Anders

The Battle of the Books: For Dummies vs. Step by Step

Er is een oud gezegde: "Als al het andere faalt, lees dan de aanwijzingen." Helaas komen software en hardware tegenwoordig niet zo vaak in de weg van 'richtingen'. Helpbestanden zijn vaak niet nuttig en als u de handleiding op uw computer moet lezen, wat gebeurt er dan als de computer niet werkt? Er zijn verschillende reeksen zelfhulpboeken die claimen de leegte te vullen die is achtergelaten door het verdwijnen van gedrukte handleidingen. Zijn ze het lezen waard? Zijn sommige beter dan anderen? Laten we eens kijken in deze strijd van de boeken, welke serie is beter: voor Dummies from Wiley of Step by Step van Microsoft Press?

Help, we hebben hulp nodig!

Mensen denken dat computers en software hopeloos ingewikkeld en verwarrend zijn zolang er thuiscomputers bestaan. En naarmate fabrikanten meer functies hebben toegevoegd en computers populairder zijn geworden, zijn zelfs meer mensen ervan overtuigd dat ze dit soort dingen gewoon niet kunnen begrijpen.

Helaas hebben fabrikanten vrijwel de afgedrukte handleidingen opgegeven die ze gebruikten. Auteurs en uitgevers zijn ingegaan om de leegte te vullen, dus de verwarde consument die meer uitleg wil dan een 'helpbestand' kan nu voorzien van een bibliotheek vol boeken die beweren alles te verklaren.

Er zijn verschillende reeksen boeken die de dingen in eenvoudige termen uitleggen, waaronder de serie For Dummies van Wiley en de Step by Step- serie van Microsoft Press. We hebben dit jaar verschillende boeken uit elke reeks beoordeeld en ik wil graag de voordelen en eventuele tekortkomingen van beide bespreken.

Dummies of stappen?

De zeer populaire reeks boeken van For Dummies begon met het op de markt brengen van zijn eenvoudige, vrolijke uitleg aan mensen die zich, net als dummies, voelden als ze geconfronteerd werden met computers. Tegenwoordig lijkt het erop dat er een For Dummies- boek is voor zo ongeveer alles onder de zon - maar ze begonnen met het uitleggen van software en computers, en hun auteurs hebben hun vaardigheden gedurende tientallen jaren verbeterd. De auteurs gaan redelijk gedetailleerd in en sommige boeken behandelen vrij geavanceerde onderwerpen, evenals de basis. Sommige boeken worden geleverd met cd's met voorbeeldbestanden, code, enzovoort. Sommige zijn "alles in één" collecties van meerdere kleinere boeken onder één omslag.

De Step by Step- serie is nieuwer en de boeken voldoen aan hun naam door alles stapsgewijs te nemen. Het is duidelijk dat de auteurs veel tijd hebben besteed tijdens het schrijven van het boek, om er zeker van te zijn dat ze meteen ter zake komen. De nadruk ligt op het vertrouwen van de mensen in de basis zodat ze hun computers kunnen gebruiken zonder bang te zijn dat ze iets verpesten. De stapsgewijze handleidingen worden in kleur uitgegeven en hebben, in tegenstelling tot For Dummies, een onlineversie voor het drukwerk, zodat mensen die het gedrukte boek kopen, een digitale versie bij de prijs krijgen die toegankelijk is via Safari Books.

Hoe ze het doen

De serie For Dummies- boeken volgen een standaardformaat. Ze zijn verdeeld in hoofdstukken die hun onderwerp vanaf het begin uitleggen, en ze worden geïllustreerd met cartoons en zwart-wit screenshots en lijntekeningen. Voor het grootste deel gaan ze ervan uit dat het boek wordt gelezen door een nieuwkomer die al dan niet over basisvaardigheden beschikt. De auteurs nemen een luchtige aanpak en er zit humor in alle boeken. Ze willen hun lezers geruststellen dat terwijl zij (de lezers) zich misschien als dummies voelen, dat ze het echt niet zijn.

Wanneer de boeken één onderwerp behandelen, zoals thuiscomputers, hebben ze voldoende ruimte om zowel de basis als wat meer geavanceerde onderwerpen uit te leggen. De "all-in-one" -boeken, die veel langer zijn, kunnen complexe software zoals Microsoft Office 2010 ook een redelijk overzicht geven. Alleen als de boeken van For Dummies een groot onderwerp in een normaal formaat boek proberen te proppen, vallen ze plat. Hun vertelstijl neemt een bepaalde hoeveelheid ruimte in beslag.

