Anders

Simpele vragen: Wat is Gorilla Glass? Hoe zit het met 2.5D glas?

Als je een smartphone gebruikt, is het vrijwel zeker dat je hebt gehoord van de term Gorilla Glass . Sommigen van u weten misschien al dat het een speciaal soort glas is dat wordt gebruikt op smartphones, tablets en andere soortgelijke apparaten. Weten jullie echter wat het doet en waarom het belangrijk is? Wist je dat er veel soorten Gorilla Glass zijn ? Weet jij wat er anders is tussen hen? Uw smartphone heeft mogelijk 2, 5D-glas. Weet je wat dat is en hoe het verschilt van Gorilla Glass? Lees dit artikel om het antwoord op al deze vragen te zien, en meer:

Wat is Gorilla Glass?

Gorilla Glass is een type gehard glas dat is ontworpen om schade te weerstaan, terwijl het dun en licht blijft. Gorilla Glass is uitgevonden door een Amerikaans bedrijf met de naam Corning Inc. In de jaren zestig creëerden ze een stevig glas, Chemcor genaamd , dat tientallen jaren werd gebruikt voor zowel industriële als commerciële toepassingen. In 2005 besloot het bedrijf om hun eerdere ervaring met Chemcor te gebruiken en nieuw onderzoek te starten om te zien of ze een nieuw soort gehard glas konden maken dat zou kunnen worden gebruikt voor moderne elektronica zoals smartphones en tablets. Het resultaat was het eerste Gorilla Glass, dat voor het eerst werd aangekondigd in februari 2008.

Gorilla Glass is gemaakt van een materiaal genaamd alkali-aluminosilicaat dat mineralen zoals aluminium, silicium en zuurstof bevat. Deze materialen helpen de glasplaat versterken. Volgens Wikipedia wordt het glas tijdens het productieproces ook ondergedompeld in een heet ionenwisselaarsbad voor kaliumzout, dat de oppervlaktesterkte en de weerstand tegen beschadiging verder verhoogt.

Tegenwoordig wordt Gorilla Glass veelvuldig gebruikt om de displays van smartphones en tablets, maar ook op hybride apparaten, smartwatches en laptops te bedekken en het scherm te beschermen tegen krassen en scheuren.

Welke soorten Gorilla Glass zijn er?

Sinds 2005, toen Corning Inc. begon met het onderzoeken van nieuwe manieren om hun glas te verbeteren, hebben ze vijf verschillende soorten Gorilla Glass uitgebracht, of versies als je dat wilt: Gorilla Glass versie 1, 2, 3, 4 en 5 . Elke nieuwe versie heeft aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger en nieuwere Gorilla Glass- typen zijn harder of dunner dan de oudere.

Wat is Gorilla Glass 1?

Het eerste Gorilla Glass verscheen voor het eerst op de eerste iPhone, in januari 2007. Dit was de eerste keer dat Gorilla Glass ooit werd gebruikt in consumentenelektronica. De reden hiervoor lijkt de wens van Steve Jobs van Apple te zijn om glas te gebruiken op de nieuwe iPhone van het bedrijf, in plaats van plastic. In die tijd was glas echter te gemakkelijk te kraken, dus Steve Jobs had een ontmoeting met de CEO van Corning Inc. en, na te hebben gehoord over hun onderzoek naar Gorilla Glass, onmiddellijk een bestelling geplaatst.

Het Gorilla-glas dat op de iPhone van Apple werd gebruikt, had een dikte van 1, 5 mm en een oleofobe coating. Het was zowel kras- en barstbestendig, als vingerafdruk- en veegvast.

Wat is Gorilla Glass 2?

De tweede versie van Gorilla Glass maakte zijn debuut in 2012 en was 20 procent dunner dan de originele versie. Het behield alle andere kenmerken, zoals taaiheid en krasbestendigheid, maar het kon dat allemaal doen terwijl het dunner was. Dat was perfect voor veel smartphonefabrikanten, omdat ze nu dunnere apparaten konden ontwerpen en fabriceren.

Enkele van de meest populaire smartphones die Gorilla Glass 2 voor bescherming gebruikten, waren de LG Nexus 4, de Samsung Galaxy S4 mini of de HTC One.

Wat is Gorilla Glass 3?

De derde versie van Gorilla Glass verbeterde het belangrijkste kenmerk van dit type glas. Corning Inc. slaagde erin de taaiheid van het glas te vergroten en creëerde een nieuw Gorilla-glas dat sterker, flexibeler en krasbestendiger was. 2013, het jaar waarin Gorilla Glass 3 verscheen, was ook het jaar waarin fabrikanten belangstelling begonnen te krijgen voor het gebruik van dit geharde glas op laptops en hybride apparaten met touchscreens.

Een paar voorbeelden van smartphones die Gorilla Glass 3 gebruiken voor bescherming zijn Motorola Nexus 6, OnePlus X en OnePlus One, of de HTC One M8.

Wat is Gorilla Glass 4?

Door middel van enquêtes ontdekte het bedrijf dat mensen het meest bezorgd zijn over vallen op de grond en kraken van hun schermen als het gaat om hun smartphones. Dus, voor hun Gorilla Glass 4, concentreerde Corning Inc. zich op het verbeteren van het glas en maakte het een stuk beter bestand tegen vallen. Volgens hun verklaringen kan Gorilla Glass 4 bij een val vanaf een hoogte van 1 meter "80% van de tijd" breken .

