Beoordeling

Herziening van de ASUS ZenFone 3 ZE520KL - De nieuwe koning van betaalbare vlaggenschepen

Het herfstseizoen is hier en ASUS is klaar met een nieuwe reeks ZenFone-smartphones. Het bedrijf lanceert drie verschillende modellen, allemaal in dezelfde generatie: de ASUS ZenFone 3, de ASUS ZenFone 3 Deluxe en de ASUS ZenFone 3 Ultra. Ze hebben allemaal solide hardwarekenmerken en elke smartphone heeft een ander prijssegment. Een paar weken geleden hebben we de ASUS ZenFone 3 (ZE520KL) in handen gekregen, het knappe kleine broertje van de nieuwe familie: het is een 5, 2 inch-smartphone met veel te zeggen en nog meer om te pronken. Nadat we deze grondig hebben getest en dagelijks hebben gebruikt, willen we u in deze beoordeling graag laten zien hoe het werkt, wat we leuk vonden en wat de zwakke punten zijn:

Hardwarespecificaties en verpakking

De ASUS ZenFone 3 ZE520KL-smartphone wordt geleverd in een zwarte kartonnen doos die er premium uitziet en aanvoelt. Het ontwerp ASUS gebruikt voor de verpakking is zeer eenvoudig en minimalistisch, maar ook elegant. De bovenkant van de doos bevat alleen de naam Zenfone 3 in het midden.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

De naam van het Taiwanese bedrijf kon ook niet ontbreken - het is subtiel ingeprent aan een kant van de doos. De onderkant is de plaats waar u gedetailleerde informatie over de inhoud krijgt. Daar vindt u een sticker met de naam van de smartphone die u zojuist hebt gekocht, evenals enkele technische details over de hardware- en softwarespecificaties.

Het pakket wordt op dezelfde manier geopend als een horlogekast en bevat de ASUS ZenFone 3 ZE520KL-smartphone, de oplader en een verwijderbare USB-naar-USB Type C-kabel, een koptelefoon en een set oordopjes met verschillende afmetingen, een metalen pin voor het uitwerpen van de SIM-lade uit de smartphone, de garantiekaart, een snelstartgids en enige andere documentatie.

Onze eerste indruk toen we het pakket openden en de ASUS ZenFone 3 ZE520KL bekeken, was dat we een premium-apparaat in onze handen hadden. Zoals we snel zullen zien, is deze smartphone een sterke uitdager van de beste mid-range smartphones op de markt.

Dankzij het scherm van 5, 2 inch is de ASUS ZenFone 3 ZE520KL een smartphone met een gemiddelde grootte die bij u past, ongeacht of u grote of kleine handen heeft. Het scherm dat voor deze smartphone wordt gebruikt, is een Super IPS + capacitief touchscreen met een FullHD (1080 x 1920 pixels) resolutie en een pixeldichtheid van 424 ppi. Het IPS-deel van deze specificaties betekent dat het scherm natuurlijke kleuren, een goede contrastverhouding en een aantal zeer goede helderheidsniveaus moet bieden.

Het is ook de moeite waard om op te merken dat zowel het display als de achterkant van de smartphone worden beschermd door Corning Gorilla Glass 2.5D. Wat dat betekent is dat het scherm en de achterkant van de smartphone worden beschermd door een versterkte glasplaat die naar de randen is gebogen. Deze keuze heeft twee voordelen: de smartphone ziet er mooier uit vanuit het oogpunt van esthetiek en de randen zijn ergonomischer. Wanneer u de smartphone vasthoudt en gebruikt, komen uw vingers alleen langs alle randen langs gladde oppervlakken.

Voer de binnenkant van de ASUS ZenFone 3 ZE520KL in en je zult zien dat deze draait op een 64-bits octa-core 2.0GHz Cortex-A53-processor en een Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625-chipset. Dat verwerkingsvermogen wordt ook geholpen door een Adreno 506 grafische chip. Qua geheugen kan de ASUS ZenFone 3 ZE520KL worden geleverd met 3 of 4 GB LPDDR3 RAM-geheugen en met 32 ​​of 64 GB ingebouwde opslagruimte, afhankelijk van het model dat u koopt. We hebben het model getest met 4 GB RAM-geheugen en 64 GB interne opslagruimte. Naast wat je vanaf het begin krijgt en als je de opslagcapaciteit van je smartphone wilt vergroten, moet je weten dat je ook een MicroSD-kaart van maximaal 2 TB kunt toevoegen.

