Beoordeling

Microsoft Lumia 950 Review - De eerste smartphone die werkt als een pc

Microsoft Lumia 950 is de eerste premium smartphone met Windows 10 Mobile en komt na meer dan een jaar waarin Microsoft geen premium smartphones heeft uitgebracht. Het was een erg lange en pijnlijke wacht en, voor Windows-fans, is de interesse in dit vlaggenschip erg hoog, want het belooft high-end features, premium design en de beste Windows 10-ervaring. Immers, dit is de eerste smartphone die werkt als een pc en dat is geen kleine belofte. We hebben de afgelopen 10 dagen dagelijks de Lumia 950 gebruikt en willen graag onze mening geven over deze smartphone, in deze diepgaande evaluatie:

Hardwarespecificaties & verpakking

Microsoft Lumia 950 is verpakt in een kartonnen doos die vergelijkbaar is met die van alle Lumia-apparaten sinds Nokia door Microsoft werd gekocht. Aan de voorkant zie je alleen een foto van het apparaat.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Op de achterkant is er heel weinig informatie: je leert alleen dat het gebruikmaakt van Windows, een Qualcomm Snapdragon-processor en ZEISS-optica.

Als je de doos opent, zie je de smartphone.

Onder alle papieren kaarten vindt u ook de lader, een USB-C-kabel, de gebruikershandleiding voor het product en het veiligheidsinformatieboekje.

Helaas zijn er geen gebundelde koptelefoons en dat is best jammer voor een dure smartphone. Je zult ze apart moeten kopen, wat de kosten van het bezitten van een Lumia 950 verhoogt.

Op het gebied van hardware brengt Microsoft Lumia 950 een broodnodige update naar het platform. Allereerst pakt het een zeskernige Qualcomm Snapdragon 808-processor in, die op 1, 8 GHz werkt. Het bevat 3 GB RAM-geheugen en 32 GB aan opslagruimte die verder kan worden uitgebreid met het gebruik van een MicroSD-kaart, van elke grootte tot 200 GB.

Microsoft Lumia 950 heeft een 5.2 "AMOLED-scherm met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, een pixeldichtheid van 564 ppi, met ClearBlack-technologie en Gorilla Glass 3. Het scherm bevat ook verbeteringen in zonlichtleesbaarheid. we hebben genoten in Nokia Lumia 930 of Lumia 925 is verdwenen van de Lumia 950, wat betekent dat je deze smartphone niet kunt gebruiken terwijl je handschoenen draagt. Dit zal een teleurstelling zijn voor gebruikers die deze functie op eerdere vlaggenschepen van Lumia genoten.

De batterij is vervangbaar, heeft een capaciteit van 3000 mAh en beschikt over Qi draadloos opladen en snel opladen.

De hoofdcamera heeft een 20 megapixels beeldsensor, hij is uitgerust met ZEISS 6-lensoptica, met natuurlijke flitser, PureView en andere nuttige technologieën die, althans in theorie, het een van de beste smartphone-camera's moeten maken. Qua video-opnames is het in staat om 4K-video op te nemen met 30 frames per seconde en een resolutie van 3840 x 2160 pixels.

De camera aan de voorzijde heeft een fatsoenlijke 5 Megapixels sensor met groothoeklenzen en kan Full HD 1080p-video opnemen.

Op het gebied van connectiviteit is de Microsoft Lumia 950 de eerste Windows-smartphone met USB-C. Dit betekent een zeer snel opladen en zeer snelle gegevensoverdracht tussen uw smartphone en uw computer. Lumia 950 bevat ook Bluetooth 4.1 en ondersteuning voor draadloos netwerken met behulp van alle moderne standaards, waaronder 802.11ac. Het is geweldig dat u verbinding kunt maken met zowel 2, 4 GHz als 5 GHz draadloze netwerken en kunt genieten van zeer snelle overdrachten. Net als elk recent Lumia-apparaat bevat het ook NFC-ondersteuning.

Lumia 950 is groter dan Lumia 930, met een afmeting van 145 x 73, 2 x 8, 2 mm (of 5, 7 x 2, 88 x 0, 32 inch) in termen van hoogte, breedte en dikte. In weegt ook 150 gram of 5.29 gram.

U vindt hier alle hardware- en softwarespecificaties van deze smartphone: Microsoft Lumia 950-specificaties.

Qua hardware pakt Microsoft Lumia 950 voldoende kracht uit om zeer goede prestaties en een soepele gebruikerservaring te leveren.

Ontwerp- en bouwkwaliteit

De Microsoft Lumia 950 biedt een goede bouwkwaliteit en een strak, simplistisch ontwerp, maar het is geen topkwaliteit, terwijl het prijskaartje dat wel is. Voor hetzelfde geld kun je een Android-apparaat aanschaffen dat eruitziet als een echt vlaggenschip. Helaas maakt de Lumia 950 gebruik van een zeer generiek ontwerp, vergelijkbaar met dat van goedkopere Lumias, en het zal beslist geen aandacht trekken. Het is daarvoor te generiek.

