Beoordeling

Het boek Steve Jobs zou niet hebben goedgekeurd: de biografie van Steve Jobs

De titel van deze boekrecensie lezen - ik weet zeker dat je een ironische glimlach op je gezicht hebt. Waarom zou een blog over Windows, voor Windows-gebruikers, een boek bespreken over Steve Jobs? Omdat het niet uitmaakt hoeveel hij Microsoft en Windows hekelde, Steve Jobs had een grote invloed op de technische wereld en heeft bijgedragen aan de spannende en bevoorrechte context waarin we ons vandaag bevinden. Zou een Windows-gebruiker (of fan) de biografie van Steve Jobs van Walter Isaacson moeten lezen? Lees verder om erachter te komen.

Waarom het boek "shit" is

Tijdens het lezen van het boek vond ik het ironisch hoe imperfect het is en hoeveel redenen Steve Jobs zou hebben gehad om het te labelen als "shit", als hij het zou hebben gelezen:

 • Herhaling - er zijn enkele ideeën die steeds opnieuw worden herhaald. Na het voor de derde keer lezen, beginnen ze je te ergeren. Hier zijn een paar voorbeelden van dergelijke ideeën: "de kern van Steve's & Apple's filosofie was een strakke end-to-end integratie van hardware en software", Steve's zwart-wit visie dat mensen, bedrijven of producten ofwel genieën / perfectie zijn of bozos / zuigen, Steve had een laserachtige aandacht en focus op prioriteiten, enz.
 • Vleierij - soms heeft het boek de neiging om Steve's verdiensten op te blazen en hem meer te laten klinken dan hij was, vooral tegen het einde van het boek. Hoewel ik kan begrijpen dat Walter Isaacson Steve Jobs dank verschuldigd is voor de vraag om dit boek te schrijven en alle goede dingen die daarmee gepaard gaan, zou het beter zijn geweest een gefixeerde toon te houden over het hele boek, inclusief het einde ervan. Uitspraken als "Was hij slim? Nee, niet uitzonderlijk, in plaats daarvan was hij een genie." of hoe Steve 'een bedrijf heeft gecreëerd dat vol zit met A-spelers'. is een beetje te veel. Ik zeg niet dat Steve zijn momenten van genialiteit niet had, maar de manier waarop dit in het boek wordt uitgedrukt is af en toe een beetje 'flitsende'. Wat betreft Apple, het simpele feit dat het een bedrijf is geworden betekent dat het NIET volgestouwd is met A-spelers. Dit is een enorme overdrijving en om het te bewijzen is er genoeg te zien van Apple's mislukte producten, waaronder recente, zoals Mobile.Me of de iTunes-software zelf, een van de meest opgeblazen softwareproducten ooit.
 • Misleidende verklaringen - die de verdiensten van Steve Jobs en Apple opblazen. Steve Jobs vond het misschien leuk om ze te lezen. Ze creëren echter een valse uitstraling, vooral voor mensen die niet zo geïnteresseerd zijn in technologie en zich bewust zijn van de ware evolutie ervan. Sommige van deze verklaringen zijn:
  • "De iPhone veranderde mobiele telefoons in muziek, fotografie, video, e-mail en web-apparaten." De auteur had moeten vermelden dat telefoons dergelijke apparaten waren voordat de iPhone werd gelanceerd. Het is niet dat de iPhone de eerste smartphone ooit was. Zijn ware prestatie was dat het smartphones populair maakte, het soort apparaten dat iedereen wil kopen. Het maakte deze niche competitiever dan ooit en het zorgde voor geweldige innovatie.
  • "De iPad heeft tabletcomputing gelanceerd". Deze verklaring is opnieuw erg misleidend. Tabletcomputing bestond al voor de iPad. Het was gewoon niet populair en werd beschouwd als "de toekomst" van computers, voordat de iPad werd gelanceerd. Net als de iPhone had de iPad de verdienste om deze niche populair, concurrerend en van brandstof voorzien echte innovatie te maken.
  • "iCloud degradeerde de computer vanwege zijn centrale rol bij het beheer van onze inhoud en liet al onze apparaten naadloos synchroniseren." Deze uitspraak maakt het geluid als iCloud het eerste product was dat deze rol speelde. Dit is fout. iCloud is eenvoudig de oplossing van Apple voor een concept dat het eerst door andere bedrijven is ontwikkeld. Ook is iCloud ontworpen voor Apple-klanten, niet voor computers in het algemeen. Andere bedrijven hebben de verdienste om de eerste te zijn in het maken van cloud computing-oplossingen voor consumenten. iCloud werd gelanceerd in oktober 2011, terwijl andere bedrijven veel eerder oplossingen aanboden. Om maar een paar bekende voorbeelden te noemen: Dropbox begon in 2008, Box.net begon in 2005 terwijl Microsoft in 2008 begon met Windows Live Mesh.

