ AppData \ Local", "C: \ Users \ Gebruikersnaam \ AppData \ Roaming " of " C: \ Users \ All Users " . Het verwijderen van de mappen die door applicaties op deze locaties zijn gemaakt, is over het algemeen niet schadelijk omdat ze voornamelijk gebruikersbestanden en gebruikersconfiguratie opslaan.

Een ding dat ik verwarrend vond over IObit Uninstaller is dat het een sectie heeft over Windows Updates, wat je doet denken dat het kan helpen om ze te verwijderen. Op mijn testsysteem vermeldde het echter geen updates en ik kon het niet gebruiken voor deze taak. Maar dat is uiteindelijk een goede zaak, want ik zou het niet aanraden Windows Updates te verwijderen in de handen van software van derden. Het risico van het verbreken van uw Windows-installatie stijgt exponentieel als u dit doet.

IObit Uninstaller heeft ook een functie genaamd Forced Uninstall die ook in Revo Uninstaller Pro bestaat . De functionaliteit is bijna identiek tussen de twee producten. Ik kon het echter niet testen op een stuk software om te getuigen van de prestaties. Ik raad aan om voorzichtig te zijn bij het gebruik van een gedwongen verwijdering . De kans is groot dat u wordt aangeraden om bestanden of registersleutels te verwijderen die niet behoren tot de toepassing waarvan u de sporen probeert te verwijderen.

Ashampoo Uninstaller 4.2

De gebruikersinterface van Ashampoo Uninstaller 4.2 is zeer kleurrijk. U krijgt toegang tot opties met betrekking tot het verwijderen van software, maar ook naar allerlei andere hulpmiddelen die niet noodzakelijkerwijs gerelateerd zijn aan dit onderwerp, zoals: internetschoonmaker, verwijdering van dubbele bestanden en tijdelijke bestanden, "verwijdering" van bestanden, enz. Omdat ik geïnteresseerd was om test alleen de verwijderingsfunctionaliteit, ik heb niet stilgestaan ​​bij alle andere beschikbare functies.

Ashampoo Uninstaller kiest ervoor om eerst de installatie van programma's te controleren, zodat deze u later kan helpen verwijderen. Wanneer u een installatie start, verschijnt Ashampoo en wordt u gevraagd te wachten totdat het een scan van uw systeem maakt. Als je een paar partities hebt op een grote harde schijf, je hebt een USB-stick en een externe harde schijf aangesloten, zoals ik deed, je stelde jezelf op wat wachten, omdat Ashampoo Uninstaller erop staat alles te scannen. Wanneer u klaar bent, wordt u geïnformeerd dat u doorgaat met de installatie van de applicatie.

Nadat u de toepassing hebt geïnstalleerd, wordt u gevraagd de toepassing één keer uit te voeren. Vervolgens voert Ashampoo Uninstaller nog een scan uit om de wijzigingen aan uw systeem te identificeren. Als u niet het patiënttype bent, vindt u dit niet leuk.

Ik vond dit gedrag niet leuk vanaf het moment dat ik het zag. Tijdens mijn carrière heb ik gewerkt aan het maken van aangepaste installatieprogramma's voor verschillende soorten zakelijke en consumentensoftware en er gingen veel belletjes rinkelen toen ik Ashampoo Uninstaller voor het eerst in actie zag. Helaas zijn al mijn zorgen uitgekomen, omdat deze aanpak alleen goed werkt voor eenvoudige toepassingen, waarvoor geen systeem opnieuw moet worden opgestart en geen andere software moet installeren zodat ze kunnen werken.

LibreOffice wordt bijvoorbeeld gedistribueerd als een zichzelf uitpakkend archief. Ashampoo Uninstaller heeft het zelfuitpakkende archief als een installatieprogramma aangetroffen en mij gevraagd om er een installatielogboek voor te maken. Vervolgens heeft het de installatie van LibreOffice als een afzonderlijk installatieprogramma gedetecteerd en er ook een scan voor gemaakt, evenals de installatie van andere afhankelijkheden zoals Microsoft Visual C ++ Redistributables, die nodig zijn door LibreOffice . Plots stond mijn scherm vol met vensters en prompts van Ashampoo Uninstaller, die het systeem aan het scannen was en me vervolgens vroeg om logboeken te bewaren voor de installaties die plaatsvonden. Het grote probleem was dat ik het tempo niet kon bijhouden waarmee het installatielogboek geschikt is voor welke toepassing. Ik kon op geen enkele manier vaststellen wie welke was en Ashampoo deed geen poging mij aanwijzingen te geven. Ik kreeg uiteindelijk drie installatielogboeken en het was niet duidelijk of ik ze correct had opgeslagen of niet.

