Beoordeling

Herziening van ASUS PRO PU551JA - een budgetnotebook voor zakelijke professionals

De ASUS PRO PU551JS is een klassiek ogende en robuuste notebook die vooral aantrekkelijk is voor ondernemers. De notebook belooft betrouwbaar en ook budgetvriendelijk te zijn. We hebben dit model een paar weken geleden getest en nadat we er een tijdje mee gewerkt, getest en ermee gespeeld hadden, willen we nu alles met u delen wat we erover te weten zijn gekomen. Als u meer wilt weten over wat ASUS PRO PU551JA te bieden heeft, aarzel dan niet om onze recensie te lezen:

Unboxing De ASUS PRO PU551JA

De doos waarin de ASU PRO PU551JA wordt geleverd, is heel eenvoudig en volgt dezelfde ontwerplijn die we met alle ASUS PRO-notebooks hebben gezien. De doos is gemaakt van karton en er is niet veel informatie op gedrukt. Het enige dat u vertelt wat u hebt gekocht, is een klein naamplaatje.

In het pakket vindt u de laptop en de oplader, een snelstartgids, de garantiebrief en een folder met veiligheidsmaatregelen.

Hardwarespecificaties

De ASUS PRO PU551JA wordt verkocht in meerdere hardwareconfiguraties. De CPU kan een Intel Core i7 4712MQ-processor, een Intel Core i5 4210M-processor of een Intel Core i3 4000M-processor zijn. Het model dat we ontvingen, draait op de minder krachtige Intel Core i3 4000M-processor, draaiend op een frequentie van 2, 4 GHz.

In termen van RAM-geheugen krijgt u 4 GB DDR3 bij 1600 MHz, die u kunt uitbreiden tot 16 GB, door de 2 beschikbare DIMM-sockets te gebruiken.

De grafische afbeeldingen worden verwerkt door een geïntegreerde Intel HD Graphics 4600. Deze video-chip zal geen enkele hulp bieden bij het spelen van nieuwe games, maar de notebook zelf is daar niet voor ontworpen. De Intel HD Graphics 4600 zal prima zijn werk doen als het gaat om kantoorwerk, het streamen van 1080p-inhoud of het bekijken van Full HD-films.

Als het gaat om de opslagkant van dingen, kunt u uw keuze maken uit een breed scala aan apparaten. De ASUS PU551JA kan worden uitgerust met een traditionele harde schijf of een snellere SSD-schijf. Dit zijn uw keuzes: 500 GB HDD op 5400 RPM, 500 GB HDD op 7200 RPM, 1 TB HDD op 5400 RPM, 1 TB HDD op 7200 RPM, 500 GB HDD met 8 G SSD of 128 GB SSD. Het model dat we ontvingen, was uitgerust met een harde schijf van 500 GB met een snelheid van 7200 RPM.

De notebook biedt ook keuzes als het gaat om het display dat hij gebruikt. Hoewel de grootte en de beeldverhouding hetzelfde zijn (15, 6 en 16: 9 verhouding), kan de resolutie verschillen. Het scherm is beschikbaar in een HD-versie (1366x768 pixels) of een Full HD-variant met een resolutie van 1920x1080 pixels. Het model dat we voor tests ontvingen, was het model met de mindere HD-resolutie (1366x768 pixels) op het scherm. Een aardig ding over het scherm is het feit dat het een matte coating gebruikt, waardoor schittering wordt verminderd. Aan de slechte kant echter, het paneel dat ASUS koos om te gebruiken voor het scherm is een klassieke TN en geen IPS. Dit betekent dat de kijkhoeken niet indrukwekkend zijn, de helderheidsniveaus zijn enigszins laag en de kleuren zijn niet zo natuurlijk. Voor zijn prijsklasse is dit echter te verwachten.

Op de bovenste rand van het scherm krijg je ook een 1.0 megapixels camera. Wat betreft de netwerkopties die u kunt kiezen tussen een geïntegreerde draadloze netwerkkaart die de 802.11 b / g / n-normen ondersteunt, of een draadloze netwerkkaart die de 802.11 a / b / g / n / ac-normen ondersteunt. Er is ook een ingebouwde Bluetooth V4.0-chip beschikbaar.

De ASUS PRO PU551JA biedt veel aansluitmogelijkheden: 2 USB 3.0-poorten, 2 USB 2.0-poorten, 1 audio-aansluiting (die kan worden gebruikt voor het aansluiten van een hoofdtelefoonset of een externe microfoon), 1 RJ45 (Ethernet) -aansluiting, 1 VGA-uitgang, 1 HDMI-poort en een SD-kaartlezer. Bovendien leert elke professional graag dat u ook een vingerafdrukscanner en een Kensington-slot krijgt.

