Beoordeling

Beveiliging voor iedereen - Sophos Home herzien

Sophos is een bedrijf dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen en verkopen van bedrijfsbeveiligingsproducten. Ze bieden echter ook gratis een thuisbeveiligingsproduct aan, dat elke thuisgebruiker kan downloaden en gebruiken. We waren benieuwd wat Sophos Home allemaal te bieden heeft en of het efficiënt is in het beschermen van onze Windows-computers. Daarom hebben we het voor een proefrit genomen en nu willen we u vertellen wat de voor- en nadelen van dit product zijn. Lees onze recensie en kijk of Sophos Home een beveiligingshulpmiddel is dat u op uw Windows-computers en -apparaten wilt:

Waar is Sophos Home goed in?

Sophos Home is een goede beveiligingstool voor mensen die willen:

 • Een beveiligingsproduct met een eenvoudige gebruikersinterface
 • Om efficiënt te worden beschermd tegen gevaarlijke websites, ongeacht welke webbrowser ze graag gebruiken
 • Goede anti-malware bescherming
 • Al het bovenstaande, gratis!

Voors en tegens

In de volgende lijst hebben we enkele van de beste aspecten van Sophos Home verzameld :

 • De antivirus-engine is erg goed in het opschonen van malware
 • Het web shield filtert al het internetverkeer op uw computer, zodat u dezelfde uitstekende bescherming krijgt, ongeacht de webbrowser van uw voorkeur
 • De gebruikersinterface is eenvoudig, dus absolute beginners zullen er waarschijnlijk dol op zijn
 • Het heeft geen negatief effect op de prestaties en snelheid van uw computer
 • Het bundelt niets wat je misschien niet wilt of nodig hebt
 • Het is gratis!

Aan de andere kant, hier zijn een paar dingen die we niet leuk vonden aan Sophos Home :

 • De antivirusengine is langzamer dan andere wanneer je je computer scant op malware
 • Eenvoud betekent dat u geen geavanceerde configuratie-opties krijgt
 • Er zijn geen logs of statistieken offline beschikbaar, alleen online
Product Nominaal 4/5

Vonnis

Sophos Home is beveiligingssoftware die niet voor iedereen is. We houden van de efficiëntie van de antivirus-engine en we zijn ook fans van zijn eenvoudige en minimalistische aanpak. Dit product is een plezier voor beginners en gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in gecompliceerde antivirusproducten. De eenvoud ervan heeft echter wel een prijs, wat betekent dat er geen geavanceerde opties zijn om te configureren, geen nuttige extra functies die uw veiligheid kunnen verhogen, naast de basisbeginselen die door Sophos Home worden geboden. Het biedt ook geen firewallbescherming, dus u moet op de Windows Firewall vertrouwen. Wij zijn van mening dat Sophos Home een uitstekende keuze is voor mensen die de voorkeur geven aan gratis beveiligingsproducten en niet willen knoeien met ingewikkelde beveiligings-apps. Geavanceerde gebruikers die volledige bescherming wensen, inclusief een firewall, moeten op zoek naar commerciële producten, niet gratis.

De download- en installatie-ervaring

U begint met het bezoeken van de website van Sophos en het maken van een gebruikersaccount. Tenzij u een online account aanmaakt, kunt u dit gratis product niet gebruiken. Dit is echter een eenvoudig proces en het vereist slechts een paar details over u: uw naam, e-mailadres en een wachtwoord.

Nadat u een account hebt aangemaakt, kunt u het gebruiken om u aan te melden bij uw Sophos Home- dashboardpagina. Zoals u in de onderstaande afbeelding kunt zien, ziet deze webpagina er eenvoudig en gemakkelijk uit. Om Sophos Home op uw computer te installeren, klikt of tikt u op de knop PC Installer .

Vervolgens begint uw browser met het downloaden van een bestand met de naam SophosInstall.exe, met een grootte van 255 MB. Het installeren van de beveiligingsapplicatie op onze testcomputer duurde slechts een paar minuten. Gedurende die tijd waren de enige aanvullende gegevens die van de Sophos-servers werden gedownload de database-updates van de virusdefinities met een totale grootte van 14, 7 MB. Het installatieproces is eenvoudig en duidelijk, omdat er geen instellingen kunnen worden gemaakt of opties om uit te kiezen. U klikt gewoon op Installeren en vervolgens op Voltooien aan het einde.

Wanneer de installatie is voltooid, wordt er geen gebruikersinterface geladen en worden er geen dialogen weergegeven door dit beveiligingsproduct. Als u echter in uw systeemvak kijkt, ziet u dat de toepassing is geladen en wordt uw beveiliging al gecontroleerd.

Tot nu toe is het downloaden en installeren van Sophos Home op een Windows-computer eenvoudig en we zijn daar dol op.

Integratie met Windows, webbrowsers en universele Windows-platform-apps

Sophos Home schakelt Windows Defender tijdens de installatie automatisch uit, en dat is goed, vermijd mogelijke conflicten en prestatieproblemen. Aan de andere kant schakelt Sophos Home Windows Firewall niet uit, maar het heeft een uitstekende reden om het niet te doen: Sophos Home bevat geen firewallmodule. U kunt op Windows Firewall vertrouwen voor bescherming tegen netwerkaanvallen of een andere standalone firewall-toepassing installeren. Het goede deel is dat het betekent dat je geen problemen zou moeten hebben met het gebruik van een van de netwerkfuncties die beschikbaar zijn in Windows.