Het goede nieuws is dat het scherm van zeer goede kwaliteit is. De ClearBlack-technologie schijnt absoluut, door echt goede zwarten aan te bieden. Blanken zijn ook goed, maar andere vlaggenschipmodellen met Android zullen in dit opzicht iets beter doen. De kijkhoeken zijn ook goed, maar buiten zicht is iets zwakker dan op Android-vlaggenschepen voor dezelfde prijs. Het scherm mist helderheid in buitenshuis gebruik, in vergelijking met andere smartphones in zijn prijsklasse. Een functie die we van vorige high-end Lumia-smartphones hebben gemist, is de supergevoelige aanraking. Dit is niet beschikbaar op de Microsoft Lumia 950, wat betekent dat je deze smartphone niet kunt gebruiken terwijl je handschoenen draagt. De winter is hier en deze functie is erg handig in deze tijd van het jaar.

De achterkant heeft absoluut niet het gevoel van een premium apparaat. Het is hetzelfde soort plastic dat wordt gebruikt op goedkopere Lumia-modellen. Aan de achterkant vind je de camera, de flitser en de luidspreker.

Het afdekken van de hoes is heel eenvoudig. U hebt geen problemen bij het vervangen van de batterij als u een reserveschijf hebt, als u de SIM-kaart of de MicroSD-kaart plaatst om de opslagruimte te vergroten.

Helaas is Microsoft Lumia 950 alleen verkrijgbaar in twee kleuren: zwart en wit. Microsoft besloot om te stoppen met het gebruik van kleurrijke covers zoals Nokia deed, wat volgens ons een vergissing is. Gebruikers van geavanceerde smartphones zullen altijd de voorkeur geven aan meer maatwerk, niet minder.

Een andere belangrijke verandering is het feit dat Lumia 950 minder hardwareknopen heeft dan eerdere vlaggenschepen van Windows Phone. De knoppen Terug, Windows en Zoeken zijn nu softwareknoppen. De enige hardwareknoppen die u krijgt, bevinden zich aan de rechterkant van de smartphone: de aan / uit-knop, de volumeknop en de cameraknop. Een kleiner aantal hardwareknoppen is een downgrade van vorige high-end Lumias, omdat de softwareknoppen soms lastig kunnen zijn.

Een aspect van het ontwerp dat we op de Lumia 950 waarderen, is hoe licht het voelt om in uw handen te houden. Deze smartphone is ook niet te groot en de meeste gebruikers kunnen deze met slechts één hand gebruiken.

Over het algemeen is de bouwkwaliteit van de Microsoft Lumia 950 goed, maar het ontwerp is te algemeen voor een smartphone met een premium prijskaartje.

De smartphone-ervaring op Microsoft Lumia 950

De kwaliteit van telefoongesprekken was overwegend goed op de Microsoft Lumia 950. Er waren echter tijden dat we voices hadden die klonken alsof ze uit een blikje weergalmden. Dit is hoogstwaarschijnlijk een softwareprobleem dat zich relatief willekeurig manifesteerde en dat kan worden opgelost in de definitieve versie van Windows 10 Mobile.

De signaalontvangst is goed. Lumia 950 sprong van 3G naar 4G-verbindingen en achteruit zonder enige "hapering".

De geluidskwaliteit van de Microsoft Lumia 950 is goed, zolang je maar wilt investeren in de aanschaf van een koptelefoonset, omdat er geen enkele bij deze smartphone wordt meegeleverd. De aangeboden audio-uitbreidingen doen het goed, ook al zijn er minder dan bij eerdere vlaggenschepen, zoals de Lumia 930. De luidspreker aan de achterkant van deze smartphone is luid en duidelijk, zolang je niet voor de hoogste kiest volume-instellingen. Verstoringen komen op gang als je dat doet. Omdat de luidspreker op de achterkant staat en u wilt genieten van een goed geluid, moet u de smartphone zo plaatsen dat de luidspreker niet wordt bedekt door het oppervlak waar u hem hebt geplaatst. Dit kan een probleem zijn als u het niet in uw handen wilt houden tijdens het luisteren naar muziek of het bekijken van video's.

Een van de Windows 10-functies die de gebruikerservaring verandert, is de nieuwe Windows Hello !, die uw iris scant om uw smartphone te ontgrendelen. Hoewel het meestal werkt, is het lang niet zo snel als een vingerafdruksensor. Je moet ook naar je smartphone kijken in dezelfde richting als je hem hebt getraind. Daar bovenop wordt uw batterij sneller leeggemaakt, zodat u hem misschien gewoon kunt uitschakelen.

Qua prestaties levert de Lumia 950 de meeste resultaten op. De enige keer dat de smartphone erg traag was, was toen we hem voor het eerst instelden en we al onze apps van een Lumia 930 migreerden. Tijdens het migratieproces was alles traag en liep de batterij vrij snel leeg. Toen dat voorbij was, genoten we van zeer goede prestaties. Alle apps waren pittig en werkten goed. Het enige dat onze gebruikerservaring verslechterd, waren de bugs die we tegenkwamen in Windows 10 Mobile. Dit besturingssysteem is nog niet voltooid en er zijn nog steeds problemen die moeten worden opgelost. Maar meer over die later in dit overzicht. Wat u moet onthouden, is dat hardware-wise, Lumia 950 levert wat u nodig heeft voor een snelle en soepele gebruikerservaring, hoewel het besturingssysteem dit voorlopig tegenhoudt.