De autonomie van de notebook wordt aangedreven door een 6-cel 56Wh Li-Ion-batterij. Wat betreft afmetingen en gewicht heeft de ASUS PRO PU551JA de volgende specificaties: 380 mm x 256 mm x 36 mm (15 in x 10 in x 1.4 in) bij een gewicht van 2, 4 kg (5, 3 pound).

In termen van het besturingssysteem dat wordt gebruikt door de ASUS PRO PU551JA, was het ontvangen model Windows 8.1 Pro vooraf geïnstalleerd.

Raadpleeg deze koppeling voor meer informatie over de ASUS PRO PU551JA-notebook: ASUS PRO ESSENTIAL PU551JA-specificaties.

De ASUS PRO PU551JA gebruiken

We hebben deze notebook al meer dan een week gebruikt en getest en we zijn er vooral tevreden over, vooral gezien het prijskaartje. Zelfs als het geheel uit plastic bestaat, gebruikt het een matte en geborstelde textuur die er geweldig uitziet en goed aanvoelt. Bovendien geeft het eenvoudige en edgy ontwerp u het gevoel dat u een professioneel apparaat gebruikt. Tijdens het werken en testen van de ASUS PRO B551LG merkten we geen overmatige hitte op en we voelden ook niet dat de notebook extreem luidruchtig werd.

De matte coating op het scherm draagt ​​ook bij aan dat gevoel. De kijkhoeken zijn echter beperkt en de kleurweergave is niet geweldig. De vrij kleine resolutie die door het geteste model wordt geboden, is ook geen sterk punt, maar als we kijken naar wat de concurrentie te bieden heeft in deze prijsklasse, kunnen we niet ongelukkig zijn. De tekst ziet er redelijk goed uit, maar de afbeeldingen vallen niet op. Ook als u van plan bent om deze notebook buitenshuis te gebruiken, moet u weten dat de helderheid en het contrast niet ongewoon zijn. Het is een apparaat dat is gebouwd voor gebruik in kantoren, niet buitenshuis.

De geluidskwaliteit is gemiddeld, maar dit is geen groot nadeel, want we hebben het over een notebook die is ontworpen voor zakelijke professionals, niet een die is ontworpen voor multimediataken of multimediabewerking. De geluiden worden niet vervormd - het is alleen dat hun niveaus laag zijn.

Een ding dat we leuk vonden aan dit notebook is het toetsenbord. Het voelde comfortabel wanneer we erop tikken en het bevat ook een speciaal numeriek toetsenbord. De lange toonsoort en de royale tussenruimte geven je het gevoel dat je op een gewoon desktoptoetsenbord typt. Dat alles maakt lange werktijden mogelijk zonder dat u moe wordt.

Het touchpad is groot en ondersteunt tikken en bewegingen. Dat betekent dat je je vinger (s) van de zijkant kunt schuiven om te schakelen tussen Windows 8.1-apps, charmes te openen, in of uit te zoomen enzovoort.

Het notebook bevat ook een webcam van 1, 0 megapixels die prima werkt wanneer je Skype of andere soortgelijke apps gebruikt.

De ASUS PRO PU551JA-notebook die we voor testdoeleinden hebben ontvangen, is uitgerust met een Hitachi-harde schijf. Het is een model van 500 GB met een snelheid van 7200 RPM. Eerder in deze review merkten we op dat je deze notebook ook met SSD's of harde schijven met een grotere opslagcapaciteit kunt laten werken. We raden u ten sterkste aan om een ​​versie te kopen die is uitgerust met een SSD, omdat het gebruik van een mechanische harde schijf een nadeel is voor de algehele prestaties van deze notebook. De opstarttijden zijn langzamer, het starten van apps of desktopprogramma's duurt een tijdje en dingen als het kopiëren of verplaatsen van bestanden duurt ook langer. Als opslagruimte echter essentieel is voor u, is het misschien de moeite waard om een ​​grotere harde schijf te kiezen in plaats van een kleinere SSD-schijf.

In normale gebruiksscenario's is de autonomie van de notebook ongeveer 3 tot 4 uur. Dit betekent dat je een mix doet van dingen zoals surfen op het web, werken met Office-applicaties of het bekijken van enkele video's.

