Tutorial

Simpele vragen: Wat is DNS? Hoe zie ik mijn DNS-instellingen in Windows?

Heb je gehoord van de term DNS? Kwam u op foutmeldingen die u vertellen dat de DNS-server niet kan worden bereikt? Weet je wat een DNS is en wat is het doel ervan? Als u het niet weet, moet u deze gids lezen. We leggen uit wat DNS is, welke rol het speelt op het web en hoe u uw bestaande DNS-instellingen in Windows kunt leren:

Wat is DNS (Domain Name System)?

DNS staat voor "domeinnaamsysteem" en het is een standaard die wordt gebruikt voor het beheer van de IP-adressen van websites over de hele wereld. In computertaal heeft elke website op het web een IP-adres waar deze kan worden gevonden. Onze Digital Citizen-website is bijvoorbeeld te vinden op het IP-adres 40.84.48.70. Computers en andere apparaten hebben geen problemen bij het onthouden en gebruiken van IP-adressen voor een onbeperkt aantal websites. Maar mensen als jij en ik vinden het moeilijk om dat te doen. Uiteindelijk is het zoveel gemakkelijker om te onthouden dan om 40.84.48.70 te onthouden.

Dat is de reden waarom de DNS-technologie bestaat: de IP-adressen van websites op internet vertalen in iets leesbaars en gemakkelijker te begrijpen en onthouden voor ons mensen.

Je zou in zekere zin kunnen kijken naar de DNS-technologie zoals bij een groot telefoonboek dat een naam verbindt met elk telefoonnummer in de wereld. Het enige verschil is dat u in plaats van telefoonnummers IP-adressen hebt. Het is normaal dat we de namen van onze vrienden onthouden, maar niet hun telefoonnummers. Wanneer u een van uw vrienden wilt bellen, opent u gewoon het telefoonboek op uw smartphone en belt u hem of haar bij hun naam. U hoeft de telefoonnummers van uw vrienden niet te onthouden. Evenzo hoeft u het IP-adres van een website niet te onthouden om het te kunnen bezoeken. U hoeft alleen de naam te onthouden en de DNS-technologie associeert deze automatisch met het juiste IP-adres.

Hoe werken DNS-servers?

Nu weet je waar DNS voor staat en wat het doet. Maar hoe doet het wat het doet? Het antwoord is: de DNS doet zijn werk via DNS-servers. Het zijn speciale servers die grote databases opslaan met IP-adressen van verschillende websites op internet, evenals de IP-adressen van andere DNS-servers die hetzelfde doen.

Wanneer u een website wilt bezoeken, vraagt ​​uw computer of apparaat de DNS-server of deze het IP-adres van die website kent. Als dit het geval is en uw computer een antwoord ontvangt, wordt u onmiddellijk doorgestuurd naar het IP-adres van die website. Dit proces wordt een DNS-lookup genoemd . Het is net als de zoekfunctie in het telefoonboek van uw smartphone.

Het kan echter gebeuren dat de DNS-server die is geconfigureerd om met uw computer te werken, het IP-adres niet kent van een website die u probeert te bezoeken. Dat kan gebeuren, want het bijhouden van een database met alle websites in de wereld is een gigantische taak. DNS-servers zijn echter geen verloren eilanden in een zee van websites: ze zijn onderling ook onderling verbonden en ze onderhouden ook een hiërarchie. Als het gebeurt dat een DNS-server het IP-adres van een bepaalde website niet kent, wordt de vraag doorgestuurd naar een andere DNS-server die hoger in de hiërarchie staat. Wanneer een resultaat wordt gevonden, wordt het antwoord naar u doorgestuurd.

Het is vermeldenswaard dat dit hele "vraag en antwoord" -proces in milliseconden plaatsvindt, dus het is erg snel en u weet niet welke daadwerkelijke DNS-server het IP-adres van de website die u probeert te bezoeken heeft doorgegeven. De hedendaagse computers, apparaten en programma's houden echter niet van enige vertraging, hoe klein ook, dus de meeste computers en apparaten houden ook een cache van hun DNS-verzoeken bij zodat ze een website kunnen openen die u al eerder hebt bezocht, de volgende keer dat je het bezoekt.

Als u zich afvraagt ​​wie DNS-servers onderhoudt, moet u weten dat dergelijke servers worden onderhouden door een hele reeks verschillende entiteiten, van uw internetprovider tot overheidsorganisaties en universiteiten over de hele wereld. Iets eerder in dit artikel hebben we kort gezegd dat de DNS-servers niet alleen onderling communiceren, maar dat er ook een hiërarchie is opgezet. Deze verklaring heeft u waarschijnlijk nieuwsgierig gemaakt om erachter te komen welke DNS-server de "koning van de heuvel" is. :) Hier is het antwoord: er zijn 13 koningen, wat betekent dat alle DNS-servers ter wereld doorgaan naar deze 13 belangrijkste "top van de voedselketen" DNS-servers. Ze dragen ook de naam "rootservers" en, als u wilt weten wie ze onderhoudt en waar ze zich geografisch bevinden, vindt u de lijst hier: Wikipedia - Root nameserver. Zoals u zult zien, zijn de meeste van hen gevestigd in de Verenigde Staten van Amerika.

Waar kan ik de DNS-servers zien die door mijn Windows-computer of -apparaat worden gebruikt?

Als u een Windows-gebruiker bent, zijn er veel manieren waarop u de adressen kunt vinden van de DNS-servers die uw computer of apparaat gebruikt.

Een manier om hun adressen te vinden is via het Netwerkcentrum . Open het en klik of tik op de netwerkadapter die u gebruikt om verbinding te maken met internet. In mijn geval zou dat bijvoorbeeld de Ethernet- adapter zijn die door mijn RDS-internetverbinding wordt gebruikt.

Hiermee wordt een venster geopend met de status van de netwerkadapter. Daar zie je een knop met de naam Details . Klik of tik erop.

In het venster Network Connection Details vindt u de DNS-servers die uw Windows-computer of -apparaat gebruikt. Ze worden vermeld in de velden met de naam IPv4 DNS Server en IPv6 DNS Server .

Een iets snellere manier om te vinden welke DNS-servers u op uw Windows-computer of -apparaat gebruikt, is door de opdrachtprompt of PowerShell te gebruiken. Voer in de opdrachtregelomgeving die u verkiest de volgende opdracht uit:

ipconfig / alles | findstr / R "DNS \ Servers"

Zowel de opdrachtprompt als PowerShell tonen u de adressen van de DNS-servers die uw Windows-computer of apparaat moet gebruiken.

Conclusie

Nu u de basis kent van wat de DNS-technologie is en hoe deze werkt, zult u gemakkelijker inzicht hebben in bepaalde problemen die u tegenkomt tijdens het surfen op het web. Als u vragen heeft over DNS of als u meer informatie wilt over DNS-servers, aarzel dan niet om het onderstaande opmerkingenformulier te gebruiken.