Beoordeling

De Surface Pro 2 Review - Microsoft's vlaggenschip Windows 8.1-apparaat

Tijdens mijn recente bezoek aan de VS kocht ik een Surface Pro 2 voor mezelf. Ik was erg benieuwd om meer te weten te komen over dit apparaat en of het een groot potentieel heeft of niet. Voordat ik deze beoordeling publiceerde, heb ik de Surface Pro 2 langer dan een maand gebruikt, in verschillende omgevingen, bijvoorbeeld tijdens het reizen of werken op kantoor of thuis. Als u meer wilt weten over de sterke en zwakke punten en of dit een geweldig apparaat voor u kan zijn, aarzel dan niet om deze gedetailleerde beoordeling te lezen.

Unboxing van de Microsoft Surface Pro 2

De verpakking van de Surface Pro 2 is erg mooi en elegant, een eersteklas apparaat waardig.

Wanneer u het opent, ziet u het apparaat, de voedingskabel en het stroomblok. Een leuke bijkomstigheid van het stroomblok is dat het een USB-poort heeft die u kunt gebruiken om andere apparaten op te laden, zoals uw smartphone.

Onder de Surface vindt u de pen, de handleiding en verschillende brochures met allerlei nuttige bonussen zoals 200 GB vrije ruimte op uw SkyDrive, voor 2 jaar en een Skype Unlimited World-abonnement voor 1 jaar. Samen met de Surface Pro 2 kocht ik een blauwe Type Cover 2 die niet is inbegrepen in de prijs van de Surface Pro 2. Hieronder ziet u de eenvoudige verpakking.

Openen en de Type Cover 2 aan de Surface bevestigen is heel eenvoudig. Bekijk de onderstaande video voor de volledige unbox-ervaring voor zowel de Surface Pro 2 als de Type Cover 2:

Hardwarespecificaties

De hardware-specificaties op de Surface 2 Pro zijn indrukwekkend, vooral op de modellen met 256 GB en 512 GB opslagruimte. De versie die ik heb getest, heeft de volgende configuratie: een 10.6 "-scherm met een resolutie van 1920x1080, een quad-core Intel Core i5-4200U-processor met 1, 6 GHz, een Intel HD 4400 grafische chip, 8 GB RAM DDR3, een SSD met 256 GB opslagruimte gemaakt door LITEON, twee 1, 2 MP camera's (een aan de achterkant en een aan de voorkant), een 4200 mAh batterij, Bluetooth 4.0 en een Marvell AVASTAR 350N draadloze netwerkkaart die werkt met alle moderne draadloze standaarden, een TPM-chip voor het gebruik van Bitlocker-codering en een Surface-pen. In termen van poorten is de Surface 2 Pro uitgerust met een USB 3.0-poort, een microSDXC-kaartlezer, een headsetaansluiting, een Mini DisplayPort en de coverpoort., het heeft ook een klap: de Surface 2 Pro heeft een omgevingslichtsensor, een versnellingsmeter, een gyroscoop en een magnetometer.U kunt zich wel voorstellen dat dit een krachtpatser is en het voelt als één, zowel qua prestaties als qua gewicht. 2 weegt 0, 9 kg (2 lbs), wat zwaar is voor een tablet, maar niet dat h eavy voor een laptop of een hybride apparaat.

De volledige hardwarespecificaties voor elke versie van Surface 2 Pro vindt u hier: Technische specificaties.

De Microsoft Surface Pro 2 gebruiken

Een van de eerste dingen die me opviel, is hoe gevoelig de Surface Pro 2 is voor vingerafdrukken en krassen. Na slechts een week had het verschillende krassen op zijn rug, hoewel ik mijn best deed om het te beschermen en ik kocht er zelfs een speciale hoes voor.

Vervolgens wordt Type Cover 2 snel vies en na een paar weken gebruik van de blauwe versie vond ik het jammer dat ik de zwarte versie niet had gekocht.

