Anders

Wat is er nieuw in Windows 8.1 Public Preview (codenaam "Blue")?

Windows 8.1 Public Preview is nu beschikbaar om te downloaden en het brengt veel veranderingen in Windows 8. Er zit veel nieuws in deze update en alles is goed. Hoewel velen van jullie denken dat Windows 8.1 meestal over aanraking en tablets gaat, zou je het heel verkeerd hebben om dat te denken. Windows 8.1 packs veel upgrades voor traditionele pc-gebruikers. Ik heb de laatste beschikbare versie getest en dit is wat ik heb geleerd:

Iets anders installatie- en instellingsproces

Windows 8.1 heeft een iets ander instellingsproces dat enkele nieuwe stappen omvat over het activeren van het besturingssysteem en het instellen van het integratieniveau met SkyDrive.

Ook de tutorial getoond na de eerste keer inloggen is iets anders.

Een nieuw startscherm met vele verbeteringen in de gebruiksvriendelijkheid

Het startscherm ziet er beter uit en het is gemakkelijker te gebruiken, vooral voor pc-gebruikers zonder aanraakschermen. Er zijn meer tegelformaten beschikbaar, snellere en meer intuïtieve manieren om toegang te krijgen tot de lijst met applicaties, gemakkelijker zoeken naar apps, gemakkelijker groeperen en namen van tegels en snelkoppelingen, plus meer visuele aanpassingen beschikbaar.

Je kunt ook je bureaubladachtergrond instellen als achtergrond voor het startscherm, waardoor de overgang tussen de twee vloeiender is dan voorheen.

De Charms zijn verbeterd en bieden nu meer interactiviteit. Met de charm Apparaten kunt u bijvoorbeeld multimedia-inhoud afspelen van apparaten die op uw pc of uw netwerk zijn aangesloten.

De charm Delen biedt nieuwe opties, zoals het eenvoudig maken van screenshot of het delen van de Windows Store-link voor de app die u gebruikt.

Dit verbetert het interactieniveau tussen Windows 8-apps.

Verbeterde desktop- en bureaubladtoepassingen

De Start- knop is terug naar de Windows-taakbalk. Wanneer u erop klikt, gaat u naar het startscherm en blijft het een paar seconden beschikbaar. Dit is alleen in het geval u snel terug wilt schakelen naar het bureaublad - een kleine aanraking die een groot verschil maakt in bruikbaarheid, vooral voor pc-gebruikers.

Een van de grootste klachten van pc-gebruikers was dat ze gemakkelijk de weergave van de charms konden activeren, zelfs als ze niet wilden dat ze werden weergegeven. Windows 8.1 is standaard geconfigureerd, zodat op traditionele pc's de Charms en de lijst met recente apps alleen worden weergegeven wanneer u naar de rechterbovenhoek of de linkerbovenhoek gaat. U kunt ook de hot-corners uitschakelen waarmee ze worden geactiveerd. Afscheid nemen van de Charms per ongeluk!

De bestandsverkenner heeft een nieuwe en nuttige "opstartmap" . De Computer- sectie is hernoemd naar Deze PC en toont nu snelkoppelingen naar standaard gebruikersmappen en -bibliotheken ( Desktop, Documenten, Downloads, Muziek, Afbeeldingen en Video's ), evenals de beschikbare partities en drives, plus de netwerkapparaten die het detecteert. Een welkome verandering, als je het mij vraagt.

Sommige bloggers zeiden dat bibliotheken verdwenen zijn uit Windows 8.1. Dat is niet waar! Ze zijn hier om te blijven. Alleen de manier waarop bestandsverkenner is georganiseerd, is gewijzigd.

Het verborgen Power User- menu ( Windows + X ) is verder verbeterd. Het bevat meer snelkoppelingen inclusief snelkoppelingen voor afsluiten of opnieuw opstarten . Veel geeks en IT-professionals zullen hiervan houden.

