Anders

Simpele vragen: Wat is USB (Universal Serial Bus)?

De USB-technologie bestaat al meer dan 20 jaar. We zijn er zo aan gewend geraakt dat we het als vanzelfsprekend beschouwen en we vinden het niet speciaal. Hoewel het bijna onmogelijk is om nog nooit een USB-apparaat te hebben gebruikt of een USB-connector op een USB-poort te hebben aangesloten, is het mogelijk dat u niet echt weet wat USB betekent en wat deze technologie doet. Je hebt misschien een aantal acroniemen zoals USB Type C gehoord, maar dat is het zo'n beetje. In dit artikel zullen we uitleggen wat USB is, een beetje geschiedenis geven over deze standaard en de verschillen delen tussen de verschillende soorten poorten zoals USB Type C, Micro USB, USB 3.0 enzovoort. Laten we beginnen:

Waar staat USB voor?

USB staat voor Universal Serial Bus en vertegenwoordigt een industriestandaard voor kabels, connectoren en communicatieprotocollen, gebruikt voor de verbinding, communicatie en voeding tussen verschillende computerapparaten. Het wordt gebruikt door een zeer grote verscheidenheid aan apparaten, van het gewone toetsenbord en de gewone muis tot camera's, printers, scanners, flashstations, externe harde schijven, smartphones, tablets, tv's enzovoort.

De Universal Serial Bus is een plug-and-play-interface, wat betekent dat u een apparaat met een USB-poort op uw computer kunt aansluiten en dat de computer het apparaat automatisch kan detecteren en installeren, hoewel u soms moet zorgen voor de benodigde stuurprogramma's voor uw besturingssysteem. Om als communicatiemiddel te fungeren, kan USB gegevens overbrengen van en naar de apparaten die het verbindt, zoals van uw computer naar uw toetsenbord en andersom.

USB kan ook stroom leveren aan apparaten. Deze functie is een van de handigste eigenschappen, omdat u hiermee niet alleen uw apparaten kunt laten communiceren, maar u ook kunt inschakelen of de batterijen van uw apparaten kunt opladen. De meeste externe harde schijven die we tegenwoordig gebruiken, worden bijvoorbeeld exclusief via hun USB-poorten gevoed, zonder gebruik te maken van afzonderlijke voedingsadapters. Bovendien hebben smartphones een USB-poort die zowel wordt gebruikt voor gegevensoverdracht als voor het opladen van hun batterijen.

Een zeer korte geschiedenis van de USB-standaard

De Universal Serial Bus, kortweg USB, werd in 1996 ontworpen door verschillende belangrijke bedrijven: Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC en Nortel.

Voordat USB werd uitgevonden, werden computers gebruikt om verbinding te maken met randapparatuur zoals toetsenborden, muizen, printers, scanners, camera's en dergelijke, door verschillende soorten poorten en verbindingen te gebruiken. Voordat USB werd goedgekeurd, bijvoorbeeld, zijn toetsenborden en muizen meestal verbonden via PS / 2-connectoren of via seriële poorten. Printers en scanners meestal verbonden via parallelle poorten. En als je in die tijd een gamer was, had je ook een gamepoort nodig als je games op je computer wilde spelen met een joystick of een gamepad. Bekijk de voorbeelden uit de onderstaande afbeelding eens:

De eerste USB-poorten waren niet geschikt voor snelle overdrachten en hardwarefabrikanten hebben deze interface niet meteen vanaf het begin omarmd. Maar een paar jaar nadat het voor het eerst werd ontwikkeld, werd de USB-interface herzien door de bedrijven die het hadden gemaakt, en maakten ze USB-versie 2.0, die een stuk sneller was. Daarom zag de USB-poort na het jaar 2000 een enorme uitbreiding en is nu te vinden op allerlei soorten apparaten. Sindsdien is USB de belangrijkste manier om apparaten aan te sluiten en gegevens over te zetten.

USB-versies en snelheden voor gegevensoverdracht

Sinds het voor het eerst werd ontwikkeld, bleef de USB-interface bij elke revisie sneller. Hier zijn de belangrijkste herzieningen of versies van USB:

 1. USB 1.0 en USB 1.1 - waren de eerste iteraties van de USB-interface, respectievelijk uitgebracht in 1996 en 1998, en ze waren in staat tot gegevensoverdracht van maximaal 1, 5 Mbps, respectievelijk 12 Mbps. Op het moment dat ze werden ontwikkeld, stond USB 1.0 ook bekend als Low Speed ​​USB, terwijl USB 1.1 bekend stond als Fast Speed ​​USB .
 2. USB 2.0 - ook bekend als Hi-Speed ​​USB, werd uitgebracht in april 2000 en ondersteunt maximale theoretische gegevensoverdrachtsnelheden tot 480 Mbps. In werkelijkheid is de maximale effectieve doorvoer beperkt tot 280 Mbps of 35 MB / s. USB 2.0 is achterwaarts compatibel met USB 1.0 en USB 1.1, wat betekent dat u oude apparaten met USB 1.x- poorten kunt gebruiken om verbinding te maken met nieuwere apparaten met USB 2.0- poorten.
 3. USB 3.0 - kwam tot leven in november 2008 en het is ook bekend als SuperSpeed ​​USB . Het ondersteunt theoretische datatransmissiesnelheden tot 5 Gbps, maar de real-life snelheden die je er op kunt krijgen zijn ongeveer 3, 2 Gbps of 400 MB / s.
 4. USB 3.1 - werd uitgebracht in juli 2013 en wordt ook wel SuperSpeed ​​+ USB genoemd . Het is in staat tot theoretische overdracht van gegevens van 10 Gbps, dubbel zoveel als van USB 3.0 . In werkelijkheid is de maximaal haalbare overdrachtssnelheid 7, 2 Gbps of 900 MB / s.

Hoe maak ik onderscheid tussen USB 3.x-poorten en USB 2.0-poorten?

Om USB 3.x- poorten van USB 2.0- of USB 1.x- poorten te onderscheiden, zijn de USB 3.x- poorten meestal blauw gekleurd. De vorige versies van USB - USB 2.0 en USB 1.x - waren meestal zwart geverfd.

Bron: Wikipedia

Typen USB-aansluitingen en -poorten

Er zijn veel soorten USB-poorten en -aansluitingen, en voordat we u de meest gebruikelijke laten zien, laten we eerst zien wat het verschil is tussen een USB-poort en een USB-connector:

 • Een USB-connector is het uiteinde van een USB-kabel die wordt aangesloten op een USB-poort.
 • Een USB-poort is een locatie op uw computer of apparaat waarop u een USB-connector aansluit.

Dit zijn de meest voorkomende USB-connectoren:

 • USB Type A - is het meest voorkomende type USB-connector en -poort. Dit type poort is waarschijnlijk te vinden op de meeste computers en laptops. De connector is groot en omvangrijk, te vinden aan het einde van de USB-kabel die u op uw computer aansluit. Dit USB Type A verscheen samen met USB Type B, toen de eerste USB-specificatie werd uitgebracht in 1996.
 • USB Type B - waarschijnlijk de grootste USB-connector die er is, USB Type B heeft een vierkante vorm met twee kleine schuine randen op twee van zijn hoeken. De USB Type B- connector wordt over het algemeen gebruikt aan het einde van de USB-kabel die op uw printer, scanner en andere grote apparaten wordt aangesloten.
 • Mini USB - zijn kleinere versies van de USB Type A en USB Type B- connectoren. Ze zijn in 2000 geïntroduceerd. Mini-USB- connectoren zijn tegenwoordig echter zeldzaam, omdat ze verouderd zijn door de nieuwere micro-USB- connectoren.
 • Micro USB - zijn zelfs kleiner dan Mini USB- connectoren en zijn tegenwoordig de meest gebruikte USB-connectoren, vooral op smartphones en camera's. Ze zijn in 2007 geïntroduceerd.
 • USB Type C - is de nieuwste versie van een USB-connector, uitgebracht in 2014, en wordt gekenmerkt door drie dingen: het is klein, het is omkeerbaar en wordt over het algemeen gebruikt voor USB 3.1- poorten. De USB Type C- connector is ruwweg op hetzelfde moment gemaakt toen de USB 3.1 werd vrijgegeven, vandaar de veelgemaakte fout die mensen maken om aan te nemen dat USB 3.1 en USB Type C één en dezelfde zijn. In werkelijkheid zijn ze dat niet, omdat USB 3.1 een USB-protocol is, terwijl USB Type C een connectorspecificatie is. Hoewel het niet zo vaak voorkomt, kunnen sommige apparaten USB Type C- connectors gebruiken, maar alleen USB 2.0 ondersteunen. Alles bij elkaar genomen gaat de toekomst helemaal over USB 3.1 en USB Type C, dus u zou verwachten dat meer compatibele apparaten op de markt worden geïntroduceerd.

Bron: Wikipedia

Conclusie

Nu heb je een duidelijker idee van waar USB voor staat en waarom het nuttig is. Ook weet u hoe deze standaard in de loop der tijd is geëvolueerd en de verschillen tussen de vele soorten USB-connectoren. Als u vragen heeft over dit onderwerp, aarzel dan niet om het onderstaande opmerkingenformulier in te vullen.