Beoordeling

ASUS RT-AC5300 beoordelen - De WiFi-router die Spiderman zou maken

ASUS RT-AC5300 werd aan het einde van 2015 onthuld en wordt nu wereldwijd op de markt gebracht. Het is een draadloze router die het nieuws vooral heeft gemaakt vanwege zijn uiterlijk. Deze enorme, over-the-top draadloze router ziet eruit alsof deze door Spiderman is ontworpen. Het bevat ook het hoogste aantal externe antennes op een thuisrouter tot nu toe en zeer indrukwekkende specificaties en een bijpassende prijs. We waren blij het te hebben ontvangen voor testen en, na gebruik in ons thuisnetwerk voor meer dan een week, willen we onze mening hierover delen in deze gedetailleerde beoordeling. Dit is wat u krijgt als u de ASUS RT-AC5300 tri-band gigabit draadloze router koopt:

Unboxing van de ASUS RT-AC5300 tri-band gigabit draadloze router

De ASUS RT-AC5300 tri-band gigabit draadloze router wordt geleverd in een zeer grote doos die het uiterlijk van andere netwerkproducten van ASUS ontleent. Op de voorkant van de doos vindt u een afbeelding van het apparaat en een samenvatting van de belangrijkste functies.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Op de achterkant van de doos vindt u meer informatie over hoe deze router werkt, de soorten verbindingen en knoppen die u aan de zijkanten zult vinden, evenals een vergelijking met andere routers gemaakt door ASUS.

Wanneer u de voorkant van de verpakking opent, ziet u meteen de router, die groot, zwaar en indrukwekkend is. U zult onmiddellijk de grafische elementen opmerken die zijn geïnspireerd door het merk Republic of Gamers van ASUS.

In het pakket vindt u de volgende elementen: de ASUS RT-AC5300 draadloze router, een netwerkkabel, een ondersteuningsschijf met de gebruikershandleiding in 28 talen en hulpprogramma's die ook een hulpmiddel bevatten voor het herstel van de router (erg handig wanneer omgaan met een mislukte firmware-update), de voedingsadapter, de garantiekaart en de snelstartgids. Er is ook een folder waarin een van de unieke kenmerken van deze router wordt beschreven, die later in deze beoordeling zal worden behandeld.

De verpakking van de ASUS RT-AC5300 draadloze router is zeker zijn premium prijskaartje waardig, net als de omvang en het uiterlijk van dit netwerkapparaat. De unboxing-ervaring zal een spannende ervaring zijn, vooral als je bedenkt dat we het hebben over iets dat nogal saai is: een draadloze router!

Hardwarespecificaties

Nadat u de ASUS RT-AC5300 draadloze router hebt uitgezet, moet u de 8 externe antennes (4 zend / 4 ontvangen met MU-MIMO-technologie) monteren, het hoogste aantal externe antennes op een thuisrouter tot nu toe. Dit alleen al zorgt voor de verwachting van ongeëvenaarde prestaties.

De acht antennes moeten bijdragen aan het leveren van een totale maximale bandbreedte van 5334 Mbps: 1000 Mbps voor het 2, 4 GHz draadloze netwerk en 2167 Mbps voor elk van de twee 5GHz draadloze netwerken die door deze router worden uitgezonden. Vanzelfsprekend zijn deze indrukwekkende aantallen theoretisch en ze worden niet gemakkelijk bereikt in de echte wereld met gemeenschappelijke netwerkhardware. Als u een goed beeld wilt krijgen van de bandbreedte die u waarschijnlijk zult bereiken, lees dan het gedeelte over draadloze netwerkprestaties van deze recensie.

Het is een goed idee dat deze router, zo nieuw en zo krachtig, ondersteuning biedt voor alle moderne netwerkstandaarden, inclusief 802.11ac, en alle soorten gegevensversleuteling.

De grootte van deze router is uitstekend: 9, 6 x 9, 6 x 2, 6 inch (breedte x diepte x hoogte) of 24, 5 x 24, 5 x 6, 6 cm. Het is ook een zware draadloze router van 3, 99 lbs of 1, 8 kg.

Aan de voorkant van de ASUS RT-AC5300 bevinden zich 5 LED's: een voor voeding, een voor de WAN, een voor de LAN, twee voor de draadloze netwerken en een voor de WPS-functie.

Aan de rechterkant vindt u een USB 2.0-poort, een knop voor het in- / uitschakelen van de LED's, een knop voor het in- of uitschakelen van de WPS-functie en een voor het in- en uitschakelen van het draadloze netwerk.

Aan de achterkant van de draadloze router bevinden zich vier Ethernet-poorten voor het aansluiten van uw eigen computers en apparaten en een vijfde voor het verbinden van de router met internet. Er is ook een USB 3.0-poort en een knop om de router in en uit te schakelen.

Als u de draadloze router van de ASUS RT-AC5300 ondersteboven draait, kunt u enkele van zijn binnenkanten zien. Deze router heeft binnenin zeer krachtige hardware: een dual-core Broadcom BCM4709 C0-processor, draaiend op 1, 4 GHz, 512 MB RAM-geheugen en 128 MB opslagruimte.

Als u een gedetailleerde en volledige lijst met specificaties wilt, gaat u naar deze pagina: Specificaties ASUS RT-AC5300.

De ASUS RT-AC5300 draadloze router heeft een aantal van de krachtigste hardware die je op een draadloze router voor consumenten en het grootste aantal bevestigbare antennes zult vinden. Het is ook een van de grootste en zwaarste routers op de markt.

