Anders

Moet u een antivirusprogramma, een Internet Security-pakket of een Total Security-pakket kopen?

In de jaren negentig was antivirussoftware alles wat je nodig hebt om voldoende bescherming voor je Windows-computer te krijgen. Maar de tijden zijn veranderd en ook de cyberbedreigingen waarmee we worden geconfronteerd. We hoeven niet alleen te vechten tegen old-school virussen, maar ook tegen rootkits, spyware, ransomware, adware, netwerkaanvallen, phishing-pogingen, enzovoort. De omvang van de malware die op het internet sluimert, is verbluffend en vandaag worden zelfs ziekenhuizen en het Pentagon aangevallen door malwareproducenten. Om u te helpen veilig te blijven, bieden beveiligingsleveranciers vele soorten producten, van eenvoudige antivirussoftware tot internetbeveiligingssuites tot complete beveiligingssuites. Welke beveiligingssoftware heeft u echter nodig? Als u een totale beveiligingssuite aanschaft, hebt u veel dingen beloofd, inclusief 'volledige / ultieme' beveiliging, maar u moet er ook meer voor betalen. Is het de moeite waard? Welke soorten beveiligingssoftware voor Windows heb je nodig?

Wat heeft antivirussoftware te bieden aan Windows-gebruikers?

Antivirussen zijn niet langer de eenvoudige beveiligingshulpmiddelen die ze twee decennia geleden waren. Ze zijn nu veel ingewikkelder en bieden veel meer bescherming dan vroeger. Dit is wat u krijgt van moderne antivirussoftware:

 • Bescherming tegen virussen en andere soorten malware zoals rootkits, spyware, ransomware, adware enzovoort.
 • Bescherming bij het surfen op internet, tegen geïnfecteerde bestanden, websites die malware verspreiden, schadelijke advertenties en phishing-pogingen.
 • Een lagere impact op de prestaties van uw computer in vergelijking met internetbeveiligingssuites of volledige beveiligingssuites.
 • De meest betaalbare prijs die u kunt krijgen voor beveiligingssoftware. Antivirussoftware is een stuk goedkoper dan internetbeveiligingssuites of complete beveiligingssuites.

Antivirussoftware biedt echter geen functies zoals:

 • Firewallbeveiliging tegen netwerkaanvallen.
 • Handige beveiligingshulpmiddelen zoals ouderlijk toezicht, software-updaters, VPN-services en andere soorten instrumenten.

Wat hebben internetbeveiligingssuites te bieden?

Internetbeveiligingssuites zijn het populairste type beveiligingsproducten voor Windows-gebruikers. Ze worden geadverteerd als de meest efficiënte optie om uw Windows-apparaten te beveiligen tegen allerlei bedreigingen. Een internetbeveiligingssuite biedt de voordelen van antivirussoftware, samen met andere hulpmiddelen en functies, zoals:

 • Een firewallmodule om u te beschermen tegen netwerkaanvallen.
 • Anti-Spam-functies die u beschermen tegen ongewenste spam-e-mailberichten, als u e-mailclients zoals Microsoft Outlook gebruikt.
 • Hulpmiddelen voor identiteitsbescherming. Sommige internetbeveiligingssuites bieden u hulpmiddelen die uw privacy verbeteren en de beveiliging van taken zoals online winkelen en bankieren. Anderen helpen u veilige wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan, enz.
 • Veel internetbeveiligingssuites bevatten een module voor ouderlijk toezicht die handig kan zijn om de computeractiviteiten van uw kinderen te controleren en te controleren.

Er zijn echter ook nadelen aan de aanschaf van een internetbeveiligingssuite:

 • Een iets hogere impact op de computerprestaties in vergelijking met standaard antivirussoftware. Het is echter normaal om dat te hebben, als u in overweging neemt dat een internetbeveiligingssuite meer tools en beschermingslagen biedt dan standaard antivirussoftware.
 • Een beveiligingspakket is duurder dan standaard antivirussoftware. Het prijsverschilpercentage varieert van fabrikant tot fabrikant.

