Tutorial

Simpele vragen: Wat is Telnet en waarvoor kan het nog worden gebruikt?

Tijdens het surfen op internet bent u mogelijk op de term Telnet gestuit. Sommige mensen hebben er misschien grapjes over gemaakt, anderen hebben er misschien plezier aan gehad, terwijl anderen het misschien nog steeds gebruiken omdat ze nostalgisch zijn en de liefde van de oude dag. Voor degenen onder u die niet weten wat Telnet is en de 'relevantie' ervan in het moderne internet, lees dit artikel. We delen een beetje de Telnet- geschiedenis, de veiligheidsimplicatie van het gebruik ervan en een aantal moderne toepassingen voor deze oud-gebruiker van het internet.

Wat is Telnet?

Telnet is een eenvoudig, op tekst gebaseerd netwerkprotocol dat wordt gebruikt voor toegang tot externe computers via TCP / IP-netwerken zoals internet . Telnet werd in 1969 gemaakt en gelanceerd en je kunt historisch gezien zeggen dat dit het eerste internet was.

Vroeger moest je fysiek naar een server lopen om toegang te krijgen tot zijn gegevens. Dit betekende onder andere dat je wat tijd moest doorbrengen op de locatie van de server en dat je moest wachten totdat je beurt met de server werkte. Zelfs als de server de hardwarekracht had om meerdere dingen tegelijkertijd te doen, was je geblokkeerd om deze volledig te gebruiken en moest je wachten totdat anderen hun werk als eerste hadden voltooid. In veel omstandigheden kon je de daadwerkelijke server niet eens aanraken. U moest uw kaartstapel aan een bediende overhandigen en later terugkomen voor uw afdruk.

Telnet bracht buitengewone verandering teweeg. Als u dit gebruikte, kon u tegelijkertijd meerdere gebruikers verbinden met een enkele server. Om verbinding te maken met de server hadden mensen alleen toegang nodig tot een terminal, wat de eenvoudigste en goedkoopste beschikbare computer zou kunnen zijn. Deze computer had geen krachtige hardware nodig, hij had alleen een netwerkverbinding en een op tekst gebaseerde interface nodig. Kortom, hun Telnet-client was als een opdrachtprompt die mensen konden gebruiken om met hun servers te werken. Dit zorgde voor een enorme toename van de productiviteit.

Wat zijn de Telnet-client en de Telnet-server van Windows?

In Windows kunt u twee aan Telnet gerelateerde functies toevoegen:

  • Telnet-server - als u deze functie installeert, kunt u uw Windows-computer zo configureren dat deze wordt uitgevoerd als een Telnet- server. Dit betekent dat uw computer naar inkomende verbindingen zal luisteren en anderen in staat zal stellen om deze te gebruiken. Als u zich niet onder een firewall bevindt en u beschikt over een openbaar IP-adres, kan iedereen ter wereld uw computer op afstand bedienen met behulp van een Telnet-client .
  • Telnet-client - hiermee kunt u verbinding maken via Telnet met elke server van dit type, met alleen een opdrachtpromptvenster . In dit artikel leest u meer over de Telnet-client : Installeren en gebruiken van de Telnet-client in Windows 7 & Windows 8.1.

U kunt meer lezen over alle Windows-functies die kunnen worden toegevoegd of verwijderd in deze handleiding: Hoe u Windows-functies, programma's of apps kunt toevoegen of verwijderen (niet).

Wat zijn de veiligheidseffecten van het gebruik van Telnet?

Zelfs als Telnet geweldig was toen het werd uitgevonden en het een revolutie teweegbracht in het gebruik van technologie, heeft het wel wat gebreken. Het ergste van hen is dat het niet veilig is! Telnet verzendt en ontvangt gegevens alleen in platte tekst, zonder enige vorm van codering. Dit betekent dat wanneer u verbinding maakt met een Telnet- server, uw persoonlijke gegevens zoals uw gebruikersnaam en wachtwoord als een duidelijke tekst worden verzonden. Iedereen die weet hoe een toepassing te gebruiken voor het snuiven van netwerkverbindingen, ziet alle gegevens die worden verzonden.

Kortom, iedereen die Telnet probeert te gebruiken voor serieuze zaken als het overbrengen van waardevolle informatie of het beheren van bedrijfsservers, is gewoon gek.

Toen dit protocol werd uitgevonden, hadden we geen internet met hoge bandbreedte, veel hackers, malwareproducenten enzovoort. Het werd voor het eerst gebruikt door instellingen met gesloten netwerken die via Telnet gecontroleerde toegang tot hun servers gaven. Op dat moment stond codering niet op de lijst met iemands behoeften.

Maar vandaag is Telnet het meest onveilige protocol dat u kunt gebruiken voor het overbrengen van gegevens.

Waarom zou u Telnet in 2014 gebruiken?

Nu u een beetje geschiedenis over Telnet kent en weet dat dit een zeer onveilig protocol is, laten we u enkele real-life-toepassingen delen die nog steeds geldig zijn voor Telnet in 2014:

  • Toegang tot old-school servers die erop staan ​​dit protocol te gebruiken voor externe verbindingen. We zijn er zeker van dat er nog old-school UNIX-servers in het wild zijn achtergebleven. Iemand gebruikt mogelijk Telnet om met hem te werken. Klinkt gek, toch?
  • Sommige netwerkapparaten zoals old-school Cisco-routers, laten Telnet- verbindingen met hen toe. Met behulp van een Telnet-client kunt u de manier waarop ze werken configureren.
  • De belangrijkste reden waarom mensen Telnet vandaag nog steeds gebruiken, is leuk. Je kunt films in volledige tekst bekijken, spelletjes spelen, de weersvoorspelling bekijken en meer. We hebben eigenlijk vijf leuke toepassingen voor Telnet ontdekt en je kunt ze in dit artikel vinden: 5 Fun & Geeky dingen die je kunt doen met de Telnet-client.
  • Sommige mensen gebruiken Telnet nog steeds voor het beheren en samenvoegen van op tekst gebaseerde prikbordsystemen. Forums hebben allemaal te maken met tekst. Je hebt niet echt foto's en mooie graphics nodig. Daarom zijn er nog steeds een flink aantal actieve communities op internet. Je vindt een lijst op The BBS Corner.

Conclusie

We hopen dat je het leuk hebt gevonden om over Telnet te lezen - dit protocol is als levende dinosaurus in een wereld die sinds de geboorte enorm is veranderd. We vonden het leuk om er meer over te leren, ermee te spelen en erover te schrijven.
Als u andere toepassingen voor Telnet kent, aarzel dan niet om deze op het internet van vandaag met ons te delen. We zijn benieuwd waarom sommige mensen het in 2014 nog steeds gebruiken.