Beoordeling

De Nokia Lumia 735 Review - Is de selfie-smartphone een goede smartphone?

Nokia Lumia 735 is de eerste smartphone van Microsoft die op de markt wordt gebracht als de smartphone die speciaal is ontworpen voor selfies en Skype-videogesprekken. Als je naar de specificaties kijkt, kun je de 5 megapixels camera aan de voorkant niet negeren, wat zeker indrukwekkend is, althans in de wereld van Windows Phone-apparaten. Maar hoe zit het met de rest van deze smartphone: is het goed voor fotografie in het algemeen? Hoe zit het met de hardwareprestaties? Gaat de batterij minimaal een dag mee? We hebben dit apparaat ongeveer een week getest en nu zijn we klaar om onze conclusies te delen, in deze review:

Hardwarespecificaties & verpakking

De verpakking van de Nokia Lumia 735 is dezelfde als die van de Lumia-familie met Windows Phone 8.1.

In de doos vindt u de smartphone, een micro-USB-lader, de gebruikershandleiding, de garantie, enkele folders en een paar Nokia-stereohoofdtelefoons. Dit is de enige Lumia die in de afgelopen maanden werd gelanceerd met een inbegrepen koptelefoon, wat geweldig is.

Kijk voor de complete unbox-ervaring hieronder om de korte video te bekijken:

Nokia Lumia 735 wordt aangedreven door dezelfde Snapdragon 400 quad-coreprocessor op 1, 2 GHz die is te vinden in de Lumia 630 en de Lumia 830. Hij heeft 1GB RAM-geheugen en 8GB opslagruimte die kan worden uitgebreid door het gebruik van een microSD kaart.

Het scherm is een 720p ClearBlack OLED-scherm met een grootte van 4, 7 ". Het wordt beschermd door Gorilla Glass 3 en biedt automatische helderheidsregeling en verschillende verbeteringen in de leesbaarheid van zonlicht.

Qua formaat is de Lumia 735 134, 7 mm (5, 3 inch) hoog, 68, 5 mm (2, 69 inch) breed en slechts 8, 9 mm (0, 35 inches) breed. Het weegt slechts 134, 3 gram (4, 73 gram). Het is een smartphone van gemiddelde grootte die eenvoudig mee te nemen is en gemakkelijk in de hand te houden is. Je zult er geen problemen mee hebben om het met slechts één hand te gebruiken.

De ster van deze smartphone is de camera aan de voorzijde met 5 megapixels en is geschikt voor het maken van foto's en het opnemen van video met 1080p. De achteruitrijcamera daarentegen is vrij gemiddeld: hij heeft slechts 6, 7 megapixels, autofocus en LED-flitser. Helaas bevat het niet de PureView-technologie die de Lumia-serie beroemd heeft gemaakt.

Nokia Lumia 735 heeft een 2220 mAh-batterij, een FM-radiochip die gewaardeerd zal worden door gebruikers die veel reizen, Bluetooth 4.0, het werkt met nano-simkaarten en het kan verbinding maken met zowel 3G- als 4G-cellulaire netwerken. Wat draadloze connectiviteit betreft, kan deze verbinding maken met 802.11b / g / n-netwerken, maar niet met draadloze 802.11ac-netwerken. Het kan zichzelf ook draadloos opladen met behulp van de Qi-standaard.

Ga voor meer informatie over al zijn specificaties naar deze pagina: Nokia Lumia 735 - Gedetailleerde specificaties.

Ontwerp- en bouwkwaliteit

Wanneer je voor het eerst naar de Nokia Lumia 735 kijkt, heb je de indruk dat het een unibody-ontwerp is zoals de Lumia 930. Dat is niet het geval. Je kunt de hoes zelfs verwijderen, ook al is dat niet gemakkelijk. Als gevolg hiervan kunt u de batterij vervangen, de vereiste nano-simkaart plaatsen om deze smartphone te gebruiken en een micro-SD-kaart aansluiten wanneer u er een nodig heeft.