Het lijkt erop dat ASUS het belang van de camera op een smartphone beter heeft begrepen dan veel andere fabrikanten en dat ze op de ASUS ZenFone 3 ZE520KL op dit gebied heel goed werk hebben geleverd. De smartphone maakt gebruik van een hoofdcamera achteraan met een sensor van 16 megapixels, een diafragma van 2, 0 / 2, 0 en een Largan-lens van 6 P. De camera profiteert ook van een autofocus met een laserstraal van 0, 03 seconde, een 4-assig optical Image Stabilization-systeem en een echte real-flitstoon met twee led-lampjes. Op de voorkant van de smartphone heeft ASUS een 8 megapixelcamera met een diafragma van f / 2.0 meegeleverd, wat de vreugde zou moeten zijn van alle selfie-liefhebbers. :)

Over de connectiviteitsopties gesproken, het is belangrijk op te merken dat de ASUS ZenFone 3 ZE520KL een dual-SIM-smartphone is, wat betekent dat hij tegelijkertijd met twee simkaarten kan werken. Het kan verbinding maken met 4G mobiele netwerken (hoewel er maar één SIM tegelijk 4G kan gebruiken), en het heeft ook een ingebouwde Bluetooth 4.2-chip voor draadloze verbindingen van dichtbij. In termen van draadloze connectiviteit werkt het met een netwerkchip dat compatibel is met de 802.11 a / b / g / n / ac-netwerkstandaarden, zodat het verbinding kan maken met zowel 2, 4 GHz als met 5 GHz draadloze netwerken.

De ASUS ZenFone 3 ZE520KL wordt ook geleverd met een verscheidenheid aan sensoren geïnstalleerd. Naast de gangbare sensoren zoals de accelerometer, gyroscoop, nabijheids- of omgevingslichtsensor, heeft ASUS ook een vingerafdrukscanner aan de achterkant van het apparaat meegeleverd, die je kunt gebruiken om de smartphone te ontgrendelen of te authenticeren in verschillende apps.

De autonomie van deze smartphone wordt geboden door een niet-verwijderbare 2650 mAh batterij die, samen met de nieuwe generatie chipset, een batterij meer dan een dag lang moet opladen tegen een vergoeding.

Als maat en gewicht dingen zijn waar u om geeft, moet u weten dat het 5, 08 ounce (144 gram) weegt in een lichaam met een lengte van 15, 78 inches (146, 87 mm), 2, 91 inch (73, 98 mm) breed en 0, 30 inch (7, 69 mm) in dikte.

Als u meer informatie wilt over de specificaties van de ASUS ZenFone 3 ZE520KL, raadpleeg dan de officiële website: ASUS ZenFone 3 ZE520KL.

Op het gebied van hardwarevermogen heeft de ASUS ZenFone 3 ZE520KL alles wat je zou verwachten en een beetje meer van een smartphone uit het topsegment.

Ontwerp en bouwkwaliteit

We beginnen dit gedeelte door te zeggen dat de ASUS ZenFone 3 ZE520KL een van de best uitziende Android-smartphones is die we deze zomer hebben mogen testen. Het kan een middentandsmartphone zijn, met een prijskaartje dat niet hoog is, maar dat betekent niet dat ASUS compromissen heeft gesloten wat betreft het ontwerp en de materialen die zijn gebruikt bij het bouwen van de ASUS ZenFone 3 ZE520KL.

De smartphone is verkrijgbaar in vier kleurvarianten: Sapphire Black, Moonlight White, Aqua Blue en Shimmer Gold, die u kunt zien op de onderstaande afbeelding. De enige die we hebben getest, is een Sapphire Black- model dat, naar ons idee, er geweldig uitziet.

Zoals we ook kort vermeldden in de sectie over hardwarespecificaties van deze recensie, zijn zowel het scherm als de achterkant van de smartphone bedekt met glas. Het gebruik van dit materiaal heeft zowel een goede als een slechte. De ASUS ZenFone 3 ZE520KL ziet er stijlvol uit en past mooi bij elke elegante outfit. Maar al dat glas, aan alle kanten, betekent ook dat de smartphone een vingerafdrukmagneet is en dat je er niet veel aan kunt doen. Tenzij je het natuurlijk de hele tijd schoonmaakt, en dat kan leiden tot een OCD-aandoening die je niet wilt hebben. :)

Natuurlijk kun je jezelf ook een mooie beschermhoes geven en je smartphone erin doen, maar waarom doe je dat met zo'n prachtige smartphone? Het zou zonde zijn om het zomaar te verbergen. En uit eigen ervaring kunnen we u vertellen dat gevallen gewoonlijk interfereren met hoe de zaklamp werkt en dat het waarschijnlijk ook moeilijker wordt om de vingerafdruksensor aan de achterkant van de telefoon te bereiken. Al dat glas op de smartphone ontmoet op de gebogen randen gemaakt van mat plastic en versterkt maar ook gestileerd door twee zeer dunne lijnen van geborsteld metaal.