De boeken van de Step by Step- serie volgen ook een standaardindeling en zijn onderverdeeld in hoofdstukken waarin hun onderwerp vanaf het begin wordt uitgelegd, en ze hebben full-colour screenshots en illustraties. Ze gaan er ook van uit dat het boek wordt gelezen door een nieuwkomer die al dan niet over basisvaardigheden beschikt, en ze krijgen gelijk met een overzicht van basisbegrippen. De auteurs richten zich op duidelijke en eenvoudige uitleg die de lezer vertrouwen geeft in de basis van het onderwerp, zodat ze vervolgens kunnen doorgaan naar meer gevorderde onderwerpen die al dan niet volledig in het boek zijn opgenomen.

De Step-by-Step- boeken doen het ook goed als ze één onderwerp behandelen, maar met meer complexe onderwerpen (zoals Microsoft Office 2010, waarvoor meerdere afzonderlijke programma's uitleg nodig hebben) vallen ze ook plat. Er is slechts zoveel dat adequaat kan worden uitgelegd in een eindige boekruimte.

Hoewel de boeken van For Dummies meer zeggen dat iemand naast je uitlegt hoe dingen werken, zijn de Step-by-Step- boeken meer een vriendelijke, hoog opgeleide klasleraar die ervoor zorgt dat je weet wat je doet voordat je verder gaat. Beide series doen het goed wanneer ze zich op één ding concentreren en hebben problemen wanneer ze proberen teveel informatie in een te klein boek te proppen. De boeken zelf zijn niet bepaald klein, maar soms is de standaardlengte van het boek niet genoeg om de klus te klaren.

Plus en Minus

Beide reeksen boeken doen het heel goed bij het uitleggen van complexe onderwerpen in eenvoudige termen die de meeste mensen gemakkelijk kunnen begrijpen. Ze bevatten nuttige hints en tips, technische uitleg voor mensen die meer informatie willen en waarschuwingen over potentiële probleemgebieden. De For Dummies- serie bevat meer links naar externe bronnen en bevat mogelijk al dan niet een CD met bestanden en code (soms tegen meerprijs). Er zijn e-versies van For Dummies beschikbaar, maar u moet ze apart kopen en ze worden gedistribueerd met DRM (kopieerbeveiliging). De Step-by-Step- serie biedt online toegang tot een elektronische editie van elk boek, die is inbegrepen in de oorspronkelijke aankoopprijs. Als u een digitale editie van de O'Reilly Store koopt, krijgt u deze ook in alle e-book-indelingen, met gratis updates wanneer het boek wordt herzien.

Of de zwart-wit- of kleurenillustraties nuttiger zijn, is aan de lezer om te beslissen. De kleurenillustraties geven de lezer een beter beeld van hoe de dingen op het scherm lijken, maar zowel kleurenfoto's als zwart-witfoto's tonen alle noodzakelijke details. De stapsgewijze boeken zijn gedrukt op zwaarder papier voor het afdrukken in kleur, maar met de beschikbare e-versie mag het extra gewicht van het gedrukte boek geen probleem zijn.

De ontspannen en spraakmakende toon van de For Dummies- serie kan mensen zich meer op hun gemak voelen, maar de humor neemt ruimte in beslag. De eenvoudige benadering van de Step-by-Step- serie wordt meteen duidelijk zonder extra chit-chat, maar het kan voor de lezer 'klinischer' aanvoelen. Elke aanpak heeft zijn sterke en zwakke punten en het komt allemaal neer op individuele voorkeuren. Daarom raden we je aan boeken eerst uit de bibliotheek te controleren om te zien of ze de dingen op een voor u logische manier uitleggen.

Grootte maakt uit

Het lijkt duidelijk dat beide series boeken hun schrijvers een bepaald aantal pagina's te vullen geven, omdat de boeken in elke reeks consistent in grootte zijn. Het is duidelijk dat elke uitgever het ideale aantal pagina's voor zijn boeken en de richtlijnen die zijn auteurs hebben voor het vullen van die pagina's heeft uitgewerkt. In de meeste gevallen past de grootte van het boek goed bij het materiaal. Maar, zoals ik al zei, werkt het proppen van zelfs de basis van een groot onderwerp in een standaardformaat boek net zo goed als het proberen om je tenen in een schoen te proppen die drie maten te klein is.