Maar door deze kleine problemen opzij te laten, was ik onder de indruk van hoe krachtig en flexibel de Surface Pro 2 is. Dit betekent echter ook enkele compromissen sluiten. Als u het bijvoorbeeld vergelijkt met een tablet, schiet het tekort, vooral als het gaat om gewicht. Je zult het niet comfortabel kunnen gebruiken als je het met slechts één hand vasthoudt. U moet beide handen gebruiken voor comfortabel gebruik. Als je het vergelijkt met een ultrabook, is de Surface Pro 2 over het algemeen lichter en kleiner. Het ronddragen is heel gemakkelijk. Het toetsenbord is echter kleiner en het trackpad is niet zo precies als op een ultrabook. Werken aan de Surface Pro 2 was een geweldige ervaring. Ik gebruikte het op mijn schoot op kleine bankjes die ik heb gevonden op luchthavens of treinstations, op vliegtuigen, treinen en zelfs in parken. Telkens waardeerde ik hoe weinig ruimte het gebruikt en hoe flexibel het is. De tweetrapsstandaard helpt veel bij het positioneren van de Surface Pro 2, zodat deze niet valt wanneer u hem op uw schoot gebruikt. Ja, het is niet zo licht als een tablet, maar ik zou er altijd meer mee kunnen doen, alleen omdat dit apparaat zowel een tablet als een laptop is.

Omdat het niet bij de Surface Pro 2 hoort, moet u Type Cover 2 kopen. Zonder dit zijn de gebruiksscenario's voor dit apparaat een stuk beperkter en zult u een stuk minder productief zijn. Hiermee kunt u eenvoudig overal werken. Wanneer u op het web wilt surfen en alleen inhoud wilt consumeren, hoeft de hoes niet te worden gebruikt. Je gebruikt aanraking en de ervaring werkt geweldig. Als je wat werk wilt doen in Microsoft Office of een andere desktopsoftware, schakel je de cover uit en ga je aan de slag. Ik heb gemerkt dat de mix tussen Type Cover 2, aanraking (met de vinger en de pen) en het trackpad op Type Cover 2 zorgt voor een zeer productieve gebruikservaring. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat het trackpad niet zo precies was als ik wilde, terwijl ik met sommige desktop-apps werkte. Ik voelde de behoefte om aanraking als input te gebruiken, maar omdat ik op het bureaublad was, zou mijn precisie echt slecht zijn geweest. Dat is wanneer de pen u redt. Het is heel precies en het werkt ook heel goed op de desktop. Omdat de hardware zo krachtig is, was de Surface Pro 2 altijd snel en had het geen enkel probleem met alles wat ik erin had gegooid. Ik deed zelfs gamen en speelde een paar uur League of Legends (een populair multiplayer-spel). Ja, de Type Cover is niet geweldig om te gamen, maar het apparaat deed het op bewonderenswaardige wijze, zonder opwarmen, vertragen en zonder te veel ventilatorgeluid. Als je jezelf een Bluetooth-muis en -toetsenbord koopt, kun je ook op de Surface Pro 2 gamen met behoorlijke precisie tijdens het verplaatsen van de spelniveaus. Een gebied waar de Surface Pro 2 tekortschiet als het gaat om tablets, is de batterij. Hier wordt aangetoond dat de processor en het besturingssysteem niet precies zijn gemaakt voor tablets, maar voor pc's. Als u het apparaat een hele nacht in de slaapstand houdt, wordt u de volgende dag wakker met zeer weinig batterijvermogen beschikbaar. Kortom, als u uw batterij wilt sparen, moet u de Surface Pro 2 altijd afsluiten, zodat u de volgende dag kunt blijven werken.