Instellen en gebruiken van de ASUS RT-AC5300 draadloze router

Voordat we beginnen met hoe het is om deze router vanuit een software- en netwerkperspectief in te stellen en te gebruiken, willen we eerst een logistiek aspect bespreken dat voor sommige gebruikers relevant kan zijn: aangezien deze router zo groot is, met zoveel antennes en zonder een systeem voor montage op muren, moet het op stabiele oppervlakken worden geplaatst waar er voldoende ruimte voor is. Het is niet het soort apparaat dat je gemakkelijk kunt verbergen voor zicht, ergens veilig. Zodra je een goede plek hebt gevonden om het te plaatsen, waar er voldoende ruimte is, sluit je de router aan op het stopcontact, sluit je hem aan op een pc en start hem.

De ASUS RT-AC5300 draadloze router maakt gebruik van dezelfde firmware die zich ook op andere ASUS-routers bevindt, met het verschil dat deze een aantal nieuwe functies bevat die uniek zijn voor deze router. De installatiewizard is gemakkelijk te gebruiken en begint met het vragen aan gebruikers om de standaard routerlogin en -wachtwoord te wijzigen, wat een goede proactieve benadering is van ASUS.

Tijdens de wizard wordt het type internetverbinding automatisch gedetecteerd en worden de nodige gegevens van u gevraagd, zodat de router verbinding kan maken met uw internetprovider. Aan het einde van de installatiewizard krijgt u de kans om de draadloze netwerken in te stellen die door de router worden uitgezonden. U kunt alleen hun naam en netwerksleutel instellen.

Nadat de eerste installatie is voltooid, kunt u de details echter in detail instellen met behulp van de beheerinterface, die beschikbaar is in 19 talen, die u hieronder kunt zien.

De gebruikersinterface van de administratie is goed georganiseerd. In de kolom aan de linkerkant zijn er twee secties: Algemene en geavanceerde instellingen .

Het gedeelte Algemeen bevat veel extra functies, waarvan sommige uniek zijn voor de ASUS RT-AC5300 draadloze router, zoals Game Boost . U opent elke functie door erop te klikken en vervolgens kunt u deze inschakelen en instellen hoe deze werkt.

In het gedeelte Geavanceerde instellingen krijgt u toegang tot alle instellingen voor de standaardfuncties van deze router. Dingen als het draadloze netwerk, het lokale netwerk (LAN), de VPN-functies van deze router, de firewall enzovoort. Nadat u klaar bent met de wizard voor snelle setup, raden we u aan om alle geavanceerde instellingen te doorlopen en deze router zo in te stellen dat deze op uw manier werkt. Je moet ook de extra functies inschakelen waarin je bent geïnteresseerd. Ze zijn standaard uitgeschakeld, wat goed is, omdat het grondstoffen vrijmaakt en de basics met zeer hoge snelheden worden geleverd.

We hebben gezegd dat dit eerdere beoordelingen zijn voor ASUS-netwerkproducten - we vinden het erg leuk om hun beheerinterface te gebruiken. Het is mooi ingedeeld, goed georganiseerd en je zult geen problemen ondervinden bij het vinden van de instellingen die je interesseren. Een ander positief punt is het feit dat de Help- documentatie direct beschikbaar is. Wanneer u met de muis over de meeste instellingen beweegt, wordt een vraagteken weergegeven. Als u vervolgens op die instelling klikt, wordt een verklaring voor die instelling weergegeven, zodat u weet wat het doet. Dit is een goede benadering, die moet worden weerspiegeld door andere leveranciers.

We hebben de nieuwste firmwareversie gebruikt die beschikbaar was tijdens het testen: 3.0.0.4.380_838. Een nieuwe functie die we tijdens het gebruik van deze versie hebben ontdekt, is een Feedback- tool die u kunt vinden in het gedeelte Beheer van instellingen. Hiermee kunt u problemen direct bij ASUS melden via de beheerinterface van uw router. Deze tool is geweldig omdat het ook extra informatie naar ASUS zal sturen, voor foutopsporing, zoals de logboeken en instellingen van de router.

We hebben deze tool feitelijk gebruikt om het enige probleem te melden dat we hebben gevonden met de beheerinterface: als u de Opera-webbrowser gebruikt om toegang te krijgen, zijn de standaardinstellingen niet vooraf ingevuld. Alle vervolgkeuzelijsten worden zonder waarden weergegeven. Als u de beheerinterface gebruikt in andere browsers, zoals Firefox of Chrome, is er geen probleem. U kunt hieronder een snelle vergelijking bekijken.

Hopelijk wordt dit probleem door ASUS gesorteerd in een toekomstige firmware-update. En als we het hebben over firmware-updates, is een ander positief punt dat ASUS al drie firmwareversies heeft uitgebracht sinds deze router werd vrijgegeven. Elke nieuwe versie repareert fouten en verbetert de prestaties.

Nadat u de ASUS RT-AC5300 draadloze router hebt aangeschaft, moet u altijd de nieuwste beschikbare firmware installeren om te profiteren van de best mogelijke prestaties en gebruikerservaring.

Na het instellen van de router zijn we begonnen al onze apparaten vanuit het netwerk te verbinden: desktop-pc's, laptops, tablets, consoles, smartphones en draadloze printers. We hadden geen problemen om een ​​van hen te verbinden en het delen van netwerken, mediastreaming en andere netwerkgerelateerde taken werkten soepel, zonder problemen.

We zijn blij met de eenvoudige installatie van ons netwerk en de hoeveelheid controle die de gebruikersinterface biedt voor het beheer van de ASUS RT-AC5300-router. De beheerinterface is eenvoudig in gebruik en biedt veel aanpassingsmogelijkheden die geliefd zullen zijn bij geeks en IT-professionals. Deze router werkte heel goed tijdens onze tests en we ondervonden geen problemen met stabiliteit en prestaties.