Dit is een groot probleem omdat veel applicaties worden gedistribueerd als zelfuitpakkende archieven. Ook computerspellen hebben met name de neiging om software van derden te installeren die nodig is om games te draaien (zoals DirectX- updates of Microsoft Visual C ++ Redistributables ). Ashampoo Uninstaller kan deze eenvoudigweg niet goed aan.

Vanwege deze aanpak zou je ook nooit software zoals Ninite moeten gebruiken om applicaties te installeren. Ashampoo Uninstaller beschouwt ze als één applicatie die wordt geïnstalleerd.

Nog een groot probleem dat ik tegenkwam bij het installeren van Panda Internet Security 2012, waarvoor een herstart vereist is. Ashampoo Uninstaller hoeft het installatielogbestand gewoon niet af te maken omdat het scannen na het opnieuw opstarten niet wordt hervat. Daarom moest ik mijn systeem terugzetten naar een staat voordat ik Panda Internet Security 2012 installeerde en vervolgens het installatielogboek opslaan voordat ik het opnieuw opstartte. Dit was slecht om mee te beginnen, omdat Ashampoo Uninstaller niet alle wijzigingen vastlegde die na de herstart werden gemaakt.

Het probleem bleef zich voordoen toen Ashampoo Uninstaller werd gevraagd om de applicaties te verwijderen die ik net heb geïnstalleerd. Ten eerste, als er geen installatielogboek is gemaakt voor een toepassing, vraagt Ashampoo Uninstaller u eenvoudig om het zelf te verwijderen met behulp van de standaard verwijderingsfunctionaliteit. Dat is het!

Als u een logbestand van de installatie hebt, moet u het laden en vervolgens begint het verwijderingsproces. Dit is het equivalent van Ashampoo Uninstaller waarbij handmatig alle bestanden, mappen en registersleutels worden verwijderd die werden gevonden tijdens het installatieproces.

Met kleine en eenvoudige toepassingen zoals Skype, werkte de verwijdering zonder problemen. Bij het verwijderen van LibreOffice werd het echter rommelig. Het installatielogboek waarvan ik dacht dat het voor LibreOffice was, heeft iets anders verwijderd. Vervolgens heb ik alle toepassingen verwijderd die zijn geïnstalleerd door LibreOffice en alle installatie-logboeken gebruikt die ik op dat moment heb gemaakt. Helaas eindigde ik met het feit dat LibreOffice nog steeds actief is op mijn computer en de zelf-extractor die het heeft geïnstalleerd en delen van de Microsoft Visual C ++ Redistributable verwijderd zijn. Op enig moment tijdens het verwijderingsproces raadde Ashampoo Uninstaller me aan om een ​​aantal onbekende bestanden te verwijderen die te vinden zijn in "C: \ Windows \ Installer" . Ik was op dit punt echt in de war en ik liet Ashampoo Uninstaller gewoon doen wat het maar had aanbevolen.

Dit verlamde mijn Windows-installatie en ik begon rare foutmeldingen te ontvangen.

Bij het verwijderen van Panda Internet Security 2012 raakte het echt rommelig. Ik begon fouten te ontvangen dat Ashampoo Uninstaller bepaalde bestanden niet kan verwijderen. De enige optie was om ze te negeren en door te gaan met het verwijderingsproces. Ik herstartte het systeem zodra het klaar was en toen ik weer inlogde, was ik voor één lelijke verrassing!

Ten eerste vulde Ashampoo Uninstaller mijn scherm met fouten die niet langer kunnen werken. Blijkbaar verwijderde het op enig moment tijdens alle verwijderingen van de software bestanden die het nodig had om te functioneren.

Windows vertelde me toen dat Panda Internet Security 2012 niet meer werkte. Blijkbaar waren de meeste van zijn bestanden nog steeds te vinden in Program Files, de services werden niet verwijderd maar verschenen als gestart en werkten niet.

Mijn systeem was ernstig kreupel en er waren overal fouten. En dit alles zou me "slechts $ 49, 99" hebben gekost.