Steve Jobs - Het gebrekkige boek

Begrijp me niet verkeerd, dit boek is interessant om te lezen. Er is gewoon weinig tot geen tijd besteed aan het gepolijst en goed afgerond maken, in de traditie van Steve's succesvolle productintroducties. Door dit boek te lezen, krijg je zeker een beter beeld van wie Steve was als een mens en van zijn ware levensverhaal. Er zijn veel ups en downs, net als in Steve's leven. Wanneer het boek echt spannend begint te worden, heb je passages die de dingen vertragen, alleen voor het verhaal dat later hectisch wordt. Ik vond het leuk om te lezen over Steve's achtergrond en zijn zoektocht naar zijn echte moeder, zijn moeilijke jeugd en avonturen met extreme eetgewoonten, zijn zoektocht naar spirituele verlichting en passie voor LSD en zuur. Ik lachte om zijn praktische grapjes en voelde me goed leren over de manier waarop hij en Wozniak begonnen aan het avontuur dat later Apple zou worden - een van de meest waardevolle technische bedrijven ter wereld. Ik vond het echt niet leuk hoe hij het nieuws over vader zijn voor de eerste keer behandelde en hoe hij weigerde verantwoordelijkheid te nemen voor zijn dochter. Ik voelde me ook slecht over hoe stom hij was om zijn kanker te negeren en hoeveel tijd hij nam om te erkennen dat hij een operatie nodig had om zijn eigen leven te redden. Meestal slaagt het boek erin gevoelens aan te wakkeren en de wens om meer te leren. En dat is echt goed. Er zijn echter een paar dingen waar ik graag meer over zou willen weten, zoals meer informatie over zijn vrouw, haar persoonlijkheid en haar werk. Er was behoorlijk wat aandacht besteed aan Steve's eerdere relaties, maar niet genoeg diepgang bij het bedekken van de vrouw die het grootste deel van haar leven aan Steve's kant had doorgebracht - Laurene Powell. Het zou geweldig zijn geweest om meer informatie te krijgen over hoe Steve eigenlijk door zijn adoptieouders werd opgevoed, niet alleen een 'mythisch' beeld van de waarden die ze probeerden te delen en de offers die ze brachten om hem een ​​beter leven te geven dan ze hadden en meer kansen om succesvol te zijn. Meer weten over hoe ze waren als echte ouders, zou hebben geholpen om meer facetten van Steve's ongewone persoonlijkheid te begrijpen.

Steve Jobs - De gebrekkige mens

Een van de grootste dingen aan het boek is dat het laat zien hoe gebrekkig Steve Jobs was als een mens. Hij was allesbehalve perfect en toch lukte het hem op een manier die weinig mensen in het leven doen. Zijn verhaal laat zien hoeveel impact je op de wereld kunt hebben door simpelweg gepassioneerd te zijn over wat je kiest om te doen.

