Tutorial

Geek Adventures: Windows 8 gebruiken op een netbook

Een tijdje geleden schreef ik over hoe ik Windows 8 op mijn oude Toshiba NB-505-netbook installeerde, wat niet echt met Windows 8 zou werken. De installatie verliep redelijk soepel en toen ik klaar was met het artikel leek Windows 8 te werken prima. Ik heb nu bijna een maand de gelegenheid om die netbook te gebruiken, dus ik dacht dat ik een update van de ervaring zou posten. Werkt Windows 8 goed op een netbook? Welke problemen kom je tegen? Was het de moeite waard? Moet je dit thuis doen?

Is alles in orde qua prestaties?

Ik wou dat ik dacht een benchmark te doen voordat ik de installatie deed, zodat ik gegevens zou hebben om een ​​back-up te maken van mijn subjectieve gevoel dat de netbook een beetje sneller loopt met Windows 8. Het start sneller op en de interactie met het besturingssysteem en mijn desktopapplicaties lijken levendiger te zijn.

Ik had eerlijk gezegd verwacht Windows 8 te moeten verwijderen en Windows 7 Professional terug te moeten zetten, omdat Windows 8 veel problemen zou hebben met de hardware. Ik keek daar helemaal niet naar uit, maar de upgrade werkte veel beter dan ik had gehoopt.

Ik kan al die back-upschijven veilig in mijn schijfkast opslaan en geen zorgen maken over teruggaan naar het oude besturingssysteem.

Een snellere reactie, een eenvoudiger trackpad

Een keerzijde van de levendiger reactie op het besturingssysteem is dat het trackpad hinderlijk gevoelig is geworden. Ik ben nog nooit fan van trackpads geweest, en nu ben ik het nog minder. Het lijkt erop dat als ik gewoon in de richting van het trackpad adem haal ik een soort actie krijg die ik niet wil. Het bevestigen van een muis loste dat probleem op (ik had een "reisformaat" -muis die ik eerder gebruikte) en in de komende paar weken zal ik met enkele Bluetooth-muizen experimenteren om te zien of die beter zullen zijn. Begrijp me echter niet verkeerd, ik ben blij dat de netbook in het algemeen sneller lijkt te werken. Het langzamere antwoord met Windows 7 Professional was altijd een kleine ergernis, hoewel ik niets intensief aan het doen was. Ik was in de eerste plaats bezig met het gebruik van de netbook voor internettoegang en voor schrijven, en dat zal ik er ook mee blijven doen.

Ik ben in slaap gevallen en ik kan niet meer wakker worden

Er is een groot probleem waar ik nog geen oplossing voor heb gevonden - als er een oplossing voorhanden is. Als ik de computer afsluit met Windows 8, wanneer ik op de aan / uit-knop druk om hem weer op te starten, gaan de aan / uit-lampjes aan en zal de harde schijf een ogenblik ruisen, waarna de computer zichzelf weer afsluit. Wanneer ik opnieuw op de aan / uit-knop druk, start de computer normaal op en uiteindelijk vraag ik of ik een rapport naar Microsoft wil sturen over waarom het niet goed is gestart. Ik heb ervoor gekozen om het rapport te verzenden, maar de hemel weet alleen wat Microsoft ermee gaat doen.

Iets soortgelijks gebeurt als ik het commando Slaap gebruik. De computer zal prima slapen, maar daarna kan niets dat ik kan doen het opnieuw activeren. Ik moet de aan / uit-knop ingedrukt houden totdat deze helemaal uitvalt - en dan starten en door de "het zal niet de eerste keer" -routine beginnen (en een ander rapport naar Microsoft sturen).

Mijn oplossing hiervoor was om de computer in de slaapstand te zetten als ik het deksel dichtdeed, en ik deed gewoon het deksel dicht als ik er klaar mee was. Er zijn helemaal geen problemen geweest om wakker te worden van de winterslaap.

Testen, testen

Ik heb de computer nog niet echt uitgebreid gebruikt omdat dit een erg drukke maand voor me was (je ziet een aankomend rapport over hoe we mijn hoek van ons thuiskantoor hebben hersteld) maar ik kan melden dat beide Google Chrome en Internet Explorer 10 werken prima. Chrome lijkt sneller dan voorheen. Mijn favoriete tekstverwerker (op zowel pc als Mac) is Scrivener, die nu zegt dat het Windows 8-gereed is. Ik heb nog geen tijd gehad om er nog veel mee te werken, maar de eerste aanwijzingen zijn dat dit correct is. Scrivener is altijd een van de snelste tekstverwerkers geweest die ik ooit heb gebruikt en het was een feest om de levendige prestaties onder Windows 8 te zien.

De schermresolutie laat me niet toe om apps uit de Store uit te proberen, en sommige van mijn vorige software (zoals Microsoft Office 2003) zal absoluut niet draaien, dus zal ik moeten zoeken naar enkele geschikte applicaties om uit te proberen. Als iemand van jullie suggesties heeft, zou ik ze graag willen horen!

Gedachten en aanbevelingen

Als je een computer neemt die niet echt iets moet uitvoeren en erop staat om dat iets te installeren, dan moet je wel voorbereid zijn op interessante zaken. En om eerlijk te zijn, je moet het soort persoon zijn die veel geduld heeft en graag experimenteert. Ik heb zeker gezegd: "Het is maar goed dat ik dit soort dingen doe" een paar keer tijdens het installatieproces. :)

Zou ik aanbevelen dat andere mensen dit proberen? Ik zou zeggen ja, als je alle juiste voorzorgsmaatregelen neemt bij het maken van grondige back-ups, en als je een goede hoeveelheid ononderbroken tijd hebt om je te concentreren op het upgradeproces. Het helpt ook om erg flexibel te zijn en bereid om "out of the box" te denken als het gaat om het oplossen van problemen. En, natuurlijk, je moet onthouden dat er altijd de mogelijkheid is dat je, nadat je al die tijd hebt doorgebracht, alles opnieuw moet instellen zoals het was.

Al met al denk ik dat de installatie van Windows 8 een succes was en ik ben blij dat ik de middag heb gedaan.