Revo Uninstaller Pro 2.5.5

Bij het testen van Revo Uninstaller Pro begon ik me weer goed te voelen. Er was een verandering nodig na de ervaring met Ashampoo Uninstaller .

Net als Ashampoo biedt Revo Uninstaller Pro extra hulpmiddelen buiten het verwijderen van applicaties, zoals: browsersschoonmaakmiddelen, Microsoft Office-cleaner, bewijsverwijderaar, enzovoort. Ik heb echter alleen de functionaliteit getest voor het verwijderen van applicaties.

In tegenstelling tot Ashampoo, geeft het een keuze over hoe u met het verwijderingsproces wilt omgaan. U kunt een programma traceren sinds de installatie, wat betekent dat u het alleen kunt verwijderen met behulp van het installatielogboek.

Wanneer u een toepassing installeert die wordt gemonitord door Revo Uninstaller Pro, wordt u gewaarschuwd voor één belangrijk aspect: voer tijdens het installeren van het programma geen andere installatiebestanden, programma's of iets anders uit . Dit spreekt luid over de beperkingen die deze benadering heeft. Als u op het punt staat een complexere toepassing te installeren, zoals een computerspel, een kantoorsuite of een bedrijfsapplicatie, moet u de installatie niet traceren en een logbestand opslaan.

Toch vroeg ik Revo Uninstaller Pro om de installatie van Panda Internet Security 2012 te controleren om te zien of het dingen beter behandelt dan Ashampoo. Ik heb ook een aparte test uitgevoerd zonder Revo Uninstaller Pro te vragen om de installatie van deze beveiligingssuite te controleren.

Bij het verwijderen van toepassingen die niet zijn getraceerd, maakt Revo Uninstaller Pro eerst een systeemherstelpunt, dan maakt het een back-up van het register en begint dan pas de de-installatiefunctionaliteit van het programma dat u wilt verwijderen. Dit helpt echt om ervoor te zorgen dat je veilig bent voor het geval er iets kapot gaat. Zodra dat is gebeurd, maakt het een scan waarvoor u de agressiviteit kunt instellen en wordt u aangeraden de overgebleven bestanden, mappen en registersleutels die het identificeert te verwijderen.

Zorg ervoor dat u niet kiest en geavanceerde scan, omdat het waarschijnlijker is om u aan te bevelen bestanden of registersleutels te verwijderen die behoren tot andere toepassingen of tot Windows zelf. De veilige en gematigde scans leverden goede resultaten op en werden aanbevolen om dingen te verwijderen die alleen toebehoorden aan de applicaties die ik eerder had geïnstalleerd.

Bij het traceren van de verwijdering van een programma verwijdert Revo Uninstaller Pro eerst alle dingen die het bevat in het installatielogboek. Vervolgens wordt gedetecteerd dat er enkele gegevens zijn gerelateerd aan het programma dat u hebt verwijderd dat niet werd verwijderd omdat het werd gegenereerd nadat de installatie plaatsvond. Dat klopt inderdaad. Ik was blij dat Revo Uninstaller Pro dit zich realiseerde en vroeg me om een ​​Advanced Uninstall uit te voeren.

Het probleem met de geavanceerde de-installatie is dat je echt je dingen moet weten. U wordt gevraagd om keuzes te maken over wat te verwijderen en bepaalde beslissingen zijn moeilijk te maken, zelfs door specialisten. Revo Uninstaller Pro vraagt ​​u bijvoorbeeld om een ​​beslissing te nemen over het verwijderen van sommige Windows-services gerelateerde registersleutels. Zelfs als u het Windows-register goed kent, is het moeilijk om een ​​goede keuze te maken. Daarom heb ik alleen de dingen waarvan ik overtuigd was dat ze veilig waren om te verwijderen, verwijderd.

Toen ik klaar was met de geavanceerde de-installatie, was ik niet verrast om te zien dat Panda Internet Security 2012 niet volledig werd verwijderd. Ik kreeg geen foutmeldingen, de Panda-services zijn correct verwijderd, maar sommige bestanden stonden nog in Program Files en het bijbehorende pictogram verscheen in het systeemvak van de taakbalk. Door erop te klikken, is geen resultaat geretourneerd. De interface is nooit gestart, maar ik kan mijn computer toch op een rustige manier gebruiken.

