Anders

Simpele vragen: Wat is FAT32 en waarom is het nuttig?

Als u ooit een Windows-pc of een opslagapparaat zoals een USB-geheugenstick of een SD-kaart hebt gebruikt, is het bijna onmogelijk dat u nog nooit van FAT32 hebt gehoord. Het is een van de meest populaire bestandssystemen ooit gebruikt op alle soorten opslagapparaten. Als je meer wilt weten over de geschiedenis, het doel en de gebruiken, lees dan verder. In dit artikel hebben we het over FAT32 :

Wat is FAT32?

FAT32 is een bestandssysteem dat wordt gebruikt voor opslagapparaten en bestandssystemen zijn manieren om opslag te organiseren op apparaten zoals harde schijven, SSD's, geheugensticks, microSD-kaarten, enzovoort. FAT32 is ook een afkorting voor File Allocation Table 32 en het 32 ​​deel van de naam komt van het feit dat FAT32 32-bits gegevens gebruikt voor het identificeren van dataclusters op het opslagapparaat.

Wanneer werd FAT32 uitgevonden en door wie?

FAT32 is een bestandssysteem dat in 1996 voor het eerst in de wereld werd geïntroduceerd door Microsoft, dat het gebruikte in MS-DOS 7.1 en Windows 95 OSR2 . FAT32 is de volgende in lijn na FAT16 en FAT. Het originele FAT-bestandssysteem werd aanvankelijk ontworpen en gebruikt in 1977. Het doel ervan was om op diskettes te gebruiken, maar met de opkomst van de computertechnologie was het al snel de standaardkeuze voor het formatteren van harde schijven.

FAT en zijn derivaten, waaronder FAT32, waren de meest populaire bestandssystemen die worden gebruikt door DOS (Disk Operating System) en Windows-computers sinds de jaren 1980 en tot het jaar 2000. FAT32 begon zijn belang te verliezen in 2001, toen Windows XP werd gelanceerd, gebruikte standaard NTFS in plaats van FAT32.

FAT32 is nog steeds een van de meest populaire bestandssystemen ter wereld, omdat het nog steeds op grote schaal wordt gebruikt voor het formatteren van allerlei soorten opslagapparaten.

De voordelen van het gebruik van FAT32

FAT32 had een aantal goede dingen, anders zou het niet zo lang hebben kunnen leven. De enige belangrijke voordelen van het gebruik van FAT32 vandaag zijn echter:

  • Het is compatibel met een grote verscheidenheid aan apparaten: smartphones, tablets, computers, digitale camera's, spelconsoles, bewakingscamera's enzovoort.
  • Het is ook compatibel met vrijwel alle besturingssystemen die sinds 1995 zijn gelanceerd en tot nu toe. FAT32 werkt met Windows 95 OSR2, Windows 98, XP, Vista, Windows 7, 8 en 10. MacOS en Linux ondersteunen het ook.

De nadelen van het gebruik van FAT32

Er zijn enkele ernstige nadelen aan het gebruik van FAT32 op uw schijven:

  • FAT32 kan alleen werken met bestanden die minder dan 4 GB groot zijn.
  • FAT32 werkt alleen met partities met een maximale capaciteit van 8 TB.
  • Als u een station hebt dat is geformatteerd in FAT32, krijgt u geen gegevensbescherming in het geval van stroomverlies.
  • Het FAT32- bestandssysteem bevat geen ingebouwde functies voor bestandscompressie.
  • FAT32 is niet ontworpen om veilig te zijn en bevat geen ingebouwde coderingsfuncties. Als u bestanden op een FAT32- geformatteerde schijf wilt coderen, moet u hiervoor tools van derden gebruiken.

Is FAT32 sneller of langzamer dan NTFS?

FAT32 is ook iets langzamer dan NTFS, het meest gebruikte bestandssysteem op Windows-apparaten. Om de werkelijke snelheidsvermindering te vergelijken, hebben we een paar opslagapparaten gebruikt en hun lees- en schrijfsnelheid gemeten met CrystalDiskMark. De opslagapparaten die we hebben gebruikt zijn:

  • de 256GB Samsung NVMe M.2 PCI Express X4 SSD gevonden in onze Lenovo Legion Y520-laptop (weergegeven met nummer 1),
  • een 250 GB SATA III Samsung 750 EVO SSD (weergegeven door nummer 2),
  • een Kingston DataTraveler microDuo 3C (vertegenwoordigd door nummer 3),
  • een IronKey D300 (vertegenwoordigd door nummer 4), en
  • een SanDisk Ultra Fit (weergegeven door nummer 5).

In de onderstaande schermafbeelding ziet u de snelheden die we hebben gemeten toen we deze opslagstations met FAT32 formatteerden.

Dit zijn de snelheden die we hebben gekregen toen we dezelfde schijven met NTFS formatteerden :

Als u naar deze resultaten kijkt, ziet u dat beide solid-state schijven (vertegenwoordigd door de nummers 1 en 2) langzamer waren bij het lezen van gegevens van een FAT32- bestandssysteem. De resultaten waren vergelijkbaar bij het schrijven van gegevens. We zien dezelfde trend ook met de IronKey D300 (weergegeven met nummer 4) en met de SanDisk Ultra Fit (weergegeven met nummer 5), die ook langzamer waren bij het lezen van gegevens bij gebruik van FAT32 in plaats van NTFS .

We concluderen dat het gebruik van FAT32 het beste is wanneer u cross-compatibiliteit tussen verschillende apparaten en besturingssystemen wilt. Als u echter snelheid wilt, is FAT32 niet de beste keuze die u kunt maken. Daarvoor is NTFS beter, vooral op solid-state schijven, waar de leessnelheden behoorlijk wat hoger zijn in vergelijking met het oude FAT32- bestandssysteem.

Gebruik je FAT32?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat u niet één keer in uw leven struikelde over een opslagapparaat dat geformatteerd is met FAT32 . De reden voor zijn populariteit en lange levensduur is deze cross-compatibiliteit tussen apparaten van verschillende fabrikanten en tussen verschillende besturingssystemen. Om eerlijk te zijn, dit is de enige reden waarom je misschien nog steeds FAT32 wilt gebruiken. Voordat we deze handleiding sluiten, zijn we benieuwd of u deze nog steeds gebruikt en op wat voor soort opslagapparaten. Deel uw mening en ervaring met FAT32, in een commentaar hieronder.