De covers zijn verkrijgbaar in zwart, wit, groen en oranje. Zoals u op onze foto's kunt zien, hebben we de zwarte versie van deze smartphone getest.

De lay-out van de knop is de standaard die wordt gebruikt voor Lumia-smartphones: ze bevinden zich allemaal aan de rechter rechterkant en zijn gemakkelijk te bereiken en drukken op. Helaas heeft de Lumia 735 geen hardware cameraknop die erg handig zou zijn geweest, vooral bij het nemen van selfies en geen hardwareknoppen aan de onderkant van het scherm.

Over het scherm gesproken, het is een ClearBlack OLED-scherm en geen ClearBlack IPS LCD-scherm zoals dat op de Lumia 830. Gelukkig betekent dit niet dat het scherm slecht is. De ClearBlack-technologie helpt veel en de zwart-wit niveaus zijn net zo goed als op andere high-end Lumia smartphones. Ook is de zichtbaarheid buitenshuis duidelijk over het algemeen goed en de automatische helderheidsregeling helpt veel bij gebruik buitenshuis. Het scherm heeft een goed contrast en kleurreproductie en zelfs fatsoenlijke kijkhoeken
hoewel niet zo goed als de displays gevonden op duurdere Lumias.

Nokia Lumia 735 is perfect voor mensen met kleine handen en zakken die geen grote, zware smartphone willen. De kwaliteit van de gebruikte materialen voor de hoes is redelijk goed en je krijgt niet het idee dat je een goedkope smartphone gebruikt.

De bouwkwaliteit van de Nokia Lumia 735 komt overeen met de gemiddelde prijs. Je zult niet het gevoel hebben dat je minder krijgt dan waarvoor je hebt betaald en je zult tevreden zijn met de manier waarop het eruit ziet en aanvoelt. Het gewicht en de afmetingen van deze smartphone zijn geweldig, zelfs voor mensen met kleine handen.

De telefoonervaring op de Nokia Lumia 735

De telefoonervaring op de Lumia 735 is over het algemeen goed. De geluidskwaliteit van uw gesprekken is goed en dat geldt ook voor de kwaliteit van uw videogesprekken vanwege de camera aan de voorkant. Lumia 735 is de enige Windows Phone waarmee je HD-videogesprekken kunt voeren terwijl je de camera aan de voorkant ervan gebruikt. In termen van signaalsterkte - het was goed in onze testen en we merkten geen rare signaaldalingen tijdens het gebruik van deze smartphone.

Bij het luisteren naar muziek of het bekijken van video's is de geluidskwaliteit over het algemeen goed. Er zijn enkele audiotoebehoren beschikbaar (hoewel niet zoveel als op de hogere Lumias) die over het algemeen goed werk leveren.

De hardware van deze smartphone is, ondanks dat deze niet erg krachtig is, goed genoeg om de camera een pittig gevoel te geven. De Nokia Camera- app wordt snel gestart, na ongeveer twee of drie seconden. Ook het nemen van de ene foto na de andere is vrij snel, omdat de app snel elke afbeelding verwerkt en opslaat. Lumia 735 biedt Living Images - een functie die statische foto's omzet in korte video's of dynamische foto's als u dat wilt. Bij het bekijken van je foto's krijg je kleine video's te zien die ongeveer een seconde meegaan en eindigen met de foto's zelf. Het is een nieuwe en coole manier om je foto's te bekijken.

We vonden het verrassend dat de achteruitrijcamera op de Lumia 735 niet zo geweldig is. In ieder geval niet zo groot als je zou verwachten als je een smartphone raadpleegt die geweldig zou moeten zijn voor selfies. Het is uw gemiddelde camera die gemiddelde resultaten levert, zowel bij het maken van foto's als bij het opnemen van video. Het laat zien dat het slechts 6, 7 megapixels heeft en dat de Pureview-technologie ontbreekt. De camera aan de voorkant van 5 megapixels is goed voor een camera aan de voorkant. Het helpt je om betere selfies te maken dan op andere smartphones, maar verwacht er niets bijzonders van. In het onderstaande album vindt u verschillende voorbeelden van foto's, waaronder een paar selfies gemaakt met de camera aan de voorzijde, zodat u een beter beeld krijgt van de beeldkwaliteit die Lumia 735 biedt. Alle foto's zijn gemaakt met de Auto- instellingen in een bewolkte en regenachtige dag. Helaas hadden we geen zonnige dagen bij het testen van deze smartphone.