Als je het 's nachts kunt aansluiten, heb je geen problemen om het in de slaapstand te laten . Er zijn echter ook positieven. Ten eerste, als je op kantoor werkt en je het grootste deel van de dag content consumeert, zal de Surface Pro 2 je ergens tussen de 5 en 8 uur laten duren, afhankelijk van wat je doet. Maar het is erg belangrijk om het juiste energieplan te kiezen, iets waar u zich geen zorgen over hoeft te maken in tablets met iOS of Android. Het maakt een enorm verschil welk energieplan u gebruikt. Als u het energiebesparingsplan niet selecteert, droom er dan niet van om het langer dan 5 uur te gebruiken zonder het in te pluggen. Een ander positief punt is dat de batterij snel oplaadt: binnen 2 tot 3 uur is het op volle capaciteit. Met betrekking tot de twee 1, 2 MP camera's aan de voorkant en de achterkant - ik heb ze zeer zelden gebruikt en meestal voor Skype. Ze kunnen 720p-video opnemen, maar de kwaliteit is niet geweldig. Gezien het feit dat de Surface Pro 2 zwaar is, kan ik me niet voorstellen dat ik hem gebruik om foto's te maken of video's te vaak op te nemen. Ik denk dat dat is waarom Microsoft niet de moeite nam om hun specificaties bij te werken in deze revisie van de Surface. Als u de specificaties van de Surface Pro 2 zorgvuldig leest, zult u merken dat deze een TPM-chip bevat die wordt gebruikt voor coderingssoftware zoals Bitlocker. Enterprise-gebruikers zullen hier erg blij mee zijn, omdat zij de Surface Pro 2 gemakkelijk kunnen gebruiken als een veilig werkapparaat - iets dat heel moeilijk te doen is met uw gebruikelijke tablet. Op het gebied van connectiviteit was ik over het algemeen tevreden met wat de Surface Pro 2 te bieden heeft, met één uitzondering: ik merkte dat ik twee USB-poorten nodig had in plaats van één. Als er slechts één USB-poort beschikbaar is, moet u de Surface Pro 2 met Bluetooth-apparaten gebruiken op USB-apparaten. Dat kan betekenen dat u nieuwe apparaten moet aanschaffen (zoals hubs met meerdere poorten) die de kosten van het gebruik van een Surface Pro 2 nog verder verlengen.

Apps die zijn gebundeld met de Microsoft Surface Pro 2

Ik vond het heel verfrissend dat Microsoft geen crapware bundelt met de Surface Pro 2. Absoluut geen. In plaats daarvan vindt u in de verpakking van het apparaat een aantal geweldige goodies:

 • Een gratis bonus van 200 GB, gedurende twee jaar op je SkyDrive (binnenkort genaamd OneDrive).
 • Een Skype Unlimited World-abonnement voor 1 jaar waarmee u 60 minuten gratis kunt bellen per maand naar vaste lijnen in meer dan 60 landen. Dit abonnement is erg handig als je met mensen over de hele wereld werkt.

Hoewel deze bonussen geweldig zijn, denk ik dat Microsoft het pakket nog aantrekkelijker kan maken, vooral als je bedenkt hoe duur de Surface Pro 2 is. Ik denk dat het een geweldig idee zou zijn geweest om een ​​gratis 1-jarig Office 365 Home Premium-abonnement te bundelen, althans voor de 256 GB en 512 GB-versies die erg duur zijn.

Accessoires voor de Microsoft Surface Pro 2

Qua accessoires heeft de Surface Pro 2 geen extra's. Om echter de volledige waarde van dit apparaat te krijgen en het te beschermen, raad ik u aan de volgende extra's te overwegen, ook al betekent dit dat u zelfs meer van uw welverdiende geld moet betalen:

 • Type Cover 2 - deze cover is een must have. Zonder dit heeft het gebruik van de Surface Pro 2 niet zoveel zin. Dit accessoire is zo kritisch voor de Surface-ervaring dat ik denk dat Microsoft het zou moeten hebben gebundeld met de duurdere modellen.
 • Een schermbeschermer - het scherm verzamelt veel vingerafdrukken en kan ook heel gemakkelijk worden bekrast. Een schermbeschermer stoot stof af, voorkomt krassen en is gemakkelijk te verwijderen en te wassen.
 • Als je naar een Microsoft Store gaat om accessoires te kopen, vraag dan om de goedkopere beschermers. Ze beginnen met het aanbieden van de duurste schermbeschermer, weergegeven in de bovenstaande afbeelding.
 • Een beschermhoes of sleeve - zoals ik al eerder in deze review zei, de Surface Pro 2 kan heel gemakkelijk worden bekrast. Het hebben van een beschermhoes of hoes zal een lange weg afleggen om het apparaat veilig en zonder krassen te houden.
 • Een Bluetooth-muis - om volledig productief te zijn wanneer u de Surface Pro 2 op het werk gebruikt, is het het beste om een ​​Bluetooth-muis te kopen. Ik heb verschillende muizen getest en de beste pasvorm daarvoor is de Arc Touch Mouse Surface Edition. Helaas is deze muis nog niet wereldwijd beschikbaar.
 • Dockingstation - helaas is dit nog niet door Microsoft gelanceerd, hoewel een dockingstation een geweldige manier kan zijn om de Surface Pro 2 te transformeren in een klassieke pc die is verbonden met allerlei soorten apparaten en met een groot scherm. Hiermee kan de Surface Pro 2 het computerapparaat worden dat u overal gebruikt en gebruikt. Persoonlijk kan ik niet wachten tot Microsoft het wereldwijd op de markt brengt.

Een van de accessoires die ik voor een heel goede vriend heb gekocht, is de Sensu capacitieve borstel en stylus . Ik vroeg haar om het te gebruiken voor schilderen in de app Fresh Paint .

Helaas bleek dit accessoire een verspilling van geld te zijn. De Surface Pro 2 is er niet erg gevoelig voor en je kunt alleen schilderen met de grootte van deze borstel. Als je een schilder bent, wil je een volledig palet met penselen van verschillende grootten en structuren. Het kopen van slechts één penseel helpt niet veel. Mijn vriend was echter in staat om zonder problemen te schilderen met alleen haar vingers. Hieronder ziet u de schilderij die ze in ongeveer een uur werk heeft gemaakt.

Persoonlijk vond ik dit indrukwekkend en ik denk dat er veel onbenut potentieel is voor het Surface-concept.

Prestaties in benchmarks

De Surface Pro 2 is een krachtpatser en dit wordt ook bevestigd door benchmarks. Eerst meet ik de tijd die nodig is om te booten met Bootracer. De Surface Pro 2 is gemiddeld 23 seconden opgestart. Het duurde slechts 8 seconden om het inlogscherm weer te geven.

Vervolgens heb ik de 3DMark-app uitgevoerd om de spelprestaties van de Surface Pro 2 snel te evalueren bij het vergelijken met andere tablets. In deze app staat de Surface Pro 2 bovenaan de lijst en is het letterlijk de krachtigste beschikbare tablet. Hier is een tabel met de gemiddelde scores die zijn verkregen bij het uitvoeren van deze test met de energiebeheerschema's voor High Performance en Power Saver, wanneer deze zijn aangesloten en wanneer ze op een batterij worden uitgevoerd, plus de prestatieknipper die u neemt voor gebruik op de batterij.

Aangezien de 3DMark-scores niet veel zeggen, vindt u hieronder een tabel met de gemiddelde frames per seconde die door de Surface Pro 2 in elk van de drie tests worden geleverd.

Hieronder ziet u een tabel met de 3DMark-prestatiegrafieken en de best presterende apparaten die zijn getest met deze app.

Om te testen hoe lang de batterij meegaat tijdens het surfen op internet, heb ik de batterijtest van de Peacekeeper gebruikt. Bij het gebruik van het Power Saver- energieplan kreeg ik 6 uur en 16 minuten surfen op internet met Internet Explorer. Bij gebruik van het Evenwichtige plan daalde de autonomie naar 4 uur en 45 minuten. Zoals je kunt zien, maakt het gebruik van het Power Saver- energieplan een groot verschil.

