Beoordeling

Tenda nova MW6 review: wat krijg je van het goedkoopste mesh wifi-systeem?

Als u op zoek bent naar goedkope mesh-WiFi-systemen, bent u mogelijk de Tenda nova MW6 tegengekomen. Op papier ziet dit systeem er veelbelovend uit: het heeft een betaalbare prijs, het ziet er niet slecht uit, het heeft veel van de functies die andere mesh-WiFi-systemen bieden, en het kan op afstand worden bediend vanaf elke plek op internet. Is het een goede deal? Lees voor meer informatie onze gedetailleerde review voor Tenda nova MW6:

Tenda nova MW6: voor wie is het goed?

Dit geavanceerd WiFi-netwerksysteem voor thuis is een geschikte keuze voor:

 • Mensen die een gaas WiFi-systeem wensen dat zeer betaalbaar is
 • Gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in beveiliging en privacy
 • Eigenaars van apparaten met een Alexa-voorziening die spraakbesturing willen geven aan hun thuisnetwerk

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Koop nu

Tenda nova MW6 heeft de volgende positieven:

 • Eenvoudig in te stellen (de knooppunten worden gepaard door de fabrikant)
 • Lage prijs
 • Het kan op afstand worden bediend vanaf elke locatie op internet
 • Het is geïntegreerd met Amazon Alexa

Er zijn ook belangrijke nadelen om te overwegen:

 • Het updaten van de firmware kan een frustrerende ervaring zijn
 • De mobiele Tenda WiFi -app vraagt ​​om toegang tot persoonlijke gegevens waartoe hij geen toegang zou moeten hebben
 • Hoge variabiliteit bij het overbrengen van gegevens via WiFi
 • Kwalitatief bandbreedtebeheer dat ertoe leidt dat netwerkclients tijdelijk worden losgekoppeld
 • Het kan niet meer dan 700 Mbps op Ethernet-verbindingen bereiken
Product gewaardeerd 2/5

Vonnis

De belangrijkste verkoopargumenten van het Tenda nova MW6 mesh WiFi-systeem zijn de lage prijs en het gemak van installatie. Als je prijs belangrijker vindt dan wat dan ook en je hebt niet veel apparaten in je netwerk, dan is Tenda nova MW6 een goede keuze. Anders moet u kijken naar mesh-WiFi-systemen van andere merken die betere firmware bieden, apps met minder privacyproblemen en betere WiFi.

Unboxing van het Tenda nova MW6 mesh WiFi-systeem

Het Tenda nova MW6 whole mesh WiFi-systeem wordt geleverd in een zwarte doos met oranje accenten. Bovenaan zie je een afbeelding van de apparaten waaruit de kit bestaat. Aan de zijkanten heb je een beschrijving van enkele van de belangrijkste technische kenmerken en functies.

Wanneer je de doos opent, vind je een andere zwarte doos. Open het en je ziet uiteindelijk de apparaten waaruit het mesh-systeem bestaat.

Wanneer u alles eruit haalt, vindt u de volgende elementen: de mesh-apparaten, hun stroomadapters, een Ethernet-kabel, de handleiding voor snelle installatie, de garantie en andere juridische informatie.

Unboxing van de Tenda nova MW6 duurt een tijdje, in tegenstelling tot andere vergelijkbare mesh-systemen. De ervaring is echter relatief aangenaam. In het pakket vindt u alle accessoires die u nodig hebt om het mesh-systeem in te stellen en te gebruiken.

Hardwarespecificaties en ontwerp

Elk Tenda nova MW6-station heeft een Realtek RTL8197FS SoC (System on a Chip) met een 1 GHz-processor, 128 MB RAM en 16 MB opslag. Het biedt ondersteuning voor de 802.11ac Wave 2-netwerkstandaard en 2x2 MU-MIMO-overdrachten. Tenda nova MW6 is een dual-band mesh WiFi-systeem, met een totale theoretische maximale bandbreedte van 867 Mbps voor de 5 GHz-band en van 300 Mbps voor de 2, 4 GHz-band. Dit leidt tot een totaal van 1167 Mbps.

Elk station ziet eruit als een kubus met een klein LED-lampje op een hoek aan de bovenzijde. Deze LED-kleuren verschillen afhankelijk van de status van het station.

Aan de onderkant van elk knooppunt hebt u twee Ethernet-poorten die werken op 1 Gbps en de stroomaansluiting.

Er is ook een reset- aansluiting die moeilijk te zien is, die ook als een WPS-knop kan fungeren. Aan de onderkant van elk station vindt u ook een sticker met een QR-code die u kunt gebruiken om het knooppunt aan het mesh-systeem toe te voegen, de netwerknaam en het wachtwoord dat standaard wordt uitgezonden, en andere informatie.

Elk station weegt ongeveer 664 gram of 1, 46 pond. Het heeft ook een formaat van 3, 1 x 3, 1 x 3, 1 inch of 10 x 10 x 10 cm in breedte, diepte en hoogte.