Gorilla Glass 4 wordt gebruikt door veel populaire smartphones zoals Huawei Nexus 6P, Samsung Galaxy S6 edge, Samsung Galaxy S7 of de HTC One M9.

Wat is Gorilla Glass 5?

Gorilla Glass 5 werd aangekondigd in juli 2016 en het is een andere versie van het glas dat is ontworpen om nog zwaarder te zijn dan de vorige versie. De Gorilla Glass 4 is getest en verbeterd om dalingen van een hoogte van slechts één meter te weerstaan. Het Gorilla Glass 5 is verbeterd om tot vier keer meer weerstand te bieden wanneer het valt. Corning Inc. zegt dat het nieuwe type Gorilla Glass 1, 6 meter (ongeveer 5 voet) kan overleven, waarbij de voorkant naar beneden valt op een ruw oppervlak, tot 80% van de tijd. Dat betekent dat een smartphone die dit nieuwe type glas gebruikt, kan overleven, zelfs als u hem laat vallen tijdens het maken van een foto, bijvoorbeeld.

Gorilla Glass 5 is te vinden op de nieuwste apparaten en voorbeelden zijn bijvoorbeeld Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus, Huawei P10 en Huawei P10 Plus, HTC 10 Evo of ASUS Zenfone 3 Zoom.

Wat is 2.5D glas?

Veel betaalbare smartphones worden op de markt gebracht met 2.5D glas, in plaats van met Gorilla Glass . 2.5D noemt geen specifiek type glas of een glasmerk. 2.5D is slechts een naamgevingsconventie die wordt gebruikt voor het richten van voorgevormd glas, dat wil zeggen elk glas met een lichte kromming naar de randen toe. 2.5D-glas kan dus Gorilla Glass zijn of een ander merk glas, versterkt of niet, zolang de randen licht gebogen en dunner zijn dan het midden van de glasplaat.

Het 2.5D-glas wordt gebruikt op veel smartphones en andere vergelijkbare consumentenelektronica, zoals tablets of smartwatches. De belangrijkste redenen voor de grote acceptatie door smartphonefabrikanten zijn het betere uiterlijk en het verbeterde comfort. Schermen met 2, 5D-glas zijn glad aan de randen en worden niet buiten het smartphonelichaam omhoog gebracht. Apple, Samsung, Huawei, ASUS en vele andere grote bedrijven in de smartphonewereld gebruiken dit glasontwerp. Omdat 2.5D-glas echter slechts een naamgevingsconventie is, heeft het geen specifieke kenmerken met betrekking tot weerstand, duidelijkheid of kwaliteit.

Welk glas is beter: Gorilla Glass of 2.5D-glas?

Bij het overwegen van Gorilla Glass is het antwoord op deze vraag nogal voor de hand liggend: de nieuwere versies zijn beter. Gorilla Glass 5 is een verbeterde versie van Gorilla Glass 4, en het is een stuk beter dan Gorilla Glass 3, 2 of 1 . Elke nieuwe versie van Gorilla Glass is harder en beter bestand tegen krassen. De nieuwste Gorilla Glass 5 en 4 zijn ook de beste als het gaat om het weerstaan ​​van druppels. Bij het overwegen van de volgende smartphone, tablet of andere apparaten met een touchscreen, moet je ervoor zorgen dat het Gorilla Glass 5 of tenminste Gorilla Glass 4 heeft .

Wat 2.5D-glas betreft, kun je niet zeggen of het beter is dan Gorilla Glass, omdat het geen soort glas of een glasmerk is, maar een naamgevingsconventie voor hoe het eruit ziet. Ook heeft het 2.5D-glas dat op verschillende smartphones wordt gebruikt verschillende kenmerken, afhankelijk van waar en hoe het is vervaardigd. Je hebt misschien zelfs 2, 5D glas van Gorilla Glass . Daarom, als je de term 2.5D-glas ziet, zelfs in onze smartphone-reviews, onthoud dan dat deze alleen vertelt over de vorm van het glas en niets over zijn weerstand of sterkte. 2.5D ziet er alleen maar beter uit en voelt beter in de hand.

Welke smartphones, tablets, notebooks en wearables gebruiken Gorilla Glass?

Als u benieuwd bent of uw apparaat wordt beschermd door Corning Gorilla Glass, kunt u de hardwarespecificaties van uw apparaat controleren of u kunt de officiële website van Corning bezoeken en uw apparaten zoeken in de lijst met mobiele smartphones, tablets, notebooks en wearables die gebruik Gorilla Glass : volledige productenlijst. Als je wilt zien welke nieuwe apparaten Gorilla Glass 5 hebben, ga dan naar deze webpagina: Producten ontworpen met Gorilla Glass 5.

Heb je een apparaat met Gorilla Glass of 2.5D-glas?

We zijn benieuwd of het glas op uw apparaten een belangrijke factor is in uw aankoopbeslissing. Wist je wat Gorilla Glass betekent? Hoe zit het met 2.5D glas? Wilt u een bepaald type glas op uw apparaten? Wat voor glas heeft u op de apparaten die u bezit? Aarzel niet om hieronder commentaar te geven.