Anders

Simpele vragen: Wat zijn drivers en waarom heb je ze nodig?

Als u een computer hebt gebruikt, hebt u waarschijnlijk gehoord van stuurprogramma's. Weet u echter wat een bestuurder is? Wat maakt het bovendien zo belangrijk voor de werking van een computer? Zelfs als u een idee hebt van wat een bestuurder is en doet, weet u dan wat de beste manier is om stuurprogramma's bij te werken? Is het het beste om de stuurprogramma's van Windows te behouden of uw eigen stuurprogramma's te installeren? Dit zijn allemaal vragen waarvoor we u eenvoudige en gemakkelijk te begrijpen antwoorden geven, in dit artikel:

Wat is een apparaatstuurprogramma en wat doet het?

Een apparaatstuurprogramma is een stukje software waarmee uw besturingssysteem een ​​hardwareapparaat kan starten, gebruiken en besturen. Met andere woorden, stuurprogramma's zijn de vertalers waarmee uw besturingssysteem de hardwareapparaten op uw computer kan opvragen of die op de computer zijn aangesloten om te doen wat het besturingssysteem wil.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een video probeert te spelen op YouTube. U drukt op Afspelen in de video, in uw webbrowser. De webbrowser, een applicatie, stuurt uw verzoek naar het besturingssysteem. Het besturingssysteem weet dan dat u een video wilt afspelen. Dit betekent onder andere dat het de video moet bufferen, de videokaart moet vragen om de video weer te geven en de geluidskaart moet vragen om het audiogedeelte van de video af te spelen. Het besturingssysteem verzendt al deze verzoeken naar de stuurprogramma's die aan het vereiste apparaat zijn gekoppeld: het stuurprogramma van de netwerkkaart weet welke gegevens moeten worden overgedragen, de videokaart weet wat moet worden weergegeven en de geluidskaart weet wat moet worden afgespeeld.

Of stel je voor dat je een document hebt dat je op je printer wilt afdrukken. U zou het document in Word of een andere teksteditor die u verkiest bewerken, dan zou u op de knop Afdrukken drukken en dan zou u wachten tot het document werd afgedrukt. De teksteditor is een applicatie die het besturingssysteem vraagt ​​om het document af te drukken. Het besturingssysteem neemt het document en vraagt ​​de printerdriver om het document af te drukken. De bestuurder neemt het document en vertaalt het in een taal die de printer begrijpt. Ten slotte drukt de printer het document af en bezorgt het de gebruiker.

Hier is een illustratie van hoe alles werkt:

Al deze zijn mogelijk omdat het besturingssysteem weet hoe ze die apparaten moeten vragen om hun werk te doen, met behulp van stuurprogramma's.

Waarom heb je apparaatdrivers nodig?

Het antwoord op deze vraag kan niet eenvoudiger: u hebt apparaatdrivers nodig om uw apparaten te kunnen gebruiken. Uw computer heeft stuurprogramma's nodig om te kunnen communiceren met de apparaten die erop zijn aangesloten. Zonder de juiste driver is een apparaat niets meer dan een stuk hardware dat niet werkt. Dat is waarschijnlijk de reden waarom stuurprogramma's stuurprogramma's worden genoemd. :)

Waar vind je de stuurprogramma's voor jouw apparaten?

Meestal worden de meeste stuurprogramma's automatisch geïnstalleerd op uw besturingssysteem. Windows heeft een uitgebreide bibliotheek met stuurprogramma's. Wanneer u een nieuw apparaat op uw Windows-computer aansluit, detecteert het besturingssysteem dit automatisch en begint het te zoeken naar een geschikt stuurprogramma in zijn bibliotheek. Als er een wordt gevonden, hoeft u alleen maar te wachten totdat deze is geïnstalleerd. Soms vraagt ​​Windows u ook om uw computer opnieuw op te starten nadat het stuurprogramma is geïnstalleerd, zodat het kan worden ingeschakeld en gebruikt.

Als Windows geen passend stuurprogramma voor uw nieuwe apparaat heeft, kan het ook Windows Update gebruiken om online naar een stuurprogramma te zoeken. Als de servers van Microsoft een stuurprogramma voor uw apparaat hebben, moet u wachten tot het wordt gedownload en geïnstalleerd.