Apps gebundeld met de ASUS PRO PU551JA

De ASUS PRO PU551JA die we hebben getest, is geleverd met Windows 8.1 Pro vooraf geïnstalleerd. Het notebook kan echter ook worden gebruikt met Windows 7 Professional. Omdat deze notebook voornamelijk is gericht op zakelijke professionals, is het logisch dat ASUS u uw besturingssysteem laat kiezen.

Als het gaat om apps gebundeld met deze laptop, heeft ASUS ervoor gekozen om dingen eenvoudig te houden. U zult slechts enkele extra apps vinden:

 • ASUSPRO Business Center is een applicatie waarmee u uw computer kunt beheren, zowel vanuit hardware- als softwarematig oogpunt. U kunt het gebruiken om back-ups te beheren, essentiële software zoals Windows Defender te bewaken, automatische computeronderhoudsfuncties uit te voeren, zoals software-updates of schijfdefragmentatie, enzovoort.
 • Met ASUS Fingerprint kunt u biometrische gegevens van vingerafdrukken vastleggen met behulp van de ingebouwde vingerafdruksensor en deze gebruiken om zich te authenticeren in het besturingssysteem en de toepassingen van de notebook.
 • ASUS HDD Protection Tool maakt gebruik van interne sensoren om elke beweging van uw laptop te detecteren en biedt bescherming voor uw harde schijf in geval van dreigende fysieke schokken.
 • ASUS On-Screen Display schakelt de schermweergave van meldingen in of uit, behalve die die al door Windows worden getoond.
 • Met ASUS Smart Gesture kunt u verschillende instellingen voor de touchpad configureren. U kunt het gebruiken om de uitgevoerde acties in te stellen wanneer u op uw vinger (s) tikt of veegt met de touchpad.
 • ASUS Install is een app waarmee u andere ASUS-software kunt installeren. Dit kan handig zijn als u van plan bent om sommige van de apps te gebruiken die gebundeld zijn door ASUS.
 • ASUS WebStorage - een cloudopslagoplossing van ASUS die 5 GB gratis cloudopslagruimte biedt.
 • ASUS USB Charger Plus - een hulpmiddel waarmee u apparaten sneller over de USB-poorten kunt opladen, zelfs als de notebookcomputer in de slaapstand staat.
 • ASUS WinFlash - een programma dat specifiek is ontworpen om nieuwe BIOS-firmware te schrijven en BIOS-updates te maken. Je moet het houden en gebruiken.
 • Twitter - de officiële Windows 8.1-app voor dit sociale netwerk.
 • Fresh Paint - een eenvoudige schilderij-app voor Windows 8.1, die u waarschijnlijk niet zult gebruiken als u een zakelijke professional bent.
 • Music Maker Jam - een muziek-app voor Windows 8.1 waarmee u verschillende loops en geluidseffecten kunt mixen. Dit is een andere app die waarschijnlijk geen waarde biedt voor een zakelijke professional.
 • Lijn - een chattoepassing waarmee u mogelijk wilt experimenteren voordat u beslist of u deze wilt behouden of niet.
 • Netflix - afhankelijk van waar je woont, zul je deze app leuk vinden of een hekel hebben aan ASUS voor het bundelen ervan. In de VS en een aantal andere landen waar Netflix beschikbaar is, wilt u deze app gebruiken en films en tv-programma's naar uw apparaat streamen. In landen waar deze service niet beschikbaar is, is deze app nutteloos.
 • Zinio - een tijdschriftlezer-app voor Windows 8.1. Tenzij u graag tijdschriften leest, zult u deze app waarschijnlijk verwijderen.
 • Flipboard - nog een tijdschriftlezer-app voor Windows 8.1, die je als je hem niet nodig hebt, veilig kunt verwijderen.
 • WildTangent Games - een portal waar u verschillende pc-spellen kunt kopen en downloaden. Vanuit het oogpunt van productiviteit is deze app niet nodig.
 • Microsoft Office - een proefversie die u 30 dagen kunt gebruiken voordat u uw licentie koopt of registreert.

Prestaties in benchmarks

Gewoon met u delen onze subjectieve meningen over de ASUS PRO PU551JA is niet genoeg. Dus om een ​​beter idee te krijgen van wat het te bieden heeft op het gebied van prestaties, hebben we het ook getest met een paar populaire benchmarktoepassingen.

Het eerste dat we hebben gemeten, was de tijd die dit notebook nodig heeft om Windows 8.1 op te starten en al zijn processen te starten. Om dat te doen, gebruikten we Bootracer. De gemiddelde opstarttijd die we hebben gemeten was 45 seconden, wat een behoorlijk goed resultaat is, gezien het feit dat het geteste model een traditionele harde schijf gebruikte. Als u vanuit een oogpunt van opslag betere prestaties wilt, kunt u overwegen om een ​​variant te kopen die is uitgerust met een SSD. Op die manier krijg je veel snellere opstarttijden en een algemeen snellere reactie bij het openen van programma's op je notebook.