Problemen met de Microsoft Surface Pro 2

Helaas had ik een aantal technische problemen met de Surface Pro 2 die door Microsoft vermeden hadden kunnen worden:

 • Botched firmware-updates - zeer snel na aanschaf van mijn Surface Pro 2, bracht Microsoft een nieuwe firmware-update uit, net voor Kerstmis. Helaas veroorzaakte deze firmware problemen voor veel gebruikers. Sommigen meldden problemen met de batterij. Ik had ze niet, maar ik had problemen met het hervatten van de slaap . Wanneer u bijvoorbeeld uit de slaapstand terugkeert, zou de draadloze netwerkkaart niet meer werken en werd deze niet meer herkend als een apparaat. Het probleem is alleen opgelost door Windows 8.1 opnieuw te starten. Sindsdien heeft Microsoft een nieuwe firmware-update uitgebracht en de meeste van deze problemen zijn nu verdwenen of ik kom ze tenminste minder vaak tegen.
 • Problemen met draadloze verbinding bij gebruik van 5GHz-netwerken - Ik ondervond problemen met de draadloze verbinding bij het gebruik van 5GHz-netwerken. Mijn verbinding zou plotsklaps verdwijnen zonder duidelijke reden. Hoewel andere apparaten perfect op hetzelfde netwerk werken, lijkt de Surface Pro 2 geen 5 GHz draadloze netwerken te willen. Het gebruik van 2, 4 GHz draadloze netwerken werkte echter goed, zonder problemen.
 • De Surface Pro 2 die in de VS wordt verkocht, werkt niet goed met draadloze netwerken uit Europa en andere regio's . Ik weet zeker dat veel Amerikaanse gebruikers hun apparaten zullen gebruiken tijdens hun reizen naar andere regio's, waar draadloze netwerken een breder spectrum aan kanalen gebruiken. Het model dat in de VS wordt verkocht, werkt alleen met draadloze netwerken met kanalen die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse wetgeving. Als u naar andere landen gaat, moet u een registerhack uitvoeren om Surface te detecteren en verbinding te maken met draadloze netwerken met kanalen die niet zijn goedgekeurd in de VS. Dit is erg jammer.

Hopelijk zal Microsoft in de toekomst zijn taak delen en stoppen met het vrijgeven van firmware-updates die problemen veroorzaken in plaats van ze te repareren.

Productbeoordeling 3/5

Vonnis

Gezien de prijs van de Surface Pro 2 en vooral die van 256 GB en 512 GB, is het duidelijk dat dit apparaat niet voor iedereen is. Ik ben tevreden met zijn prestaties en flexibiliteit. Het is een zeer krachtige pc in het lichaam van een tablet, die me geeft wat ik nodig heb om productief te zijn en al mijn werk te doen zonder tekortkomingen, zelfs wanneer ik op reis ben. Ik kan echter niet anders dan vinden dat dit apparaat te duur is. En ik heb het vooral over de 256 GB en 512 GB versies van de Surface Pro 2. Voor hetzelfde bedrag kun je een degelijke ultrabook en een tablet kopen. Maar dat betekent twee apparaten om mee te nemen. Ik vind wel dat Microsoft meer moet doen om gebruikers te verleiden de Surface Pro 2 te kopen. Ze moeten Type Cover 2 opnemen in het standaardpakket en kopers een Office 365 Home Premium-abonnement geven. Dan zou de deal echt geweldig zijn: je krijgt een Surface Pro 2 met de basis die je nodig hebt om het productief te gebruiken, plus de verplichte software om je werk gedaan te krijgen (Office 365, Skype en SkyDrive / OneDrive). Tot die tijd, denk ik dat de Surface Pro 2 het meest geschikt is voor geeks en professionals die de kracht van dit apparaat nodig hebben, het maximaal zullen gebruiken en het geld hebben om ervoor te betalen.