Over Steve Jobs gesproken, het boek laat zien dat de eigenschappen van Steve niet precies die zijn die door de pers (en soms zelfs door de auteur van het boek) zijn gepredikt, die bereid was zijn persoonlijkheid en prestaties op een grote manier op te blazen, omwille van sensatiezucht . Naar mijn mening kan ik na het lezen van het boek zeggen dat Steve's belangrijkste sterke punten waren:

 • Steve Jobs was een meedogenloze dromer. Hij droomde er steeds over hoe we de wereld zouden willen veranderen en maakte gemakkelijk verbindingen tussen zijn eigen overtuigingen, ideeën die hem werden gepresenteerd en waarnemingen van andermans mislukkingen. Hij werkte onophoudelijk aan het verfijnen van de details van zijn dromen en daarom kon hij met overtuiging en helderheid over hen praten, anderen overtuigen van hun belang en grootheid.
 • Steve was een geweldige showman en marketeer. Zijn productlanceringen waren meestal meesterwerken, die altijd interesse en mond-tot-mondreclame genereerden.
 • Hij was een sterke onderhandelaar, in staat om te bereiken wat vele anderen niet konden en zijn weg te vinden in de meeste zakelijke deals die hij maakte.
 • Hij was een perfectionist over dingen die belangrijk voor hem waren en gaf zelfs om details die voor anderen zinloos leken. Dit stelde hem en zijn bedrijf in staat om producten te ontwikkelen die zich in grote mate onderscheiden van hun concurrentie;

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Hij had echter genoeg gebreken, sommige zo groot als zijn sterke punten:

 • Steve Jobs was meedogenloos en miste meestal empathie ten aanzien van andermans gevoelens, verlangens en wensen. Helaas toonde hij deze meedogenloosheid zelfs aan mensen die veel om hem gaven.
 • Hij aarzelde om echt grote beslissingen te nemen en soms zelfs om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn acties. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat hij erkent dat hij echt een vader is en verantwoordelijkheid neemt voor zijn eerste dochter, en beslist of hij bij Apple moet terugkeren om een ​​actieve rol te spelen of, later, of hij de waarnemend CEO moet worden (in plaats van interim-CEO) ), beslissen of hij moet luisteren naar het advies van zijn arts over het ondergaan van een operatie en het behandelen van zijn kanker, enz.
 • Steve Jobs was een controlefreak. Dit komt zowel tot uitdrukking in de producten en diensten die Apple biedt (enkele van de meest "gesloten" in de wereld) en in zijn persoonlijke leven. Hij zou bijvoorbeeld weigeren zijn huis volledig in te richten en uit te rusten tot hij volledig tevreden was over elk detail, zelfs naar het type en merk van de wasmachine. Hij deed dit zelfs als het betekende dat zowel hij als de mensen die bij hem woonden niet gemakkelijk toegang zouden hebben tot alles wat nodig is voor een comfortabel leven.
 • Hij had zeer onevenwichtige eet- en gezondheidsgewoonten. Ze hebben bijgedragen aan het maken van de gezondheidsproblemen die tot zijn dood hebben geleid erger dan ze hadden moeten zijn.
 • Hij had een zeer bevooroordeeld en persoonlijk beeld van de wereld. Dit zou ertoe leiden dat hij concurrenten gemakkelijk zou afwijzen als zijnde shit, ook al waren ze succesvoller dan Apple. Hij verklaarde Microsoft gemakkelijk als irrelevant, hoewel Microsoft vele technologiegebieden domineert en dat ook zal blijven doen. Hij zou ook verklaren dat Apple een bedrijf is dat de tand des tijds heeft doorstaan. Dit is meer wishful thinking van zijn kant, omdat de echte test van hoe lang Apple zal duren en succesvol zal zijn, pas nu begint, dat hij er niet meer is.
Product Nominaal 4/5

Vonnis

Als je een fan bent van Steve of Apple's producten en je wilt meer weten over hun geschiedenis, zou je dit boek moeten lezen. Hoewel het veel onvolkomenheden heeft en het zou kunnen worden verbeterd in de manier waarop het is geschreven, is hoogstwaarschijnlijk de enige biografie die er is met zoveel inside details en informatie over het leven van Steve. Hoewel ik geen fan ben van Apple als bedrijf, vond ik het altijd leuk om Steve's speeches en productintroducties te bekijken en te beluisteren. Ik had ook een enorm respect voor zijn werk en prestaties. Dit boek heeft me geholpen meer te weten te komen over wie hij werkelijk was en een meer gefundeerd perspectief te krijgen op zijn sterke en zwakke punten. Het bleek dat hij niet echt een god was. Hij was een van ons ... mensen!