Anders

Simpele vragen: wat zijn QR-codes en waarom zijn ze nuttig?

QR-codes zijn overal: je vindt ze afgedrukt op de verpakking van je nieuwste gadgets, je kunt ze vinden op visitekaartjes, opgenomen in presentaties op conferenties, je kunt ze zelfs op gebouwen zien schilderen. Mensen en bedrijven gebruiken ze om allerlei soorten informatie op te slaan en te verspreiden, op een manier die snel toegankelijk is voor iedereen met een smartphone. Heb je gezien hoe een QR-code eruitziet? Heb je er een gescand? Weet jij wat een QR-code doet? Als u dat niet doet, lees dan deze handleiding voor informatie over alles wat u moet weten over QR-codes, inclusief hoe u er een kunt maken:

Wat is een QR-code?

De QR-codeterm staat voor Quick Response Code . QR-codes zijn vierkante streepjescodes (tweedimensionale streepjescodes) die voor het eerst werden ontwikkeld en gebruikt in Japan. Net als elke andere streepjescode is een QR-code niets meer dan een manier om informatie op te slaan in een machinaal leesbaar optisch label. De gegevens die een QR-code bevat, kunnen van alles zijn, van eenvoudige tekst, tot e-mailadressen, tot telefoonnummers enzovoort.

QR-codes slaan gegevens op met patronen van zwarte stippen en witruimten, gerangschikt in een vierkant raster. Deze patronen kunnen worden gescand en vertaald in leesbare informatie, met behulp van een imaging-apparaat, zoals een camera of een scanner, hoewel de meest gebruikelijke manier om QR-codes te scannen tegenwoordig is om de camera van uw smartphone en een gespecialiseerde app voor het lezen van QR te gebruiken codes.

Waarom zijn QR-codes nuttig?

QR-codes zijn eenvoudig te genereren en te gebruiken. Ze zijn een handige manier om allerlei soorten gegevens in een kleine ruimte op te slaan. Als de gegevens die u in een QR-code wilt opslaan, alleen uit alfanumerieke tekens bestaan, kan een enkele QR-code maximaal 4000 tekens bevatten.

Waarvoor worden QR-codes gebruikt?

Omdat ze verschillende soorten informatie kunnen opslaan, worden QR-codes voor veel doeleinden gebruikt. QR-codes worden vaak gebruikt voor het bewaren van gegevens, zoals:

  • Eenvoudige tekst - welkomstberichten op conferenties
  • Adressen - persoonlijk woonadres, zakelijk adres
  • Telefoonnummers - persoonlijk telefoonnummer, het telefoonnummer van uw bedrijf
  • E-mailadressen - persoonlijke of zakelijke accounts
  • URL's - adressen van websites of specifieke webpagina's
  • Links naar apps - te vinden in app-winkels zoals Google Play of de App Store van Apple
  • Betalingen - QR-codes kunnen informatie over uw bankrekening of creditcard opslaan
  • Verificatie van online accounts - websites kunnen een QR-code weergeven die een geregistreerde gebruiker met zijn of haar smartphone kan scannen en automatisch kan inloggen
  • WiFi-authenticatie - QR-codes kunnen worden gebruikt om authenticatiegegevens van wifi-netwerken op te slaan, zoals SSID, wachtwoord en coderingstype: wanneer u zo'n QR-code met uw smartphone scant, kan deze automatisch lid worden van dat netwerk
  • Andere verschillende toepassingen - zoals een begrafenis (volgens Wikipedia, in Japan, zijn er grafstenen met QR-codes die verwijzen naar webpagina's met informatie over de overledene), of naar transcripties en graden (voornamelijk gebruikt in India, China, Mexico)

De waarheid is dat je heel veel soorten informatie kunt opslaan in een QR-code en het hangt allemaal alleen af ​​van je verbeelding. U kunt bijvoorbeeld ook een QR-code gebruiken om iemand naar uw Facebook-pagina te verwijzen, of u kunt het gebruiken om een ​​gedicht weer te geven dat u hebt geschreven. Het is allemaal aan jou.

Waar worden QR-codes weergegeven?

Je kunt QR-codes vinden op allerlei locaties, maar enkele van de meest voorkomende plaatsen waar je ze kunt zien zijn:

  • Op visitekaartjes met contactgegevens van alle soorten
  • Op de verpakking van smartphones en andere gadgets, met links naar apps, de ondersteuningsservice voor het gadget dat u hebt gekocht, de productpagina met informatie over dat gadget enzovoort
  • Op tv-advertenties, billboards, online advertenties en andere soorten advertenties
  • Op voorraadtags in ondernemingen, met informatie zoals serienummers, onderdeelnummers, hardware-specificaties, inventarisdatums enzovoort

Kortom, u kunt een QR-code plaatsen op alles wat met een smartphone kan worden gezien en gescand: van een stuk papier op een stuk stof, op een tv-scherm of op een gevel van een gebouw. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe scan je een QR-code?

De eenvoudigste en de meest gebruikelijke methode om QR-codes te scannen, is om uw smartphone en een QR-scanapp te gebruiken. Er zijn talloze QR-scanapps in de Play Store van Google en er zijn ook veel van dergelijke tools in de App Store van Apple. Meestal hoeft u alleen de camera van uw smartphone op een QR-code te richten en de QR-scanapp vertaalt deze. Als je toevallig een Android-smartphone of -tablet, een iPhone of iPad, of zelfs een oude Windows 10 Mobile-smartphone gebruikt, zijn er verschillende handleidingen die we kunnen gebruiken om je te helpen:

  • 5 beste apps voor het scannen van QR-codes op Android-apparaten
  • De beste 7 QR-codelezer-apps voor iPhones en iPads
  • Hoe de QR-codes te gebruiken die door Windows 10 BSOD's worden weergegeven om te ontdekken wat er mis is
  • Top 4 QR-codescanners voor smartphones met Windows 10 Mobile

Probeer ze uit en scan de QR-code hieronder om de informatie te zien die we erin hebben opgeslagen.

Hoe creëer je een QR-code?

Voordat u uw QR-codes maakt, moet u eerst weten welke soorten informatie u wilt opslaan en waar u de QR-codes wilt verspreiden. Zodra u dat eenmaal hebt bedacht, gebruikt u uw favoriete webzoekmachine en zoekt u naar 'QR-code generators'. Er zijn tal van dergelijke gratis tools op het internet, en deze twee zijn enkele van de beste: QR Stuff en QR Code Monkey.

Leest of creëert u vaak QR-codes?

QR-codes zijn een nette manier om gegevens in een kleine ruimte op te slaan. Zoals u in deze handleiding hebt gezien, kunt u veel soorten gegevens opslaan en deze naar anderen distribueren met behulp van allerlei soorten media. Gebruik je je smartphone om QR-codes te lezen? Maak je ook QR-codes voor jezelf of voor je bedrijf? Stel uw vragen over dit onderwerp in het gedeelte Opmerkingen hieronder.