Het is ook duidelijk dat de redacteuren van Microsoft Press en Wiley veel moeite hebben gedaan om richtlijnen voor inhoud op te stellen. Je kunt een van deze boeken kopen met vertrouwen dat het lijkt op de anderen in de serie. Hoewel dit betekent dat de lezer die de voorkeur geeft aan de ene of de andere serie geen onaangename verrassingen krijgt, betekent dit ook dat de schrijvers dezelfde formule moeten volgen als alle andere schrijvers en hun eigen benadering van het materiaal niet kunnen nemen.

De consistente grootte van de boeken betekent ook dat als de schrijvers eenmaal de basis hebben behandeld, er niet veel ruimte over is voor geavanceerdere onderwerpen. Deze boeken bestaan ​​om de basis uit te leggen en om de lezer het vertrouwen te geven dat hij of zij inderdaad kan begrijpen wat er aan de hand is en er zeker van is verder te gaan dan het boek. Beide boekenseries bereiken dit doel.

Bekijk snel wat 7 tutorials heeft gezegd

Hier volgt een overzicht van wat we te zeggen hebben over deze boeken in onze recensies. Omdat ze voor beginners zijn, was ons "Buy for Geeks" -vonnis niet van toepassing op een boek.

Dit is wat onze reviewers zochten in de boeken en wat we vonden.

Hoewel we de prijzen niet noemden, hebben we dit gevonden op Amazon USA.

We hebben dit jaar nogal wat boeken uit beide series gerecenseerd. Zoals u kunt zien, waren de meeste beoordelingen overwegend positief en waar er gebreken zijn, hebben we hen gewezen. We hebben deze boeken aanbevolen voor beginners, omdat dat de focus is van beide series. Ze doen allebei een redelijke taak om de dingen in eenvoudige bewoordingen uit te leggen en ze gaan allebei uit van de veronderstelling dat de lezer een nieuwkomer is die zelfs de meest elementaire concepten moet uitleggen.

Als we niet volledig enthousiast zijn over de boeken, raden we aan ze uit de bibliotheek te controleren, omdat ze allemaal nuttige informatie bevatten, zelfs als ze niet de moeite waard zijn om te kopen. Zelfs het enige boek waarvan het vonnis luidde: "Doe geen moeite!" had in ieder geval wat goede informatie voor de absolute beginner.

Dus, welke serie is beter?

De sterke punten van de For Dummies- serie zijn de opgewekte, spraakmakende toon van het schrijven en de uitgebreidere ruimte die aan geschreven informatie wordt gegeven. De serie bestaat al lang en de redactie van Wiley heeft evenveel tijd gehad om de formule en het formaat uit te werken. Veel van de auteurs hebben meerdere boeken geschreven over een periode van meerdere jaren en zijn duidelijk op hun gemak met de manier waarop deze boeken werken, wat het de lezer weer gemakkelijk maakt.

De sterke punten van de Step-Step- reeks zijn de eenvoudige uitleg, de illustraties in kleur en de opname van het e-book in de prijs van de gedrukte versie. De auteurs weten natuurlijk hoe ze ter zake kunnen komen en alles stapsgewijs kunnen uitleggen, zodat zelfs de complete beginner vertrouwen snel kan opbouwen. Deze boeken zijn een product van Microsoft Press, dus de zorgvuldige aandacht die werd besteed aan het uitleggen van Microsoft-producten moest ongeëvenaard zijn.

Geef ik de voorkeur aan de ene serie aan de andere? Niet echt. Elk heeft zijn plaats. Ik heb boeken uit beide series geprezen voor de manier waarop ze omgaan met complexe onderwerpen en ik heb ze gedowngraded omdat ze de boot hier en daar hebben gemist. Als visuele leerling waardeer ik een overvloed aan illustraties en ik hou van auteurs die begrijpen hoe ze dingen moeten uitleggen voor beginners zonder neerbuigend te zijn of aan te nemen dat iedereen alles al weet. Hoewel ik geen beginner ben, heb ik iets nieuws geleerd in elk boek dat ik heb besproken.

Praat tegen ons!

Geef je de voorkeur aan boeken van Dummies of stap voor stap boeken? Werkt de ene aanpak beter voor u dan de andere? Wenst u dat een serie boeken de dingen anders deed? We zouden graag uw mening horen, dus laat ons een bericht achter en vertel ons wat u denkt!