Als het gaat om video-opnames, is een van de grootste minpunten van de achteruitrijcamera het feit dat deze niet de speciale functies heeft die te vinden zijn op de Lumia 830 en Lumia 930: optische beeldstabilisatie en rijke opname met surround-geluid. In de onderstaande demo kun je zien hoe het ontbreken van deze functies van invloed is op de kwaliteit van een opname terwijl je een bewegend doelwit filmt en je zelf beweegt:

We hebben ook een demo opgenomen waarin we onze omgeving filmden. Zoals u zelf kunt zien, is de kwaliteit van de opname in orde, maar deze schittert op geen enkele manier.

Als u de Lumia 735 gaat gebruiken voor bijvoorbeeld turn-by-turn GPS-navigatie en u offline kaarten of een paar grote games downloadt, kan de 8 GB opslagruimte relatief snel vol raken. Combineer dit met veel foto's en je zult binnenkort een micro-SD-kaart moeten kopen om de beschikbare ruimte op deze smartphone te vergroten. Dit kan voor sommige gebruikers een nadeel zijn tijdens hun ervaring met de Lumia 735.

De 2220 mAh-batterij op de Lumia 735 is goed genoeg om een ​​hele dag mee te gaan in normale gebruiksscenario's. Als u uw smartphone niet zo vaak gebruikt, kan deze zelfs maximaal twee dagen duren. De enige dingen die het snel doen, zijn games en turn-by-turn GPS-navigatie.

Over het algemeen waren we blij met de telefoonervaring op de Nokia Lumia 735. Het enige nadeel was het feit dat de camera niet zo geweldig is als je zou verwachten dat het een smartphone is die als smartphone voor selfies wordt verkocht.

Windows Phone 8.1 & The Nokia Apps

Nokia Lumia 735 wordt geleverd met de Lumia Denim-update die werd aangekondigd met een aantal nieuwe functies, zoals: Live-mappen, Apps Corner, Consumer VPN, Lumia Camera en een nieuw Glance-scherm . De meest verwachte verbetering is de nieuwe Lumia Camera die de Nokia Camera vervangt. Het moet sneller en intuïtiever zijn dan de oude versie.

De Nokia Lumia 735 die we hebben ontvangen voor testdoeleinden draait op Lumia Denim . De enige camera-app die erop is geïnstalleerd, is de Nokia Camera . We hebben geen Lumia Camera gevonden : niet in de apps, noch in de Store . Hoogstwaarschijnlijk zal deze app in de komende weken worden uitgebracht via de Windows Phone Store . Andere kenmerken Windows Phone-gebruikers waren aan het wachten om de Live Folders en het nieuwe Glance-scherm te zien . Live-mappen zijn beschikbaar op de Lumia 735, maar het kijkscherm is dat niet.

Veel van de verbeteringen in Lumia Denim zijn systeemverbeteringen die helpen om Windows Phone-gebruikers een betere telefoonervaring te bieden.

De app-collectie voor Lumia neemt zowel in het aantal apps als in de kwaliteit toe. De belangrijkste toevoeging die relevant is voor de Lumia 735 is de Lumia Selfie- app. Hiermee kun je gemakkelijk selfies maken, hun kwaliteit verbeteren en allerlei filters en effecten toevoegen.

Hoewel we dol waren op de manier waarop deze app werkt, konden we niet nalaten de knop voor de hardwarecamera te missen. Deze knop is erg handig, vooral bij het maken van selfies en het hoeven drukken op de camera- knop van de Lumia Selfie- app is niet zo eenvoudig bij het maken van een selfie. Ja, het instellen van een timer in de app helpt, maar een hardware cameraknop zou de selfies-ervaring geweldig hebben gemaakt.

