Beoordeling

De Nokia 150 herzien - De terugkeer van featurephones?

Ah, Nokia. Het merk dat zoveel mensen in de jaren negentig had verbonden. Het merk dat in de markt voor mobiele communicatie zo sterk is gestegen, dat het de afgelopen paar jaar tot onvoorstelbare dieptepunten is gedaald. Onder het nieuwe eigenaarschap van Foxconn en HMD global heeft het iconische merk de productie van featurephones, de voorouders van de huidige mobiele apparaten, hervat. Omdat velen van jullie geïnteresseerd zijn om te zien waar deze nieuwe weg het Finse bedrijf zal inslaan, hebben we besloten om een ​​pauze in te lassen van onze gebruikelijke beoordelingen van hightech apparatuur en stoutmoedig te gaan waar weinigen eerder zijn geweest: we hebben de Nokia 150 getest, een nieuwe uitziende functietelefoon die voor minder dan USD 30 wordt verkocht. Laten we eens kijken wat deze baby kan doen, nietwaar?

Verpakking, ontwerp en bouwkwaliteit van de Nokia 150

Voordat we verder gaan, laten we een eenvoudige vraag beantwoorden: wat is in vredesnaam een ​​'functietelefoon'? Eenvoudig en pijnlijk eenvoudig, het is precies het tegenovergestelde van wat de naam doet vermoeden: een telefoon zonder functies. Het is de telefoon die je tech-hopeloze familieleden gebruiken. De telefoon die hipsters kopen om vintage te voelen. Het is het enige item dat achterblijft nadat iemand in uw auto heeft ingebroken. En toch is het de telefoon die het potentieel heeft om elk ander elektronisch apparaat dat bestaat te overleven, zowel wat betreft de batterij als het algehele uithoudingsvermogen. Nu we dit uit de weg hebben geholpen en na het stellen van uw verwachtingen op grondniveau, laten we onze gebruikelijke beoordelingsprocedure hervatten:

Waar te kopen

Koop nu

De telefoon wordt geleverd in een witte doos, met foto's van de telefoon vanuit verschillende hoeken op de voorkant.

De doos bevat de telefoon (in wit, op ons testexemplaar), de batterij, de micro USB-lader en de handleiding. Helaas is geen headset meegeleverd in het pakket dat we hebben ontvangen. Maar afhankelijk van waar je woont, kun je er misschien een vinden.

Goed? Wat zou je verwachten van een telefoon die minder dan 30 dollar kost? Een draadloze oplader? De telefoon heeft zelfs geen WiFi-mogelijkheden, maar we komen daar zo aan.

De lader met 550mA-rating is klein, zowel qua uitvoer als qua grootte, en in de traditie van Nokia is de kabel niet verwijderbaar van de oplader. Voordat we de hooivorks kopen, moet je bedenken dat dit een 'functietelefoon' is, dus zelfs het feit dat de oplaadpoort een micro-USB-indeling heeft, is schokkend.

De telefoon wordt geleverd in twee kleuren, saai zwart en extreem wit. Ja, ik heb die namen verzonnen, maar je moet toegeven dat ze echt klinken. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat en behoudt zijn kleur zelfs wanneer hij is bekrast, wat een goede zaak is, gezien het bereik van gebruikers voor deze kleine telefoon.

Hoe klein, vraag je? Hij is 4.65 inch (118 mm) lang, 1.97 inch (50.2 mm) breed en 0.53 inch (13.5 mm) dik. Snel raadsel: wat is wit, slank, duurzaam en weegt 3, 99 gram? Fout, het antwoord is de iPhoneSE, die we eerder hebben beoordeeld en tegelijkertijd verliefd zijn geworden. Terugkomend op onze functietelefoon, weegt het slechts 2, 85 gram of 81 gram met de verwijderbare batterij meegeleverd (neem dat, iPhone), dus het is redelijk licht. De telefoon voelt nog kleiner aan door zijn afgeronde hoeken en zorgt, in combinatie met de textuur van de behuizing, voor een zeer glad stuk oude technologie.