Revo Uninstaller Pro heeft nog een functie die interessant is bij het verwijderen van kwaadwillende software - dit wordt geforceerd verwijderen genoemd . U geeft het pad naar de map waar de toepassing is geïnstalleerd, of naar het uitvoerbare bestand. Vervolgens zoekt Revo Uninstaller Pro naar een verwijderprogramma van die toepassing. Als het het vindt, voert het dezelfde procedure uit als normaal, met het maken van een back-up en een systeemherstel en alle andere stappen. Als er geen uninstaller wordt gevonden, analyseert het het Windows-register voor sleutels die naar die map en bestand verwijzen en eventuele vergelijkbare sleutels en raadt ze aan om te verwijderen, plus het verwijdert de bestanden en submappen die op de opgegeven locatie zijn gevonden . Dit kan handig zijn bij het verwijderen van sommige kapotte applicaties. Aangezien de applicaties die ik heb getest niet echt kapot waren, kon ik de prestaties van deze functionaliteit niet evalueren.

Met betrekking tot de resultaten van de niet-traceringstoepassingen waren ze vergelijkbaar met die van IObit Uninstaller : Revo Uninstaller Pro scant en verwijdert geen bestanden die zijn gemaakt door applicaties in algemene gebruikerslocaties zoals: "C: \ Users \ Gebruikersnaam \ AppData \ Lokaal ", " C: \ Gebruikers \ Gebruikersnaam \ AppData \ Roaming " of " C: \ Gebruikers \ Alle gebruikers " . In tegenstelling tot IObit, ziet het er niet op uw bureaublad uit om snelkoppelingen te verwijderen die u mogelijk handmatig hebt gemaakt.

Aan de registerzijde waren de resultaten weer bijna identiek aan IObit Uninstaller - slechts een paar sleutels werden achtergelaten, zoals: referenties van installatieprogramma's voor LibreOffice, een verouderde softwaresleutel voor Panda Internet Security 2012 en Mozilla, en enkele ontbrekende MUI's (Meertalige gebruikers Interface) referenties voor Skype . Al deze sleutels kunnen ertoe bijdragen dat het Windows-register een beetje groter wordt dan nodig, maar ze hebben geen negatieve gevolgen voor het systeem.

De winnaar is...

Laten we proberen de oplossingen die ik heb getest te rangschikken en te zien welke worden aanbevolen en wanneer:

  • IObit Uninstaller - Ik denk dat je nu al weet dat dit stuk software mijn eerste keuze is voor het verwijderen van applicaties in Windows. Het is klein, draagbaar, gratis en vooral veilig in gebruik. De eenvoud en het ontbreken van "extra functies" zijn eigenlijk krachtige applicaties met IObit Uninstaller die goed werken en uw systeem niet kapot maken.
  • Revo Uninstaller Pro - is een goede keuze als u geïnteresseerd bent in de extra functionaliteit die bovenop hun gratis oplossing wordt geboden. De mogelijkheid om toepassingsinstallaties te traceren en vervolgens verwijderingen te maken op basis van de logboeken die het maakt, werkt niet goed voor complexe toepassingen die extra software installeren of vaak worden bijgewerkt tijdens hun levensduur (bijvoorbeeld beveiligingsoplossingen). Hierdoor wordt de waarde van deze functie ernstig verwaterd, omdat mensen in de verleiding kunnen komen om het te gebruiken om zich te ontdoen van complexe software die veel sporen nalaat. Als je echter niet geïnteresseerd bent in de extra functies, dan beveel ik eerlijk de gratis versie van Revo Uninstaller aan. De functionaliteit die het bevat, werkt op dezelfde manier als in de Pro-versie en u krijgt redelijke en veilige resultaten bij het deïnstalleren van applicaties.
  • Ashampoo Uninstaller - is een frustrerend stukje software. Het lijkt vast te zitten in een ander tijdperk van computergebruik en biedt functies die alleen goed zouden werken voor het verwijderen van eenvoudige applicaties. Voor de hoeveelheid frustratie en problemen die het biedt, kan ik niet begrijpen waarom Ashampoo mensen factureert voor het gebruik ervan, in plaats van het gratis aan te bieden en het product te verbeteren op basis van de feedback van gebruikers.

Ik hoop dat deze vergelijking nuttig is geweest bij het maken van een weloverwogen keuze. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om een ​​reactie achter te laten.