De voorkant van de smartphone wordt gedomineerd door het 5.2-inch display, maar ook de camera aan de voorkant en de oorluidspreker bovenaan en de drie Android-knoppen aan de onderkant. Daarover gesproken, ASUS koos ervoor om touch capacitieve knoppen te gebruiken voor alle drie de standaardacties van Android: Back, Home en Recent apps . We hebben altijd gezegd dat dit soort "fysieke" knoppen onze voorkeur op elke smartphone is. Wij vinden ze beter dan de softwareknoppen die zijn ingesloten op het display van sommige smartphones, simpelweg omdat ze niet het gevoel hebben dat ze de ruimte op ons scherm innemen. We wensten echter dat ze ook zouden zijn verlicht, omdat ze in het donker iets gemakkelijker te vinden zouden zijn geweest.

De andere drie knoppen - de aan / uit-knop en de volumeknop - zijn allemaal te vinden aan de rechterbovenkant van de ASUS ZenFone 3. Ze hebben een vrij sterke, maar zeer aangename, voelbare feedback en ze zijn ook erg gemakkelijk te onderscheiden vanwege hun geborstelde oppervlakken en scherpe randen.

De tegenovergestelde rand - de linker - is vrij van knoppen of aansluitingen, maar het is de thuisbasis van de SIM-lade. Om hem te openen, moet je de metalen pin uit de verpakking of een kleine pin gebruiken.

De bovenrand van de ASUS ZenFone 3 is de plaats waar u de 3, 5 mm audio-aansluiting en de secundaire microfoon kunt vinden, terwijl u aan de onderkant de USB Type C-poort, de luidsprekergrille en de primaire microfoon vindt.

Ten slotte wordt de achterkant van de smartphone gedomineerd door de camera en de vingerafdruksensor. De ASUS ZenFone 3 ZE520KL biedt een goede camera waarvan we vonden dat deze beter presteerde dan die op veel andere smartphones in deze prijscategorie. Maar omdat ASUS een goede camerasensor gebruikte, evenals een goede set lenzen, en omdat ze erin slaagden een vrij dunne smartphone te bouwen, is het nadeel dat de camera een "bult" is aan de achterkant van de ASUS ZenFone 3. Het stoort ons niet, in feite houden we van smartphones met uitstekende camera's, omdat ze een beetje meer fotogeoriënteerd willen zijn. Dat is eigenlijk waar over de ASUS ZenFone 3 ZE520KL, maar we zullen daar meer over vertellen in de camera sectie van deze review.

Voor zover de vingerafdruksensor gaat, is het een vrij goede. Na het instellen was het ontgrendelen van de smartphone net zo eenvoudig als het in mijn hand nemen. De sensor bevindt zich op de perfecte plaats voor mijn wijsvinger om in te drukken, dus het is bijna een natuurlijke beweging om de smartphone te ontgrendelen. De vingerafdruksensor weet echter uw vingerafdruk ongeveer 4 van de 5 te identificeren. Eén van de vijf kan mislukken. Dat is een efficiëntiegraad die naar onze mening redelijk goed is.

Over het algemeen ziet de ASUS ZenFone 3 ZE520KL er een stuk beter uit dan je zou verwachten van een smartphone uit het middensegment en de materialen die het Taiwanese bedrijf gebruikt, voelen aan als premiumkwaliteit.