Dit zijn de eenvoudige opties voor het vinden en installeren van stuurprogramma's voor uw apparaten in Windows. Soms kan het gebeuren dat er geen stuurprogramma wordt gevonden in de Windows-bibliotheek of op de Windows Update-servers van Microsoft. Als u dat "geluk" hebt of als u een ander speciaal stuurprogramma wilt gebruiken dan het stuurprogramma dat door Windows is geïnstalleerd, kunt u ook stuurprogramma's vinden op de ondersteuningswebsite van de fabrikant van uw apparaat.

Hier is een voorbeeld van een videokaart die we bezitten: een AMD Radeon R9 270X gemaakt door Sapphire. De beste plaats om een ​​stuurprogramma voor te krijgen, is de officiële ondersteuningspagina van AMD. Sommige fabrikanten, inclusief AMD, bieden een detectietool die automatisch de juiste stuurprogramma's voor uw apparaat identificeert en downloadt. Alle fabrikanten bieden echter een manier om handmatig de juiste driver voor uw apparaat te kiezen. Nadat u uw apparaat hebt geïdentificeerd en uw besturingssysteem hebt gekozen, kunt u het stuurprogramma downloaden.

Stuurprogramma's komen meestal in de vorm van een uitvoerbaar bestand dat u moet uitvoeren en installeren zoals u elke andere toepassing zou doen. Maar als u hulp nodig hebt bij het installeren van ontbrekende stuurprogramma's voor uw apparaten, hebben we een zelfstudie over deze kwestie gepubliceerd, die u hier kunt vinden: Vind ontbrekende stuurprogramma's en verborgen apparaten in Windows, met Apparaatbeheer. Het biedt gedetailleerde instructies voor het installeren van stuurprogramma's in Windows 10, Windows 8.1 en Windows 7.

Waarom zou ik apparaatstuurprogramma's up-to-date houden?

Hoewel veel mensen denken dat het oude gezegde "als het niet kapot is, repareer het niet" ook van toepassing is op bestuurders, zijn we geneigd het daar niet mee eens te zijn. Meestal worden stuurprogramma's bijgewerkt omdat de productiebedrijven enkele fouten hebben gevonden en deze herstellen, omdat ze nieuwe functies hebben toegevoegd of omdat de prestaties van uw apparaat toenemen met een nieuwe versie van een stuurprogramma. Soms kunnen stuurprogramma-updates zelfs beveiligingsproblemen oplossen.

Er zijn echter ook tijden dat nieuwe stuurprogramma's problematisch zijn. Sommige Nvidia-stuurprogramma's kunnen bijvoorbeeld het Startmenu defect maken. Maar toch, in de meeste gevallen zijn nieuwere stuurprogramma's beter dan oudere.

Het goede nieuws is dat als u Windows 10 gebruikt, essentiële updates van stuurprogramma's automatisch voor u worden gedownload en geïnstalleerd. Welke de volgende vraag oproept:

Moet ik de stuurprogramma's gebruiken die Windows downloadt of moet ik mijn eigen stuurprogramma's installeren?

Meestal werken de stuurprogramma's die Windows automatisch downloadt en installeert voor uw apparaten vrijwel gegarandeerd goed. Het zijn stuurprogramma's die zijn getest om te voldoen aan de vereisten van Microsoft en die meestal stabiel zijn, wat betekent dat uw computer waarschijnlijk niet zal crashen.

Soms zijn de door Microsoft geleverde stuurprogramma's echter ook verouderd in vergelijking met de stuurprogramma's die beschikbaar zijn op de ondersteuningswebsites van de fabrikanten van uw apparaten. Zoals we inmiddels weten, bieden nieuwere stuurprogramma's meestal meer functies en betere prestaties voor onze apparaten.

We geven er de voorkeur aan de standaarddrivers van Windows te behouden voor standaardapparaten zoals de netwerkkaart, de printer of onze webcam. Als het echter gaat om stuurprogramma's die worden gebruikt door complexere apparaten zoals onze videokaarten, kiezen we altijd voor degene die door hun fabrikanten worden aangeboden. Die stuurprogramma's kunnen het aantal frames per seconde dat je in games krijgt verhogen, dus ze zijn erg belangrijk voor ons, omdat we veel op onze computers spelen.

Hoe zit het met u, gebruikt u liever de standaarddrivers die door Windows worden aangeboden of wilt u uw eigen stuurprogramma's handmatig installeren?