Als je vanaf een smartphone komt, zul je zien dat de voorkant van de telefoon deze rare dingen onder het scherm heeft en een snelle zoekopdracht op internet zal je vertellen dat ze "knoppen" of "sleutels" worden genoemd. Het toetsenbord licht op wanneer het wordt gebruikt (ik weet het, verbijsterend) en de knoppen zijn redelijk eenvoudig in te drukken. De knop in het midden fungeert als een joystick, maar er is geen enkele kans dat je hem goed kunt gebruiken, tenzij je kleine handen hebt (en er alles aan doet om geen grap van Donald Trump hier in te voegen).

Het 2, 4-inch scherm is de dominante functie aan de voorkant van de telefoon. Afgezien van het Nokia-logo, het luidsprekerrooster en de microfoon, vindt u geen andere functies op de voorkant van de Nokia 150 (mijn selfie-verslaving lijdt veel, maar het is allemaal in de naam van de wetenschap). Natuurlijk mag u geen exotische functies verwachten zoals een licht- en nabijheidssensor of zelfs deze zeer geavanceerde functie genaamd "notification LED." Waar denk je dat je bent? In de 21ste eeuw?

De onderkant en zijkanten van de telefoon zijn zo wit als het kenmerkblad, zonder volumeknopjes of andere items om het slanke ontwerp van de telefoon te verstoren.

De bovenkant van de telefoon bevat de micro-USB-oplaadpoort en de hoofdtelefoonaansluiting, terwijl de achterkant van de telefoon het luidsprekerrooster, de VGA-camera en een flits bevat.

Voordat ik verder ga naar het volgende hoofdstuk, voeg ik er gewoon aan toe dat de achterklep verwijderbaar is, net als de batterij. Nadat u beide hebt verwijderd, hebt u toegang tot zowel de SIM-kaartsleuf (klein SIM-kaartformaat, geen micro- of nano-simkaart) en de microSD-kaartsleuf. Oké, prima, je kunt het microSD-kaartslot als een functie toevoegen.

Het telefoonontwerp is schoon, eenvoudig en kan door sommigen zelfs als aantrekkelijk worden beschouwd. De behuizing van polycarbonaat voelt goed aan, maar glibberig. Sommige toetsen zijn te klein en te dicht bij elkaar voor de gemiddelde gebruiker, maar met oefenen en vingernagels kunt u het nummer dat u wilt bellen juist typen. Meestal .

Hardwarespecificaties en software-interface van de Nokia 150

De Nokia 150 heeft twee versies, een single-SIM-kaart en een dual-SIM-kaart. We hebben de single SIM-versie bekeken, die een iets langere levensduur van de batterij biedt. Nu, ik weet niet wat uw definitie van "batterij met een lange levensduur" is, maar als u alleen een smartphone-ervaring hebt, zou u kunnen denken dat drie dagen een uitstekende levensduur van de batterij betekenen. Als u dat vergelijkt met de levensduur van de batterij van de Nokia 150, kan dit een openbaring opleveren: de aangegeven levensduur van de batterij van de Nokia 150 met een enkele sim is 31 dagen. Ja, een volledige maand. De dual-SIM-variant heeft een beweerde batterijduur van "slechts" 25 dagen. We zullen dit in het volgende hoofdstuk testen, maar zelfs als het de helft daarvan is, kwalificeert het de Nokia 150 als een uitstekende back-uptelefoon.

Natuurlijk kunnen we niet praten over processorsnelheden en het aantal kernen, aangezien Nokia-telefoons standaard worden aangedreven door kleine Finse gremlins. Wat we u echter kunnen vertellen, is dat de Nokia 150 geen intern geheugen gereserveerd heeft voor mediabestanden, dus als u foto's wilt maken of MP3-bestanden wilt beluisteren, moet u de telefoon uitrusten met een microSD-kaart (tot 32 GB) ondersteund).