Wil je opstarten op het bureaublad ? Nu kan je. Maar u kunt ook VEEL meer doen. Kijk gewoon naar het configuratievenster hieronder. De lijst met verbeteringen aan de desktop-ervaring is geweldig: u kunt het startscherm aanpassen om de lijst met apps weer te geven en het oude startmenu te emuleren. U kunt Windows 8.1 zo instellen dat bureaubladtoepassingen prioriteit krijgen in de lijst met apps en vele andere handige dingen.

De Apps- lijst bevat ook meer filters die kunnen worden gebruikt om apps te sorteren - een verbetering van de bruikbaarheid die door velen zal worden verwelkomd.

Vervolgens wordt PowerShell voorbereid als de opvolger van de opdrachtprompt . Hoogstwaarschijnlijk is de opdrachtprompt niet langer beschikbaar in Windows 9.

Er wordt een nieuwe functie voorbereid voor zakelijke pc-gebruikers: werkmappen - hiermee worden uw werkbestanden gescheiden gehouden van uw persoonlijke bestanden en worden ze op al uw apparaten gesynchroniseerd.

Internet Explorer 11 ontving updates op het gebied van normen-compliance, snelheid, prestaties en ontwikkelaarstools. De interface blijft echter grotendeels ongewijzigd. Het ondersteunt nu ook onbeperkte tabbladen, in plaats van slechts 10 tabbladen zoals in Internet Explorer 10 . De moderne versie van Internet Explorer 11 kan ook tabbladen naast elkaar weergeven, wat alleen mogelijk was bij gebruik van de desktopversie.

Door vensters naast elkaar te knippen, werkt het nog beter. Nu kunnen vensters op veel verschillende posities worden geplaatst, vooral als u meerdere schermen beschikbaar hebt. Windows 8.1 schaalt ook beter bij hogere resoluties en biedt ondersteuning voor Retina-schermen. Het kan de afbeelding ook draadloos uitbreiden naar een Miracast-compatibel scherm - een standaard die steeds populairder wordt door de uitbreiding van SmartTV's.

Nieuwe Windows 8 Apps & A Great Store

Er zijn meer apps beschikbaar. Windows 8.1 bevat nu: Bing Food & Drink, Bing Health & Fitness, Agenda, Camera, Hulp & Tips, Internet Explorer, Mensen, Foto's, Reader, Weer, Windows-alarmen, Windows Calculator, Windows Leeslijst, Windows Scan, Windows Sound Recorder, Financiën, spellen, e-mail, kaarten, muziek, nieuws, sport, SkyDrive, reizen en video .

De oude Windows 8-apps zijn verbeterd. Ze zijn meer bruikbaar op zowel de tablet als de pc. Ze bieden meer functies en meer aanpassingsmogelijkheden. Nieuwe updates komen ook naar de Xbox SmartGlass-app die nog steeds niet is gebundeld met het besturingssysteem en moet worden geïnstalleerd vanuit de Store .

Over de winkel gesproken : deze is enorm verbeterd: er is veel meer aandacht voor het geven van aangepaste aanbevelingen voor apps, gebaseerd op de aanbevelingen die u in het verleden hebt gebruikt. Ook is de ontdekking van nieuwe apps eenvoudiger. U kunt eenvoudig zien wat er nieuw is in de winkel en wat populair is.

Apps worden op een betere manier weergegeven: het openen van recensies en het bekijken van apps van dezelfde ontwikkelaar is nu heel eenvoudig. Het contextuele menu getoond door de Store is zoveel beter. Het bevat veel meer opties die het ontdekproces van de app sneller maken.

U kunt ook uw Microsoft-account beheren vanuit de Store, betalingsmethoden, cadeaubonnen, promotiecodes toevoegen en vele andere nuttige activiteiten uitvoeren waarvoor vroeger een webbrowser nodig was. Dit had de winkel in de eerste plaats moeten zijn.