Voor uw onlinebeveiliging bevat Sophos Home geen webbrowseruitbreidingen en in plaats daarvan geeft het de voorkeur aan het scannen van al het internetverkeer op uw computer om te voorkomen dat u schadelijke websites bezoekt.

Een ander positief punt over de integratie van Sophos Home en onze Windows-computers is het feit dat dit beveiligingsproduct geen nadelige invloed op de prestaties van uw computer lijkt te hebben. We maken deze verklaring op basis van de metingen die we hebben gedaan. Eerst hebben we BootRacer gebruikt om de opstarttijd van onze testcomputer te meten voor en na het installeren van Sophos Home, en de resultaten die we kregen waren hetzelfde. Ten tweede keken we naar het RAM-verbruik van Sophos Home : als er niets bijzonders gebeurt, heeft het slechts 22 MB RAM nodig om te draaien. Dat is heel weinig! Ten derde hebben we ook een paar tests uitgevoerd met Speedtest.net en met LAN Speed ​​Test . De snelheden waren hetzelfde voor en na het installeren van de beveiligingssuite, wat betekent dat het geen negatief effect heeft op gegevensoverdrachten op internet of lokaal netwerk, en dat is een uitstekend resultaat!

Sophos Home is een beveiligingsproduct dat goed is geïntegreerd met Windows. De netwerkfuncties worden niet gehinderd door Sophos Home omdat het beveiligingsproduct geen firewallmodule bevat. Wat betreft uw online beveiliging, krijgt u een webschild dat al het internetverkeer filtert, zonder webbrowseruitbreidingen, en dat is iets wat we leuk vinden. Ten slotte waarderen we ook dat dit beveiligingsproduct de computer of uw gegevensoverdracht niet vertraagt.

Gebruiksgemak en configuratie

Beveiligingsproducten bieden meestal geavanceerde gebruikersinterfaces, met veel opties en instellingen. Zelfs als ze niet voor de hand liggen, zijn ze er, georganiseerd in meerdere vensters, secties, lijsten, enzovoort. Dat is niet het geval voor Sophos Home, dat waarschijnlijk de meest eenvoudige gebruikersinterface biedt die we in een beveiligingsproduct hebben gezien. Hier is een afbeelding van om een ​​beter idee te krijgen van waar we het over hebben:

De gebruikersinterface geeft aan of uw computer beveiligd is en geeft u twee knoppen: "Scan mijn computer" en "Beheer mijn beveiliging". "Scan mijn computer" start een volledige computer scan op malware en mogelijk ongewenste applicaties, en "Manage My Security" opent uw standaard webbrowser en neemt u mee naar uw Sophos online account. Als u begint met het scannen van uw computer, toont de gebruikersinterface de voortgang en het aantal geïdentificeerde bedreigingen, maar niets anders.

"Manage My Security" neemt u online en nadat u zich aanmeldt bij uw Sophos- account; u kunt de status en geschiedenis van gebeurtenissen op uw apparaat bekijken, antimalware- en website-uitzonderingen instellen en de functies Real-Time Protection, Potentially Unwanted Application (PUA) en Web Protection in- of uitschakelen.

Uitzonderingen moeten handmatig worden ingevoerd door het volledige pad van mappen of bestanden in te voeren die u niet wilt laten scannen op bedreigingen of door de adressen in te typen van de websites die u niet wilt laten filteren. Dit is niet zo eenvoudig als het zou kunnen zijn, maar alle paar andere functies die kunnen worden in- of uitgeschakeld, worden beheerd met behulp van eenvoudige schakelaars, dus dat is goed.

Als dat nodig is, kunt u ook online toegang krijgen tot de helpdocumentatie door te klikken op de knop met het vraagteken in de rechterbenedenhoek van de gebruikersinterface van het bureaublad. Als u verdere ondersteuning nodig hebt voor Sophos Home, kunt u ook de communityforums en de kennisbank bekijken. We hebben geen optie gevonden om ondersteuning te krijgen via e-mail of telefoon.

Wat betreft waarschuwingen en meldingen heeft Sophos Home gelijk: u krijgt een melding telkens wanneer malware op uw computer wordt gedetecteerd. Wanneer dat gebeurt, laat de gebruikersinterface zien dat er een of meer waarschuwingen zijn.

Als je logs en statistieken wilt zien, kom je niet in Sophos Home, tenminste lokaal op je computer. Als u online op uw Sophos Home- dashboard gaat, kunt u zien hoeveel bedreigingen zijn schoongemaakt en welke websites zijn geblokkeerd op elk van uw computers.

Sophos Home is het beveiligingsproduct met de meest eenvoudige gebruikersinterface die we ooit hebben gezien. Dat is geen slechte zaak, en we moeten toegeven dat we deze aanpak leuk vinden. Het is een van de beste opties voor mensen die geen gecompliceerde apps willen gebruiken.

Lees de volgende pagina van deze recensie om te zien hoe efficiënt Sophos Home uw computer beschermt tegen netwerkaanvallen en malware en andere informatie daarover.