De smartphone-ervaring op de ASUS ZenFone 3 ZE520KL

Een van de belangrijkste elementen van een goede gebruikservaring voor smartphones is de kwaliteit van het scherm dat u krijgt. Gelukkig heeft ASUS uitstekend werk verricht op dit gebied - ze zeggen dat de ASUS ZenFone 3 ZE520KL een scherm-tot-lichaamverhouding van 75, 6% heeft en een scherm dat een maximale helderheid van 600 nits kan bieden. We kunnen niet beweren dat het 5, 2-inch Full HD-scherm er goed uitziet, zelfs bij fel licht, ook bij gebruik in direct zonlicht. Bovendien zijn de kijkhoeken erg goed, de kleuren zijn rijk en levendig en de tekst ziet er erg helder uit. Er is niets slechts dat we erover kunnen zeggen, want het is een heel goed display. :)

Het volgende grote voordeel van wat een smartphone een goede gebruikerservaring biedt, is de manier waarop het werkt. Daarmee denken we na over hoe snel de smartphone reageert op uw opdrachten. De ASUS ZenFone 3 ZE520KL presteert erg goed op dit gebied: we hebben nooit het gevoel gehad dat het laggy was en we hebben het nog nooit gezien dat het blokkeerde of herstartte. Het downloadt en installeert apps vrij snel (vooral op een snel 5 GHz wifi-netwerk) en de apps en games die we draaiden, werkten allemaal erg goed.

Eerder, in de sectie met hardwarespecificaties van deze recensie, hebben we vermeld dat de ASUS ZenFone 3 ZE520KL een dual SIM-smartphone is. Dat betekent dat u tegelijkertijd twee simkaarten kunt gebruiken. Hoewel beide SIM-kaartslots 3G WCDMA- en 4G LTE-netwerkbanden ondersteunen, kan slechts één daarvan verbinding maken met een 3G- of 4G-netwerk tegelijk. De andere SIM werkt alleen in een dergelijk geval op een 2G-netwerk. Het is ook vermeldenswaard dat, als u de ASUS ZenFone 3 ZE620KL als een dual-SIM-smartphone gaat gebruiken, een van de SIM-kaarten een micro-SIM-kaart moet zijn, terwijl de andere een nano-simkaart moet zijn.

Ten tweede, als u een microSD-kaart wilt toevoegen aan uw smartphone om de opslagcapaciteit te vergroten, moet die microSD-kaart in het nano-SIM-slot worden geplaatst, dus in dit geval kunt u de smartphone niet gebruiken in de Dual SIM-modus.

Zolang we het in tests hadden, kunnen we zeggen dat de ASUS ZenFone 3 ZE520KL op een bewonderenswaardige manier functioneerde vanuit het oogpunt van een "telefoon" -gebruiker. We hebben nooit problemen gehad met de signaalontvangst en de telefoongesprekken die we hadden waren van zeer goede kwaliteit. Zowel jij als de persoon met wie je spreekt, zullen elkaar gemakkelijk begrijpen. Een ander aspect dat we op prijs stelden in de ASUS ZenFone 3 ZE520KL is dat, hoewel we het geluidsvolume "in oproepen" op het maximale niveau houden, mensen om ons heen niet konden begrijpen wat de persoon aan de andere kant zei. Dat betekent dat het luistergedeelte het goed doet, en het betekent ook dat uw privégesprekken privé blijven. :)

Wat de geluidskwaliteit betreft bij het afspelen van mediabestanden, is de luidspreker op de ASUS ZenFone 3 ZE520KL redelijk goed en schept ASUS zelfs op over de "5-magneetluidspreker" die erop werd gebruikt. Hoewel het geen storende geluiden zijn en de audiokwaliteit meer dan behoorlijk is, kunnen we niet zeggen dat het op een zinvolle manier indruk op ons maakte. Als u een goede kwaliteit wilt, biedt een goede koptelefoon u een veel beter resultaat.

Qua autonomie wist de niet-verwijderbare batterij van 2650 mAh ons ongeveer een dag lang volledig te laden. Dat omvat activiteiten die elke gewone smartphone-gebruiker uitvoert: telefoongesprekken en sms-berichten, surfen op internet, e-mails lezen en beantwoorden, scrollen door Facebook, grappige katten bekijken op YouTube en van tijd tot tijd informele spelletjes spelen. Het is geen indrukwekkende levensduur van de batterij, maar het valt ruim binnen de normen van smartphones uit het middensegment.

De ASUS ZenFone 3 ZE520KL is een zeer goede smartphone: het scherm ziet er geweldig uit en de hardware heeft geen problemen bij het bieden van voldoende stroom voor elke activiteit. We waardeerden ook de zeer goede kwaliteit van de telefoontjes die we hadden.

Lees de volgende pagina van deze recensie voor meer informatie over de camera-ervaring op deze smartphone, de software die erop is geïnstalleerd en over de prestaties die deze biedt in benchmarks.