Serieus verbeterde pc-instellingen

PC-instellingen is nu een sterk alternatief voor het configuratiescherm . Als u Windows 8.1 op een tablet gebruikt, hoeft u het Configuratiescherm niet meer zo vaak te gebruiken als in het verleden.

Wanneer u het opent, toont PC Settings een lijst met uw topinstellingen, die u het vaakst gebruikt. Deze kleine maar bruikbare verbetering van de bruikbaarheid zal veel gebruikers tevreden stellen.

In PC-instellingen kunt u nu veel nieuwe dingen configureren: van de resolutie van het display tot de SkyDrive of de manier waarop bestandsgeschiedenis werkt.

Het is nog geen volledig alternatief voor het configuratiescherm, omdat sommige echt geavanceerde instellingen niet beschikbaar zijn, maar het is absoluut zover.

Beter zoeken

Zoeken is gemakkelijker, vooral in Windows 8.1-apps, maar ook wanneer u het startscherm gebruikt. In apps is het zoekvak gemakkelijker te vinden, omdat u de charm Zoeken niet langer hoeft te gebruiken.

Bij het uitvoeren van zoekopdrachten vanaf het startscherm hebt u vervolgens meer bronnen beschikbaar, inclusief webinformatie, afbeeldingen en video's, die door Bing zijn verstrekt.

Op de pagina met zoekresultaten geeft Windows 8.1 zowel lokale bestanden en apps als gegevens van internet weer op één groot scherm.

Hoewel de ervaring op dit moment een grote buggy is, is dit een duidelijke stap in de goede richting voor Microsoft.

Vanzelfsprekend, als u niet wilt dat Windows 8.1 op internet zoekt en resultaten van Bing weergeeft, kan deze integratie worden uitgeschakeld en kunt u alleen lokale zoekopdrachten uitvoeren.

Strengere SkyDrive-integratie

SkyDrive- integratie is beter en volgt het model dat is ingesteld door Office 365. Windows 8.1 bundelt zowel een moderne app als de SkyDrive- bureaubladtoepassing. SkyDrive heeft nu ook zijn eigen sectie in Verkenner .

In Windows 8.1 kunt u beter beheren hoe SkyDrive uw gegevens synchroniseert, welke gegevens worden gesynchroniseerd, de beschikbare ruimte op uw SkyDrive en andere aspecten. Allemaal rechtstreeks van het besturingssysteem. U hoeft voor deze taken niet langer een webbrowser te gebruiken.

Wat is niet inbegrepen in Windows 8.1

Er zijn nog steeds een paar dingen die ik verwachtte te zien in Windows 8.1 maar die er nog niet zijn. Tenminste niet in de openbare voorbeeldversie:

  • Er is geen gemakkelijke manier om Windows 8.1 af te sluiten of opnieuw te starten vanaf het startscherm . Ja, het verborgen Power-User-menu maakt het eenvoudiger, maar er is geen intuïtieve toegang tot. Gebruikers hebben een nieuwe sneltoets nodig om toegang te krijgen: Windows + X.
  • Er wordt geen tijd- en datuminformatie weergegeven op het startscherm . Dit is een ander probleem dat tot nu toe niet is opgelost door Microsoft. Veel gebruikers, waaronder ikzelf, willen graag dat de tijd direct op het startscherm wordt weergegeven. Het is echt nuttige informatie.

Conclusie

Na het testen van de Windows 8.1 Public Preview voor een paar uur, ben ik erg blij met wat ik zie. Ja, er zijn nog steeds een paar dingen die moeten worden opgelost, maar Microsoft heeft echt naar feedback geluisterd. Ze hebben bijna alles behandeld waar gebruikers over klaagden in Windows 8. Dit voelt absoluut als een geweldige update, een die veel critici tot zwijgen zal brengen en zeker de acceptatie zal verbeteren. Simpel gezegd: Windows 8.1 is een grote stap vooruit voor Microsoft en hun klanten.