Als u alle officiële specificaties van dit product wilt lezen, gaat u naar deze pagina: Tenda nova MW6 Specificaties.

De Tenda nova MW6 instellen en gebruiken

Voor het opzetten van de Tenda nova MW6 hebt u de mobiele Tenda WiFi -app voor Android en iOS nodig. Een groot probleem is het feit dat het toegang vraagt ​​tot veel dingen waar het geen toegang toe zou moeten hebben. Dingen zoals je sms-berichten, je camera, je oproepinformatie, bestanden, apparaat- en app-geschiedenis. De Tenda WiFi- app heeft volledige toegang tot alles wat u op uw smartphone doet. Dat is niet OK en houdt hoogstwaarschijnlijk geen rekening met gegevensbeschermingswetgeving zoals Europa's GDPR. Deze app zou geen toegang moeten vragen tot iets anders dan WiFi en Bluetooth, omdat dit de enige services zijn die nodig zijn om u te voorzien van wat u nodig hebt van Tenda nova MW6.

Aan de positieve kant is de setup eenvoudiger dan in het geval van andere WiFi-gaassystemen, omdat Tenda jouw set koppelt voordat je hem koopt. Daarom configureert u het centrale station, schakelt u de andere twee in en worden ze onmiddellijk aan het mesh-systeem toegevoegd. U kunt ook Tenda nova MW6 op afstand bedienen vanaf elke plek op internet, als u een account bij Tenda maakt. Helaas is dat account niet beveiligd met authenticatie in twee stappen en is het alleen toegankelijk via de mobiele app en niet via een webbrowser.

Een ding dat je zo snel mogelijk moet doen, is firmware-updates. Helaas is dit een ander problematisch gebied. De app zei dat het niet lukte om de firmware-update te downloaden, maar onze Tenda nova MW6 herstartte niettemin, en het leek erop dat sommige gedeeltelijke firmware-updates werden uitgevoerd. Toen verloor de mobiele Tenda WiFi -app de toegang tot het mesh-systeem, en we moesten het opnieuw instellen en het nog een keer herconfigureren. Vervolgens is de firmware-update correct uitgevoerd op alle stations. Dit was geen positief begin.

Nadat de firmware-update correct was toegepast op alle knooppunten in het systeem, waren we eindelijk in staat om Tenda nova MW6 en de WiFi die het uitzond te gebruiken. We hadden geen problemen bij allerlei gadgets, waaronder smartphones, tablets, laptops, smart plugs, een draadloze printer, een slimme lamp en een Xbox One-gameconsole. De mobiele Tenda WiFi -app biedt de basis die u nodig hebt om het mesh-systeem te configureren, zonder geavanceerde extra's die u ziet op draadloze routers.

Positief is dat de mobiele Tenda WiFi -app een Help- sectie bevat waarin u contact kunt opnemen met de ondersteuningsdienst van het bedrijf in geval van problemen. Er zijn ook een aantal veelgestelde vragen gedocumenteerd, maar de antwoorden die u krijgt zijn er weinig en zonder veel uitleg.

Het draadloze signaal dat we genoten was sterk, maar de kwaliteit van onze draadloze verbinding was niet de beste die we hebben gezien. Bekijk bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding. Het laat zien hoe een netwerkoverdracht plaatsvond op de 5 GHz draadloze frequentie, in dezelfde ruimte als het hoofdstation Tenda nova MW6. Niet alleen was de gemiddelde snelheid lager dan bij andere mesh-systemen, maar we hadden ook grote variaties, waaronder drops naar 0.

Toen we naar een andere kamer verhuisden, gescheiden door twee muren van het hoofdstation, maar waar een Tenda nova MW6 in de buurt was, was de variabiliteit dramatischer en kwamen de druppels naar nul vaker voor.

Bij het downloaden van games van Steam hebben we ook gemerkt dat draadloze clients problemen hadden om een ​​draadloze verbinding van hoge kwaliteit te krijgen. Eén smartphone werd bijvoorbeeld kort afgesloten van wifi, en de YouTube-video die we bekeken hingen een paar seconden, terwijl op een andere smartphone de berichten die via de Messenger- app werden verzonden een ongewone vertraging hadden. Al deze problemen geven aan dat algoritmen die door Tenda worden gebruikt om de beschikbare bandbreedte tussen netwerkclients te verdelen, verbeteringen behoeven. Ook werden dergelijke problemen niet aangetroffen bij het testen van gaassystemen van andere merken.

We zijn niet onder de indruk van de kwaliteit van de draadloze netwerkervaring die wordt aangeboden door Tenda nova MW6. De mobiele app heeft privacyproblemen en draadloze netwerkoverdrachten hebben een hoge mate van variabiliteit. Ook het bandbreedtebeheer door Tenda nova MW6 is underwhelming.

Als je meer wilt weten over de real-world prestaties van Tenda nova MW6, ga dan naar de volgende pagina van deze recensie.