Het scherm is een verbijsterend 2, 4-inch QVGA-scherm. Je leest het goed, QVGA, wat 240 bij 320 pixels betekent. Zelfs het display op mijn printer heeft meer pixels dan dat! Omdat het scherm vrij klein is, is de pixeldichtheid van 166 dots per inch vergelijkbaar met de iPhone. Nee, ik bedoel niet de iPhone SE, ik bedoel de originele iPhone, uitgebracht in 2007. Schrikwekkend genoeg is het scherm van de Nokia 150 in staat kleuren weer te geven, hoewel slechts 65.000 (vergeleken met 16 miljoen of meer dat hier te zien is) eeuw kan weergeven).

De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 640 bij 480 pixels. Met 0.3 megapixels is het enige gebruik dat ik kan bedenken voor de foto's gemaakt door de Nokia 150 een ingelijste foto van de woonkamer van een mier. Ja, ik ben een beetje hard op een telefoon die minder kost dan een knipbeurt, maar dit is slechts het begin, ik beloof dat ik het beter zal doen in het volgende hoofdstuk. Nogmaals, gezien de specificaties, heeft het geen zin om te praten over de brandpuntsafstand of de variabele focus, maar het heeft tenminste een flits, die ook als een zaklamp fungeert. Yay! De camera kan video's opnemen met 144 bij 176 pixels en 12 frames per seconde, die vervolgens met succes kunnen worden gebruikt als miniatuurvideo's en niet veel anders.

En hier, onder de overvloed aan functies waarmee de Nokia 150 ons verwent, komt een van de problemen die ik beschouw als een dealbreaker: de telefoon kan alleen verbinding maken met dual-band 2.5G (900/1800 MHz) netwerken. Je zou kunnen zeggen "maar waarom zou het 3G of meer nodig hebben als het geen toegang tot internet heeft?" Welnu, het komt omdat sommige GSM-serviceproviders hun infrastructuur hebben geüpgraded naar 3G en geen 2G-dekking meer hebben. Dit is een groot probleem, omdat het de telefoon in sommige delen van de wereld bijna onbruikbaar kan maken. Wat de connectiviteit betreft, heeft het apparaat een Bluetooth 3.0-adapter en is het ook toegankelijk via een USB-kabel.

De batterij is een verwijderbare Li-Ion 1020 mAh-batterij. Voor degenen onder u die in het verleden Nokia-telefoons hadden, het is dezelfde oude BL-5C-batterij, die wordt gebruikt in een verscheidenheid van Nokia-functietelefoons. Het is in staat om de telefoon gedurende een volledige maand op stand-by te laten staan ​​of om 22.00 uur wanneer het voor gesprekken wordt gebruikt.

Verderop in de softwareomgeving maakt de Nokia 150 gebruik van het "Nokia Series 30+" -platform en na ongeveer twee weken gebruik van de telefoon, vermoed ik dat de "30+" afkomstig is van de ouderdom van de software. In jaren. De software is direct vertrouwd voor iedereen die ooit een Nokia-functietelefoon heeft gebruikt en biedt basisfuncties, zoals oproeplog, contacten, wekker, agenda, berichten en rekenmachine. Het heeft ook multimedia-functies, zoals FM-radio (alleen beschikbaar wanneer een headset is aangesloten), MP3-speler, camera en fotogalerij, evenals een videospeler en "Snake Xenzia", ​​een slechte weergave van het Snake-spel van de oude Nokias. .

Met in het achterhoofd het primaire doel, dat van een back-uptelefoon en / of een telefoon voor mensen die geen smartphone kunnen of willen gebruiken, doet de software wat het zou moeten doen: het biedt basisfuncties zonder enige glitches of vertraging. Behalve het Snake-spel, maar dat bespreken we in het volgende hoofdstuk.