Windows Phone 8.1 is een solide besturingssysteem en het werkt vloeiend op deze smartphone. We hebben geen prestatieproblemen ondervonden en alle apps die we gebruikten waren over het algemeen pittig.

Prestaties in benchmarks

Om de prestaties van de Nokia Lumia 735 te vergelijken met die van andere modellen, hebben we verschillende benchmarks uitgevoerd. We vergeleken de resultaten met die verkregen met Lumia 530, Lumia 630, Lumia 830 en Lumia 930.

De eerste benchmark-app die we hebben gebruikt, is MultiBench 2. In de processortest was Lumia 735 net zo snel als zijn broers en zussen - Lumia 830 en Lumia 630. Hetzelfde gold voor de grafische test, wat logisch is gezien het feit dat Lumia 735 de dezelfde processor en grafische chip met de eerder genoemde modellen.

In termen van gegevensoverdracht - opnieuw zien we zeer kleine verschillen in vergelijking met andere modellen. Hetzelfde geldt voor de snelheid van het RAM-geheugen.

Daarna hebben we de WP Bench benchmark-app uitgevoerd. Eerst keken we naar de resultaten van de CPU-test en we merkten dezelfde trend: het prestatieverschil tussen de Lumia 735, Lumia 830 en Lumia 640 is minder dan 1% omdat ze dezelfde processor delen.

Hieronder ziet u de resultaten die zijn verkregen met de grafische, opslag- en geheugentests, die net zo saai zijn, in die zin dat ze niets bijzonders onthullen. Dezelfde hardware retourneert dezelfde prestaties, ongeacht welke smartphone u gebruikt. De reden waarom je de Lumia 630 en Lumia 530 met meer frames per seconde in de grafische test ziet, is alleen te wijten aan het feit dat ze kleinere schermen met kleinere resoluties hebben.

Vervolgens hebben we de Sunspider-benchmark gebruikt om snel te evalueren hoe snel internetten op deze smartphone is. De browse-prestaties aangeboden door Lumia 735 is op een lijn met die aangeboden door Lumia 830, dat is goed. De enige echt snelle smartphone in deze test is Lumia 930.

Vervolgens hebben we de tijd gemeten die het duurt voordat de Lumia 735 het Windows Phone-besturingssysteem start en laadt. Een cold-boot werd gemiddeld in ongeveer 30 seconden gedaan, wat naar onze mening een goed resultaat is - zeer vergelijkbaar met dat van de Lumia 830 en Lumia 930.

Last but not least gebruikten we de WP Bench- batterijtest om te meten hoe snel de batterij leegraakt wanneer de smartphone al zijn hardwarebronnen gebruikt en benadrukt dat deze maximaal werkt. Lumia 735 had een geweldig resultaat, dat 5 uur en 15 minuten duurde. Als dit niet genoeg bewijs is, zal de batterij van de Lumia 735 de meeste Windows Phones overleven en u zult zeker een hele dag nodig hebben.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Als uit onze benchmarks één conclusie kan worden getrokken, is dat de Lumia 735 hetzelfde prestatieniveau biedt als Lumia 830 en Lumia 630. De batterij zal echter langer zijn dan die van deze andere smartphones en is momenteel de Windows Phone met de beste autonomie .

Product Nominaal 4/5

Vonnis

Nokia Lumia 735 is geen perfecte smartphone en dat probeert het niet eens te zijn. Ja, het doet betere selfies dan de meeste smartphones, maar het ontbreken van een hardwarecameraknop maakt de selfie-ervaring minder leuk. De prestaties zijn niet geweldig, maar Windows Phone 8.1 draait er sowieso soepel op. De achteruitrijcamera is niet geweldig, maar de fotografeervaardigheden zijn goed genoeg voor de meeste mensen. Een onverwacht gebied waar deze smartphone echt schittert, is de batterij die vele andere Windows-telefoons zal overleven. De waarheid is dat u op het prijsniveau moeite zult hebben om een ​​betere deal te vinden. Nokia Lumia 735 is een geweldige smartphone voor prijsbewuste gebruikers.