Tutorial

Simpele vragen: Wat is NFC en wat doet het?

NFC is een acroniem dat vaak wordt gebruikt bij het verwijzen naar moderne smartphones en tablets. Wat betekent het? Bovendien, wat doet NFC? Veel mensen kopen dure smartphones, die allemaal NFC hebben, maar ze hebben geen idee wat NFC is of hoe ze deze technologie kunnen gebruiken. Als u er meer over wilt weten, inclusief hoe u kunt zien of u NFC op uw smartphone hebt, leest u deze handleiding:

Wat is NFC (Near Field Communication)?

NFC of Near Field Communication is een verzameling korte communicatiestandaarden met een laag bereik en laag energieverbruik. Hiermee kunnen elektronische apparaten tweewegcommunicatie met elkaar tot stand brengen, met behulp van aanvullende technologieën zoals Bluetooth of WiFi. NFC werkt door twee apparaten aan te raken of door ze dicht bij elkaar te plaatsen op afstanden van minder dan 4 inch of 10 centimeter.

U hebt waarschijnlijk gehoord over RFID of Radio-Frequency Identification. Het meest gebruikte gebruik van RFID-tags is in creditcards. Als uw creditcard contactloze betaling ondersteunt, is dat omdat er een RFID-tag in zit en de informatie daarover door winkels gelezen kan worden om u in rekening te brengen.

NFC is een technologie die lijkt op RFID, maar met het cruciale verschil dat RFID-chips alleen kunnen worden gelezen. Met NFC kan uw apparaat ook informatie uit andere NFC-apparaten verzenden en ontvangen. Daarom, hoewel NFC en RFID vergelijkbaar zijn, zijn ze niet hetzelfde.

Wanneer u twee NFC-apparaten koppelt, kan NFC ze automatisch verbinden via Bluetooth en vervolgens beginnen met het overbrengen van informatie tussen hen. Sommige apparaten, zoals de Samsung-smartphones, kunnen ook NFC gebruiken om automatisch een directe WiFi-verbinding tot stand te brengen tussen uw apparaten. In vergelijking met Bluetooth is WiFi Direct veel sneller.

Wanneer werd NFC vrijgegeven en door wie?

Sony, Philips en Nokia vonden deze technologie uit. De eerste telefoon met NFC was Nokia 6131 en werd uitgebracht in 2006. De eerste Android-smartphone met NFC was de Nexus S en werd uitgebracht in 2010.

Honderden bedrijven hebben deze technologie nu overgenomen en worden veel gebruikt in allerlei soorten apparaten, zoals smartphones, tablets, pc's, draagbare luidsprekers en zelfs auto's. De evolutie van deze technologie en haar standaard wordt beheerd door het NFC Forum - een non-profit brancheorganisatie. Dit forum heeft meer dan 100 leden en omvat de meeste prominente bedrijven in de wereld van technologie, waaronder Intel, Microsoft en Google. Alle grote mobiele fabrikanten zijn ook lid.

Wat is het gebruik van NFC op mijn smartphone (Android, iPhone, enzovoort)?

NFC heeft veel toepassingen, en de meest voorkomende zijn de volgende:

  • Overdracht contacten en webpagina's tussen uw smartphones - NFC zorgt voor directe overdracht van contacten en webpagina's tussen smartphones met NFC. Het is een snelle manier om dergelijke gegevens over te dragen tussen twee smartphones.
  • Contactloos betalen met uw smartphone - u kunt uw NFC-enabled smartphone gebruiken om snelle betalingen uit te voeren, net zoals met een creditcard. Zowel Google als Apple bieden NFC-betaaloplossingen via hun mobiele Wallet- apps. In deze apps kunt u uw creditcardgegevens opslaan en vervolgens betalingen doen met uw smartphone in plaats van met uw creditcard. Het betaalproces is dus sneller.
  • Koppel uw smartphone met andere elektronische consumentenapparaten - NFC kan worden gebruikt om uw iPhone of uw Android-smartphones te koppelen aan headsets, draagbare luidsprekers, mediaspelers of spelbesturingen die ook NFC hebben.
  • Koppel uw smartphone aan uw auto - NFC krijgt ook een grote acceptatie van autofabrikanten omdat deze technologie gebruikers in staat stelt om hun slimme apparaten snel met hun automicimatuursysteem te verbinden. Bedrijven zoals BMW of Mercedes hebben NFC aan hun nieuwe automodellen toegevoegd.
  • Bestanden overbrengen van of naar uw smartphone - NFC kan worden gebruikt om automatisch de stappen voor inschakelen, koppelen en tot stand brengen van Bluetooth- of Direct WiFi-verbindingen uit te voeren, zodat u bestandsoverdrachten kunt uitvoeren tussen twee NFC-smartphones, maar ook vanaf uw smartphone naar uw tablet, laptop of 2-in-1 apparaat.