De telefoon heeft beperkte mogelijkheden en functies, net als de traditie voor functietelefoons. De levensduur van de batterij is uitstekend en de software is bug-vrij (misschien omdat het zo eenvoudig is dat er geen fouten in de code passen). Het enige belangrijke probleem is dat het apparaat niet geschikt is voor 3G en het zal voor sommige potentiële kopers nutteloos zijn.

Real-life prestaties van de Nokia 150

Als u een gewone Digital Citizen-lezer bent, zult u merken dat er geen Benchmarks-sectie is, en de reden ligt voor de hand. De enige prestatietests die op de Nokia 150 kunnen worden uitgevoerd, zijn "hoe ver kan men van de beschaving komen voordat je hem opnieuw moet opladen" en "hoeveel foto's die met de Nokia 150 zijn gemaakt, kunnen worden opgeslagen op een 512 MB kaart" (het antwoord op de laatste is meer dan 9000). Toen ik zag hoe ik niet nog een niet-destructieve test voor dit kleine apparaat kon bedenken, begon ik het gewoon te gebruiken.

De eerste paar minuten met de Nokia 150 waren nogal komisch: ik ging steeds weer door alle menu-items en probeerde elk spoor van een internetverbinding te vinden: een browser, een messenger, een app store, ALLES! Mijn moeder gebruikt een Nokia 100, dus ik was behoorlijk bekend met de bediening (aangezien het toevoegen van nummers aan het telefoonboek te gecompliceerd voor haar is). Eigenlijk was ik in die dagen eigenaar van een van deze, maar ze heetten simpelweg 'mobiele telefoons' en Missy Elliott was nog steeds iets. Ook was internet op mobiele telefoons toen nog vrij science fiction.

Allereerst: het menu van de Nokia 150 is pijnlijk eenvoudig. Het heeft een totaal van 16 pictogrammen, allemaal zichtbaar zodra u op de Menu-knop drukt. De menustructuur is direct herkenbaar voor iemand die al 20 jaar niet in een grot woont. Alle functies van de telefoon zijn gemakkelijk toegankelijk via de speciale snelkoppelingen op de centrale joystick. Nou, relatief eenvoudig, niet zo erg als je grote vingers hebt, omdat de knoppen vrij klein en krap zijn.

Na het omwisselen van de test-SIM-kaart met een van een andere provider (zoals degene die ik gebruikte had alleen 3G-dekking), testte ik de gesprekskwaliteit binnenshuis. Afgezien van een beetje aan de rustige kant, de luidspreker van de Nokia 150 had geen hoorbare gebreken.

Zoals elke goede reviewer, heb ik de Nokia 150 in allerlei situaties getest, inclusief het gebruik ervan in het openbaar. Terwijl ik door een relatief drukke straat liep, met constant verkeer, merkte ik dat het volume van de luidspreker maximaal niet genoeg is om het geluid te bedekken.

Aan de andere kant, als u een koptelefoon aansluit, is het geluid luid en duidelijk, hoewel de geluidskwaliteit slechts gemiddeld is voor muziek. Zoals eerder vermeld, heeft de telefoon een FM-ontvanger, dus ik luisterde naar mijn favoriete lokale radiostation terwijl ik aan het fietsen was, met zeer weinig ontvangstproblemen.

Ik heb ook de video- en fotomogelijkheden getest, die, zoals je ziet, uit een andere eeuw lijken te komen. De foto's missen details; de video's zijn minuscuul en onbruikbaar op grotere schermen. Hier heb je een voorbeeld (in de originele grootte!) Van een foto gemaakt met de Nokia 150.

Bij weinig licht degradeert de kwaliteit nog meer, zoals u hieronder kunt zien:

Je kunt ook hier de andere foto's bekijken die we met deze telefoon hebben gemaakt, in de onderstaande galerij.

