Tutorial

Simpele vragen: wat is WiFi Direct? Hoe werkt het?

Wifi? Dat weet je, en gebruik het elke dag. Bluetooth? Dat weet u ook, en u gebruikt het ook vaak. Wat als je alle beste functies van de twee zou kunnen combineren? Nou, het blijkt dat je dat kunt en dat is WiFi Direct. In deze tutorial zullen we praten over deze technologie en hoe deze werkt. Laten we beginnen:

Voordat we WiFi Direct beschrijven, laten we praten over wifi

Dus er is iets dat WiFi heet (of Wi-Fi, wat je ook wilt, er is echt geen regel om te gebruiken). U hebt waarschijnlijk al van gehoord en u gebruikt het waarschijnlijk heel veel, misschien zelfs nu. Dit is een draadloze communicatietechnologie die veel toepassingen heeft, maar deze wordt het meest gebruikt voor toegang tot internet.

De meest gebruikelijke manier om WiFi te ontmoeten, is door verbinding te maken met een draadloze router en via dit apparaat verbinding met internet te maken. De router is een fysiek apparaat dat een toegangspunt (AP) maakt, dat u op uw smartphone of computer kunt zien wanneer u op zoek bent naar een netwerk waarmee u verbinding kunt maken. U selecteert degene die u wilt, voert indien nodig een wachtwoord in en tada, u bent klaar om toegang te krijgen tot het web.

Maar er zijn gevallen waarin u geen internet nodig hebt, gewoon twee apparaten wilt verbinden en wat gegevens wilt delen, zoals een bestand verzenden of iets op een printer afdrukken. Raad eens, daar is een technologie voor en het wordt WiFi Direct genoemd .

WiFi Direct: een beetje geschiedenis

De noodzaak om draadloos gegevens naar apparaten in de buurt te sturen zonder het gebruik van andere hardware is geen nieuw iets. Een van de eerste en meest wijdverspreide oplossingen was Bluetooth, dat al sinds 1998 bestaat. Bluetooth is geweldig voor het aansluiten van randapparatuur op een computer (zoals muizen of toetsenborden) of het gebruik van een draadloze headset, omdat deze geen snelle gegevensoverdracht vereisen. Bluetooth is geen snelle technologie en het instellen ervan is ook geen probleem.

Maar WiFi is anders: het heeft hoge snelheden en het is veel eenvoudiger om te configureren. Daarom is WiFi Direct uitgevonden: het is een technologie voor snelle, draadloze overdracht van bestanden tussen apparaten en dankzij de veel eenvoudigere configuratie kan het ook worden gebruikt om in principe alles draadloos aan te sluiten.

Afbeeldingsbron

Het eerste grote bedrijf ter ondersteuning van WiFi Direct was Intel: in 2008 introduceerden ze de nieuwe standaard op hun Centrino 2-platform. Twee jaar later volgden andere grote spelers uit de netwerkindustrie, zoals Marvell, Atheros, Broadcom, Ralink en Realtek allemaal lanceerden hun eerste producten in oktober 2010 - het is goed mogelijk dat de WiFi-kaart van je computer door een van deze fabrikanten is gemaakt.

Google introduceerde WiFi Direct-ondersteuning precies een jaar later met Android 4.0, terwijl Blackberry OS deze update ontving met versie 10.2, en de eerste Xbox die het ondersteunt is Xbox One, uitgebracht in 2013. Windows ondersteunt de standaard sinds Windows 8 op pc, terwijl Windows Phone heeft nog geen officiële ondersteuning, hoewel er enkele apps zijn die het delen van bestanden via WiFi mogelijk maken zonder dat een derde apparaat nodig is.

OPMERKING: Men kan WiFi Direct verwarren met ad-hoc draadloze verbindingen, maar deze zijn behoorlijk verschillend. Ad-hoc verbindingen verbinden ook twee computers draadloos, maar ze zijn veel moeilijker in te stellen en ze hebben een snelheidslimiet van 11 Mbps.

Hoe werkt WiFi Direct?

De belangrijkste ideeën bij het ontwikkelen van de WiFi Direct-standaard waren vrij simpel: maak het eenvoudig in te stellen, laat het allerlei soorten services ondersteunen en maak het net zo snel als elke andere WiFi-verbinding. De tweede en derde zijn vanzelfsprekend, omdat WiFi Direct is gebaseerd op "gewone" WiFi, dus het heeft geen nadelen.

De manier waarop het werkt is ook vrij eenvoudig: het ene apparaat ontdekt het andere net zoals het een draadloos netwerk zou ontdekken, je voert een wachtwoord in of drukt op een knop en voilá, de apparaten zijn verbonden. Het is niet nodig om zichtbaarheid in te stellen, lange numerieke codes aan te passen of om te gaan met een van de problemen die Bluetooth heeft. En als klap op de vuurpijl hoeft slechts één van de apparaten compatibel te zijn met WiFi Direct.

Als u twee apparaten verbindt via WiFi Direct, maakt één daarvan een toegangspunt dat vergelijkbaar is met een router en waarmee het andere apparaat verbinding maakt. U hoeft het niet handmatig te doen, het is allemaal automatisch. De beschikbare functies variëren, afhankelijk van het soort apparaten dat is aangesloten: u kunt naar een draadloze printer afdrukken, afbeeldingen naar een digitale fotolijst verzenden, bestanden van een telefoon naar een computer verzenden of muziek of films op een tv vanaf een muziek afspelen speler of telefoon. Er zijn heel veel mogelijkheden.

Oh, en over wachtwoorden: je kunt ze vergeten. WiFi Direct vertrouwt op WiFi Protected Setup (WPS), een eenvoudige manier om veilig twee apparaten via wifi te verbinden. Net als bij moderne routers hoeft u alleen een cijfer in te voeren dat op het scherm wordt weergegeven, of op een knop te drukken en de apparaten verbinden.

Conclusie

Met zijn eenvoudige instelling, langere bereik en veel hogere overdrachtssnelheden is WiFi Direct een betere optie dan Bluetooth voor draadloze bestandsoverdracht tussen twee apparaten. Instelling en bereik maken het ook een geweldig alternatief voor Bluetooth in andere gebieden, zoals perifere verbinding: sommige analisten voorspellen zelfs de dood van Bluetooth, wat redelijk is, omdat WiFi Direct de noodzaak voor een andere standaard en hardware elimineert. Natuurlijk is de technologie vrij nieuw, dus dit kan enige tijd duren, maar we zullen zien. Als u vragen heeft over WiFi Direct, moet u deze in de opmerkingen stellen en houd ons in de gaten voor een vervolgartikel, waarin we u laten zien hoe u WiFi Direct kunt gebruiken voor het delen van bestanden tussen uw telefoon en computer.