Tutorial

Opdrachtprompt - Vier netwerkopdrachten die u moet kennen

In een van onze eerdere tutorials, heb je geleerd hoe je basiscommando's moet gebruiken in de opdrachtprompt. Nu is het tijd om de dingen naar een hoger niveau te tillen en te zien hoe u enkele van de meer geavanceerde opdrachten kunt gebruiken. Vandaag zullen we enkele zeer nuttige netwerkopdrachten eens nader bekijken. We leren over zaken als het bekijken van informatie over netwerkapparaten en -verbindingen of over het controleren van de beschikbaarheid van een netwerkhost of internetwebsite. Lees voor dit alles en meer deze tutorial:

OPMERKING: De informatie die in deze zelfstudie wordt gedeeld, is van toepassing op Windows 10, Windows 8.1 en Windows 7. Voor de eenvoud zullen we schermafbeeldingen gebruiken die in Windows 10 zijn gemaakt.

1. Informatie opvragen over uw netwerkverbindingen

Voor gedetailleerde informatie over uw netwerkverbinding gebruikt u de opdracht ipconfig. Open de opdrachtprompt, typ ipconfig en druk op Enter. Zoals u in de onderstaande schermafbeelding kunt zien, geeft Windows bij het uitvoeren van deze opdracht een lijst weer met alle netwerkapparaten op uw systeem en hun IP-adressen. U krijgt ook gegevens zoals de standaardgateway, het subnetmasker of de status van de netwerkadapter.

Als u de schakeloptie / all toevoegt aan de opdracht ipconfig, krijgt u een geheel nieuw detailniveau te zien: DNS-informatie, de MAC (Media Access Control) (in het veld Fysiek adres) en andere informatie over elke netwerkcomponent. Bekijk de onderstaande afbeelding om een ​​voorbeeld te zien van wat u krijgt van de opdracht "ipconfig / all".

Vermeldenswaardig is dat met de opdracht ipconfig u ook andere bewerkingen kunt uitvoeren als u de juiste parameter gebruikt. De opdrachten "ipconfig / release" en "ipconfig / renew" dwingen bijvoorbeeld uw netwerkadapter om het huidige IP-adres te verwijderen en te vernieuwen.

De release- en renew-parameters zijn handig in netwerken die DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) gebruiken om IP-adressen automatisch te distribueren. Kortom, uw systeem geeft het huidige adres op en vraagt ​​een nieuw adres aan bij de DHCP-server en dat kan u helpen bij het oplossen van bepaalde netwerkproblemen.

2. De MAC-adressen van uw netwerkadapter vinden

Een andere manier om de MAC-adressen van uw netwerkadapters te verkrijgen, is door de opdracht getmac te gebruiken. Typ in de opdrachtprompt getmac en druk op Enter, zoals in de onderstaande afbeelding.

3. Test de verbinding met een website of een netwerklocatie

Om uw verbinding met een bepaalde website of een andere netwerk- of internetlocatie te testen, kunt u de ping-netwerkopdracht gebruiken, gevolgd door een webadres of IP-adres. Als u bijvoorbeeld de connectiviteit met Digital Citizen wilt controleren zonder een webbrowser te openen, typt u het commando "ping " en drukt u vervolgens op de Enter-toets op uw toetsenbord.

Met de opdracht ping kunt u ook de zeer nuttige parameter "-t" gebruiken, waarmee u het opgegeven adres voor altijd kunt pingen totdat het handmatig wordt gestopt.

We hebben bijvoorbeeld 'ping -t ' getypt. Na enige tijd wilden we wat verbindingsstatistieken zien en we gebruikten de toetsenbordcombinatie "CRTL + Break". Dit toont de gemiddelden van de tot dan toe uitgevoerde ping-opdrachten.

Uiteindelijk hebben we de opdracht beëindigd met de toetsenbordcombinatie "CTRL + C". Hiermee stopt u de eindeloze cyclus van ping-opdrachten naar het opgegeven adres.

4. Controleer de netwerkverbindingen van uw computer en open de poorten

D e netstat-opdracht geeft u de netwerkverbindingen weer die actief zijn tussen uw systeem en andere systemen op uw netwerk of internet.

Als u de parameter -a aan de opdracht netstat toevoegt, kunt u een lijst met alle verbindingen en luisterpoorten krijgen, zoals in de onderstaande afbeelding.

Conclusie

De netwerkopdrachten die u in de opdrachtprompt kunt uitvoeren, kunnen handig zijn wanneer u informatie wilt zoeken over apparaten die op uw netwerk zijn aangesloten of wanneer u de status van uw netwerkverbindingen wilt testen. Ze zijn ook erg handig als je netwerkproblemen hebt en je probeert ze zelf op te lossen. Als u vragen heeft over de netwerkopdrachten of als u hulp nodig hebt bij een van deze opdrachten, aarzel dan niet om ons hieronder een opmerking te sturen.