Vervolgens heb ik een video binnenshuis gemaakt, die je hieronder kunt zien:

Er is ook een video met bewegende onderwerpen, zodat je een idee krijgt over de video-opnamemogelijkheden van deze telefoon. Bescheiden is een understatement. :)

Over schermen gesproken, het Nokia 150-scherm is helder en de lage pixeldichtheid is geen probleem voor de gewone gebruiker. Natuurlijk, afkomstig van een smartphone, ziet het scherm er oud uit, maar de gebruikte lettertypen en de hoeveelheid weergegeven informatie helpen de leesbaarheid behoorlijk.

De levensduur van de batterij komt dicht in de buurt van de opgegeven waarden: ik laadde hem op aan het begin van de testsessie en aan het einde van de testsessie bedroeg de batterij ongeveer 50%. Extrapolerend, dit vertaalt zich in een batterijduur van 20 tot 30 dagen op stand-by, wat zelfs bij de normen van featurephones veel is. Je kunt vergeten waar je de oplader hebt geplaatst (vooral als je oud en vergeetachtig wordt, zoals ik).

De behuizing bleek goed gemaakt, maar na een paar dagen van het delen van een zak met de sleutels van mijn appartement, raakte de behuizing bekrast.

Over het algemeen was er ook een verschil in houding ten opzichte van het apparaat. Terwijl ik er eerder met de smartphone voor zorgde dat ik het niet liet vallen, niet om het te krassen of het te onderwerpen aan extreme temperaturen, met de Nokia 150 begon ik meer "ontspannen" te worden. Het werd minder een gadget en meer een hulpmiddel.

Wat ik echter onaanvaardbaar vind, is het feit dat het Snake-spel bijna onbespeelbaar was vanwege de vertraging tussen de gebruikersinvoer en de bewegingen van de slang. Hoe kun je ontspannen en zo'n geweldig spel spelen met deze ingangsvertraging? Onaanvaardbaar!

Oh, ik ben het deel vergeten waar ik de kans verloor om mijn soulmate te ontmoeten tijdens de beoordeling van deze telefoon. Ze was prachtig; ze liep over straat, ik staarde in haar ogen, ze staarde naar de Nokia 150 die ik gebruikte om wat foto's te maken. Ze liep voorbij, nooit meer gezien te worden en eerlijk gezegd, wie kon haar de schuld geven? Ik bedoel, zou je geïnteresseerd zijn in een idioot uitziende kerel die probeert een video van het verkeer op te nemen met een 'functietelefoon'?

Voors en tegens van de Nokia 150

Waar te kopen

Koop nu

Samenvattend onze bevindingen, vond ik het volgende:

  • Uitstekende prijs
  • Fatsoenlijk ontwerp voor een functietelefoon en robuuste bouwkwaliteit
  • Verkleinend in grootte
  • Uitstekende levensduur van de batterij
  • Zeer eenvoudig te leren en te gebruiken

Er waren echter ook enkele dingen die ik niet leuk vond:

  • DE SNAKE XENZIA GAME LAGS!
  • De luidspreker is niet krachtig genoeg voor gebruik buitenshuis
  • Niet bruikbaar in 3G-cellulaire netwerken
  • Foto's en video's die met de Nokia 150 zijn gemaakt, zijn net als mijn liefdesleven: wazig en met weinig trouw. :)
Product gewaardeerd 2/5

Vonnis

De Nokia 150 is een gemiddelde functietelefoon. Ik heb genoten van de aanwezigheid van een MicroSD-kaartsleuf, de levensduur van de batterij en de eenvoud en het gebruiksgemak. Gezien het kleine prijskaartje en de 25+ dagen batterijlevensduur op stand-by, is de telefoon uitstekend als een back-uptelefoon. Ik heb altijd een reserve telefoon in mijn auto, in geval van nood. Het kleine formaat en de zwakke luidspreker maken de Nokia 150 echter ongeschikt voor ouderen of gebruik in een rumoerige omgeving. Het feit dat het alleen 2G ondersteunt, maakt het nog minder aantrekkelijk. Als een comeback van functietelefoons aanstaande is, is de Nokia 150 zeker niet de voorbode.