Vervolgens hebben we bekeken om te kijken hoe goed de ASUS PRO PU551JA is in het normale dagelijkse gebruik. Hiermee bedoelen we dingen doen zoals surfen op het web, werken met Office-apps, enkele videogesprekken, beetje beeldbewerking en misschien wat informele goksessies . Om de prestaties van de notebook bij het uitvoeren van dergelijke taken te meten, gebruikten we de Home-versnelde tests die door PCMark 8 werden aangeboden. De ASUS PRO PU551JA kreeg een score van 2237 punten. Deze score laat zien dat de notebook alledaagse taken zonder problemen aanpakt.

Omdat de ASUS PRO PU551JA een notebook is die voornamelijk is bedoeld voor zakelijke professionals, hebben we deze ook getest met een reeks tests die erop gericht zijn te laten zien hoe goed hij presteert vanuit het oogpunt van productiviteit. De laptop behaalde 3298 punten in de Work-accelerated preset van PCMark 8 . Dat betekent dat het met gemak alle soorten kantooractiviteiten aankan.

De ASUS PRO PU551JA is een zakelijke notebook en omdat het een budgetkeuze is, bevat deze geen speciale videokaart. Desondanks wilden we nog weten of games daarop kunnen worden gespeeld. Dus hebben we 3Dmark Vantage uitgevoerd met behulp van de prestatietests. De notebook kreeg maar 3687 punten. Dit bevestigde wat we al vermoedden: je zult de meeste nieuwere games op deze notebook niet kunnen spelen. Oudere games kunnen echter wel worden afgespeeld, zelfs als u mogelijk de laagste video-instellingen moet gebruiken om ze te laten werken.

Vervolgens zijn we verder gegaan met de opslagtests. Zoals we eerder kort hebben vermeld, is deze notebook beschikbaar met meerdere opslagopties. Het geteste model was uitgerust met een traditionele harde schijf van 500 GB, draaiend op 7200 RPM. De snelheidsresultaten zijn gemiddeld, zoals u hieronder kunt zien.

Vervolgens hebben we het koelsysteem van de ASUS PRO PU551JA gecontroleerd. Om onze metingen te doen, gebruikten we Prime95 om de notebook en CoreTemp te beklemtonen om de temperaturen van de CPU te controleren. Na bijna een uur van "marteling" werd de CPU niet hoger dan 75 graden Celsius.

Intensieve videotaken is een ander veeleisend ding dat meestal de opwarming oploopt. Om te testen hoe de laptop het doet in dergelijke scenario's, hebben we Furmark een half uur lang gebruikt, terwijl de temperaturen met dezelfde CoreTemp werden bewaakt . De hoogste temperatuur die we hebben gemeten was 76 graden Celsius. We verwachtten deze waarde, omdat de video-chip is geïntegreerd met de CPU.

Uiteindelijk hebben we de batterijen van de ASUS PRO PU551JA getest. Om dat te doen, gebruikten we de PowerMark-benchmark. Deze test is bedoeld om te meten hoe lang uw batterij meegaat wanneer u uw laptop gebruikt voor normale taken zoals surfen op het web, het gebruiken van Office-toepassingen of het afspelen van mediabestanden. Uit de benchmark bleek dat de notebook in dergelijke scenario's niet langer dan 3 en een half uur meegaat, wat niet zo veel is.

Waar te kopen

Koop nu Productbeoordeling 3/5

Vonnis

De ASUS PRO PU551JA-notebook is een apparaat dat is gericht op zakelijke professionals. Het ziet er klassiek, eenvoudig en robuust en betrouwbaar uit. De hardware binnenin is krachtig genoeg om alle soorten kantoorwerk aan te kunnen. Andere dingen om te overwegen zijn het grote aantal poorten dat het biedt, het matte display en het royale toetsenbord en touchpad. Aan de andere kant is deze notebook nogal omvangrijk en het display is niet geweldig. Sterker nog, we vonden dat de weergave vanuit ons perspectief het zwakste punt was. We hebben het echter over een budget-notitieboek en tegen deze prijs biedt de concurrentie hetzelfde type schermen. Je zult moeite hebben om iets beters te vinden. De ASUS PRO PU551JA is een goed uitgebalanceerde notebook, die een goede koop blijkt te zijn voor elke budgetbewuste zakelijke professional.