Met betrekking tot de levensduur van de batterij is dit een zwakke plek op deze smartphone. Waarschijnlijk is het feit dat Windows 10 Mobile nog in ontwikkeling is, zeer waarschijnlijk van grote invloed op de levensduur van de batterij van deze smartphone: de meeste dagen duurde het niet meer dan 11-13 uur normaal gebruik zonder opladen. Onder lichte gebruiksomstandigheden krijgt u mogelijk een volledige 24 uur, maar niet meer. Bovendien wordt de Lumia 950 na langdurig gebruik heet, vooral als u aan het gamen bent of GPS-navigatie gebruikt. Het wordt vooral warm als u het tijdens het opladen gebruikt.

Aan de positieve kant laadt de USB-C-technologie die wordt gebruikt door Microsoft Lumia 950 deze smartphone zeer snel op. Vanaf 0% stuiterde het terug naar 10% in ongeveer vier tot vijf minuten. Vervolgens ging de batterij na ongeveer anderhalf uur volledig opnieuw aan.

Vanuit hardwareperspectief is Microsoft Lumia 950 in staat krachtige prestaties, een pittige gebruikerservaring en een fatsoenlijke levensduur van de batterij te leveren. Windows 10 Mobile is echter nog in ontwikkeling en heeft bugs die de kwaliteit van de gebruikerservaring verlagen. Een van de functies die gebruikers veel plezier zullen beleven, is de snelladende USB-technologie die de batterij in anderhalf uur volledig herstelt.

De camera-ervaring op de Microsoft Lumia 950

De camera-ervaring op de Microsoft Lumia 950 is bijna hetzelfde als dat van eerdere Lumia-vlaggenschepen. De hardware in de camera is van zeer goede kwaliteit en kan in vrijwel alle omstandigheden prachtige foto's maken, ook in slecht verlichte omgevingen. De software is echter niet zo eersteklas als vroeger. Voor Windows 10 Mobile moest Microsoft een nieuwe Camera- app maken. We hebben niet langer de geweldige Lumia Camera- app van Windows Phone 8.1. Hoewel de gebruikerservaring vergelijkbaar is in de nieuwe app, biedt deze minder mogelijkheden qua aanpassingsopties. Hoewel de hoofdcamera een tweetraps autofocus-opnamesleutel heeft, heeft het soms moeite gehad om scherp te stellen en we moesten het helpen door te wijzen op de plaats waar we willen dat het scherpstelt. Een ander nadeel is dat de nabewerking altijd enkele seconden duurt. Als je een foto wilt bekijken zodra je deze hebt genomen, moet je jezelf met wat geduld bewapenen. Dit is een schande, omdat de hardware in Microsoft Lumia 950 veel krachtiger is dan in eerdere vlaggenschepen. Eerdere verwerking zou niet langer moeten duren dan op oudere smartphones. Dit is zeker een softwareprobleem dat kan worden opgelost in toekomstige updates voor de Camera- app.

Wat betreft de kwaliteit van de foto's die je maakt met de Microsoft Lumia 950 - het is erg goed. Hieronder vindt u een galerij met tientallen foto's, waaronder selfies die zijn gemaakt met de camera aan de voorkant van de 5 Megapixel. Zoals je kunt zien, is zelfs de camera aan de voorkant heel capabel.

Video-opnames zijn erg goed: de digitale videostabilisatie werkt goed en de video- en audiokwaliteit zijn van topklasse. Je kunt video's opnemen met een maximale resolutie van 3840x2160 pixels en 30 frames per seconde of je kunt kiezen voor Full HD-video's met 1920x1080 pixels en 60 frames per seconde. Hieronder ziet u een panoramische video, opgenomen in een park.

Hier is een video met enkele kinderen die spelen en rondlopen.

We genoten ook van video's opnemen tijdens concerten. Zoals je hieronder kunt horen, is de audiokwaliteit echt goed. Dit is een opname van een recent concert van de band Nightwish in Boekarest, Roemenië.

En hier is nog een opname gemaakt tijdens een ander concert.

Last but not least, de slow-motion video-opname optie is interessant. Als je wilt beginnen met het opnemen van slow-motionvideo, tik je op de knop Video in de app Camera en vervolgens op het pictogram met de schildpad. Zo ziet een normale video er uit:

En hier is hetzelfde onderwerp opgenomen in slow motion, met 120 frames per seconde:

De twee camera's op de Microsoft Lumia 950 doen zeer goed werk bij het maken van foto's van hoge kwaliteit en het opnemen van video van hoge kwaliteit. De software is echter volledig opnieuw geschreven door Microsoft en het heeft nog steeds een beetje verbetering nodig, totdat het het kwaliteitsniveau heeft bereikt dat de voormalige Lumia Camera-apps van Windows Phone 8.1 bieden.