Waar wordt NFC anders gebruikt?

Er zijn ook andere toepassingen die op dit moment niet op grote schaal worden gebruikt, maar die door sommige bedrijven beschikbaar worden gesteld. Een van de meest interessante is dat NFC kan worden gebruikt voor toegangs- en beveiligingscontroles: u kunt apparaten met NFC, zoals uw smartphone, gebruiken om uw identiteit te valideren en toegang te krijgen tot uw kantoorgebouw, bijvoorbeeld. Verschillende bedrijven en universiteiten maken ook gebruik van NFC-apparaten als beveiligingsbadges. Ook zijn er bedrijven zoals Iberia-maatschappijen in Spanje die reizigers in staat stellen om hun instapkaarten op hun NFC-smartphones op te slaan, of zoals de Schotse spoorwegmaatschappij Rambus, waarmee je je treintickets kunt betalen met behulp van smartphones met NFC.

Is NFC (Near Field Communication) veilig?

Het enige belangrijke nadeel van deze technologie is dat deze geen beveiliging of bescherming biedt buiten het feit dat communicatie alleen binnen een zeer kort bereik (van enkele centimeters of centimeters) kan worden gedaan. NFC is kwetsbaar voor allerlei soorten aanvallen, van afluisteren tot gegevensmodificatie. Een volledige lijst van kwetsbaarheden werd gedocumenteerd op Wikipedia: NFC-kwetsbaarheden.

Hoe u kunt zien of u NFC (Near Field Communication) op uw Android-smartphone hebt

Niet alle Android-smartphones hebben NFC beschikbaar, althans niet de goedkopere modellen. Als u wilt weten of u NFC op uw Android-smartphone heeft, opent u eerst de instellingen . Zoek in Android 7 of ouder naar een knop met de naam Meer . Het is meestal te vinden in de categorie Draadloos en netwerken, of ergens onder Bluetooth . Tik op de knop Meer . Als u Android 8 Oreo gebruikt, zoekt u in de app Instellingen naar Verbonden apparaten en tikt u erop. Als u een vermelding met de naam NFC ziet, heeft u NFC op uw smartphone. Om dit in te schakelen, tikt u op de NFC- schakelaar.

Als u meer wilt weten over het inschakelen en gebruiken van NFC op uw Android-smartphone, kan deze handleiding u helpen: Hoe weet u of u NFC op uw Android-smartphone heeft en hoe u deze kunt activeren.

Hoe u kunt zien of u NFC (Near Field Communication) op uw iPhone hebt

De meeste iPhones hebben geen NFC, of ​​ze kunnen niet alle voordelen van NFC gebruiken, omdat Apple ervoor koos niet alle functies op zijn smartphones te gebruiken:

  • Als je een iPhone 5, 5s, 5c of vorige hebt, heb je geen NFC;
  • Als je een iPhone 6, 6 Plus of iPhone SE hebt, heb je NFC, maar alleen voor betalingen, met Apple Pay;
  • Als je een iPhone 7, iPhone 8 of iPhone X hebt, heb je NFC voor betalingen en met een NFC-app kun je ook NFC-tags lezen, maar alleen als je iOS 11 of nieuwer gebruikt.

Geen van de iPhones die tot nu toe (augustus 2018) zijn uitgebracht, kan NFC-tags schrijven.

Gebruik je NFC (Near Field Communication)?

Zoals je kunt zien, is NFC een veelbelovende technologie die voor veel dingen kan worden gebruikt. De toenemende acceptatie ervan op alle soorten mobiele apparaten, vooral op smartphones, zal het belang ervan in de toekomst alleen maar vergroten. Gebruikt u NFC om gegevens te verzenden tussen uw smartphones, om verbinding te maken met uw draagbare luidsprekers of met andere taken? Deel uw ervaring en eventuele vragen over NFC in het gedeelte Opmerkingen hieronder.