Wat hebben totale beveiligingssuites te bieden?

Total Security Suites zijn premium beveiligingsproducten die alles bevatten wat een beveiligingsleverancier te bieden heeft. Ze bevatten altijd de functies en voordelen van internetbeveiligingssuites en voegen dingen toe als:

 • VPN-abonnementen. Het gebruik van een VPN-tool is een must als je veilig wilt zijn tijdens het reizen, of als je de censuur en surveillance wilt omzeilen. Sommige totale beveiligingssuites bieden abonnementen op dergelijke services. Ze zijn meestal beperkt tot een paar honderd megabytes verkeer per dag, maar dat bedrag kan worden aangevuld voor een paar dollar meer als je het nodig hebt.
 • Bestand encryptie tools. Sommige totaalbeveiligingssuites bieden versleutelingshulpmiddelen die nuttig kunnen zijn voor hun gebruikers.
 • Online back-uptools. Sommige beveiligingsleveranciers bieden online opslagservices die worden verkocht in hun totale beveiligingssuites. Helaas bieden deze services weinig gratis opslagruimte, ze kosten extra als je veel ruimte nodig hebt en ze zijn niet per se veiliger dan populaire services zoals OneDrive, Dropbox of Google Drive.
 • Meer extrahulpprogramma's, waarvan sommige nuttig kunnen zijn, zoals hulpprogramma's voor het vernietigen van bestanden of antidiefstalbeveiliging, terwijl andere dat niet zijn, zoals hulpprogramma's die controleren op Windows Updates of tijdelijke systeembestanden opschonen. Het probleem met de meeste extra tools die worden gebundeld in de totale beveiligingssuites, is dat ze de neiging hebben om bestaande Windows-functies te klonen en ze bieden niet veel waarde vanuit een oogpunt van beveiliging en privacy.
 • Een licentie waarmee u het gelijkwaardige beveiligingsproduct voor Android of iOS kunt gebruiken. Veel beveiligingsleveranciers bieden beveiligingsproducten voor Windows, iOS en Android.

De nadelen van totale beveiligingssuites zijn:

 • De hogere kosten in vergelijking met de andere soorten beveiligingssoftware voor Windows-gebruikers.
 • Een grotere impact op de prestaties van uw computer, omdat ze meer tools en functies bundelen.
 • Het feit dat sommige van de extra functies die zijn gebundeld mogelijk geen enkele waarde voor u opleveren.

Welk type beveiligingssoftware moet je kopen?

Onze algemene aanbeveling voor u is om het hogere niveau te bewandelen en een totale beveiligingssuite te kopen die een VPN-abonnement bevat. Als de totale prijs lager is, bent u wellicht beter af met het kopen van een internetbeveiligingssuite en een afzonderlijk abonnement op een goede VPN-service.

We raden u af om voor de goedkopere antivirussoftware te gaan omdat dat vaak niet genoeg is. Antivirussoftware is de meest betaalbare vorm van beveiliging die u kunt krijgen en heeft de laagste impact op de prestaties van uw computer. De bescherming die u krijgt, is echter niet compleet genoeg om in alle situaties effectief te zijn. Internetbeveiligingssuites bieden meestal de beste balans tussen volledige bescherming, prijs en handige extra hulpmiddelen die uw privacy en veiligheid verbeteren. VPN-abonnementen zijn tegenwoordig echter een must voor elke reiziger en om toezicht door de overheid te omzeilen.

Wat denk je?

We hebben onze argumenten gepresenteerd met betrekking tot het type beveiligingssoftware dat u zou moeten aanschaffen voor uw Windows-computers en -apparaten. Nu is het jouw beurt: ben je het met ons eens? Denk je anders? Laten we een debat beginnen in de opmerkingen hieronder.